Προς το περιεχόμενο

Das Fitness Thread #2

Μήνυμα προστέθηκε από insomnia.gr

Η συνέχεια πλέον στο Das Fitness Club

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λέω τους επόμενους μήνες να εξερευνήσω το explosive κομμάτι των ασκήσεων, να δώσω έμφαση σε ταχύτητα επαναλήψεων και σε έκρηξη (κάμψεις/έλξεις με παλαμάκια και τα συναφή). Έχω κάποια εκρηκτικότητα αλλά θέλω να την αυξήσω αρκετά. Έχω περιέργεια όταν επιστρέψω στις κλασσικές ασκήσεις να δω που θα βρίσκομαι από πλευράς δύναμης.

Τόξο, είσαι σαν τα μπούμερανγκ. Αργά ή γρήγορα, πάντα επιστρέφεις ;)

• Απαντ. 7,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Ναι, Γιάννη, γιατί αν γλυκαθείς από ό,τι σου προσφέρει η γυμναστική, δεν την αφήνεις για πολύ. Είμαι απλώς χαζή που δεν πήγα νωρίτερα, επιτέλους δεν έχω περιορισμό στο τι ώρα και τι μέρα θα πάω. Ακόμη και σε εξάρσεις του φόρτου εργασίας, θα βρω χρόνο κάποια ώρα μέσα στη μέρα έστω δύο φορές την εβδομάδα, είναι αδύνατο να μην.

Έχω ξεκινήσει με κυκλικό και έχει πολύ ενδιαφέρον. Είναι μία με μιάμιση ώρα που αποσυνδέομαι, ας με ψάχνουν, το κινητό μένει στο ντουλαπάκι του, τελετουργικό για μένα η όλη διαδικασία. Ελπίζω να έχει και την απόδοση που περιμένω, να ισορροπήσω τη δύναμη στο σώμα μου που ήταν το πιο σημαντικό για μένα, δεν περιμένω φυσικά θαύματα, αλλά από τις ταρζανιές που έκανα χωρίς να βλέπω αποτέλεσμα με τεράστια κόπωση, αυτό σαν κάπως να μου ταιριάζει τελικά καλύτερα. Προσπαθώ να κρατάω ένα σοβαρό ρυθμό στις επαναλήψεις χωρίς να με παίρνει ο ύπνος, μικρά διαλείμματα, συγκέντρωση και όχι έμφαση στην ταχύτητα με αμφίβολες εκτελέσεις των ασκήσεων και ασυδοσία στο πόσο έκλεβα για να τα βγάλω στον προκαθορισμένο χρόνο. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που με "έδιωξαν" από το ευχάριστο κλίμα της ομαδικής εκγύμνασης. Δεν μπορείς να πας πολύ παρακάτω έτσι. 

• Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ναι, όταν ακολουθείς κάποιο πρόγραμμα που απαιτεί να κάνεις συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων σε συγκεκριμένο χρόνο συχνά θυσιάζεις την τεχνική ή/και το εύρος κίνησης αφού αντίπαλος σου δεν είναι ο εαυτός σου αλλά κάτι εξωτερικό όπως ο χρόνος.

Τι ακριβώς κάνεις τώρα τόξο; Ακολουθείς κάποιο συγκεκριμένο μέγιστο αριθμό επαναλήψεων; Ή πας σε failure;

Επεξ/σία από yannis27gr
Δημοσ.

Η εκρηκτικότητα είναι εξαιρετικά σημαντική παράμετρος της ικανότητας του νευρομυϊκού συμπλέγματος να αποδίδει έργο.

Οι σκελετικοί μύες δεν κινητοποιούνται αυτόνομα. Η όποια κίνηση είναι συνέπεια νευρομυϊκού ερεθίσματος που ακολουθεί συγκεκριμένη πορεία:

• Ο εγκέφαλος ελέγχει το κεντρικό νευρικό σύστημα
  • Το κεντρικό νευρικό σύστημα συνδέεται με το περιφερικό νευρικό σύστημα
  • Από το περιφερικό νευρικό σύστημα αναπτύσσονται τα κινητήρια νεύρα
  • Κάθε κινητήριο νεύρο αποτελείται από κινητήριες μονάδες όπου με διακλαδιζόμενους νευράξονες συνδέονται με συγκεκριμένο αριθμό μεμονωμένων μυϊκών ινών σχηματίζοντας νευρομυϊκές συμβολές, μία για κάθε ίνα. Οι διακλαδώσεις μπορεί να είναι αρκετές, οπότε ο νευράξονας μπορεί να ελέγχει πολλαπλές μυϊκές ίνες.

