Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρες... 

Βρήκα μέσα στην αποθήκη μου ένα παλαιό Asus motherboard το οποίο έχει πάνω έναν intel CPU και κάμποσα GB Ram... Τα χαρακτηριστικά του συστήματος είναι τελείως αδιάφορα και γι'αυτό δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες. 

Αποφάσισα λοιπόν να δώσω ζωή στο πεθαμένο αυτό σύστημα, για να το έχω για μικρές εργασίες της πλάκας, ή για κανένα παιχνιδάκι του πιτσιρικά. Με μια πρώτη ματιά που του έριξα είδα πως το chip του ήχου είναι κατεστραμένο, κάτι το οποίο δεν με νοιάζει και πολύ, αφού μπορώ να κάνω την δουλειά μου και με μία απλή usb sound card της πλάκας. 

Μπαίνω λοιπόν bios, απενεργοποιώ το audio chip, κάνω restart και αρχίζω να το δουλεύω. Όλα καλά και όλα ωραία, ο επεξεργαστής δουλεύει στο ρελαντί στους 45-50 με στοκ ανεμιστήρα και σε δωμάτιο ζεστό χωρίς κλιματισμό, και σκέφτομαι "δεν βαριέσαι, για την δουλειά που το θέλω, μια χαρά είναι". 

Αρχίζω λοιπόν με το laser θερμόμετρο να βλέπω θερμοκρασίες, και βλέπω πως το audio chip, αν και απενεργοποιημένο από το bios, ανεβάζει θερμοκρασίες 70-75 βαθμούς. Βέβαια, μένει εκεί, δεν ανεβάζει παραπάνω ότι κι αν κάνω, αλλά όπως και να το δει κανείς, είναι ανεβασμένες... 

Ρωτώ λοιπόν, υπάρχει κίνδυνος να πάρω καμία φωτιά; Μέχρι πόση θερμοκρασία είναι safe αυτά τα chip? Θυμάμαι πως ήταν της VIA... 

Σημειώνω πως δεν θέλω να το φτιάξω, να δω απλά αν πειράζει να ανεβάζει τόσο θερμοκρασία με νοιάζει. Την δουλειά μου θα την κάνω με μία usb sound card των 5ευρώ. 

Ευχαριστώ προκαταβολικά σε όσους απαντήσουν

Καλό βράδυ

Δημοσ.

α) 75-80 βαθμοί δεν είναι επικίνδυνοι για τα τσιπάκια της μητρικής

β) εγώ θα έβαζα κανένα έξτρα ανεμιστήρα μέσα στο κουτί να βελτιώσω την ανανέωση

Δημοσ.

Ή καλύτερα θα ξήλωνα την τροφοδοσία του κυκλώματος ήχου. Τώρα κάηκε από "βραχυκύκλωμα" περνάει πολύ ρεύμα και ζεσταίνεται.

Βρες την γραμμή Vcc και κόψε την, λογικά 5αρα είναι.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 15/6/2018 στις 2:33 ΜΜ, Sheogorath είπε

Ή καλύτερα θα ξήλωνα την τροφοδοσία του κυκλώματος ήχου. Τώρα κάηκε από "βραχυκύκλωμα" περνάει πολύ ρεύμα και ζεσταίνεται.

Βρες την γραμμή Vcc και κόψε την, λογικά 5αρα είναι.

Δεν έχω ιδέα πως να το κάνω αυτό. Ψάχνω πάνω στο mobo για γραμμή? 

Θα το βγάλω και μια φώτο όταν πάω γραφείο μπας και βοηθήσει 

Edit: να και η φωτογραφία με το καμένο via audio chip... Τι πρέπει να ξηλώσω άραγε; Αν "ξεκαρφώσω" με βία το audio chip με ένα λεπτό κατσαβίδι θα γίνει δουλειά λέτε ή θα κάνω χειρότερο κακό;;;

DSCN1447.JPG

Επεξ/σία από kogos
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 20/6/2018 στις 6:44 ΜΜ, kogos είπε

Δεν έχω ιδέα πως να το κάνω αυτό. Ψάχνω πάνω στο mobo για γραμμή? 

Θα το βγάλω και μια φώτο όταν πάω γραφείο μπας και βοηθήσει 

Edit: να και η φωτογραφία με το καμένο via audio chip... Τι πρέπει να ξηλώσω άραγε; Αν "ξεκαρφώσω" με βία το audio chip με ένα λεπτό κατσαβίδι θα γίνει δουλειά λέτε ή θα κάνω χειρότερο κακό;;;

DSCN1447.JPG

Προφανώς και θα γίνει ζημιά στη μητρική φίλε μου αν ξηλώσεις το τσιπάκι βίαια κι όχι με την ορθόδοξη μέθοδο, τα κατάλληλα εργαλεία (κολλητήρι και απορροφητικά υλικά ή εργαλεία)!!!

Η μητρικές είναι ΠΟΛΥΣΤΡΩΜΑΤΙΚΕΣ και κάθε βίαια ενέργεια επάνω τους μπορεί να κάνει ανεπανόρθωτες ζημιές!
Συνεπώς χρειάζεσαι τον κατάλληλο και ΕΜΠΕΙΡΟ ΤΕΧΝΙΚΟ για χειρουργικές επεμβάσεις επάνω σε μητρικές (κι αυτές τις παρεμβάσεις δεν τις κάνουν οι διάφοροι επίδοξοι  ξερόλες, που τάχα έχουν το know how)!!!!

Δυστυχώς δεν αποφεύγεις το έξοδο της επισκευής-αφαίρεσης κατά την ταπεινή γνώμη μου!
Εκτός να θέλεις να πάρεις το ρίσκο να κάνεις αυτό που σκέπτεσαι, αλλά κατά 98%, ετοίμασε στο μεταξύ και κανένα ποσό για την επόμενη μεταχειρισμένη ΣΥΜΒΑΤΗ μητρική που θ' αγοράσεις!

Αν αφαιρεθεί σωστά το τσιπάκι από την μητρική, κάλλιστα μπορείς να βάλεις και μια PCI ή PCI-X κάρτα ήχου και να ξεμπερδέψεις μια και καλή.
Αλλά η σωστή και ασφαλής αφαίρεση του τσιπ, ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΜΠΕΙΡΑ ΧΕΡΙΑ και γνώσεις!

Αν έχεις κι άλλες απορίες, εδώ θα είμαι...

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.
Στις 10/7/2018 στις 6:39 ΜΜ, Criss_X είπε

Προφανώς και θα γίνει ζημιά στη μητρική φίλε μου αν ξηλώσεις το τσιπάκι βίαια κι όχι με την ορθόδοξη μέθοδο, τα κατάλληλα εργαλεία (κολλητήρι και απορροφητικά υλικά ή εργαλεία)!!!

Η μητρικές είναι ΠΟΛΥΣΤΡΩΜΑΤΙΚΕΣ και κάθε βίαια ενέργεια επάνω τους μπορεί να κάνει ανεπανόρθωτες ζημιές!
Συνεπώς χρειάζεσαι τον κατάλληλο και ΕΜΠΕΙΡΟ ΤΕΧΝΙΚΟ για χειρουργικές επεμβάσεις επάνω σε μητρικές (κι αυτές τις παρεμβάσεις δεν τις κάνουν οι διάφοροι επίδοξοι  ξερόλες, που τάχα έχουν το know how)!!!!

Δυστυχώς δεν αποφεύγεις το έξοδο της επισκευής-αφαίρεσης κατά την ταπεινή γνώμη μου!
Εκτός να θέλεις να πάρεις το ρίσκο να κάνεις αυτό που σκέπτεσαι, αλλά κατά 98%, ετοίμασε στο μεταξύ και κανένα ποσό για την επόμενη μεταχειρισμένη ΣΥΜΒΑΤΗ μητρική που θ' αγοράσεις!

Αν αφαιρεθεί σωστά το τσιπάκι από την μητρική, κάλλιστα μπορείς να βάλεις και μια PCI ή PCI-X κάρτα ήχου και να ξεμπερδέψεις μια και καλή.
Αλλά η σωστή και ασφαλής αφαίρεση του τσιπ, ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΜΠΕΙΡΑ ΧΕΡΙΑ και γνώσεις!

Αν έχεις κι άλλες απορίες, εδώ θα είμαι...

Το έκανε και δούλεψε.

Πανευκολο είναι.

• Like 2
  • 3 μήνες μετά...
Δημοσ.
Στις 12/7/2018 στις 12:20 ΜΜ, Sheogorath είπε

Το έκανε και δούλεψε.

Πανευκολο είναι.

Εύγε του τότε... Αν έχει καλό χέρι και ξέρει τι κάνει (και δεν κατακρεουργεί το τυπωμένο κύκλωμα), μια χαρά τα καταφέρνει!

Πάντως εμένα μου έχουν φέρει μητρικές που έχουν υποστεί της αλεπούς τον θάνατο!!! χαχαχαχαχα!!!

Συνήθως όταν θέλουμε να ξεκολλήσουμε ένα τσιπάκι από μια μητρική, χρησιμοποιούμε ένα hot gun και μόλις λιώσει η κόλληση, με μια λαβίδα απομακρύνουμε το τσιπάκι.
Στη συνέχεια πρέπει να τσεκάρουμε αν έχουν γεφυρωθεί/βραχυκυκλώσει κάποιες επαφές επάνω στην μητρική κι αν χρειαστεί απομακρύνουμε την κόλληση κι όλα καλά!!!

Καλή συνέχεια...

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Criss_X είπε

Εύγε του τότε... Αν έχει καλό χέρι και ξέρει τι κάνει (και δεν κατακρεουργεί το τυπωμένο κύκλωμα), μια χαρά τα καταφέρνει!

Πάντως εμένα μου έχουν φέρει μητρικές που έχουν υποστεί της αλεπούς τον θάνατο!!! χαχαχαχαχα!!!

Συνήθως όταν θέλουμε να ξεκολλήσουμε ένα τσιπάκι από μια μητρική, χρησιμοποιούμε ένα hot gun και μόλις λιώσει η κόλληση, με μια λαβίδα απομακρύνουμε το τσιπάκι.
Στη συνέχεια πρέπει να τσεκάρουμε αν έχουν γεφυρωθεί/βραχυκυκλώσει κάποιες επαφές επάνω στην μητρική κι αν χρειαστεί απομακρύνουμε την κόλληση κι όλα καλά!!!

Καλή συνέχεια...

Πλάκα πλάκα πιο εύκολο θα ήταν να έβγαζε το mosfet ισχύος του, κανένα 3πολικό τρανσιστορ θα ήταν. Πιο εύκολα θα έβγαινε.

Καλή συνέχεια!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...