gntgrx Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 2 ώρες πριν, poulinos είπε εκανα προχτες και εγω 18,4. πατωσα.και ειχα παρει καμποσα αναβραζον το τελευταιο διαστημα αν και ειναι χαλια τα αναβραζον. 18.4 οπως εγραψα.αλλα δεν μπορω τον ηλιο 18,4 ng/mL; Η τιμή είναι χαμηλή, ειδικά για την Ελλάδα με τον τρελό καιρό όπου, Νοέμβρη μήνα, ακόμα έχουμε καλό καιρό και ηλιοφάνεια. Ένα παραπάνω για ανθρώπους που αθλούνται. Βλέπω το ίδιο έργο τουλάχιστον 5-6 φορές την ημέρα και αν εξαιρέσει κανείς τις περιπτώσεις όπου υπάρχει πολύ συγκεκριμένη παθολογία, δυσκολεύομαι να χωνέψω ότι στην Ελλάδα υπάρχει αυξητική τάση στην υποβιταμίνωση D. Μιλάμε ότι συνήθως αρκεί 20λεπτη έκθεση στον ήλιο, αθροιστικά στη διάρκεια της ημέρας, στο 30% της επιφάνειας του σώματός μας. Χωρίς επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, δεν απορροφάται ασβέστιο (και μαγνήσιο και φώσφορος, μεταξύ άλλων) από το έντερο, δεν πα να τρώμε κιμωλίες. Guess what, ο οργανισμός χρειάζεται ασβέστιο, πολύ ασβέστιο, 24/7/365. Αν δεν τον πάρουμε από την τροφή και τα επίπεδα ασβεστίου είναι συστηματικά χαμηλά (όχι τέρμα χαμηλά γιατί εκεί αρχίζουν οι τετανίες και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις), ο οργανισμός θα στείλει έναν 200 κιλά nasty motherfucker (σαν 1½ Mike Tyson στα φόρτε του) που ονομάζεται παραθορμόνη να παίξει άγριο ξύλο στα οστά (με έναν εντελώς αλλοπρόσαλλο και aggressive passive τρόπο) με αποτέλεσμα τα παντέρμα να πάθουν γερό tilt και να καταντήσουν σκωροφαγωμένα. Όμως, δεν είναι μόνο τα οστά, είναι και οι μύες και αυτοί και αν χρειάζονται ασβέστιο για να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν, να συσπώνται ελεγχόμενα. Τα ιόντα ασβεστίου ενεργοποιούν το σύμπλεγμα της τροπονίνης, το οποίο αλλάζει σχήμα και με τη σειρά της επηρεάζει την τροπομυοσίνη και αυτό έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη σύζευξη ακτίνης και μυοσίνης με συνέπεια τη μυική σύσπαση. No calcium, no dice. Δεν παίζει όμως εύκολα αυτό διότι υπάρχουν κάποιοι μύες που δουλεύουν 24/7, βλέπε μυοκάρδιο και διάφραγμα, οπότε το ασβέστιο ο οργανισμός θα το βρει, είτε έτσι, είτε γιουβέτσι, με αποτέλεσμα ότι περιγράφω στην προηγούμενη παράγραφο. Bonus fact για το thread εδώ: Η δύναμη εξαρτάται και από τα αποθέματα ιόντων ασβεστίου στο σαρκοπλασματικό δίκτυο (συγκεκριμένα από τη συχνότητα των δυναμικών ενέργειας στις μυικές ίνες, η οποία όσο αυξάνεται τόσο επιταχύνει τον κορεσμό της τροπομυοσίνης με ασβέστιο, μηχανισμός που ελέγχεται στενά από το πάρε δώσε ακετυλχολίνης και χολινεστεράσης και την επίδραση στους τασοελεγχόμενους διαύλους ασβεστίου). Τα δυνατά αγόρια και κορίτσια, έχουν καλές καβάντζες εκεί. Τα αδύναμα, not so much. Άσε τους πόνους και την αποκατάσταση που πάει περίπατο. Έγραψα για την παραθορμόνη, έχουμε και χειρότερα. Αν τα επίπεδα 25(ΟΗ) βιταμίνης D είναι συστηματικά και σε βάθος χρόνου χαμηλά, τότε τον Mike Tyson τον τσιμπάει λυσσασμένη νυχτερίδα και τα παίρνει τόσο άγρια που κάνει λαμπόγυαλο το ίδιο του το σπίτι, τους παραθυρεοειδείς αδένες, όπου πρήζονται από το ραβδί και αυτό ονομάζεται δευτεροπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός. Τα επίπεδα της παραθορμόνης είναι στο θεό, αυτή κατατρώει τα οστά (κάνει και άλλα άσχημα κόλπα στα νεφρά και αλλού), μπας και τα επίπεδα ασβεστίου έρθουν στα ίσα τους. Αν δεν κάνουμε τίποτα γι'αυτό η κατάσταση αυτονομείται και γίνεται μη αναστρέψιμη με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στον τριτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό, όπου και εκεί αν δεν κάνουμε τα πρέποντα, η τελική λύση είναι να φάμε ένα ωραιότατο χειρουργείο όπου θα κόψουμε 3½ από τους 4 παραθυρεοειδείς αδένες, για να γουστάρουμε. Όλοι κοιτάμε το σίδηρο και την τεστοστερόνη, αλλά για τη βιταμίνη D, δεν τρέχει και τίποτα, who cares. Φταίνε, βέβαια, και οι φαρμακοβιομηχανίες και τα βοτανοματζουνομάγαζα που έχουν στήσει καλή φάμπρικα και μπίζνα και πουλάνε την κοπριά για χρυσάφι. Άκου 8 ευρώ οι 100000 μονάδες βιταμίνης D. Να σας βλέπει ο ήλιος, για λίγο. Τζάμπα και ασφαλές είναι, θα γλιτώσετε κι εσείς, θα γλιτώσω και εγώ που μόνο σε μπλουζάκια δεν έχω ακόμα τυπώσει τα παραπάνω να τα μοιράζω στο κοινό μου. 3 ώρες πριν, TEOKOS είπε Αύριο έχει γενικές εξετάσεις, τα πάντα όλα. Έχω ένα ψιλοάγχος λέμε. Πλησιάζω και τα 60. Ελπίζω όλα καλά . Για την cpk την βλέπω να βαράει κόκκινο γιατί είμαι πιασμένος από τα Σαββατιάτικα πόδια. Μην αγχώνεσαι, μέχρι ένα χιλιάρικο και κάτι ψιλά, αν πίνεις πολύ νερό δεν θα τα παίξουν οι νεφροί σου. Λίγη ξεκούραση θέλει και φαγητό. 2 ώρες πριν, thomasG4 είπε Έχει νόημα να κάνει τέτοια εποχή; Ακόμα φουλαριστός θα είναι ο οργανισμός από το καλοκαίρι. Με την προϋπόθεση ότι μας βλέπει κάμποσο ο ήλιος. Έγω πάλι τέτοια εποχή βλέπω κάτι τιμές που για λεπτά sex είναι καλές, για επίπεδα βιταμίνης D είναι να μου τον δίνεις στον πάτο. 2 1
margaritagr Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 Ε ναι , ποιος κάθεται συστηματικά μετά το καλοκαίρι στον ηλιο; Μόνο κάνας δρομέας ή ποδηλάτης που βγαίνει για προπόνηση με σορτσάκι/κοντομάνικο. Οπότε αυτό που λένε μερικοί "μα πως αφού στην Ελλάδα έχουμε ηλιο" δε λέει και τίποτα. Κι εγώ παίρνω συμπλήρωμα μέσα στο χρόνο κ το σταματάω το καλοκαίρι. Προς το παρόν είμαι ακόμα χωρίς συμπλήρωμα αφού στις εξετάσεις ήταν μια χαρά (19/10 ----> 44 ) 1
evabb Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 Δεν παίζει ρόλο ο ήλιος στην βιταμίνη D. Αλλά κανείς δεν με ακούει.
Ison_ Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 4 λεπτά πριν, evabb είπε Δεν παίζει ρόλο ο ήλιος στην βιταμίνη D. Αλλά κανείς δεν με ακούει. Γιατί;
evabb Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 3 λεπτά πριν, Ison_ είπε Γιατί; Γιατί αν δεν έχεις βιταμίνη D από την διατροφή σου, ο ήλιος δεν μπορεί να την μετατρέψει στην μορφή που μας χρειάζεται. Αυτό μου το είπε ο γιατρός μου.
squib Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 11 ώρες πριν, gntgrx είπε 18,4 ng/mL; Η τιμή είναι χαμηλή, ειδικά για την Ελλάδα με τον τρελό καιρό όπου, Νοέμβρη μήνα, ακόμα έχουμε καλό καιρό και ηλιοφάνεια. Ένα παραπάνω για ανθρώπους που αθλούνται. Βλέπω το ίδιο έργο τουλάχιστον 5-6 φορές την ημέρα και αν εξαιρέσει κανείς τις περιπτώσεις όπου υπάρχει πολύ συγκεκριμένη παθολογία, δυσκολεύομαι να χωνέψω ότι στην Ελλάδα υπάρχει αυξητική τάση στην υποβιταμίνωση D. Μιλάμε ότι συνήθως αρκεί 20λεπτη έκθεση στον ήλιο, αθροιστικά στη διάρκεια της ημέρας, στο 30% της επιφάνειας του σώματός μας. Χωρίς επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, δεν απορροφάται ασβέστιο (και μαγνήσιο και φώσφορος, μεταξύ άλλων) από το έντερο, δεν πα να τρώμε κιμωλίες. Guess what, ο οργανισμός χρειάζεται ασβέστιο, πολύ ασβέστιο, 24/7/365. Αν δεν τον πάρουμε από την τροφή και τα επίπεδα ασβεστίου είναι συστηματικά χαμηλά (όχι τέρμα χαμηλά γιατί εκεί αρχίζουν οι τετανίες και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις), ο οργανισμός θα στείλει έναν 200 κιλά nasty motherfucker (σαν 1½ Mike Tyson στα φόρτε του) που ονομάζεται παραθορμόνη να παίξει άγριο ξύλο στα οστά (με έναν εντελώς αλλοπρόσαλλο και aggressive passive τρόπο) με αποτέλεσμα τα παντέρμα να πάθουν γερό tilt και να καταντήσουν σκωροφαγωμένα. Όμως, δεν είναι μόνο τα οστά, είναι και οι μύες και αυτοί και αν χρειάζονται ασβέστιο για να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν, να συσπώνται ελεγχόμενα. Τα ιόντα ασβεστίου ενεργοποιούν το σύμπλεγμα της τροπονίνης, το οποίο αλλάζει σχήμα και με τη σειρά της επηρεάζει την τροπομυοσίνη και αυτό έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη σύζευξη ακτίνης και μυοσίνης με συνέπεια τη μυική σύσπαση. No calcium, no dice. Δεν παίζει όμως εύκολα αυτό διότι υπάρχουν κάποιοι μύες που δουλεύουν 24/7, βλέπε μυοκάρδιο και διάφραγμα, οπότε το ασβέστιο ο οργανισμός θα το βρει, είτε έτσι, είτε γιουβέτσι, με αποτέλεσμα ότι περιγράφω στην προηγούμενη παράγραφο. Bonus fact για το thread εδώ: Η δύναμη εξαρτάται και από τα αποθέματα ιόντων ασβεστίου στο σαρκοπλασματικό δίκτυο (συγκεκριμένα από τη συχνότητα των δυναμικών ενέργειας στις μυικές ίνες, η οποία όσο αυξάνεται τόσο επιταχύνει τον κορεσμό της τροπομυοσίνης με ασβέστιο, μηχανισμός που ελέγχεται στενά από το πάρε δώσε ακετυλχολίνης και χολινεστεράσης και την επίδραση στους τασοελεγχόμενους διαύλους ασβεστίου). Τα δυνατά αγόρια και κορίτσια, έχουν καλές καβάντζες εκεί. Τα αδύναμα, not so much. Άσε τους πόνους και την αποκατάσταση που πάει περίπατο. Έγραψα για την παραθορμόνη, έχουμε και χειρότερα. Αν τα επίπεδα 25(ΟΗ) βιταμίνης D είναι συστηματικά και σε βάθος χρόνου χαμηλά, τότε τον Mike Tyson τον τσιμπάει λυσσασμένη νυχτερίδα και τα παίρνει τόσο άγρια που κάνει λαμπόγυαλο το ίδιο του το σπίτι, τους παραθυρεοειδείς αδένες, όπου πρήζονται από το ραβδί και αυτό ονομάζεται δευτεροπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός. Τα επίπεδα της παραθορμόνης είναι στο θεό, αυτή κατατρώει τα οστά (κάνει και άλλα άσχημα κόλπα στα νεφρά και αλλού), μπας και τα επίπεδα ασβεστίου έρθουν στα ίσα τους. Αν δεν κάνουμε τίποτα γι'αυτό η κατάσταση αυτονομείται και γίνεται μη αναστρέψιμη με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στον τριτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό, όπου και εκεί αν δεν κάνουμε τα πρέποντα, η τελική λύση είναι να φάμε ένα ωραιότατο χειρουργείο όπου θα κόψουμε 3½ από τους 4 παραθυρεοειδείς αδένες, για να γουστάρουμε. Όλοι κοιτάμε το σίδηρο και την τεστοστερόνη, αλλά για τη βιταμίνη D, δεν τρέχει και τίποτα, who cares. Φταίνε, βέβαια, και οι φαρμακοβιομηχανίες και τα βοτανοματζουνομάγαζα που έχουν στήσει καλή φάμπρικα και μπίζνα και πουλάνε την κοπριά για χρυσάφι. Άκου 8 ευρώ οι 100000 μονάδες βιταμίνης D. Να σας βλέπει ο ήλιος, για λίγο. Τζάμπα και ασφαλές είναι, θα γλιτώσετε κι εσείς, θα γλιτώσω και εγώ που μόνο σε μπλουζάκια δεν έχω ακόμα τυπώσει τα παραπάνω να τα μοιράζω στο κοινό μου. Μην αγχώνεσαι, μέχρι ένα χιλιάρικο και κάτι ψιλά, αν πίνεις πολύ νερό δεν θα τα παίξουν οι νεφροί σου. Λίγη ξεκούραση θέλει και φαγητό. Με την προϋπόθεση ότι μας βλέπει κάμποσο ο ήλιος. Έγω πάλι τέτοια εποχή βλέπω κάτι τιμές που για λεπτά sex είναι καλές, για επίπεδα βιταμίνης D είναι να μου τον δίνεις στον πάτο. και εμείς που δουλεύουμε σε χώρο χωρίς φυσικό φως και μόνο στο ρεπό μπορούμε να βγούμε στον ήλιο τι γίνεται? 20 λεπτά για μία μέρα δε νομίζω ότι είναι αρκετά.
ababapanos Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) akyro post Επεξ/σία 5 Νοεμβρίου 2019 από ababapanos
JcD Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 7 ώρες πριν, margaritagr είπε Ε ναι , ποιος κάθεται συστηματικά μετά το καλοκαίρι στον ηλιο; Μόνο κάνας δρομέας ή ποδηλάτης που βγαίνει για προπόνηση με σορτσάκι/κοντομάνικο. Οπότε αυτό που λένε μερικοί "μα πως αφού στην Ελλάδα έχουμε ηλιο" δε λέει και τίποτα. Κι εγώ παίρνω συμπλήρωμα μέσα στο χρόνο κ το σταματάω το καλοκαίρι. Προς το παρόν είμαι ακόμα χωρίς συμπλήρωμα αφού στις εξετάσεις ήταν μια χαρά (19/10 ----> 44 ) Δεν έχεις υπολογίσει εμάς του καράφλες που ότι και να κάνουμε μας χτυπάει κατακούτελα 😝
yannis27gr Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 2 ώρες πριν, evabb είπε Γιατί αν δεν έχεις βιταμίνη D από την διατροφή σου, ο ήλιος δεν μπορεί να την μετατρέψει στην μορφή που μας χρειάζεται. Αυτό μου το είπε ο γιατρός μου. O gntκάτι που επίσης είναι γιατρός έγραψε άνωθεν για έκθεση στον ήλιο. Να συναντηθούν με το γιατρό σου και να μας πουν τελικά τι ισχύει. Στις επόμενες εξετάσεις θα βάλω και γω τη D από περιέργεια, να δω τι παίζει αν και δε νομίζω να έχω θέμα γιατί εκτίθεμαι αρκετά στον ήλιο, ειδικά το καλοκαίρι αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο.
gntgrx Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 3 ώρες πριν, evabb είπε Γιατί αν δεν έχεις βιταμίνη D από την διατροφή σου, ο ήλιος δεν μπορεί να την μετατρέψει στην μορφή που μας χρειάζεται. Αυτό μου το είπε ο γιατρός μου. Η βιταμίνη D και πιο συγκεκριμένα η χοληκαλσιφερόλη (D3) δεν είναι πραγματικά βιταμίνες. Είναι ορμόνες. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, είναι προορμόνες, αφού η καλσιφεδιόλη (25 υδρόξυ D3) και στη συνέχεια η καλσιτριόλη (1,25 διυδρόξυ D3) είναι οι ενεργοί μεταβολίτες και κατά συνέπεια, οι ορμόνες. Πιο αναλυτικά, η αλληλουχία γεγονότων έχει ώς εξής: Η χοληκαλσιφερόλη παράγεται από την 7-δεϋδροχοληστερόλη στην κατώτερη στοιβάδα της επιδερμίδος υπό την έκθεση σε UVB ακτινοβολία μεταξύ 290 έως 315 nm. Στη συνέχεια, η χοληκαλσιφερόλη μετατρέπεται σε καλσιφεδιόλη (25 υδρόξυ D3) μέσω υδροξυλίωσης στο ενδοπλασματικό δίκτυο των κυττάρων του συκωτιού. Το τελικό στάδιο είναι η περαιτέρω υδροξυλίωση στους νεφρούς της καλσιφεδιόλης σε καλσιτριόλη (1,25 διυδρόξυ D3), μέσω του ενζύμου 1α-υδροξυλάση. Η τελική διαδικασία είναι αυστηρώς ελεγχόμενη κατάσταση και ενεργοποιείται από την παραθορμόνη. Παρατηρούμε τα εξής: 1) Η διαδικασία ξεκινάει από τα αποθέματα 7-δεϋδροχοληστερόλης στην επιδερμίδα και είναι ενεργοποιείται μόνο από την έκθεση σε UVB ακτινοβολία. Ακόμα και αν δεν καταναλώσουμε την παραμικρή ποσότητα κάποιας μορφής βιταμίνης D (είναι κάμποσες, όπως φαίνεται παραπάνω), ο οργανισμός θα συνθέσει τις απαραίτητες ποσότητες της προορμόνης χοληκαλσιφερόλης. Δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη βιταμίνης D στη διατροφή. Μόνη εξαίρεση, όταν υπάρχει πολύ συγκεκριμένη παθολογία που δεν επιτρέπει τη σύνθεση και αποθήκευση της 7-δεϋδροχοληστερόλης στα δύο κατώτερα στρώματα της επιδερμίδος. Υπό κανονικές συνθήκες η συγκέντρωση 7-δεϋδροχοληστερόλης στην επιδερμίδα είναι περίπου 50 μg/cm², τεράστια ποσότητα που επαρκεί να καλύψει άνετα τις ανάγκες του οργανισμού τελικά σε καλσιτριόλη, αρκεί να δουλεύουν σωστά και τα υπόλοιπα υποσυστήματα για την τελική μετατροπή. Γι'αυτό και η επιφάνεια δέρματος που πρέπει να είναι εκτεθημένη είναι περίπου το 30% της ολικής. Υπάρχει περίσσεια πρώτης ύλης, οπότε δεν χρειάζεται να κινητοποιείται όλη για την παραγωγή καλσιφεδιόλης. Δεν χρειάζεται επίσης και αρκετός χρόνος έκθεσης σε UVB. Η διαδικασία μετατροπής φτάνει σε ισορροπία γρήγορα και ο ρυθμός μετατροπής φθίνει από ένα σημείο και μετά. Οι μεταβλητές που ελέγχουν τη διαδικασία μετατροπής της 7-δεϋδροχοληστερόλης είναι η ηλικία και η μελάγχρωση του δέρματος, το γεωγραφικό πλάτος, η εποχή, το υψόμετρο, η συνολική ηλιοφάνεια κ.α. Για τις Μεσογειακές χώρες έχει υπολογιστεί ότι 20 λεπτά την ημέρα αρκούν και μην ξεχνάμε ότι είναι πολύ δύσκολο να μην πάρουμε και κάποια, μικρή ή μεγάλη, ποσότητα βιταμίνης D από τη διατροφή, που όμως, το ξαναγράφω, δεν είναι απαραίτητη, εκτός και αν υπάρχει συγκεκριμένη παθολογία. 2) Η μετατροπή της χοληκαλσιφερόλης σε καλσιφεδιόλη εξαρτάται από ένα ένζυμο που ονομάζεται 25-υδροξυλάση. Η διαδικασία αυτή δεν είναι ελεγχόμενη, σε αντίθεση με την τελική μετατροπή της καλσιφεδιόλης σε καλσιτριόλη. Αυτό, λίγο πολύ, σημαίνει ότι όση χοληκαλσιφερόλη φτάσει στο συκώτι θα μετατραπεί σε καλσιφεδιόλη, εφόσον δεν παίζει κάτι με την 25-υδροξυλάση. Υπάρχει, ασφαλώς, παθολογία που μπλοκάρει τη μετατροπή αυτή, αλλά συμβαίνει με όχι ιδιαίτερη συχνότητα. Το τελευταίο γεγονός, έχει ιδιαίτερη διαγνωστική σημασία διότι τα επίπεδα καλσιφεδιόλης (25 υδροξυβιταμίνη D) στον ορό αντικατοπτρίζουν τις ποσότητες της χοληκαλσιφερόλης που παράγεται στο δέρμα σε συνδυασμό με τις όποιες ποσότητες βιταμίνης D2 ή D3 λαμβάνουμε από τη διατροφή. Άρα, είτε δεν κατάλαβες καλά τί σου είπε ο συνάδελφος, είτε δεν ξέρει τί του γίνεται και καλύτερα είναι να μη δίνει συμβουλές διότι γελάνε και υαλοπίνακες με τα λεγόμενα αυτά, αν, επαναλαμβάνω, τα είπε έτσι. Έχει πολλά contrast η ημέρα. Στο γυρισμό από κηδεία, πήρα τα Nike Romaleos 3 XD. Πάμε τώρα να ανεβούμε στα καθίσματα. 5
yannis27gr Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Μπορούμε το καλοκαίρι να παράξουμε τόσο ώστε να έχουμε επάρκεια το χειμώνα; Επεξ/σία 5 Νοεμβρίου 2019 από yannis27gr
Conan2046 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 6 ώρες πριν, evabb είπε Γιατί αν δεν έχεις βιταμίνη D από την διατροφή σου, ο ήλιος δεν μπορεί να την μετατρέψει στην μορφή που μας χρειάζεται. Αυτό μου το είπε ο γιατρός μου. Κάτι μου θυμίζει η συζήτηση... Αλλά βλέπω ότι δεν σε έπεισα τότε. Απ' ότι έχω διαβάσει χρειάζεται μικρή επιφάνεια του σώματος και μικρή χρονική διάρκεια έκθεσης αλλά έχει σημασία η ένταση της ακτινοβολίας και χονδρικά αν ο ήλιος είναι σε τέτοια θέση ώστε το μήκος της σκιάς μας να είναι μικρότερο από το ύψος μας η ένταση της ακτινοβολίας δεν επαρκεί για να παραχθούν ικανές ποσότητες της D. Το ίδιο φυσικά αν μπλοκάρουμε την ένταση με αντιηλιακά υψηλού δείκτη προστασίας. Πες μας αν ξέρεις κάτι για το συγκεκριμένο που λέω gntgrx Οπότε είναι φυσιολογικό κάποιος που δουλεύει κατά την διάρκεια της ημέρας και τον βλέπει ο ήλιος μόνο το απόγευμα ή λίγο το πρωί και ακόμα παραπάνω αν βάζει αντιηλιακό συνεχώς να έχει ανεπάρκεια ακόμα και στην Ελλάδα.
gntgrx Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 @yannis27gr Γενικά, ναι. Στην πράξη, πρέπει να εξατομικεύσουμε τις περιπτώσεις. Στην Ελλάδα, η εποχιακή μεταβλητότητα των επιπέδων καλσιφεδιόλης (25(ΟΗ) Vit D) είναι πάντα πάνω από το κατώφλι που θεωρούμε επαρκές, εφόσον η έκθεση είναι όπως την έχω περιγράψει (30%/20'). Δηλαδή ο μέσος Έλληνας, χειμώνα καλοκαίρι, θα έχει επαρκή επίπεδα, κατά μέσο όρο. Αυτό αφορά τον πληθυσμό, γενικά. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη έκθεση σε ετήσια βάση. Οι μεταβολές στα επίπεδα της καλσιφεδιόλης είναι σχετικά αργές διότι έχουμε να κάνουμε με λιποδιαλυτές ουσίες. Αυτό αντισταθμίζει τις λίγες μέρες του χρόνου όπου δεν είναι δυνατόν να υπάρχει υψηλή έκθεση στις UVB. Mε λίγα λόγια, δεν χάλασε και ο κόσμος αν 2-3 μέρες δεν μας δει καθόλου ο ήλιος. Όμως, ακόμα και έτσι, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού απλά δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη έκθεση στον ήλιο. Υπάρχουν, προφανώς, πολλές παράμετροι που επηρεάζουν το σχήμα 30%/20', γιατί αυτό δουλεύει καλά για το μέσο Έλληνα και την Ελληνίδα, αλλά όχι απαραίτητα για όλους. Να δώσω μερικά παραδείγματα που αφορούν αρκετούς εδώ στο thread, μιας και γυμναζόμαστε. Ο αθλούμενος έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε ασβέστιο και κατά συνέπεια οι παραθυρεοειδείς αδένες λειτουργούν με μεγαλύτερη απόδοση και αυτό έχει ως συνέπεια να είναι αυξημένος ο ρυθμός μετατροπής της καλσιφεδιόλης σε καλσιστριόλη. Επειδή καμία φυσική διαδικασία δεν είναι τέλεια, υπάρχει ένας συγκεκριμένος βαθμός απόδοσης και πολλές φορές πηγαίνουν στραβά τα πράγματα και υπάρχουν σπατάλες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ανάγκες για πρώτη ύλη να είναι μεγαλύτερες. Ο αθλούμενος θα πρέπει λοιπόν να εκθέτει τον εαυτό του περισσότερο και για μεγαλύτερη διάρκεια στον ήλιο ή/και να τσοντάρει και από τη διατροφή του. Αυτοί που έχουν χαμηλά ποσοστά λίπους (και συνήθως και μικρότερη επιφάνεια σώματος) δεν καλύπτονται απαραίτητα με το 30%/20'. Τα ίδια ισχύουν για τους αρκετά μελαχρινούς, για όσους έχουν δερματικές παθήσεις όπως η λεύκη, όσους παστώνονται με αντιηλιακά και άλλα πολλά. Στην πράξη δεν μπορείς να γνωρίζεις τί ακριβώς συμβαίνει, αν δεν μετρήσεις τα επίπεδα καλσιφεδιόλης. Αν τα επίπεδα είναι χαμηλά, τότε πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η έκθεση στον ήλιο είναι η απαραίτητη ως αποτέλεσμα της συνάρτησης των ειδικών συνθηκών που αφορούν τον καθένα από μας ξεχωριστά. Αν η έκθεση είναι επαρκής και τα επίπεδα εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλά, τότε σίγουρα υπάρχει κάποιου είδους παθολογία σε κάποια ή και κάποιες από τις φάσεις μετατροπής αρχικά της 7-δεϋδροχοληστερόλης, τελικά σε καλσιτριόλη. Τα καλά νέα είναι, ότι αυτές οι παθολογίες δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα συχνά και στις περισσότερες περιπτώσεις η μόνη αιτία είναι η μη επαρκής έκθεση στον ήλιο (από 30%/20' έως το ποσοστό και το χρόνο που χρειάζεται ο καθένας μας ξεχωριστά). @Conan2046 Όπως έγραψα και στο προηγούμενο μήνυμά μου, 3 ώρες πριν, gntgrx είπε ηλικία και η μελάγχρωση του δέρματος, το γεωγραφικό πλάτος, η εποχή, το υψόμετρο, η συνολική ηλιοφάνεια αλλά και από τις προηγούμενες παραγράφους, κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές απαιτήσεις και κάθε μέρα είναι διαφορετική από την προηγούμενη. Όπως βλέπεις δεν αναφέρομαι ιδιαίτερα στην πρόσληψη βιταμίνης D από την τροφή. Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε και από εκεί συνδρομή. Αρκετά τρόφιμα είναι ενισχυμένα με βιταμίνη D και κάποιες τροφές περιέχουν σεβαστές ποσότητες από μόνες τους. Αφού, λοιπόν, κάτι τσιμπάμε από το φαγητό και κάτι από τον ήλιο, γιατί κάποιοι έχουμε χαμηλά επίπεδα; Μα, επειδή δεν φτάνουν για τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού. Αυτά, εφόσον δεν υπάρχει παθολογία, θα το γράψω για άλλη μια φορά. 1
Dakonblackblade Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 (επεξεργασμένο) Άλλοι Romaleos, άλλοι μεταλλικούς κύβους για τα ουισκια Επεξ/σία 5 Νοεμβρίου 2019 από Dakonblackblade
gntgrx Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 Δημοσ. 5 Νοεμβρίου 2019 Mόνο metal! Εγώ με κάτι κονιάκ και κουλουράκια την έβγαλα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις