Salvation81 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2018 (επεξεργασμένο) 20 λεπτά πριν, Philippe είπε Δεν θα την συγκρίνεις με ultrawide gaming monitor 120Hz. Μπορεί να μην έχει DP αλλά έχει HDMI 2.0 για 2160p@60Hz (μην σε μπερδεύει το 50 ευρώπη/ 60 αμερική δεν ισχύει αυτό πια, όλες είναι 50 και 60), αν διαβάσεις το link του Age4Greeks στο rtings η συγκεκριμένη έχει πολύ χαμηλό lag για τηλεόραση, 100 και κάτι ppi που είναι ιδανικό νούμερο και έχει χρωματική συμπίεση 4:4:4 για να φαίνονται σωστά τα texts. Γιατι να μην την συγκρινω με ultra wide μονιτορ; Επισης ακομα και 60Hz (50Hz ειναι το πανελ βεβαια αλλα οκ) απεχει πολυ απο τα 75/100Ηz που βρισκεις σε μονιτορ (ασε τα 120/144Hz που εκει πας οντως ψηλα). Ακομα και στο link αυτο ξεκαθαρα λενε 20.8ms input lag οσο αφορα γρηγορες σκηνες, πως ειναι αυτο καλο; (για κονσολα απλα "τρωγεται"). Εσυ αναρωτηθηκες για τις διαφορες μεταξυ τηλεορασεων και οθονων και στις υπεδειξα αρκετες φορες. Τωρα αν θελεις να πιστεψεις οτι δεν υπαρχουν γιατι ενταξει δεν θελεις στην προκειμενη περιπτωση να υπαρχουν (βοηθαει στο να προχωρησεις στην αγορα) αλλαζει το πραγμα. Παντως για κονσολα ναι ειναι μονοδρομος (αν και εκει δεν πας σε 43αρα θεωρω), για χρηση με PC ομως προσωπικα κανονικη τηλεοραση ουτε με σφαιρες. Επεξ/σία 17 Ιουνίου 2018 από Salvation81
Philippe Δημοσ. 17 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2018 (επεξεργασμένο) Πρώτος εγώ δεν έγραψα ότι ίσως το lag να μην είναι τέλειο γιατί εκεί υστερούν συνήθως οι τηλεοράσεις? Η συγκεκριμένη πάντως δεν υστερεί ιδιαίτερα, κάποιες άλλες έχουν 50ms και πάνω. Κάτι 8ms που βλέπουμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά των απλών monitors συχνά είναι πολύ περισσότερα. Αυτό εδώ το Asus monitor για παράδειγμα γράφει 5ms και έχει 23ms στο test. Κάπου τόσο έχει και η 1440p Dell μου και είναι μια χαρά για ips panel και χαλαρό gaming. Όλα τα απλά panels είναι 50/60Hz, όχι "50" ή "60". Όταν δέχονται τηλεοπτικό σήμα ευρωπαϊκό έχουν refresh 50, όταν τις πας στις ΗΠΑ θα παίζουν τηλεόραση στα 60, όταν συνδεθούν με το pc έχουν πάλι 60 και όταν παίζουν από bluray player έχουν 24. Πολύς κόσμος τα μπερδεύει αυτά τα ζητήματα γιατί αποστηθίζει διάφορα άρθρα στο web που αναπαράγονται λανθασμένα από το 1980. Μετά έγραψες για "πυκνότητα pixel, συνδεσιμότητα, αναλύσεις". Η πυκνότητα των pixels, που προκύπτει από το μέγεθος και την ανάλυση, δεν διαφέρει μεταξύ τηλεοράσεων και monitors με το ίδιο aspect ratio, άρα δεν αποτελεί διαφορά. 4Κ στις 43" είναι εξαιρετικό ppi και χωρίς ανάγκη για scaling. Είναι σαν 4 οθόνες 21" 1080p από κάθε άποψη. Δεν υπάρχει πρόβλημα εδώ. Η κατανάλωση είναι προφανές ότι είναι παρεμφερής στην ίδια ρύθμιση φωτεινότητας. Δεν έχει νόημα να κοιτάμε τα μέγιστα που δίνει ο κατασκευαστής και πιθανόν να περιλαμβάνουν επιπλέον ηχεία, tv tuner κλπ εξαρτήματα της τηλεόρασης που δεν τα έχει πάντα ένα monitor. Στο ότι δεν κυκλοφορούν ακόμη τηλεοράσεις με 21:9 αναλογία πλευρών θα συμφωνήσω, αν και δεν βλέπω τι σχέση έχει με το αν η συγκεκριμένη 16:9 τηλεόραση κάνει και για