kyrsoronas Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 4 ώρες πριν, Zaytsev είπε Ο πληθυντικός ευγενείας έχει ρίζες στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και θεσπίστηκε για διάφορους λόγους, από πρακτικούς (είχαν 2 αυτοκράτορες ή αναφερόντουσαν σε εκπρόσωπους ομάδων), ή χαζούς (όπως ο Ιούλιος Καίσαρας που όταν μιλούσε για τον εαυτό του, αναφερόταν στο 3ο πρόσωπο κι απαιτούσε να του μιλάνε στον πληθυντικό). Αυλικός : Είστε εξαιρετικός.. Ιούλιος Κ. : Ποιος ; Αυλικός : Εεε, εσείς..... Ιούλιος Κ. : Α! αυτός ! 1
l337 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 (επεξεργασμένο) Ο πληθυντικός είναι τελείως άχρηστος και ήρθε από εξωτερικό (Γαλλία συγκεκριμένα) και δεν έχει καμία σχέση ούτε με ευγένεια ούτε με την χώρα εδώ. Χρησιμοποιήθηκε περισσότερο για να τροφοδοτεί τα κόμπλεξ ορισμένων μικροαστών και να διαχωρίζει ορισμένους από την πλέμπα. Προσωπικά, σε έναν άγνωστο πχ. στο δρόμο, εστιατόριο, ταξί κλπ θα μιλήσω στον πληθυντικό γιατί έτσι έχω μάθει και δεν θέλω να τον κάνω να νιώσει περίεργα. Αν δω ότι σηκώνει η κατάσταση (και μόνο τότε) να το γυρίσω στον ενικό, θα τον ρωτήσω αν θέλει και θα το κάνω μιας και το προτιμώ. Σε όσους θέλω να κρατήσω απόσταση μεταξύ μας, θα μιλήσω μόνο στον πληθυντικό. Σε εργασιασκό περιβάλλον μιλάω μόνο στον ενικό (εκεί που με παίρνει φυσικά) γιατί έτσι έχω συνηθίσει και από το εξωτερικό. Όσον αφορά τους ανωτέρους exec directors και λοιποί δηλαδή, σε άλλους μιλώ στον ενικό και σε άλλους στον πληθυντικό, εξαρτάται από τον άνθρωπο διότι ορισμένοι είναι κομπλεξικοί. Στην Δανία πάντως μιλούσαμε στον ceo με προσφώνηση στον ενικό όπως και με όλο το προσωπικό. Το ίδιο θα έκανε και αυτός (ο ceo) βέβαια και αν του μιλούσες στον πληθυντικό, ενώ σου είχε τονίσει ότι όλοι εδώ μέσα μιλάμε στον ενικό, θα έπαιζε τεράστιο στράβωμα. Το ίδιο μου συνέβη και στο ΗΒ. Γνωρίζω βέβαια ότι Γερμανία και Γαλλία πχ. είναι αλλιώς τα πράγματα. Επεξ/σία 21 Ιουνίου 2018 από l337 4
Επισκέπτης Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 (επεξεργασμένο) Χαζό δεν μπορείς να τον πεις τον Ιούλιο Καίσαρα, ψώνιο ναι. Επί του θέματος, δεν μου αρέσει να μου μιλάνε στον πληθυντικό, με κάνει να νιώθω γέρος. Περισσότερο το ύφος πρέπει να κοιτάμε και όχι αν μιλάει κάποιος στον πληθυντικό. Επίσης είναι και πιο κουραστικό το να μιλάς στον πληθυντικό ειδικά σε μεγάλες συζητήσεις. Αν σου πει κάποιος "παρακαλώ να ελέγξω τα χαρτιά σου" ή στο λεωφορείο "συγγνώμη που ενοχλώ μπορείς να μου χτυπήσεις το εισιτήριο" είναι ευγενικό.Αν σου πει "φέρε μου τα χαρτιά σου" ή "χτύπα το εισιτήριο" είναι αγενής. Επί της ουσίας, η ευγένεια είναι το σημαντικό ζήτημα, όχι ο πληθυντικός. Αν φτάσαμε να θεωρούμε ότι και η ευγένεια είναι ξενόφερτη, τόσο κάτι δεν πάει καλά με την κοινωνία μας. Αυτό βέβαια πάντα το γνωρίζαμε. Επεξ/σία 21 Ιουνίου 2018 από Επισκέπτης
PCharon Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Για εμένα ο πληθυντικός αριθμός δεν μου εκφράζει την ευγένειά μου, αλλά την αποστασιοποίησή μου. Σε άτομα που για κάποιο λόγο μου βγάζουν συμπάθεια, ακόμα και άγνωστους μεγαλύτερούς μου, μου βγαίνει αυθόρμητα να μιλήσω στον ενικό. Για να είμαι ευγενής στους μεγαλύτερούς μου δε χρησιμοποιώ πληθυντικό αλλά την προσφώνηση «κύριε», πχ «κύριε Χρήστο». Χρησιμοποιώ πληθυντικό μόνο για να μην παρεξηγηθώ πχ σε επαγγελματικούς χώρους ή σε στιγμιαίες συζητήσεις με αγνώστους στο δρόμο κτλ. Και φυσικά κάλλιστα μπορείς να υβρίζεις σε πληθυντικό π.χ. «είστε μαλάκας; δε βλέπετε το φανάρι;» χωρίς να εξευγενίζεται η ουσία της πρότασης... 😛 1
zio10 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 (επεξεργασμένο) Τον χρησιμοποιώ αρκετά, νομίζω παραπάνω από όσο πρέπει και προσπαθώ σιγά σιγά να το περιορίσω. Στα αγγλικά πως καταλαβαίνεις αν κάποιος χρησιμοποιεί πληθυντικό ευγενείας; (Εκτός από το να το υποθέσεις από το ύφος). Επεξ/σία 21 Ιουνίου 2018 από zio10
logistoulis Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 7 ώρες πριν, Adanos είπε Μετά απ' την "είδηση" όπου ο Μακρόν την είπε σε έναν πιτσιρικά επειδή του μίλησε στον ενικό και σαν φιλαράκι, θέτω το εξής ερώτημα: Θεωρείτε απαραίτητος ο πληθυντικός ευγενείας; Δεν μιλάω για το τι γίνεται και τι είναι κοινωνικώς αποδεκτό. Μιλάω για την ουσία. Θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει σεβασμός και ευγένεια με τον ενικό; ναι είναι απαραίτητος και πρέπει να υπάρχει, ΤΕΛΟΣ
AtiX Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Καλός ο πληθυντικός αλλά για φαντάσου τι θα γινότανε εδώ μέσα αν τον ξεκινάγαμε...
randomcat Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 13 λεπτά πριν, AtiX είπε Καλός ο πληθυντικός αλλά για φαντάσου τι θα γινότανε εδώ μέσα αν τον ξεκινάγαμε... Τι θέλετε να πείτε κύριε;
nightwalker1990 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δεν διαβασα ολα τα προηγουμενα και θ'απαντησω απευθειας, Την ημερα βλεπω πανω απο 100 ατομα λογο δουλειας, Σε ολους ανεξαρτητου ηλικιας μικροτεροι μεγαλυτεροι μιλαω παντα στον πληθυντικο, καποιος μπορει να παρεξηγησει τον *απευθειας ενικο* και θα δημιουργηθει προβλημα απο εκει που δεν υπαρχει.. δεν ειναι μονο θεμα ευγενειας.. ειναι θεμα σεβασμου.. αν μου πει πελατης να κοπει και να μιλαμε στον ενικο θα διστασω αλλα θα το κανω αφου ζητηθηκε... Οπως οταν με αποκαλουν κυριο συνεχεια απο τις εταιριες η απο το τηλεφωνο και ειμαι μολις 28 ερχομαι σε αμηχανια αυτοματα αλλα ειναι κ θεμα συνηθειας. Αυτα τα λιγα..
