Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν επιδιώκω τον πληθυντικό, αλλά αυτό που μου τη δίνει τελείως τα νεύρα είναι όταν σε σταματάει ο τροχονόμος και σου απευθύνει το λόγο στον ενικό και με ύφος, ε αυτό με κάνει έξαλλο, είναι για να τον πλακώνω εκείνη την ώρα στις σφαλιάρες ...αλλα.

• Απαντ. 118
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 minutes ago, margaritagr said:

Σαφως ο σεβασμος δε συνδεεται απαραιτητα με τη χρηση του πληθυντικου ομως το σωστο αυτο ειναι.

Says who ?

Αν το δεις από γραμματική πλευρά, είναι γελοίο.

Απλά έμαθες έτσι και σε ξενίζει.

Όλα στο μυαλό σου είναι.

Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, θα μπεις στο ταξί:

- Που πας;
- Στον πληθυντικό παρακαλώ...

- Που πάτε; (μωρή καριόλα σκέφτεται από μέσα του).

Σου αρέσει καλύτερα;

Επεξ/σία από Zaytsev
  • Like 4
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Zaytsev είπε

Says who ?

Αν το δεις από γραμματική πλευρά, είναι γελοίο.

Απλά έμαθες έτσι και σε ξενίζει.

Όλα στο μυαλό σου είναι.

Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, θα μπεις στο ταξί:

- Που πας;
- Στον πληθυντικό παρακαλώ...

- Που πάτε; (μωρή καριόλα σκέφτεται από μέσα του).

Σου αρέσει καλύτερα;

Η ευγενεια το λεει και οι "κανονες" καλης συμπεριφορας. 

Απο μεσα του μπορει να βριζει οπως κι αν μου μιλαει 😛

Κι αλλο να μιλησει σε μενα που ειμαι 28 κι αλλο στη μαμα μου που ειναι 57 χρονων γυναικα. 

• Like 1
Δημοσ.
1 minute ago, margaritagr said:

Η ευγενεια το λεει και οι "κανονες" καλης συμπεριφορας.

Ξενόφερτη ευγένεια από όταν υπήρχαν οι τίτλοι ευγενείας που τους καθόρισαν κομπλεξικοί "άρχοντες" για να ξεχωρίζουν από την "μπλέμπα".

• Like 2
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε

Δεν επιδιώκω τον πληθυντικό, αλλά αυτό που μου τη δίνει τελείως τα νεύρα είναι όταν σε σταματάει ο τροχονόμος και σου απευθύνει το λόγο στον ενικό και με ύφος, ε αυτό με κάνει έξαλλο, είναι για να τον πλακώνω εκείνη την ώρα στις σφαλιάρες ...αλλα.

Ο πιο ωραίος πληθυντικός ευγένειας είναι να σε σταματάει το περιπολικό της αστυνομίας και σου λέει "Περάσατε με κόκκινο".

• Like 2
Δημοσ.

για τυπικούς λογούς κάλως είναι ο πληθυντικός στην αρχή μιας συναναστροφής με άγνωστο   

μετά την πρώτη γνωριμία  πρέπει να υπάρχει πολλή υποκρισία  , για να συνεχιστεί η κουβέντα στον πληθυντικό  εκτός εάν υπάρχει μεγάλη διάφορα ηλικίας 

η  κάποια θέση εργασίας που σου απαγορεύει τον ενικό. 

• Thanks 1
Δημοσ.

Ο πληθυντικος δεν εχει πολυ νοημα αν δεν συναδουν και τα αλλα δηλαδη γλωσσα σωματος,υφος,φρασεολογια,ντυσιμο κτλ,πχ ζητιανοι στον ηλεκτρικο που μιλανε στον πληθυντικο 

Μπορεις να εισαι ευγενικος και επαγγελματικος και non-threatening και με τον ενικο αν το συνολικο πακετο της επικοινωνιας σου ειναι τετοιο,αν οχι δεν το σωζει ο πληθυντικος απο μονος του.

• Like 1
Δημοσ.

Ξεχνιόμαστε πάλι... είπαμε οτι ο χρησιμοποιούμε πληθυντικό για να κρατήσουμε όσο μπορούμε και μια απόσταση. Για τυπικότητα! Στην περίπτωση ταξί π.χ., όσο πιο τυπικοί είμαστε, τόσο το πιθανότερο να αποφύγουμε περιττές συζητήσεις και περαιτέρω... μόρφωση.

• Like 2
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Zaytsev είπε

Ξενόφερτη ευγένεια από όταν υπήρχαν οι τίτλοι ευγενείας που τους καθόρισαν κομπλεξικοί "άρχοντες" για να ξεχωρίζουν από την "μπλέμπα".

Εσυ δηλ σε αγνωστους απευθυνεσαι στον πληθυντικο;

Οταν πας πχ σ εναν γιατρο θα του μιλησεις στον ενικο; 

Δημοσ.

Εμένα με ενοχλεί να μου μιλάνε στον ενικό και ας θέλω αρκετά χρόνια για να φτάσω τα 30. 

Να έχεις πάντως μεγάλες απαιτήσεις από τους Κλεφτοκοτάδες βαλκάνιους δεν λέει, οπότε πας παρακάτω.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
41 λεπτά πριν, Zaytsev είπε

Kομπλεξικοι και" αρχοντες "συνηθως δεν παει μαζι παντως ,ενω "πλεμπα " και κομπλεξ ειναι σχεδον ταυτοσημο   για μια σειρα απο λογους που βαριεμαι και να  απαριθμησω .

Οι κανονες ευγενειας και η αστικη παιδεια   που χρειαστηκε αιωνες να διαμορφωθει επιβαλλει την χρηση πληθυντικου στις  κοινωνικες και επαγγελματικες συναναστροφες . Και αποτελει την μεταβαση απο τους ουρακοταγκους στους ανθρωπους σε επιπεδο συμπεριφορας .

Πολυ σωστα το εθεσε  ο Vasivouzoukos  οι  "αφρικανοι" της Ευρωπης δεν δικαιουνται να ομιλουν ουτε να εκφερουν  αποψη  διοτι πρωτιστως εχασαν εναν Διαφωτισμο και ακομα δεν τον εχουν βρει ...

Επεξ/σία από Fotis13
  • Like 6
  • Thanks 2
Δημοσ.

Δεν γουστάρω να μου μιλάνε άγνωστοι στον ενικό. Δεν μπορεί ο κάθε δημόσιος υπαλληλάκος ή τραπεζικός να μου μιλάει λες και είμαστε φιλαράκια. Και επειδή εμείς οι Έλληνες μετατρέπουμε πολλές φορές τον φυσικό αυθορμητισμό μας σε αγένεια είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε πάντοτε ο πληθυντικός σε συνομιλίες με άτομα που δεν έχουμε συχνές συναναστροφές. Ο ενικός είναι για τους φίλους και την οικογένεια. Επίσης έτσι υπάρχει μια σαφής διαβάθμιση που αξιολογεί την σχέση σου με κάποιον. Και αυτό είναι καλό γιατί ξέρεις που βρίσκεσαι. Πληθυντικός; άρα θέλει -θέλω αποστάσεις. Ενικός μπορείς να μιλήσεις πλέον πιο οικεία. 

• Like 5
Δημοσ.

Από όταν έγινα 30 και άρχισα να δουλεύω τον έκοψα τον πληθυντικό στο εργασιακό περιβάλλον, είτε είναι άγνωστος ο άλλος είτε είναι πολύ μεγαλύτερος. Αυτόν τον τρόπο μου έμαθε το αφεντικό, και είδα ότι κρατιούνται καλύτερα οι ισορροπίες και σε αντιμετωπίζει με μεγαλύτερο σεβασμό κάποιος.  Βλέπω τον άλλο σαν συνεργάτη και απαιτώ να με βλέπουν και εμένα έτσι. Εξυπακούεται ότι και τόσα χρόνια οι σχέσεις με ξένους μου έδειξαν πόσο περιττός είναι ο πληθυντικός ευγενείας, έστω και αν στην αρχή χτυπάει άσχημα.  

• Like 2
  • Moderators
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Adanos είπε

Σε σημείο που όταν μου λένε να μιλάω στον ενικό, συνεχίζω στον πληθυντικό

Αυτό είναι εξαιρετικά ενοχλητικό πάντως. 

• Like 1
Δημοσ.

Κάτι λίγο off topic.

Όταν απευθύνεστε σε πολλά άτομα χρησιμοποιείτε και τα δύο γένη ή μόνο αρσενικό; Θα πείτε "Ποιος θα μας πει..." ή "Ποιος ή Ποια θα μας πει...".

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...