Vasivouzoukos Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 1 ώρα πριν, SeXBOX είπε δεν ήξερε ούτε "ID please;" να πει και λέει "You, papers?" και του λέω στα Ελληνικά "Δεν φτάνει που σε βλάχος είσαι και αγράμματος." /r/thathappened
isim Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 2 ώρες πριν, margaritagr είπε Σιχαινομαι τη φαση "μιλαω στον ενικο σε αγνωστο" Μπαινεις σε ταξι και σου μιλαει ο οδηγος στον ενικο. Με ξερεις κι απο χτες ρε φιλε; εγω σου απευθυνθηκα στον πληθυντικο Επισης το χω δει και σε πελατες εστιατοριων/ταβερνων να απευθυνονται στο σερβιτορο στον ενικο, ανεξαρτητα απο την ηλικια του. Σαφως ο σεβασμος δε συνδεεται απαραιτητα με τη χρηση του πληθυντικου ομως το σωστο αυτο ειναι. Αυτο μου το εχει επισημανει και η κοπελα μου, αλλα εφοσον σου μιλαει καποιος με ευγενεια στον ενικο ποιο ειναι το προβλημα; Νομιζω οτι εχει χαθει λιγο η μπαλα με τον πλυθηντικο ευγενειας. Βεβαια οπως εχει μαθει κανεις...
margaritagr Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Μόλις τώρα, isim είπε Αυτο μου το εχει επισημανει και η κοπελα μου, αλλα εφοσον σου μιλαει καποιος με ευγενεια στον ενικο ποιο ειναι το προβλημα; Νομιζω οτι εχει χαθει λιγο η μπαλα με τον πλυθηντικο ευγενειας. Βεβαια οπως εχει μαθει κανεις... Ξερεις τι, ειναι και το περιβαλλον που παιζει ρολο και η ηλικια. Εχω παει σε εστιατοριο ,οχι ταβερνα, κι ο τοτε "δικος μου" απευθυνοταν στους σερβιτορους στον ενικο. Ηταν ανθρωποι αρκετα μεγαλυτεροι του, ηταν περιβαλλον "καλο". Η συμπεριφορα του ηταν εκτος τοπου και χρονου. Και οι ιδιοι οι σερβιτοροι του μιλαγαν στον πληθυντικο. Ε αυτο ειναι γυφτια και αγενεια Κι εγω εχω μιλησει σε πωλητες πχ σε καταστηματα που ειναι πολυ νεα παιδια , στον ενικο. Οταν ομως βλεπω οτι δεν τους επιτρεπεται ο ενικος ε το γυριζω κι εγω "αναγκαστικα". Δεν θεωρω σωστο να απευθυνεσαι σε καποιον στον ενικο οταν ο κι ο ιδιος δεν μπορει να το κανει. 5
isim Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 1 λεπτό πριν, margaritagr είπε Ξερεις τι, ειναι και το περιβαλλον που παιζει ρολο και η ηλικια. Εχω παει σε εστιατοριο ,οχι ταβερνα, κι ο τοτε "δικος μου" απευθυνοταν στους σερβιτορους στον ενικο. Ηταν ανθρωποι αρκετα μεγαλυτεροι του, ηταν περιβαλλον "καλο". Η συμπεριφορα του ηταν εκτος τοπου και χρονου. Και οι ιδιοι οι σερβιτοροι του μιλαγαν στον πληθυντικο. Ε αυτο ειναι γυφτια και αγενεια Κι εγω εχω μιλησει σε πωλητες πχ σε καταστηματα που ειναι πολυ νεα παιδια , στον ενικο. Οταν ομως βλεπω οτι δεν τους επιτρεπεται ο ενικος ε το γυριζω κι εγω "αναγκαστικα". Δεν θεωρω σωστο να απευθυνεσαι σε καποιον στον ενικο οταν ο κι ο ιδιος δεν μπορει να το κανει. Κολλητες ειστε; Αυτο μου ειχε πει ακριβως! Δεν το θεωρω ουτε γυφτια ουτε αγενεια εφοσον του/της μιλαω πολυ ευγενικα. Για εμενα ο πλυθηντικος ειναι ενας τροπος να δημιουργησεις αποσταση.
