Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα! Στην πολυκατοικία που μένω το καθε διαμέρισμα είναι καλωδιομένο με utp cat5e. Επίσης από το κάθε διαμέρισμα κατεβαίνει ένα utp στον διανομέα (αν το λέω σωστά) που βρίσκεται σε ένα κουτί εντός της πολυκατοικίας. Μπορει να γίνει απο τον διανομέα κάποια συνδεσμολογία ώστε να έχω δίκτυο σε δύο διαμερίσματα; 100mbps θα ναι φαντάζομαι διότι στο ένα υπάρχει η γραμμή τηλ/ιντερνετ που δεσμεύει το ένα ζεύγος απο το utp. Συγγνώμη για τυχόν λάθη,δεν γνωρίζω καλά απ' αυτά.

Δημοσ.

Αν κατεβαίνει μόνο ένα UTP, αναγκαστικά (λόγω του δεσμευμένου ζεύγους της τηλεφωνίας) ένα διαμέρισμα μπορεί να δικτυωθεί, εκτός κι αν βάλεις στον κεντρικό κατανεμητή της οικοδομής ένα switch. Αν κατεβαίνουν 2 UTP, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ένα για να περάσεις 2 συνδέσεις LAN).

Υπόψη ότι το καλώδιο αυτό δεν πρέπει να συνδέεται με κανένα άλλο καλώδιο ή πρίζα ή να υπάρχει ενδιάμεση σύνδεση. Θα πρέπει από τον κατανεμητή να τερματίζει απευθείας στον χώρο που είναι ο router (ή κάποιο switch) που θα μοιράζει την πρόσβαση.

• Like 1
Δημοσ.

Μπορεις να το κανεις μονο με 2 ζευγαρια(4 συρματα) για δκτυο, και 1 ζευγάρι για την τηλεφωνια.

Στέλνεις κάτω στο κουτί τα 2 ζευγάρια κατευθείαν το lan router το συνδέεις πάνω στο άλλο καλώδιο που ανεβαίνει στο δεύτερο διαμέρισμα, στα αντίστοιχα χρώματα εννοείται, και όταν πλέον φτάσει το lan στο δεύτερο διαμέρισμα κάνεις ότι θέλεις.

• Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ για τη απάντηση! Ένα καλώδιο καταιβαίνει μόνο και το καλό είναι ότι ξέρω ακριβώς ποιο είναι μέσα στο διαμέρισμα. Από το σαλόνι,υπνοδωμάτια όπως και απο κάτω  ερχονται ολα τα utp σε ενα διακλαδωτή μεσα στο διαμέρισμα.Εκει εχει μπει στο καθενα  ακροδεκτης rj 45 και ειναι κουμπωμένα σε ενα switch.

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

Καλησπέρα και πάλι. Έχω ολοκληρώσει το δίκτυο και εδώ και 2 μήνες περίπου δούλευε μια χαρά μέχρι χθες που ξεκίνησαν οι αποσυνδέσεις. Να αναφέρω πάλι πως το κάθε διαμέρισμα είναι καλωδιομένο με cat5e και όπως επίσης απο το κάθε διαμέρισμα κατεβαίνει ένα cat5e στον κεντρικό κατανεμητή της πολυκατοικίας. Η ερώτηση που θέλω να σας κάνω δεν έχει να κάνει με το δίκτυο καθώς δουλεύει μια χαρά (και στα 2 διαμερίσματα) αλλά για την γραμμή. Απο τον κεντρικό καταναμετή της πολυκατοικίας έχω βρει το ζεύγος της τηλεφωνίας/ιντερνετ που έρχεται απ τον ΟΤΕ και το έχω συνδέσει στο 1 ζεύγος του utp που πηγαίνει στον δεύτερο όροφο αλλά και στο 1 ζευγός του utp που πηγαινει στον πρώτο όροφο για να έχω και τηλέφωνο πέραν του ιντερνετ και στα 2 διαμερίσματα. Αν δεν κάνω λάθος έχουν γίνει αρκετές παράλληλες συνδέσεις κάτι το οποίο επηρεάζει αρνητικά το Vdsl και ίσως γι αυτό να έχω αποσυνδέσεις.

Να τονίσω πως η γραμμή με το που μπαίνει στον κατανεμητή εντός του διαμερίσματος στον δεύτερο όροφο χρησιμοποιώ μόνο το κεντρικό μπριζάκι που βρίσκεται στο σαλόνι. Έχω καταργήσει τις διακλαδώσεις που πηγαιναν και στα υπόλοιπα δωμάτια.

Στον πρώτο όροφο έχω κάνει ακριβώς το ίδιο απλά έχω κρατήσει το κεντρικό μπριζάκι για μια γραμμή τηλεφώνου στην οποία χρησιμοποιώ φίλτρο πριν το τηλέφωνο.

Να τονίσω  πως το δίκτυο είναι 100άρι και υπάρχει σε κάθε χώρο/δωμάτιο και των δυο διαμερισμάτων.

Το πρόβλημα μου είναι  το ζεύγος της τηλεφωνίας επειδή απο τον κατανεμητή της πολυκατοικίας δεν πάει μόνο στον δεύτερο που βρίσκεται το modem/router πάει και στον πρώτο για να έχω και εκεί τηλέφωνο. Σαφώς και δεν είμαι επαγγελματίας απλά μου άρεσε η όλη φάση και είπα να το επιχειρήσω μόνος μου ψάχνωντας στο ιντερνετ.

Σας στέλνω και το xdsl Statistics από το modem/router (Zyxel VMG1320-BD10)

Screenshot_2018-09-09-21-07-32-623_com.android.chrome.png

Screenshot_2018-09-09-21-07-39-430_com.android.chrome.png

Untitled12.png

Δημοσ.

Επειδή όντως οι διακλαδώσεις επηρεάζουν το VDSL, το ιδανικό θα ήταν το εξής:

• Ρουτερ στον κατανεμητή της πολυκατοικίας, πάνω στο καλώδιο του ΟΤΕ (πριν κάνεις οποιαδήποτε διακλάδωση δηλαδή)
  • Για κάθε ένα απο τα δύο UTP που πάνε στα διαμερίσματα, συνδέεις το ένα ζέυγος του (μπλε / άσπρο-μπλέ ΛΟΓΙΚΑ) στην έξοδο τηλεφώνου του ρουτερ, και τα υπόλοιπα ζεύγη τα κουμπώνεις σε ένα κλιπάκι RJ45, το οποίο συνδέεις σε κάποια έξοδο internet του ρούτερ.

Με τον τρόπο αυτό έχεις στείλει και τηλέφωνο και internet σε κάθε διαμέρισμα. Μετά, στο κάθε διαμέρισμα θες να τα διαχωρίσεις ξανά προφανώς (π.χ. με πρίζα στον τοίχο που βγάζει tel + data).

• Thanks 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ για την απάντηση! Μου είναι κατανοητό όπως μου τα λες απλά να αναφέρω ότι το τηλ δεν είναι voip και το modem/router μου δεν έχει έξοδο τηλεφώνου παρά μόνο μια είσοδο. Wind vdsl 50 είναι το πρόγραμμα αλλά όταν ρώτησα κάτι φίλους απόρησαν και οι ίδιοι και μου είπαν να ζητήσω απ' την wind να μου το μετατρέψουν σε voip και να πάρω καινούργιο modem/router.

Δημοσ.

Ναι, δεν υπονόησα οτι έχεις voip γραμμή, απλά θεώρησα οτι το router σου είχε έξοδο τηλεφώνου. Εφόσον δεν έχει, απλά βάλε ένα splitter πριν το router, δηλαδή τελικά καταλήγεις στο εξής:

wiring.jpg

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Έτσι όπως το σχεδίασες θα το κάνω απλά έχω ένα τελευταίο πρόβλημα...Στον κατανεμητή της πολυκατοικίας δεν έχω πουθενά κοντά ρεύμα. Σκέφτομαι να δώσω ρεύμα στο ρούτερ μεσω κάτι passive poe που έχω αλλά ξέρω πως χρησιμοποιεί 2 ζεύγη για το ρεύμα. Γίνεται; Αν και παίζει άλλος ένας παράγοντας του θορύβου στην  γραμμή  μιας και θα  περναει απ' το ίδιο utp.. :S

Δημοσ.

Αυτό δε το γνωρίζω, δεν έχω παίξει ποτέ με PoE. Δεν υπάρχει ούτε ένα κουτί στον τοίχο κάπου κοντά ώστε να το ανοίξεις να βγάλεις μια νέα πρίζα;

Δημοσ.

θα το ψάξω καλύτερα μόλις γυρίσω σπίτι.. Μήπως έχει κάπου κοντά καμια αναμονή.. Ωστόσο έτσι όπως το έχω τώρα δείχνει να έχει σταματήσει τις αποσυνδέσεις όπως επίσης μειώθηκαν κατά πάρα πολυ τα CRC errors κλπ. Αν δεν βρω κάπου ρεύμα θα το αφήσω έτσι και βλέπουμε αλλιώς θα κάνω αυτο που μου έδειξες στο σχεδιάγραμμα σου.

Untitled.png

Χρησιμοποίησα το ζευγάρι του καφέ για να ξαναγυρίσω την γραμμή πίσω στον κατανεμητή και απο εκεί το συνδεσα με το ζευγαρι του μπλε για να παει στο αλλο διαμέρισμα. Πριν απο αυτήν την συνδεσμολογία είχα δοκιμάσει κατευθείαν απο το KV να δώσω και στα δυο διαμερίσματα "ταυτοχρονα" την γραμμή αλλα είχα αποσυνδέσεις. Οπως ενα μικρο σχεδιαγραμμα που ειχα ποσταρει πιο πανω

Δημοσ.

Στο τηλέφωνο του 2ου διαμερίσματος έχεις βάλει φίλτρο πριν την συσκευή; Αν όχι είναι λογικές οι αποσυνδέσεις όποτε ξεκινά μία κλήση.

Αν και ιδανικά είναι να βάλεις το modem στον κατανεμητή, εν τούτοις υπάρχει και άλλη λύση χωρίς το splitter εκεί και φίλτρο στο πάνω διαμέρισμα. Απλά χρησιμ,οποιείς ένα ακόμη ζεύγος στο UTP του 1ου διαμερίσματος:

1.  Το καλώδιο του παρόχου συνδέεται σε ένα ζεύγος του UTP. Αυτό θα καταλήξει στο splitter του 1ου διαμερίσματος (τα υπόλοιπα τα γνωρίζεις).
  2.  Με άλλο ζεύγος κατεβάζεις από το splitter του 1ου διαμερίσματος την τηλεφωνία στον κατανεμητή και σε αυτό θα συνδεθεί  το ζεύγος του άλλου UTP προς το 2ο διαμέρισμα.
  3.  Το LAN σήμα θα το αφήσεις όπως είναι τώρα.
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στο διαμέρισμα Νο1 εχω καταργήσει όλα τα δωμάτια απο τηλεφωνία για να μειώσω τις διακλαδώσεις. Υπαρχει μόνο μια πρίζα (όπως φένεται και στο σχεδιάγραμμα) + η επιστροφή για να παει στον κατανεμητή και στην συνέχεια στο διαμέρισμα Νο2. Στο διαμέρισμα Νο2 λοιπόν δεν έχω καταργήσει καμία διακλάδωση. Ολες οι πρίζες τηλεφώνου σε όλους τους χώρους ειναι ενεργές αναμονές αλλα δεν έχω συνδέσει τιποτα πάνω τους. Να σημειώσω πως μόνο ο συναγερμός ειναι συνδεδεμένος με φίλτρο και επειδη εκει που βρίσκεται ειναι όλα μαζί δεν έχω εύκολη πρόσβαση να καταργήσω αναμονές τις οποίες δεν χρειάζομαι έτσι κι αλλιώς.. 

Επεξ/σία από BigHomie
Διόρθωση ορθογραφικών

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...