monitor. Αν μιλάμε εγκυκλοπαιδικά για γενικές διαφορές μεταξύ των δύο κατηγοριών, τότε πάσο. Τα μεγάλα refresh rates όμως δεν αποτελούν διαφορά. Αρκετοί δουλεύουν πλέον τις τηλεοράσεις τους σαν οθόνες pc ακόμη και στα 120Hz+ (τις λίγες και καλές με panels 100/120 ή 200/240 πανελίσια Hertz προφανώς). Συμπέρασμα: Οι πραγματικές διαφορές τηλεοράσεων με monitors τα τελευταία χρόνια έχουν ελαχιστοποιηθεί και πρέπει να εξετάζονται κατά περίπτωση. Πέρα από το input lag που το αναφέραμε και οι δυο, εφόσον μια τηλεόραση έχει 4:4:4 και σύνδεση που μπορεί να μεταφέρει 4Κ/60Hz (όπως η HDMI 2.0) είναι κατάλληλη επιλογή για all around monitor. Επεξ/σία 18 Ιουνίου 2018 από Philippe 3
Age4Greeks Δημοσ. 17 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2018 Νομίζω ξεχνάμε το πρώτο και κύριο παράγοντα όταν κάνουμε τέτοιου είδους αγορές: Η χρήση. Προφανώς αν είσαι του "competitive gaming" δεν θα προτιμήσεις τηλεόραση αντί για οθόνη. Θα αναγκαστείς να βάλεις το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη για να πάρεις τα έξτρα καλύτερα χαρακτηριστικά. Για κάποιον που θέλει να κάνει γενική χρήση browsing να δει καμιά ταινία και να παίζει κανένα χαλαρό παιχνίδι μια χαρά επιλογή είναι και η συγκεκριμένη. Δε χάλασε ο κόσμος για τα +10 ms input lag. Αν είσαι για παράδειγμα του Civilisation ή του Total War φαν ούτε που θα καταλάβεις τη διαφορά. Τώρα αν είσαι φανατικός των FPS προφανώς και θα ψάξεις κάτι ανώτερο.
Salvation81 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2018 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, Philippe είπε Πρώτος εγώ δεν έγραψα ότι ίσως το lag να μην είναι τέλειο γιατί εκεί υστερούν συνήθως οι τηλεοράσεις? Η συγκεκριμένη πάντως δεν υστερεί ιδιαίτερα, κάποιες άλλες έχουν 50ms και πάνω. Κάτι 8ms που βλέπουμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά των απλών monitors συχνά είναι πολύ περισσότερα. Αυτό εδώ το Asus monitor για παράδειγμα γράφει 5ms και έχει 23ms στο test. Κάπου τόσο έχει και η 1440p Dell μου και είναι μια χαρά για ips panel και χαλαρό gaming. Όλα τα απλά panels είναι 50/60Hz, όχι "50" ή "60". Όταν δέχονται τηλεοπτικό σήμα ευρωπαϊκό έχουν refresh 50, όταν τις πας στις ΗΠΑ θα παίζουν τηλεόραση στα 60, όταν συνδεθούν με το pc έχουν πάλι 60 και όταν παίζουν από bluray player έχουν 24. Πολύς κόσμος τα μπερδεύει αυτά τα ζητήματα γιατί αποστηθίζει διάφορα άρθρα στο web που αναπαράγονται λανθασμένα από το 1980. Μετά έγραψες για "πυκνότητα pixel, συνδεσιμότητα, αναλύσεις". Η πυκνότητα των pixels, που προκύπτει από το μέγεθος και την ανάλυση, δεν διαφέρει μεταξύ τηλεοράσεων και monitors με το ίδιο aspect ratio, άρα δεν αποτελεί διαφορά. 4Κ στις 43" είναι εξαιρετικό ppi και χωρίς ανάγκη για scaling. Είναι σαν 4 οθόνες 21" 1080p από κάθε άποψη. Δεν υπάρχει πρόβλημα εδώ. Η κατανάλωση είναι προφανές ότι είναι παρεμφερής στην ίδια ρύθμιση φωτεινότητας. Δεν έχει νόημα να κοιτάμε τα μέγιστα που δίνει ο κατασκευαστής και πιθανόν να περιλαμβάνουν επιπλέον ηχεία, tv tuner κλπ εξαρτήματα της τηλεόρασης που δεν τα έχει πάντα ένα monitor. Στο ότι δεν κυκλοφορούν ακόμη τηλεοράσεις με 21:9 αναλογία πλευρών θα συμφωνήσω, αν και δεν βλέπω τι σχέση έχει με το αν η συγκεκριμένη 16:9 τηλεόραση κάνει και για monitor. Αν μιλάμε εγκυκλοπαιδικά για γενικές διαφορές μεταξύ των δύο κατηγοριών, τότε πάσο. Τα μεγάλα refresh rates όμως δεν αποτελούν διαφορά. Αρκετοί δουλεύουν πλέον τις τηλεοράσεις τους σαν οθόνες pc ακόμη και στα 120Hz+ (τις λίγες και καλές με panels 100/120 ή 200/240 πανελίσια Hertz προφανώς). Συμπέρασμα: Οι πραγματικές διαφορές τηλεοράσεων με monitors τα τελευταία χρόνια έχουν ελαχιστοποιηθεί και πρέπει να εξετάζονται κατά περίπτωση. Πέρα από το input lag που το αναφέραμε και οι δυο, εφόσον μια τηλεόραση έχει 4:4:4 και σύνδεση που μπορεί να μεταφέρει 4Κ/60Hz (όπως η HDMI 2.0) είναι κατάλληλη επιλογή για all around monitor. 1ον το Μονιτορ της Asus που παραθετεις ΔΕΝ ειναι της σειρας Gaming γιαυτο και δεν τα παει καλα σε θεμα αποκρυσης αλλα και σε θεμα ρυθμου ανανεωσης. Εγω δεν αναφερθηκα σε απλα μοντελα αλλα μοντελα που ειναι ανωτερα των τηλεορασεων. 2ον τι 50 τι 60; Εκτος αν σκοπευεις να τα σκασεις καλα (και να πας σε τηλεοραση με αληθινα 100Hz - καλα για παραπανω δεν το συζηταμε καν) πιο ευκολα θα βρεις μονιτορ σε αυτα (η διαφορα ειναι πως θα βρεις μονιτορ και με 120/144Hz πραγματικα). 3ον δεν εχω λογο να μην πιστευω τι δηλωνει μια εταιρεια (κυριως επειδη δεν ειναι βλακες να δηλωσουν περισσοτερα W απο οσα καιει ενα μοντελο - λιγοτερα φυσικα). Και φυσικα μετρανε τα εξτρα που εχει μια τηλεοραση κανεις δεν λεει οχι, παιζει ρολο ομως το γιατι καιει περισσοτερο; 4ον η αναλογια 21:9 βγηκε για 2 λογους, μεγαλυτερη και πιο σωστη επιφανεια εργασιας και οσο το δυνατον καλυτερη χρηση απο διαφορα παιχνιδια (και φυσικα και ταινιες). Δεν ειναι κατι που απλα εγινε ενα πρωι χωρις συγκεκριμενο λογο (δεν ειναι τυχαιο πως πλεον σχεδον ολα τα καλα gaming μονιτορ ειναι σε 21:9). Εν κατακλειδι ο καθενας μπορει να χρησιμοποιει οτι θελει, εγω παντως δεν θα χρησιμοποιουσα τηλεοραση αντι για μονιτορ. ΥΓ: Απο περιεργεια το color gamut της συγκεκριμενης το τσεκαρες; 2 ώρες πριν, Age4Greeks είπε Νομίζω ξεχνάμε το πρώτο και κύριο παράγοντα όταν κάνουμε τέτοιου είδους αγορές: Η χρήση. Προφανώς αν είσαι του "competitive gaming" δεν θα προτιμήσεις τηλεόραση αντί για οθόνη. Θα αναγκαστείς να βάλεις το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη για να πάρεις τα έξτρα καλύτερα χαρακτηριστικά. Για κάποιον που θέλει να κάνει γενική χρήση browsing να δει καμιά ταινία και να παίζει κανένα χαλαρό παιχνίδι μια χαρά επιλογή είναι και η συγκεκριμένη. Δε χάλασε ο κόσμος για τα +10 ms input lag. Αν είσαι για παράδειγμα του Civilisation ή του Total War φαν ούτε που θα καταλάβεις τη διαφορά. Τώρα αν είσαι φανατικός των FPS προφανώς και θα ψάξεις κάτι ανώτερο. Ακομα και σε RTS βλεπεις διαφορα απλα εκει περναει απαρατηρητη γιατι δεν επιρεαζει το παιχνιδι σου. Οπως και να εχει μιλαμε για διαφορες που υπαρχουν, το οτι αναλογα με την χρηση υπαρχουν και μοντελα για ολες τις τσεπες αυτο εννοειται. Επεξ/σία 18 Ιουνίου 2018 από Salvation81 1
Age4Greeks Δημοσ. 18 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2018 8 ώρες πριν, Salvation81 είπε Ακομα και σε RTS βλεπεις διαφορα απλα εκει περναει απαρατηρητη γιατι δεν επιρεαζει το παιχνιδι σου. Οπως και να εχει μιλαμε για διαφορες που υπαρχουν, το οτι αναλογα με την χρηση υπαρχουν και μοντελα για ολες τις τσεπες αυτο εννοειται. Αυτό είναι λιγάκι οξύμωρο δε νομίζεις: βλέπεις διαφορά αλλά περνάει απαρατήρητη!...τότε πως την βλέπεις; Είσαι γενικώς υπερβολικός στα επιχειρήματα σου φίλε Salvation. Οι διαφορές εννοείται λοιπόν πως υπάρχουν αλλά εσύ εδώ συγκρίνεις τώρα συσκευή των 400 ευρώ με gaming monitor των 1000 ευρώ... Για να πάει λοιπόν κάποιος σε τηλεόραση ως οθόνη μάλλον δεν τον ενδιαφέρουν τα πολλά Hertz ανανέωσης ή τα 5ms input lag, αλλά μάλλον το real estate και το χαμηλό PPI για να μπορεί να διαβάζει εύκολα κείμενο. 1
Salvation81 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2018 13 λεπτά πριν, Age4Greeks είπε Αυτό είναι λιγάκι οξύμωρο δε νομίζεις: βλέπεις διαφορά αλλά περνάει απαρατήρητη!...τότε πως την βλέπεις; Είσαι γενικώς υπερβολικός στα επιχειρήματα σου φίλε Salvation. Οι διαφορές εννοείται λοιπόν πως υπάρχουν αλλά εσύ εδώ συγκρίνεις τώρα συσκευή των 400 ευρώ με gaming monitor των 1000 ευρώ... Για να πάει λοιπόν κάποιος σε τηλεόραση ως οθόνη μάλλον δεν τον ενδιαφέρουν τα πολλά Hertz ανανέωσης ή τα 5ms input lag, αλλά μάλλον το real estate και το χαμηλό PPI για να μπορεί να διαβάζει εύκολα κείμενο. Βλεπεις διαφορα αλλα δεν σε ενοχλει επειδη δεν επιρεαζει αρνητικα (οχι εστω αρκετα) το παιχνιδι σου, νομιζα πως ειμουν ξεκαθαρος. Δοκιμασε να παιξεις κατι πιο γρηγορο ομως ειδικα online μαζι με αλλους και συντομα θα σε ενοχλησει. Και εννοειται πως οσοι παιρνουν τηλεορασεις αντι για οθονες πανε για το μεγεθος, αλλα το να ισοπεδωνουμε τις διαφορες (που ειναι αρκετες) απλα για να δικαιολογησουμε την αγορα μας ειναι καπως.
Age4Greeks Δημοσ. 18 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2018 Δεν έχω πρόθεση να ισοπεδώσω διαφορές, καταλαβαίνω το σκεπτικό σου. Η δική μου λογική είναι ότι από το να δώσεις 700 ευρώ για να πάρεις την 43'' Dell ή 1000 ευρώ για 32'' 4Κ οθόνη ΕΑΝ δεν είσαι του απαιτητικού γκειμινγκ τότε δώσε 400 ευρώ για τη Σόνι που θα ταιριάζει στη χρήση σου.
Salvation81 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2018 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2018 32 λεπτά πριν, Age4Greeks είπε Δεν έχω πρόθεση να ισοπεδώσω διαφορές, καταλαβαίνω το σκεπτικό σου. Η δική μου λογική είναι ότι από το να δώσεις 700 ευρώ για να πάρεις την 43'' Dell ή 1000 ευρώ για 32'' 4Κ οθόνη ΕΑΝ δεν είσαι του απαιτητικού γκειμινγκ τότε δώσε 400 ευρώ για τη Σόνι που θα ταιριάζει στη χρήση σου. Μα γιαυτο ειπα αναλογα την χρηση, ωστοσο ακομα και το 40αρι 4k curved μονιτορ που εχω μου καθεται καπως (και γιαυτο σαν πρωτευων εχω το 35αρι curved που ειναι 1440p) οποτε θεωρω δυσκολο καποιος να δουλευει σε 43αρα. Εκτος αν την εχεις στο εναμιση μετρο πχ (εγω ειμαι στα 50-60 εκατοστα παντα) που εκει θεωρω πως χανεται λιγο το νοημα του να παρεις μεγαλη οθονη.
Προτεινόμενες αναρτήσεις