Προς το περιεχόμενο

Das Fitness Thread #2

Μήνυμα προστέθηκε από insomnia.gr

Η συνέχεια πλέον στο Das Fitness Club

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Dakonblackblade είπε

Για να σας την σπάσω, δε θεωρώ άσκηση που δεν μπορείς να την μετρήσεις, υψηλής έντασης. 

Αν κάνω 100άρι στα 20 δευτερα, την επόμενη φορά που θα τα δώσω όλα , αν κατεβάσω το χρόνο, ήταν η υψηλότερη ένταση έως τότε. 

Αν σηκώνω 100 κιλά 2 επαναλήψεις και δεν μπορώ να σηκώσω 102,5  σημαίνει πως είμαι στην υψηλότερη ένταση.

Τώρα σε ότι αφορά την έκκριση αδρεναλίνης, προφανώς όσοι έχουν κάνει sparring ή αγώνα, βιώνουν ένα άλλο επίπεδο έντασης.

Αλλά σάκο? Πως να το μετρήσεις? Το bias του σώματος είναι να κρατήσει και μερικές εφεδρείες. 

Παρα πολύ εύκολα το μετράς. Βάζεις χρονόμετρο τρία λεπτά, και στο δεύτερο μισο (1.5 λεπτό) τα δίνεις ολα σε ταχύτητα χτυπημάτων και μέγιστη δύναμη κάθε χτυπήματος που μπορείς να βγάλεις.

Σε πληροφορώ οτι και εσύ και ένας επαγγελματίας πυγμάχος θα φτάσετε μέγιστους παλμούς και θα είστε νεκροί στο τέλος του σετ, η διαφορά είναι οτι αυτός θα έχει βγαλει τριπλάσια χτυπήματα με τριπλάσια δύναμη στο κάθε χτύπημα απο εσένα.

Δεν έχει σημασία αν ο σάκος δεν είναι ηλεκτρονικός νά βγάζει νούμερα, καθώς και οι δύο φτάνετε στο 100%. Θα είχε πλάκα να έβγαζε και ενα νούμερο σύγκρισης στο τελος, αλλα αυτο δεν σημαίνει οτι χωρίς το νούμερο δεν πήρες τα μέγιστα απο την άσκηση

(Για να είμαι πιο ακριβής, αν είσαι απροπονητος δεν θα αντέξεις τριλεπτο σε σάκο με 1,5 λεπτό μαξ έντασης θα φύγεις με ασθενοφόρο, θέλει κανα δυο μηνες προπονήσεων για να βρεις ρυθμο) 

Τέλος έχεις ενα σημείο που είσαι πολύ πολυ λάθος. Αν κανεις δυο επαναλήψεις ότι βάρος και να βάλεις δεν θα μπορείς να κάνεις Τρίτη μεν, αλλα θα μπορείς να βγάλεις βάρος και να κανεις drop σετς για παρά πολλές επαναλήψεις ακόμα μέχρι να φτάσεις σε σημείο πραγματικής κόπωσης. Στο σακο στο τέλος του τριλεπτου με το ζορι θα μπορείς να σηκώσεις το χέρι σου πανω απο τον ώμο σου οπότε έχεις αδιασει τελείως δεν έχει drop set δεν έχει τίποτα.

4 ώρες πριν, OneWaySystem είπε

Ακριβώς !! Βέβαια αυτό είναι κάτι που μόνο όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο το γνωρίζουν γι αυτό λέω κ ξαναλέω πως η θεωρία από την πράξη απέχει αιώνες!

Καμία άλλη άσκηση και κανένα άλλο είδος γυμναστικής από όσες έχω κάνει δεν πλησιάζει καν τον σάκο σε απαιτήσεις, και δόξα τον θεό έχω ασχοληθεί με πολλα ..

jcd αλήθεια μπράβο, Αλεξ εσυ ασχολείσαι ακόμη?  Εγω επιφυλάσσομαι να ανεβάσω βιντεακι να δείτε πως κλάνω μέντες στο λεπτό όχι στο 3λεπτο Θεόδωρε που σε νιώθω.

Στο γυμναστήριο μου εχει 5 σακους αλλα τους εχουν κλειδωμενους μονο για κατι χαζοπροραμματα κυκλικής γυμναστικής. Τους εκανα παρατήρηση αλλά με γράψανε.

Μου λείπει παρά πολυ, κανω 3 φορες την ευδομαδα σκιαμαχια με βαρακια στο χερι 3 σετ 3.5 λεπτά το ένα, αλλα φυσικα δεν εχει καμια σχέση. Τουλάχιστον συντηρούμαι κάπως

Αν ανεβάσεις βίντεο θα βρω και εγώ ενα σακο να ανεβάσω επίσης. 

3 ώρες πριν, mic2mic είπε

Οι ασκήσεις μέγιστης έντασης και μέγιστων καρδιακών παλμών είναι δύο: Το spinning bike και τα sprints. Και είναι αυτές οι δύο επειδή: 1) στρεσάρουν τις μεγαλύτερες μυικές ομάδες, δηλαδή τα πόδια 2) μπορείς να κρατήσεις την υψηλή ένταση χωρίς διαλείμματα και 3) έχουν ελάχιστη τεχνική το οποίο και πάλι βοηθά στο να μπορείς να διατηρήσεις την μέγιστη ένταση μέχρι να τα φτύσεις.

ΕΤΑ: Τώρα αν κάποιος μπορεί να ανεβάσει περισσότερους παλμούς με σάκο απ'ότι με τρέξιμο... οκ. Αυτά. No comment.

Είμαι σίγουρος οτι δεν εχεις ασχοληθεί με πυγμαχία η kick boxing η muai Thai που έχει τριλεπτα σετ σε σάκους, μου φαίνεται αδιανόητο κάποιος που έχει ασχοληθεί να μπορεί να φανταστεί πιο απαιτητικο cardio απο αυτο.

Δεν αντιλέγω οτι με σπριντ και με spinning φτάνεις μεγιστους παλμούς, αλλα φτανεις και με το σακο (πρόσεξε εγώ δεν ανεφερα πουθενά για παραπάνω παλμούς, αλλα οτι στο σάκο φτάνεις τους μέγιστους παλμούς οσο εύκολα τους φτάνεις και με τρέξιμο κτλ)

Ο σάκος εχει το περίεργο οτι και φτανεις μέγιστους παλμούς και καίνε και ολοι οι μύες με γαλακτικό οξυ όπως οταν κανουμε βάρη (όπως και στο spinning I guess), με την προϋπόθεση φυσικά οτι στα σετ κάνουμε τουλάχιστον ένα η ενάμιση λεπτο max εντασης. Επίσης όποιος κανει muai thai η kick χτυπάει το σακο με όλο το σώμα οπότε στρεσαρει και τα πόδια. Το θέμα της τεχνικής που αναφέρεις σαφως ειναι θεμα τα πρώτα ίσως 1-2 χρόνια προπονήσεων αλλά μετά η τεχνική βγαίνει όσο φυσικά βγαίνει και σε ένα sprinter το τρέξιμο οπότε δεν ειναι θέμα με τον τρόπο που το αναφέρεις.

Παρόλα αυτά για να το δοκιμάσεις θέλεις τουλάχιστον δυο τρεις μηνες προπόνησης πρώτα για να μαθεις να χτυπας σωστα να μην τραυματισεις κανενα καρπο οποτε δεν θέλω να σου προτείνω "πανε βρες ενα σακο και βαρα για να δεις"

Για να βγάλεις τα μεγιστα απο την προπόνηση θελει heavy bag η thai banana bag που αν τους χτυπησεις στραβα την ακουνε οι καρποί ασχημα.

Επεξ/σία από alex_000
  • Like 4
  • Απαντ. 7,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
4 ώρες πριν, mic2mic είπε

Οι ασκήσεις μέγιστης έντασης και μέγιστων καρδιακών παλμών είναι δύο: Το spinning bike και τα sprints. Και είναι αυτές οι δύο επειδή: 1) στρεσάρουν τις μεγαλύτερες μυικές ομάδες, δηλαδή τα πόδια 2) μπορείς να κρατήσεις την υψηλή ένταση χωρίς διαλείμματα και 3) έχουν ελάχιστη τεχνική το οποίο και πάλι βοηθά στο να μπορείς να διατηρήσεις την μέγιστη ένταση μέχρι να τα φτύσεις.

ΕΤΑ: Τώρα αν κάποιος μπορεί να ανεβάσει περισσότερους παλμούς με σάκο απ'ότι με τρέξιμο... οκ. Αυτά. No comment.

Όλα καλά, στο (3) μου τα χαλάς. Η τεχνική στην ποδηλασία κι ειδικά στα sprints κάθε άλλο παρά ελάχιστη είναι. Αν ενδιαφέρεσαι/ενδιαφέρεται κάποιος, μπορώ να γράψω 1-2 πράγματα.

Δημοσ.
58 λεπτά πριν, wizzy είπε

Όλα καλά, στο (3) μου τα χαλάς. Η τεχνική στην ποδηλασία κι ειδικά στα sprints κάθε άλλο παρά ελάχιστη είναι. Αν ενδιαφέρεσαι/ενδιαφέρεται κάποιος, μπορώ να γράψω 1-2 πράγματα.

Δεν διαφωνώ ότι υπάρχει πολλή τεχνική στην ποδηλασία και στα sprints, αλλά ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ με άλλα σπορ πιστεύω ότι είναι ελάχιστη. Ποιό άλλο σπορ σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις μεγάλες μυικές ομάδες με λιγότερη τεχνική; Επίσης, τόσο στα  sprints όσο και στην ποδηλασία, έχουμε βασικότατες κινήσεις που τις κάνει ο οποιοσδήποτε χωρίς καμμία γνώση τεχνικής και με μηδενική προπόνηση. Δεν μας ενδιαφέρει εδώ αν θα βελτίωνε τις επιδόσεις του έχοντας καλύτερη τεχνική. Μας ενδιαφέρει ότι μπορεί να ενεργοποιεί παρατεταμένα, χωρίς ελάχιστη ανάπαυλα, μεγάλες μυικές ομάδες, ακόμα κι αν έχει χάλια τεχνική. Σε ποιό άλλο σπορ μπορεί να το κάνει αυτό; Γι'αυτό και έγραψα ειδικά για spinning bike και όχι για ποδήλατο δρόμου επειδή στο δρόμο ο φόβος και ο κίνδυνος της πτώσης είναι τόσο μεγάλος, που δεν σε αφήνει να δώσεις το πραγματικό 100%. Από αυτήν την άποψη, το spinning bike επιτρέπει ακόμα μεγαλύτερη ένταση και από τα sprints, διότι και στα sprints μπορεί να σαβουριαστείς αν τα δίνεις όλα. Όταν είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ (και όχι απλά βοηθητική) έστω και ελάχιστη τεχνική, είναι πρακτικά αδύνατον να δώσεις το 100% ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ. Πχ δεν μπορείς να ανεβαίνεις σκάλες με το 100%, διότι η κόπωση θα σε κάνει να σκοντάψεις σε κάποιο σκαλοπάτι πριν εξαντληθεί εντελώς το καρδιοαναπνευστικό σου.

Φυσικά και θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε κάτι για την τεχνική της ποδηλασίας.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 11/2/2020 στις 7:30 ΜΜ, JcD είπε

Μεγάλη μαγκιά πλέον οι αισθητήρες που μπαίνουν με τη μορφή γαντιου κάτω από το γάντι και μετρανε όλες τις παραμέτρους, ταχύτητα,  ποσότητα και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.

:o δεν ηξερα πως εχει βγει κατι τετοιο .

Χρησιμοποιειται σε πραγματικες συνθηκες προπονησης η' ειναι καθαρα  για συλλογη δεδομενων και για στατιστικα στοιχεια ?

Επεξ/σία από Fotis13
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Fotis13 είπε

:o δεν ηξερα πως εχει βγει κατι τετοιο .

Χρησιμοποιειται σε πραγματικες συνθηκες προπονησεις η' ειναι καθαρα  για συλλογη δεδομενων και για στατιστικα στοιχεια ?

Δεν ξέρω αν το χρησιμοποιούν επαγγελματίες ακόμα αλλά είναι πανάκριβο, κάνα 300αρι έχει. Δες το βίντεο από το 9 λεπτό και μετά...

• Like 1
Δημοσ.
Στις 12/2/2020 στις 12:44 ΠΜ, mic2mic είπε

Από αυτήν την άποψη, το spinning bike επιτρέπει ακόμα μεγαλύτερη ένταση και από τα sprints, διότι και στα sprints μπορεί να σαβουριαστείς αν τα δίνεις όλα. Όταν είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ (και όχι απλά βοηθητική) έστω και ελάχιστη τεχνική, είναι πρακτικά αδύνατον να δώσεις το 100% ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ. Πχ δεν μπορείς να ανεβαίνεις σκάλες με το 100%, διότι η κόπωση θα σε κάνει να σκοντάψεις σε κάποιο σκαλοπάτι πριν εξαντληθεί εντελώς το καρδιοαναπνευστικό σου.

Γιατί θεωρείς απαραίτητη προϋπόθεση να δίνεις το 100% από την αρχή μέχρι να μην μπορείς να κάνεις πετάλι ή βήμα; Συνήθως οι διαλλειματικές μέγιστης έντασης έχουν είτε συγκεκριμένο όγκο που πρέπει να ολοκληρωθεί είτε συγκεκριμένο χρόνο, δεν συνεχίζονται μέχρι να πέσεις κάτω. 

Είναι αντίστοιχα αν κατάλαβα καλά στα σπριντ να θεωρείς πιο απαιτητικό ένα κατοστάρι από ένα τετρακοσάρι (ή και περισσότερο βασικά).

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Conan2046 είπε

Γιατί θεωρείς απαραίτητη προϋπόθεση να δίνεις το 100% από την αρχή μέχρι να μην μπορείς να κάνεις πετάλι ή βήμα; Συνήθως οι διαλλειματικές μέγιστης έντασης έχουν είτε συγκεκριμένο όγκο που πρέπει να ολοκληρωθεί είτε συγκεκριμένο χρόνο, δεν συνεχίζονται μέχρι να πέσεις κάτω. 

Είναι αντίστοιχα αν κατάλαβα καλά στα σπριντ να θεωρείς πιο απαιτητικό ένα κατοστάρι από ένα τετρακοσάρι (ή και περισσότερο βασικά).

Δεν είπα ότι θεωρώ απαραίτητο το να πέσεις κάτω για να πιάσεις μέγιστους παλμούς. Το αν θα εξαντληθείς εντελώς και θα φτάσεις στο σημείο να πέσεις κάτω, εξαρτάται από το πόση ώρα θα παραμείνεις στους μέγιστους παλμούς. Μπορείς να το κάνεις με κατοστάρι, τετρακοσάρι ή και με 10χλμ. Φυσικά και δεν είναι ανάγκη να δώσεις το 100% από την αρχή. Αλλά όμως είναι πιο εύκολο να το πετύχεις με μέγιστη άσκηση μικρότερης διάρκειας, διότι η προηγούμενη κόπωση, ακόμα και υπομέγιστη, θα επηρεάσει αρνητικά την δυνατότητα για μέγιστη παραγωγή ισχύος.

Απλά για να πιάσεις μέγιστους καρδιακούς παλμούς πρέπει να εξασφαλίσεις ότι η καρδιά θα κουραστεί πριν τα παίξουν οι εμπλεκόμενοι μύες λόγω τοπικής μεταβολικής κόπωσης. Δηλαδή να επιβραδύνεις ή να σταματάς επειδή νιώθεις ότι η καρδιά σου θα πεταχτεί έξω από το στήθος και όχι επειδή κουράστηκαν τα πόδια σου.

Δημοσ.

Μα όταν δουλεύεις σε μέγιστη ένταση σημασία έχει η αναερόβια ικανότητα. Είναι περίπου δεδομένο ότι οι μυς είναι αυτοί που θα τα "παίξουν".

• Like 1
Δημοσ.

Ειχα ορεξη για κατι διαφορετικο στα βαρη σημερα και το ριξα στο landmine

Εκανα τις 4 πρωτες, την τεταρτη καθισμενος

• Like 1
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, 4saken είπε

Ειχα ορεξη για κατι διαφορετικο στα βαρη σημερα και το ριξα στο landmine

Εκανα τις 4 πρωτες, την τεταρτη καθισμενος

Εδώ εκρηκτικά από τον Μάριο τον spartan, δεν πιστεύω να μην τον παρακολουθείτε τον Μάριο ε?

• Thanks 1
Δημοσ.
59 λεπτά πριν, Conan2046 είπε

Μα όταν δουλεύεις σε μέγιστη ένταση σημασία έχει η αναερόβια ικανότητα. Είναι περίπου δεδομένο ότι οι μυς είναι αυτοί που θα τα "παίξουν".

Απλά σε κάποιο σημείο η άσκηση θα αλλάξει από βασικά αναερόβια σε περισσότερο αερόβια. Θα εξαντληθεί η φωσφοκρεατίνη και θα περάσει σε αναερόβια γλυκόλυση και μετά σε αερόβια γλυκόλυση κτλ κτλ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα "παίξουν" οι μύες και όλες οι μυικές ίνες. Θα συνεχίσεις να δουλεύεις σε μέγιστη ένταση (ή πιο σωστά, σε μέγιστη υποκειμενική κόπωση) και οι παλμοί σου μπορεί και να ανεβαίνουν.

Δηλαδή ξεκινάς πχ να τρέξεις ένα 400άρι αλλά δίνοντάς τα όλα, χωρίς να κρατάς δυνάμεις για αργότερα. Τα πόδια σου θα έχουν δυνάμεις ακόμα και μετά τα πρώτα 100μ, οι ίνες βραδείας συστολής δεν θα έχουν κουραστεί. Αυτό που θα σε κάνει να επιβραδύνεις πολύ ή να σταματήσεις θα είναι η καρδιά σου. Δεν το έχεις κάνει ποτέ;

Δημοσ.

Κάπου νομίζω ότι δεν σε καταλαβαίνω, αν πιάσω την μέγιστη δυνατή μου ταχύτητα σίγουρα δεν θα αντέξω να τρέξω 400άρι και σίγουρα μετά από κάποιο διάστημα από το τρέξιμο θα το γυρίσω στο περπάτημα μέχρι να επανέλθω η μετάβαση από την αναερόβια στην αερόβια σίγουρα θα γίνει αλλά θέλει κάποιο χρόνο. Δεν καταλαβαίνω γιατί νομίζεις ότι στο διάστημα που είσαι στο αναερόβιο κομμάτι η καρδιοαναπνευστική σου ικανότητα είναι ο περιοριστικός παράγοντας.

Δημοσ.

Δεν  είναι απαραίτητο ότι θα πιάσεις το max heart rate όταν θα είσαι στο κυρίως αναερόβιο κομμάτι, αν και μπορεί να συμβεί και έτσι. Το κόλπο είναι σ'αυτό που λες "θα το γυρίσω στο περπάτημα μέχρι να επανέλθω". Να επανέλθεις από τί; Όχι από κόπωση γλουτών ή τετρακεφάλων όπως όταν κάνεις squat, αλλά "to catch your breath" όπως λένε. Και φυσικά δεν είναι απαραίτητο να το γυρίσεις στο περπάτημα, μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεσαι τρέχοντας όσο περισσότερο μπορείς. Έτσι θα πιάσεις το MHR, ανεξάρτητα από το ποιό ενεργειακό σύστημα είναι κυρίαρχο εκείνη τη στιγμή.

Πιο απλά: Ξεκίνα να τρέχεις δίνοντάς τα όλα, μέχρι να μην αντέχεις άλλο και να είσαι υποχρεωμένος να σταματήσεις. Μέχρι το σημείο που θα σταματήσεις, τα δίνεις όλα. Άσχετα αν έχεις κάνει μέχρι τότε 50μ ή 200μ και άσχετα με το πόσο γρήγορα πηγαίνεις. Το σημαντικό είναι η μέγιστη υποκειμενική κόπωση. Σ'εκείνο το σημείο πριν σταματήσεις, θα έχεις πιάσει το MHR.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Conan2046 είπε

Ωραία, το κατάλαβα. το ερώτημα τώρα είναι για ποιο λόγο να θέλεις να κάνεις κάτι τέτοιο;

To 95% του MHR δεν είναι και τίποτα extreme, πολλοί δρομείς και ποδηλάτες προπονούνται συχνά με τέτοια ένταση. Από εκεί μέχρι το 100% υπάρχει σημαντική διαφορά στην υποκειμενική προσπάθεια. Η διαφορά που υπάρχει από το "τα έπαιξα" μέχρι το "νομίζω ότι θα πεθάνω". Παίζει βέβαια ρόλο και για πόση ώρα το κρατάς.

Τώρα βέβαια υπάρχουν και τα ταμπατοειδή, όπου θεωρητικά αν λιώσεις για μικρό χρονικό διάστημα κοντά στο 100% του MHR μπορείς να πετύχεις προπονητικό αποτέλεσμα που θα χρειαζόταν πολύ περισσότερη ώρα. Οπότε για κάποιους με ισχυρή θέληση και περιορισμένο χρόνο, ίσως να βολεύει.

Από κει και πέρα εξαρτάται αν κάποιος προπονείται κυρίως για θέμα υγείας ή επιδόσεων. Η πρόοδος τείνει να είναι μεγαλύτερη όταν πιέζεις τον εαυτό σου όσο πάει. Και από ένα σημείο και πέρα σε ενδιαφέρουν τα εργομετρικά δεδομένα για να προσαρμόσεις ανάλογα την προπόνησή σου.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...