Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,

Είμαι φοιτητής Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. και βρίσκομαι στο εξάμηνο του πτυχίου μου.

Εδώ και αρκετά χρόνια δουλεύω σε ένα Online Video Game το οποίο ολοκλήρωσα σχετικά πρόσφατα και αμείβομαι αποκλειστικά μέσω των microtransactions (virtual goods / εικονικά αγαθά) του παιχνιδιού.
Το παιχνίδι είναι Free2Play (δηλαδή δεν απαιτείται συνδρομή).
Η αγορά για κάποιο microtransaction είναι προεραιτική και αφορά σε εικονικά όπλα / πανοπλίες τα οποία ενδυναμώνουν τον χαρακτήρα του εκάστοτε παίκτη.
Το σύστημα πληρωμής είναι αυτόματο και γίνεται μέσω Paypal.
Οι παίκτες-αγοραστές είναι κατα πλειοψηφία άτομα του εξωτερικού. Το μεγαλύτερο ποσοστό εκτός Ε.Ε. (π.χ. ΗΠΑ / Περού / Σαουδική Αραβία / Τουρκία κ.τ.λπ.), ενα μικρότερο ποσοστό εντός Ε.Ε. και περίπου το 1-2% είναι κάτοικοι Ελλάδας.
Το ετήσιο εισόδημα δεν είναι σταθερό και ούτε θα ήθελα να το αναφέρω δημόσια. Αλλά αν βοηθάει σε κάποιον ώστε να μου δώσει μια πιο συγκεκριμένη απάντηση, ας πούμε ότι είναι ένα πλασματικό ποσό των 20 χιλιάδων (20.000) ευρώ.

Επειδή ρώτησα λογιστή αλλά δε γνώριζε και πολλά επι του θέματος και με μπέρδεψε περισσότερο, αποφάσισα να κάνω μια προσπάθεια και εδώ μιας και δεν εντόπησα κάποιο forum με λογιστικό περιεχόμενο ή με forum του τομέα μου. Επίσης τα forums και τα θέματα τα οποία εντόπισα μέσω του γούγλη σχετικά με την ερώτηση μου δεν είναι καθόλου κατατοπιστικά.

Η ερώτηση μου είναι: Ποια η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω ώστε να είμαι ένας νόμιμος πολίτης, όπου θα αμείβομαι απο τους παίκτες του Video Game (software) και θα πληρώνω τους φόρους που μου αναλογούν ?

Δημοσ.

Εναρξη επαγγελματος, ΟΑΕΕ, επιμελητηρια κτλ  Και κακως δεν σε πληροφορησε ο λογιστης για αυτα καθως ειναι απλα και κλασσικα εαν θες να εισαι νομιμος. Αλλο το εαν και το τι σε συμφερει καθως ολα αυτα εχουν και ενα μινιμουμ ετησιο κοστος κερδιζεις δε κερδιζεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, 29gk είπε

Εναρξη επαγγελματος, ΟΑΕΕ, επιμελητηρια κτλ  Και κακως δεν σε πληροφορησε ο λογιστης για αυτα καθως ειναι απλα και κλασσικα εαν θες να εισαι νομιμος. Αλλο το εαν και το τι σε συμφερει καθως ολα αυτα εχουν και ενα μινιμουμ ετησιο κοστος κερδιζεις δε κερδιζεις

Σ' ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.

Δυστυχώς οι παλιοί λογιστές δε γνωρίζουν και πολλά όσον αφορά τον κλάδο της πληροφορικής και τα εισοδήματα μέσω internet. 

Με λίγα λόγια αυτό που ζητείται για τη δουλειά που κάνω και με τον τρόπο με τον οποίο έχω έσοδα, είναι η έναρξη επαγγέλματος ως ελεύθερος επαγγελματίας, κατάλαβα σωστά ? Άρα οι αρχικές σκέψεις που είχα για άνοιγμα επιχείρησης/εταιρίας δεν είναι βάσιμες ?

Γνωρίζεις να μου πεις περίπου πόσο είναι το ετήσιο κόστος ανεξαρτήτως εσόδων ? και ποιος ο φόρος για κάθε συναλλαγή ?
Επειδή πιθανότατα η συγκεκριμένη πηγή εσόδων να έχει ημερομηνία λήξης (δε θα παίζουν τα άτομα για όλη τους τη ζωή ούτε θα με πληρώνουν συνέχεια μιας και δεν ειναι υποχρεωτικό), τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση αναφορικά με το ετήσιο κόστος που ανέφερες ? Δηλαδή όταν πάρω την απόφαση να τερματίσω τη συγκεκριμένη δουλειά με το video game.

Επεξ/σία από IRADev
Δημοσ.

Φοβαμαι πως εχει θεμα και σοβαρο μαλιστα. Δυστηχως η απειρια και η απουσια σχεσης με τα ελληνικα φορολογικα ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ την επισκεψη σε λογιστη και οχι την απλη αναζητηση πληροφοριων μεσω διαδικτυου.

Μερικα πολυ συνοπτικα, για να παρεις μια ιδεα:

- ολοι οι λογιστες γνωριζουν και δεν υπαρχουν παλιοι και νεοι. Απλα ο συγκεκριμενος που ρωτησες μπορει να μην ηθελε να σε εξυπηρετησει, να μην ειναι και πολυ ...λογιστης, να μην θελει να απαντα σε περιπλεγμενα θεματα που δεν γνωριζει αλλα και ειναι και ασχετα με αυτο που σε ενδιαφερει ή να μην δουλευει τσαμπα.

- το προβλημα σου σε περιπτωση εξειδικευμενης περιπτωσης, το πιθανοτερο θα ειναι εαν προχωρησεις, να κολλησει σε εναν υπαλληλο της εφοριας παρα σε εναν λογιστη

- Ειτε κανεις εναρξη επαγγελματος με μπλοκακι, ειτε ανοιξεις εταιρεια, ειτε μαγαζι, λιγο πολυ αυτα ειναι το ενα και το αυτο απο την αποψη των φορολογικων υποχρεωσεων που θα εχεις ( βιβλια, αποδειξεις, ασφαλιση, τελη κτλ )

- Ετησιο κοστος δεν μπορει κανεις να σου πει ευκολα καθως σε μεγαλο βαθμο εξαρταται και απο τον τζιρο. Παντως, για την πιο απλη περιπτωση μιας προσωπικης εταιρειας, θα εχεις κανα 200αρι το μηνα μινιμουμ ΟΑΕΕ, ετησιο τελος επιτηδευματος 500-650€, προκαταβολη φορου για το καθε ετος και αρκετα αλλα.

- σε συμφερει η φαση αλλα τελικα καποια στιγμη εκλεισε το project; Ειτε διατηρεις την επιχειρηση, πληρωνοντας φυσικα παντα κερδιζεις δεν κερδιζεις και πας στο επομενο, ειτε την κλεινεις, και παλι ενδεχομενα με καποιο κοστος και αναμενεις και καμια 5ετια μην τυχον σου ζητησουν κατι εξτρα.

Τα πραγματα βασικα ουτε τραγικα ειναι αλλα σιγουρα και ουτε κι ευκολα. Απαραιτητα ομως, εφοσον θες να μην εχεις ρισκο και να πας νομιμα, καθεσαι και συζητας με λογιστη.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, 29gk είπε

Φοβαμαι πως εχει θεμα και σοβαρο μαλιστα. Δυστηχως η απειρια και η απουσια σχεσης με τα ελληνικα φορολογικα ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ την επισκεψη σε λογιστη και οχι την απλη αναζητηση πληροφοριων μεσω διαδικτυου.

Μερικα πολυ συνοπτικα, για να παρεις μια ιδεα:

- ολοι οι λογιστες γνωριζουν και δεν υπαρχουν παλιοι και νεοι. Απλα ο συγκεκριμενος που ρωτησες μπορει να μην ηθελε να σε εξυπηρετησει, να μην ειναι και πολυ ...λογιστης, να μην θελει να απαντα σε περιπλεγμενα θεματα που δεν γνωριζει αλλα και ειναι και ασχετα με αυτο που σε ενδιαφερει ή να μην δουλευει τσαμπα.

- το προβλημα σου σε περιπτωση εξειδικευμενης περιπτωσης, το πιθανοτερο θα ειναι εαν προχωρησεις, να κολλησει σε εναν υπαλληλο της εφοριας παρα σε εναν λογιστη

- Ειτε κανεις εναρξη επαγγελματος με μπλοκακι, ειτε ανοιξεις εταιρεια, ειτε μαγαζι, λιγο πολυ αυτα ειναι το ενα και το αυτο απο την αποψη των φορολογικων υποχρεωσεων που θα εχεις ( βιβλια, αποδειξεις, ασφαλιση, τελη κτλ )

- Ετησιο κοστος δεν μπορει κανεις να σου πει ευκολα καθως σε μεγαλο βαθμο εξαρταται και απο τον τζιρο. Παντως, για την πιο απλη περιπτωση μιας προσωπικης εταιρειας, θα εχεις κανα 200αρι το μηνα μινιμουμ ΟΑΕΕ, ετησιο τελος επιτηδευματος 500-650€, προκαταβολη φορου για το καθε ετος και αρκετα αλλα.

- σε συμφερει η φαση αλλα τελικα καποια στιγμη εκλεισε το project; Ειτε διατηρεις την επιχειρηση, πληρωνοντας φυσικα παντα κερδιζεις δεν κερδιζεις και πας στο επομενο, ειτε την κλεινεις, και παλι ενδεχομενα με καποιο κοστος και αναμενεις και καμια 5ετια μην τυχον σου ζητησουν κατι εξτρα.

Τα πραγματα βασικα ουτε τραγικα ειναι αλλα σιγουρα και ουτε κι ευκολα. Απαραιτητα ομως, εφοσον θες να μην εχεις ρισκο και να πας νομιμα, καθεσαι και συζητας με λογιστη.

Πίστεψε με δεν είχε καν ιδέα τι του ρωτούσα περί paypal και πληρωμές μέσω internet (και δεν ήταν ο μόνος) :D νομίζω ότι οι περισσότεροι που είναι της "παλιάς σχολής" δεν μπαίνουν στον κόπο να ενημερωθούν... παρόλο που την τελευταία 5ετία η αύξηση Ελλήνων που έχουν εισόδημα μέσω internet είναι κατακόρυφη.

Με βοηθησες επειδή πήρα μια ιδέα ως προς τα που πρέπει να κατευθυνθώ.

Φυσικά και θα συνεχίσω να ψάχνω έναν λογιστή που να γνωρίζει.

Σ' ευχαριστώ και πάλι.

P.S.

18 λεπτά πριν, 29gk είπε

Με αυτό που είπες μου έκοψες τα φτερά αλλά δεν πτοούμαι!

Επεξ/σία από IRADev
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, flienky είπε

leapin.eu

Απο τη στιγμή που διαμένω στην Ελλάδα, δε νομίζω ότι μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε στο να είμαι νόμιμος 😕

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Inuyasha είπε

Επειδή μπερδεύτηκα λίγο, εσένα σου δίνουν μόνο in game items/currency?

Πληρώνουν για να πάρουν in game items.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
41 λεπτά πριν, IRADev είπε

Απο τη στιγμή που διαμένω στην Ελλάδα, δε νομίζω ότι μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε στο να είμαι νόμιμος 😕

Και όμως, η λύση του συμφορουμίτη αν είναι αξιόπιστη (δεν την γνωρίζω ή έχω δοκιμάσει) ίσως είναι η καλύτερη επιλογή.

Δεν υπάρχει λόγος, εφόσον παρέχεις υπηρεσίες, και δη digital υπηρεσίες να ανοίξεις στην Ελλάδα.

Και επίσης δεν είναι και παράνομη, παρόλο τη πλύση εγκεφάλου που μας κάνουν (βλέπε περίπτωση taxibeat). Οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να ανοίξει επιχείρηση (με τις κατάλληλες προϋποθέσεις) σε άλλη χώρα, ειδικά χώρα ΕΕ. Μη νόμιμο είναι να μην δηλώνεις τα κέρδη από αυτή την επιχείρηση στη Ελλάδα, και αντίστοιχα να μην φορολογείσαι για αυτά. Αν δηλώνεις κέρδη κτλ και φορολογείσαι για το μέρος σου στην Ελλάδα (εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης και με ποιο τρόπο μοιράζει τυχόν κέρδη) δεν έχεις κανένα θέμα, όσο και να χτυπιούνται.

Αν είσαι ρομαντικός, ξεκίνα στην Ελλάδα. Μόλις σε ρωτήσει ο αντίστοιχος υπάλληλος στην εφορία ποιος είναι ο ΚΑΔ σου και τι κάνεις, και του εξηγήσεις, θα έχει πολύ πλάκα η αντίδρασή του. Το μόνο που δεν θα έχει πλάκα είναι ο χρόνος και το χρήμα σου που θα έχεις ρίξει μέχρι εκείνο το σημείο και θα κρέμεσαι από τα @@ του συγκεκριμένου που δεν καταλαβαίνει ούτε τα basics, πόσο μάλλον microtransactions και εικονικά αγαθά.

Επεξ/σία από Hik
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Hik είπε

Και όμως, η λύση του συμφορουμίτη αν είναι αξιόπιστη (δεν την γνωρίζω ή έχω δοκιμάσει) ίσως είναι η καλύτερη επιλογή.

Δεν υπάρχει λόγος, εφόσον παρέχεις υπηρεσίες, και δη digital υπηρεσίες να ανοίξεις στην Ελλάδα.

Και επίσης δεν είναι και παράνομη, παρόλο τη πλύση εγκεφάλου που μας κάνουν (βλέπε περίπτωση taxibeat). Οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να ανοίξει επιχείρηση (με τις κατάλληλες προϋποθέσεις) σε άλλη χώρα, ειδικά χώρα ΕΕ. Μη νόμιμο είναι να μην δηλώνεις τα κέρδη από αυτή την επιχείρηση στη Ελλάδα, και αντίστοιχα να μην φορολογείσαι για αυτά. Αν δηλώνεις κέρδη κτλ και φορολογείσαι για το μέρος σου στην Ελλάδα (εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης και με ποιο τρόπο μοιράζει τυχόν κέρδη) δεν έχεις κανένα θέμα, όσο και να χτυπιούνται.

Αν είσαι ρομαντικός, ξεκίνα στην Ελλάδα. Μόλις σε ρωτήσει ο αντίστοιχος υπάλληλος στην εφορία ποιος είναι ο ΚΑΔ σου και τι κάνεις, και του εξηγήσεις, θα έχει πολύ πλάκα η αντίδρασή του. Το μόνο που δεν θα έχει πλάκα είναι ο χρόνος και το χρήμα σου που θα έχεις ρίξει μέχρι εκείνο το σημείο και θα κρέμεσαι από τα @@ του συγκεκριμένου που δεν καταλαβαίνει ούτε τα basics, πόσο μάλλον microtransactions και εικονικά αγαθά.

Μμμμ μάλιστα 😕 ..

Αλλά σε μελλοντικά προβλήματα υγείας με τι ασφάλιση θα έχω την όποια απαραίτητη περίθαλψη απο τα Ελληινικά δημόσια νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥ ?

Επίσης σύνταξη απο ποιό κράτος θα λαμβάνω, απο την εσθονία ?

Ή θα τα πληρώνω απο την τσέπη μου, δηλαδή απο τα λεφτά που θα γλυτώσω κάνοντας έναρξη σε άλλη χώρα ? :D

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καταρχήν αν περιμένεις να πάρεις σύνταξη, ζήσε μάη μου να φας τριφύλλι. Αστειεύομαι προφανώς, αλλά έτσι όπως πάμε...

Δεύτερον πρέπει να ξεχωρίσεις στο μυαλό σου την εταιρεία από εσένα. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η εταιρεία είναι ένα νομικό πρόσωπο όπως λέγεται και εσύ ένα φυσικό πρόσωπο. Στην Ελλάδα το concept είναι ότι είτε α) είσαι έταιρος σε εταιρεία τύπου ΟΕ/ΕΕ/Ατομική, άρα έχεις ασφάλιση σαν ελεύθερος επαγγελματίας (πρώην ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ, νυν ΕΦΚΑ) ή β) είτε είσαι μέτοχος σε ΑΕ/ΕΠΕ κοκ που εκεί (εκτός αν έχεις ήδη βιβλία ανοίξει, οπότε δεν έχει νόημα) μπορείς να είσαι και κανονικά με ΙΚΑ σαν εργαζόμενος.

Η πραγματικότητα είναι ότι με τα λεφτά που θα πληρώνεις στον ΕΦΚΑ (ειδικά αν είσαι κερδοφόρος αρκετά, που η εισφορά για ελεύθερους επαγγελματίες ανεβαίνει δυσθεώρητα όσο ανεβαίνουν τα κέρδη σου) μπορείς να έχεις ιδιωτική ασφάλιση σε όλο το κόσμο, σε όποια εταιρεία γουστάρεις, με σουίτα σε όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Προφανώς δεν έχεις σύνταξη μέσα, αλλά σε παραπέμπω πάλι στη πρώτη πρόταση.

Από εκεί και πέρα αν όντως θες να έχεις δημόσια κάλυψη στην Ελλάδα, κάνε μια έναρξη σαν ελεύθερος επαγγελματίας, δήλωνε 0 έσοδα (την πραγματικότητα δηλαδή) και πλήρωνε τη ασφάλισή σου όπως όλοι άλλοι. Δεν θα σου πει κανένας όχι. Από Εσθονία δεν λαμβάνεις κάτι, γιατί προφανώς δεν ζεις εκεί, ούτε θα πληρώνεις τις εισφορές τους.

Επεξ/σία από Hik
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, IRADev είπε

Γινεται μια χαρά και νόμιμα. Εισαι πολιτης της ΕΕ (που ακομα και αν μην εισαι) μπορεις να ανοιξεις λογαριασμό στην Εσθονια αλλά και εταιρία. Είσαι νόμιμος. 

Ειναι η πιο εύκολη, λογιστικά απλή και πιο οικονομική λύση που μπορείς να βρεις. Ειναι και νόμιμη. 

Από https://europa.eu/youreurope/business/start-grow/start-ups/index_en.htm -> 

• set up your own business (even as a sole trader) in any EU country, Iceland, Norway or Liechtenstein
Επεξ/σία από flienky
  • Thanks 1
Δημοσ.

Αν τελικά καταλήξεις στο να ανοίξεις εταιρεία έξω, μη παραλείψεις να βρεις ένα λογιστή ο οποίος θα σου πει πως θα δηλώνεις τον μισθό/μέρισμα whatever που θα σου δίνει η εταιρεία στην ελληνική εφορία. Γενικά δε νομίζω να συμφέρει ιδιαίτερα να κάνεις εταιρεία έξω εφόσον είσαι μόνος σου  και θέλεις και ασφάλεια/σύνταξη εδώ, εκτός φυσικά αν βγάζεις πολλά λεφτά, που στο εύχομαι. 

Γενικά, βρες ένα καλό λογιστή που ξέρει που παν τα 4 και όταν του μιλάς καταλαβαίνει τι του λες, μη ντραπείς να σηκωθείς να φύγεις και να πας αλλού αν σε κοιτάει σα χάνος.

Στα forum ο καθένας θα σου πει το μακρύ του και το κοντό του, και θα βρεθούν και τα τζιμάνια που θα σου πουν μη δηλώνεις τίποτα και yolo, αλλά δεν είναι σοβαρές λύσεις αυτές.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To εισόδημα σου απο ποια χώρα προκύπτει; Απο την Ελλάδα; ΟΧΙ 

Απο το όπου βρίσκεται το σχετικό τμήμα της google που σε πληρώνει άρα ένα πρώτο βήμα ειναι ότι υπάγεσαι σε όσους κανονισμούς έχουν σχέση με την δήλωση εισοδήματος από το εξωτερικό. 

6 ώρες πριν, IRADev είπε

Βασικά ειναι 100% αυτό που χρειάζεσαι για να εισαι νόμιμος και να γλυτώσεις από τον καρκίνο της ελληνικής γραφειοκρατίας. 

Κάνε λοιπόν το απο πάνω και μετά υπάγεσαι στο άρθρο 9 

https://www.taxheaven.gr/laws/law/index/law/528

Επεξ/σία από TopicStrarter
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...