Ποια η σημασία των παραπάνω; Ο εγκέφαλος προσπαθεί να είναι αποδοτικός με τη διαχείριση της ενέργειας του οργανισμού και αυτό έχει ως συνέπεια να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερες κινητήριες μονάδες για την εκτέλεση της οποιαδήποτε κίνησης. Αν η κίνηση είναι σύνθετη ή/και γίνεται με ταχύ ρυθμό, αναγκαστικά περισσότερες κινητήριες μονάδες πρέπει να δραστηριοποιούνται ώστε η κίνηση να εκτελείται ομαλά.

Μια καλή αναλογία είναι η θέαση ενός video. Αν το βλέπουμε σε χαμηλή ανάλυση, τότε ο buffer παραμένει γεμάτος και δεν υπάρχουν σπασίματα και διακοπές στην εικόνα. Αν, τώρα, δούμε το ίδιο video σε 4Κ, oι ανάγκες σε bandwidth είναι σημαντικά υψηλότερες και με τη μέση οικιακή σύνδεση ενδέχεται να υπάρχουν σπασίματα και διακοπές μέχρι να γεμίσει λίγο πάλι ο buffer. Aν θέλουμε να βλέπουμε περιεχόμενο μόνο σε 4Κ, παίρνουμε τηλέφωνο στον πάροχό μας και αιτούμαστε να μας ανεβάσει σε υψηλότερο data rate (με το ανάλογο κόστος, φυσικά).

Το ίδιο πρέπει να γίνει και με το ανθρώπινο σώμα. Αν θέλουμε να αποδίδουμε έργο υψηλής έντασης και απαιτήσεων και αυτό να γίνεται συστηματικά και όχι περιστασιακά, θα πρέπει να γίνει αίτηση στον εγκέφαλο ώστε να δώσει μεγαλύτερο bandwidth στο νευροκινητήριο υποσύστημα, ώστε να ενεργοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερες κινητήριες ομάδες και κατά συνέπεια μυϊκές ίνες. Η διαδικασία είναι εύκολη στη θεωρία αλλά θέλει δουλειά. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να φωνάζουμε.

Τί εννοώ; Πρέπει να εκτελούμε κινήσεις με τέτοιο επίπεδο έντασης και απαιτήσεις σε μυϊκή συμμετοχή ώστε ο οργανισμός να σκαλώνει, να μην μπορεί να εκτελεί ομαλά και να του φαίνεται βασανιστήριο. Όλα αυτά για λίγο διάστημα, ο εγκέφαλός θα αντιληφθεί γρήγορα γιατί γίνονται επεισόδια και πέφτει ξύλο και θα ανοίξει τις κάνουλες. Είναι θέμα επιμονής και συνέπειας.

Γι'αυτό είναι σημαντικό να δουλεύουμε εκρηκτικές κινήσεις κατά περιόδους. Αυτό που δεν έχει νόημα να γίνεται είναι να δουλεύουμε συνέχεια σε τέτοιους ρυθμούς, εκτός και αν ασχολούμαστε με άθλημα που το επιβάλλει και αποτελεί την πάγια θυσία που πρέπει να κάνει κανείς για να αποδώσει σε αυτό.

Στο strength training, χωρίς τους περιορισμούς αθλήματος ή συγκεκριμένου στόχου, καλό είναι να υπάρχει μια περίοδος 2-4 εβδομάδων όπου θα εκτελούνται κυρίως ασκήσεις εκρηκτικότητας, τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο. Εναλλακτικά, μπορούν να ενταχθούν πιο συχνά στο πρόγραμμα αλλά με χαμηλότερο όγκο προπόνησης, λ.χ. μια ή δύο ασκήσεις την εβδομάδα.

Ασκήσεις  που θα δουλέψουν την εκρηκτικότητα υπάρχουν πολλές και είναι για όλα τα styles προπόνησης. Από maximal sprintάκια ή ακόμα καλύτερα sprintάκια σε ανηφόρα, σπρώξιμο και έλξη prowler, sled ή tank με υψηλό tempo,  ολυμπιακές άρσεις (αρασέ, ζετέ, clean, power clean κτλ), πλειομετρικές ασκήσεις υψηλής έντασης, εκρηκτικές βολές και κρούσεις με medicine ball και άλλες πολλές, όρεξη να υπάρχει αλλά και κουράγιο διότι οι ασκήσεις αυτές κουράζουν εξαιρετικά. ΌΜΩΣ, το carryover είναι θεαματικό.

TL:DR, οι ασκήσεις εκρηκτικότητας είναι απαραίτητες για ολοκληρωμένο και αποδοτικό strength training. Όμως, εκτός και αν το απαιτούν οι συνθήκες, πρέπει να γίνονται με ρέγουλα και καλό είναι να ασχολούνται όσοι έχουν φτάσει σε ένα ανθρωπινό επίπεδο από άποψη φυσικής κατάστασης και ικανότητας να εκτελούν σύνθετες και απαιτητικές κινήσεις. Newbies and casual trainees, αφήστε το καλύτερα.

• Like 2
Δημοσ.

Είμαι σε εμβρυική φάση, απλές ασκήσεις με το βάρος του σώματος, λίγα κιλά, κάποια όργανα, πολλές επαναλήψεις ( >15 ) προς το παρόν μέχρι να νιώσω άνετα, μην αρχίσω πάλι να τσιρίζω όπως με τον διάδρομο. 

"Τόξο, μη φοβάσαι, δεν πρόκειται να πέσεις"
"Μα φοβάμαι, σταμάτα το"

"Τόξο, περπατάς σαν πιγκουίνος, περπάτα κανονικά"
"ΑΑΑΑΑ"
😎

Την κοπελίτσα την αγαπάς και μόνο που τη βλέπεις, χαχα. 

• Like 2
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Dakonblackblade είπε

https://9gag.com/gag/aDgg7bx

47kg powerlifter attempts a personal record deadlift of 315lbs/143kg

Εν τω μεταξύ έχει τα κιλά και τη σωματοδομή της γυναίκας μου. Θα της δείξω το βίντεο μπας και κάνει καμια άσκηση δύναμης γιατί μόνο με αεροβική ασχολείτε :)

Δημοσ.

Ρε συ, το ίδιο σκέφτηκα και εγώ. Έχω πείσει την πεθερά μου και την κουνιάδα μου, αλλά η γυναίκα μου τίποτα.

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Spect~ είπε

η οποια ηταν ανορεξικη παλαιοτερα

Καλά εντάξει, είδα το transformation video της.

Πολλά respects και σε αυτήν και στον coach της, ένα παράδειγμα που η γυμναστική τη βοήθησε φυσικά όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Και σίγουρα η πορεία της για να φτάσει εκεί που έφτασε θα ήταν ποooολύ δύσκολη.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, yannis27gr είπε

Εν τω μεταξύ έχει τα κιλά και τη σωματοδομή της γυναίκας μου. Θα της δείξω το βίντεο μπας και κάνει καμια άσκηση δύναμης γιατί μόνο με αεροβική ασχολείτε :)

Αυθαίρετα θα στο πω, αλλά χονδρικά 7 στις 10 κοπέλες αν είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στο δυνατό και στο skinny, νομίζω θα διάλεγαν skinny. Δε μιλάω για ανορεξία έτσι; Μην παρεξηγηθούμε. Ανήκω στις 7, απλώς δεν έχω καθόλου εκείνα τα γονίδια και το έχω αποδεχτεί, άρα φτιάχνω ό,τι καλύτερο μπορώ με αυτό που έχω. Είναι παράξενο το γυναικείο μυαλό σε ό,τι αφορά το ιδανικό σώμα. 

Επεξ/σία από Toxo <3 lover
  • Like 4
Δημοσ.

Εγω πάντως κλαίω έτσι όπως υπολογίζει την λαβή στα χέρια της πριν την άσκηση και σκύβει και πιάνει την μπάρα σαν ρομπότ !!!

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...