margaritagr Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Χαχαχα πρόσεχε μ έχει βάλει εδώ να σε παρακολουθώ 😛
-WISE- Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Μα στην Αγγλία και στις Η.Π.Α και στις υπόλοιπες χώρες που μιλάνε Αγγλικά το "you" του ενικού και το "you" του πληθυντικού είναι το ίδιο. Αν πως εγώ "What are you doing" που θα καταλάβει ο άλλος αν του μιλάω στον ενικό ή στον πληθυντικό; 1
stelios18120 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 2 λεπτά πριν, -WISE- είπε Μα στην Αγγλία και στις Η.Π.Α και στις υπόλοιπες χώρες που μιλάνε Αγγλικά το "you" του ενικού και το "you" του πληθυντικού είναι το ίδιο. Αν πως εγώ "What are you doing" που θα καταλάβει ο άλλος αν του μιλάω στον ενικό ή στον πληθυντικό; Από την έκφραση που έχει πάρει η φάτσα σου 😛
Dagobert Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 32 λεπτά πριν, lary7 είπε Γερμανία το ίδιο Εντυπωσιακό.
randomcat Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, dfokas21 είπε Ναι αλλα ειναι προτιμοτερο απο το "ΠΟΥ ΠΑΣ ΡΕ Μ@Λ@Κ@".. Ή "ΕΙΣΤΕ ΜΑΛΑΚΑΣ;;; ΠΩΣ ΠΑΤΕ ΕΤΣΙ ΚΥΡΙΕ;;;" 41 λεπτά πριν, margaritagr είπε Ξερεις τι, ειναι και το περιβαλλον που παιζει ρολο και η ηλικια. Εχω παει σε εστιατοριο ,οχι ταβερνα, κι ο τοτε "δικος μου" απευθυνοταν στους σερβιτορους στον ενικο. Ηταν ανθρωποι αρκετα μεγαλυτεροι του, ηταν περιβαλλον "καλο". Η συμπεριφορα του ηταν εκτος τοπου και χρονου. Και οι ιδιοι οι σερβιτοροι του μιλαγαν στον πληθυντικο. Ε αυτο ειναι γυφτια και αγενεια Κι εγω εχω μιλησει σε πωλητες πχ σε καταστηματα που ειναι πολυ νεα παιδια , στον ενικο. Οταν ομως βλεπω οτι δεν τους επιτρεπεται ο ενικος ε το γυριζω κι εγω "αναγκαστικα". Δεν θεωρω σωστο να απευθυνεσαι σε καποιον στον ενικο οταν ο κι ο ιδιος δεν μπορει να το κανει. Θα συμφωνήσω, και εμένα μου κάθεται περίεργα, αλλά ίσως επειδή έτσι με έμαθαν οι δικοί μου και μου έμεινε. Επιχείρημα αρκετά καλό ποτέ δεν μπόρεσα να βρω για το γιατί "ειναι γυφτια και αγενεια". Έτσι όπως το θέτεις φαίνεται σαν να είναι θέμα σεβασμού δηλ. ότι πρέπει να απευθύνεσαι στους αρκετά μεγαλύτερους - απλά επειδή είναι αρκετά μεγαλύτεροι - στον πληθυντικό και στους συνομήλικους ή μικρότερους στον ενικό. Δεν τίθεται όμως - με το ίδιο σκεπτικό - θέμα έλλειψης σεβασμού όταν κάποιος μεγαλύτερος σου απευθύνει το λόγο στον ενικό; Π.χ. θυμάμαι που δούλευα κάποτε για έναν εργοδότη μεγάλο στην ηλικία και του μίλαγα στον πληθυντικό (όχι λόγο σεβασμού, αλλά για να κρατάμε τις αποστάσεις) και εκείνος μου μίλαγε στον ενικό σαν να ήμουν παιδί που δούλευε για εκείνον αντί για επαγγελματίας και συνεργάτης. Το γύρισα έπειτα και εγώ στον ενικό. Θυμάμαι και έναν άλλο ο οποίος βρισκόταν σε σύγχυση και μου μίλαγε πότε στον ενικό πότε στον πληθυντικό ανάλογα με τα ρούχα που φορούσα... όταν ερχόμουν με κουστούμι μου απευθυνόταν στον πληθυντικό και όταν με έβλεπε casual ντυμένο, στον ενικό. Επεξ/σία 21 Ιουνίου 2018 από randomcat
lazkalai Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 στη Ρωσία πάντως απ' ότι ξέρω θεωρείται προσβλητικό να μιλήσεις σε κάποιον άγνωστο στον ενικό είτε είναι μικρότερος είτε μεγαλύτερος 1
aris1986 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 5 λεπτά πριν, lazkalai είπε στη Ρωσία πάντως απ' ότι ξέρω θεωρείται προσβλητικό να μιλήσεις σε κάποιον άγνωστο στον ενικό είτε είναι μικρότερος είτε μεγαλύτερος Λόγω Μουντιάλ; ☺️😂
fingolfingr Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 (επεξεργασμένο) Στην δουλεια μιλάω σε όλους που εχω καθημερινή τριβή στον ενικό. Είμαστε πάνω κατω ίδιες ηλικίες οποτε...... Είναι βέβαια καποιοι που εχουν παραπάνω θέσεις που τους βλέπεις ότι τον ζητάνε με τον τρόπο τους τον πλήθυντικό. Οπότε την 1 φορά την βδομαδα που θα τους μιλήσεις θα τους μιλήσεις στον πλήθυντικό απλά γιατί δεν εχει νοημα να λενε. Η προϊσταμενη μου είναι γυρω στα 60. Δεν μου βγαίνει να της μιλάω στον ενικό και ας την βλέπω κάθε μέρα. Στους διευθυντες που τους βλέπω σε καμια συναντηση μία φορά τον μήνα μόνο πλήθυντικό. Και όταν αναφέρομαι σε αυτους επίσημα (αλληλογραφίες κλπ) τότε λεω ο κύριος ταδε. Σε μία μεγαλη εταιρία καλό είναι να μην δίνεις βάση για κουβεντες οποτε κρατας τα προσχήματα. 3 ώρες πριν, Adanos είπε Γιατί; Μήπως είναι σχιζοφρενής; Εχω γνωστό που συχνά μιλάει στον πληθυντικό όταν αναφέρεται στον εαυτό του. Σε βαθμό που χάνεις το νόημα (αν δεν τον ξέρεις). Πχ πήγαμε για περίτατο ή ναι και εμας μας αρεσε αυτό. Και όταν καποιος τύχει και ρωτήσει "σε ποιους εσας" σου απανταει ότι είναι πληθυντικός ευγενίας. Σεβασμος από αυτόν προς τον εαυτό του. Το κανει για πλάκα αλλα.... ώρες ώρες ανησυχώ. 1 ώρα πριν, SeXBOX είπε Στο εξωτερικό εγώ δεν λέω "hey, you... excuse me" αλλά "excuse me sir ή my lady." My lord δεν εχει; Επεξ/σία 21 Ιουνίου 2018 από fingolfingr 2
Stamer Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Είναι πολλές οι γλώσσες που χρησιμοποιούν πληθυντικό, όχι μόνο η Ελληνική. Είχε και η Αγγλική και τον κατάργησαν κάποια στιγμή. Ωστόσο όσο αφορά φράσεις ευγένειας στα Αγγλικά, συμπληρώνουν το "you" ας πούμε με άλλα προσδιοριστικά επίθετα. Η Ελληνική είναι από τις πιο πλούσιες γλώσσες αν όχι η πλουσιότερη. Έχοντας τον πρώτο πληθυντικό μπορούμε έυκολα να "μανουβράρουμε" τις προθέσεις μας. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.
Μακιαβέλλι Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Ο πληθυντικός ειναι ωραιος για να σπας τα νεύρα αυτών που γίνονται επιθετικοί. Διατηρεις τους τρόπους σου, επιλεγεις πομπώδεις λέξεις, μιλάς με ενα μηδιαμα στα χειλη και στον πληθυντικο. 100% working. Κατα τα αλλα ειναι άχρηστος αλλα σε συγκεκριμένες περιπτωσεις καλο είναι να τον χρησιμοποιούμε γιατι ετσι εδραιώθηκε και μας δίνει κύρος. 1
spectaculator Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Παρεκτός κι αν δεν το τραβά η φάση, πάντα πλυθηντικό! Πολλές φορές, πέρα από την ευγένεια, βολεύει στο να κρατάς πρόσωπα σε κάποια απόσταση. Φυσικά, είναι θέμα του καθένα. Προσωπικά αν ένα άγνωστο πιτσιρίκι μου μιλήσει στον ενικό, θα φάει χαστούκι και γενικά χρησιμοποιώ πλυθηντικό εκτός κι αν η κατάσταση δεν το τραβά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις