Stamer Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 1 λεπτό πριν, AtiX είπε Το σωστό είναι "Που ΠΑΤΕ ρε μ@ λ@κ@"... 😋 Στα πλαίσια του thread ναι, ωστόσο αντιλαμβάνεσαι πόσο λάθος είναι έτσι κι αλλιώς. Όλοι το έχουμε πει πάνω από μία φορά αλλά προσωπικά έχω το θάρρος να κριτικάρω τον εαυτό μου και να αναγνωρίσω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ήμουν αγενής, επιθετικός και απολίτιστος
AtiX Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Μόλις τώρα, Adanos είπε Εγώ γενικά χρησιμοποιώ τον πληθυντικό και ας μην συμφωνώ. Σε σημείο που όταν μου λένε να μιλάω στον ενικό, συνεχίζω στον πληθυντικό Αυθάδη... 😋
Stamer Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Μόλις τώρα, Adanos είπε Εγώ γενικά χρησιμοποιώ τον πληθυντικό και ας μην συμφωνώ. Σε σημείο που όταν μου λένε να μιλάω στον ενικό, συνεχίζω στον πληθυντικό Καλά κάνεις, όπως είπαν και παραπάνω, κρατάς και κάποιες αποστάσεις. Ο ενικός και ο πληθυντικός δεν χρησιμοποιείται μόνο για ένδειξη ή μη σεβασμού αλλά (όπως είπαμε) και για πρόθεση. Τέτοια πράγματα υπάρχουν για πρακτικούς λόγους. 1
Επισκέπτης Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 (επεξεργασμένο) Στα γαλλικα, απο οπου ξεκινησε το θεμα, ο πλυθηντικος ειναι σχεδον υποχρεωτικος. Χρησιμοποιεις σε τετοιο βαθμο formules de politesse που οταν μιλας αλλες γλωσσες μπερδευεσαι και υπερβαλλεις. Και εγω χρησιμοποιω πλυθηντικο αρκετα για να μην δινω διακαιωματα εκει που δεν πρεπει. Στα βρισιδια δεν υπαρχει κωδικας😂 Επεξ/σία 21 Ιουνίου 2018 από Επισκέπτης
tzelen Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Η κυριότερη χρήση του πληθυντικού, θεωρώ, είναι να κρατήσει σε απόσταση δυο ανθρώπους. Την αποφεύγω όσο μπορώ. Μια χαρά μπορείς να είσαι ευγενικός και χωρίς αυτή. Όπως επίσης μια χαρά μπορείς να γίνεις αγενές γαϊδούρι χρησιμοποιώντας την. 1
SeXBOX Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Αν είσαι δημόσιο πρόσωπο και έχεις συνηθίσει να συζητάς με τους φίλους σου για τον χψ "ο αυτός", σε συνδυασμό του ότι ίσως ακόμα να μην έχει κερδίσει τον σεβασμό σου, τότε θεωρώ φυσιολογικότατο τον Ενικό και την μη χρήση πληθυντικού. Επιβάλλεται να είσαι ειλικρινής. Εμένα ένα πιτσιρίκι στα 18 με 20 θα ήταν μου είπε "συγνώμη που σας πάτησα" στο super market, έκανα σκηνικό γιατί δεν γούσταρα τον πληθυντικό. Ο Μακρόν είναι Μακράν μ@λ@κ@ς.
Stamer Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 2 λεπτά πριν, SeXBOX είπε Αν είσαι δημόσιο πρόσωπο και έχεις συνηθίσει να συζητάς με τους φίλους σου για τον χψ "ο αυτός", σε συνδυασμό του ότι ίσως ακόμα να μην έχει κερδίσει τον σεβασμό σου, τότε θεωρώ φυσιολογικότατο τον Ενικό και την μη χρήση πληθυντικού. Επιβάλλεται να είσαι ειλικρινής. Εμένα ένα πιτσιρίκι στα 18 με 20 θα ήταν μου είπε "συγνώμη που σας πάτησα" στο super market, έκανα σκηνικό γιατί δεν γούσταρα τον πληθυντικό. Ο Μακρόν είναι Μακράν μ@λ@κ@ς. Όταν λες "εκανες σκηνικό" προφανώς εννοείς οτι απλά έκανες κάποιο καλαμπούρι με το παιδί για αυτό το θέμα. Η λέξη "σκηνικό" υποδεικνύει μανούρα.
super3bingo Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 17 λεπτά πριν, tzelen είπε Η κυριότερη χρήση του πληθυντικού, θεωρώ, είναι να κρατήσει σε απόσταση δυο ανθρώπους. Την αποφεύγω όσο μπορώ. Μια χαρά μπορείς να είσαι ευγενικός και χωρίς αυτή. Όπως επίσης μια χαρά μπορείς να γίνεις αγενές γαϊδούρι χρησιμοποιώντας την. Άν υπάρχουν νεύρα σε οποιαδήποτε περίπτωση τον ξεχνάμε. 19 λεπτά πριν, Captain Falafel είπε Στα γαλλικα, απο οπου ξεκινησε το θεμα, ο πλυθηντικος ειναι σχεδον υποχρεωτικος. Χρησιμοποιεις σε τετοιο βαθμο formules de politesse που οταν μιλας αλλες γλωσσες μπερδευεσαι και υπερβαλλεις. Και εγω χρησιμοποιω πλυθηντικο αρκετα για να μην δινω διακαιωματα εκει που δεν πρεπει. Στα βρισιδια δεν υπαρχει κωδικας😂 Στα Αγγλικά από την άλλη δεν τον γνωρίζουν καθόλου. 1
SeXBOX Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 8 minutes ago, Stamer said: Όταν λες "εκανες σκηνικό" προφανώς εννοείς οτι απλά έκανες κάποιο καλαμπούρι με το παιδί για αυτό το θέμα. Η λέξη "σκηνικό" υποδεικνύει μανούρα. Όχι μανούρα, στην πλάκα του πα "όχι πληθυντικό σε εμένα, δεν είμαι και παππούς!". Αλλά και μανούρα να γινόταν; Αν κάποιος θιχτεί πολύ αν του μιλάς πληθυντικό, τι θα κάνεις; Όπως του βγει του καθένα.
Stamer Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Εγώ καμιά φορά αμα μου μιλάνε στον πληθυντικό, τους λέω "ένας είμαι, δεν είμαι πολλοί". Βέβαια αυτό το κάνω σε γνωστούς που "επιμένουν" να μου μιλάνε στον πληθυντικό. Με κάποιον άγνωστο (π.χ. έναν μαγαζάτορα) δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο.
tsofras Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Και εμένα οι γείτονες που είναι στα 25-26 μου μιλάνε στον πληθυντικό επειδή έχω παιδιά και ας είμαι 35 και δεν τους το αλλάζω με τίποτα Τουλάχιστον στους μεγαλύτερους σε ηλικία και εγώ μιλάω στον πληθυντικό όπως και στον χώρο εργασίας. Σε συνομήλικο εκτός δουλειάς σε ενικό Στο δρόμο αν θα βρίζω πληθυντικός ευγενείας ανάλογα με την ηλικία Αν πιστεύω ότι έχω δίκιο και ο άλλος πάει να βγεί και απο πάνω αυτομάτως γίνεται ενικός άσχετα με την ηλικία (αν και μου κακοφαίνεται) 2
*nenya* Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Με αγνώστους [ακόμα κι αν είμαστε ίδια ηλικία] στον πληθυντικό. Και συνεχίζω στον πληθυντικό ακόμα και αν τύχει περίπτωση έντασης/τσακωμού [τους εκνευρίζει ακόμα περισσότερο χιχιχι]. Στον χώρο εργασίας πάλι στον πληθυντικό [όσο χρονών και νά'ναι ο/η άλλος/η και σε όποιο πόστο και να δουλεύει]. Στην πορεία αλλάζω σε ενικό μόνο αν υπάρχει η σχετική προδιάθεση και το πράσινο φως. Π.χ. εδώ που εργάζομαι η υπεύθυνή μου απ'το πρώτο λεπτό ζήτησε να μιλάμε στον ενικό. Με τον CEO στον πληθυντικό πάντα όλοι. Γενικά γουστάρω πληθυντικό ευγενείας, δεν θέλω να χαθεί. 4 1
margaritagr Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Σιχαινομαι τη φαση "μιλαω στον ενικο σε αγνωστο" Μπαινεις σε ταξι και σου μιλαει ο οδηγος στον ενικο. Με ξερεις κι απο χτες ρε φιλε; εγω σου απευθυνθηκα στον πληθυντικο Επισης το χω δει και σε πελατες εστιατοριων/ταβερνων να απευθυνονται στο σερβιτορο στον ενικο, ανεξαρτητα απο την ηλικια του. Σαφως ο σεβασμος δε συνδεεται απαραιτητα με τη χρηση του πληθυντικου ομως το σωστο αυτο ειναι. 7
SeXBOX Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Θυμάμαι όταν ήμουν στην κλινική, στο δίπλα κρεβάτι ήταν ένας παππούς μαζί μου που είχε κάνει την επέμβαση. Είχαμε μέσα την τηλεόραση είχε το World Cup του 2006 και του έλεγα όλο "Sir και Sir" για το αν ήθελε να δούμε αγώνα. Περιττό να σας πω ότι ο άνθρωπος στο τέλος από τα "Sir" ξέσπασε και είπε "στην ίδια θέση είμαστε άστα Sir πια με έπρηξες" Κάναμε φοβερές συζητήσεις!
doctorkostis Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2018 Εξωτερικό πάντως (Σουηδία) δεν υπάρχει η έννοια του πληθυντικου. Mail στο διευθυντή ξεκινάς με "Γεια σου Αντρέα(πχ)". Ρωτάς τον προϊστάμενο κάτι "τι νομίζεις εσύ;" ακόμα και αν σας χωρίζουν 30 χρόνια. Μου φαινόταν περίεργο στην αρχή, αλλά δεν επηρεάζει το σεβασμό κατά τη γνώμη μου 4
Προτεινόμενες αναρτήσεις