l337 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 2 ώρες πριν, zio10 είπε Τον χρησιμοποιώ αρκετά, νομίζω παραπάνω από όσο πρέπει και προσπαθώ σιγά σιγά να το περιορίσω. Στα αγγλικά πως καταλαβαίνεις αν κάποιος χρησιμοποιεί πληθυντικό ευγενείας; (Εκτός από το να το υποθέσεις από το ύφος). Δεν υπάρχει πληθυντικός ευγενείας στα αγγλικά. 1 1
Zaytsev Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 3 hours ago, zio10 said: Τον χρησιμοποιώ αρκετά, νομίζω παραπάνω από όσο πρέπει και προσπαθώ σιγά σιγά να το περιορίσω. Στα αγγλικά πως καταλαβαίνεις αν κάποιος χρησιμοποιεί πληθυντικό ευγενείας; (Εκτός από το να το υποθέσεις από το ύφος). 21 minutes ago, l337 said: Δεν υπάρχει πληθυντικός ευγενείας στα αγγλικά. Στα αγγλικά παλαιότερα υπήρχε το thou (ενικός) και το you (πληθυντικός). Με την έλευση της Γαλλικής "βλακείας", καταργήθηκε το thou και έγιναν όλα you, δηλαδή πληθυντικός. Τυπικά δηλαδή, καταργήθηκε ο ενικός στο δεύτερο πρόσωπο. https://en.oxforddictionaries.com/definition/thou 1
Επισκέπτης Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Το χειρότερο εινια να σου μιλάνε στον πλήθυντικο ΙΚΑ να σε λένε με το μικρό σου ....ε κύριε Γιάννη ;
Βασίλης_29 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 (επεξεργασμένο) 10 ώρες πριν, Adanos είπε Μετά απ' την "είδηση" όπου ο Μακρόν την είπε σε έναν πιτσιρικά επειδή του μίλησε στον ενικό και σαν φιλαράκι, θέτω το εξής ερώτημα: Θεωρείτε απαραίτητος ο πληθυντικός ευγενείας; Δεν μιλάω για το τι γίνεται και τι είναι κοινωνικώς αποδεκτό. Μιλάω για την ουσία. Θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει σεβασμός και ευγένεια με τον ενικό; Ως άτομο που ήμουν ντροπαλός στις κοινωνικές μου σχέσεις, μιλούσα πάντα στον πληθυντικό προς οποιονδήποτε που δεν αισθανόμουν οικεία μαζί του, ακόμα και συγγενή που μπορεί να τον έβλεπα μια φορά στα τόσα χρόνια. Το κάνω ακόμα π.χ και με τον υδραυλικό από το συνεργείο αποφράξεων που με βλέπει 10+ χρόνια και μου λέει μίλα μου στον ενικό τόσα χρόνια γνωριζόμαστε. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει τόσο με θέμα ευγένειας όσο θέμα συνήθειας από τα παιδικά χρόνια. Τώρα για το περιστατικό με τον Μακρόν, καλά έκανε και τον έκραξε, δεν αποκαλείς κανέναν μη-γνωστό σου με το μικρό του στον ενικό ή το χαϊδευτικό από την πρώτη φορά. 9 λεπτά πριν, Zaytsev είπε Στα αγγλικά παλαιότερα υπήρχε το thou (ενικός) και το you (πληθυντικός). Με την έλευση της Γαλλικής "βλακείας", καταργήθηκε το thou και έγιναν όλα you, δηλαδή πληθυντικός. Τυπικά δηλαδή, καταργήθηκε ο ενικός στο δεύτερο πρόσωπο. https://en.oxforddictionaries.com/definition/thou Πολύ ενδιαφέρον αυτό που λες, ο πατέρας μου είχε ζήσει για κάποιο διάστημα στον Καναδά και ήξερε πολύ καλά αγγλικά, θυμάμαι όταν ήμουν μικρός μου είχε αναφέρει κάτι για τα παλαιά αγγλικά (σαν την δική μας καθαρεύουσα) και οτι υπήρχε το thou are εκτός από το you are. Επεξ/σία 21 Ιουνίου 2018 από Βασίλης_29
l337 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 14 λεπτά πριν, Zaytsev είπε Στα αγγλικά παλαιότερα υπήρχε το thou (ενικός) και το you (πληθυντικός). Με την έλευση της Γαλλικής "βλακείας", καταργήθηκε το thou και έγιναν όλα you, δηλαδή πληθυντικός. Τυπικά δηλαδή, καταργήθηκε ο ενικός στο δεύτερο πρόσωπο. https://en.oxforddictionaries.com/definition/thou Στην Αγγλία δεν υπάρχει πλέον διαχωρισμός μεταξύ β' ενικού και β' πληθυντικού γιατί πολύ απλά το καταργήσανε κρατώντας μόνο το "you". Εάν νομίζεις ότι το "you" αφορά β' πληθυντικό αυτό είναι εσφαλμένο μιας και όπως είπα δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός. Είτε μιλήσεις στην βασίλισσα πχ, είτε σε υπουργό, είτε στο λιωμένο από την pub, είτε στο ντίλι, σε όλους το ίδιο ακριβώς θα πεις "would you like a cup of coffee?", "do you want the book?, "are you serious?" κλπ.
aris1986 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 (επεξεργασμένο) Δεν έχετε καταλάβει ότι επειδή το you ενικού είναι you πληθυντικού ίδιο όλα τα συνοδευτικά που βάζεις μέσα στην πρόταση είναι αυτά που διαχωρίζουν τον πληθυντικό Ευγενίας ή απλά ενικό. Παράδειγμα: Could you please tell me where is the train station? Και το: Hey, can you tell me where the train station is? Μάντεψε τώρα ποιο είναι ποιό....! Επεξ/σία 21 Ιουνίου 2018 από aris1986 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις