Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Acmilangr2 είπε

Το κακό είναι ότι πλέον ΔΕΝ μπορώ να βάλω προηγούμενο bios. Ίσως επειδή το τελευταίο που έβαλα ήταν firmware. 

Οι διαφορές που έχω τις θεωρώ μεγάλες. 

Από 5ghz/1.3v έπεσα στα 4.8ghz/1.29v. 

Οπότε φαντάσου πόσο πρέπει να ανέβω για τα 5ghz. Δεν το επιχειρώ καν. 

Επισης από θερμοκρασίες μάλλον δεν είναι καθώς παλιότερα είχα βρει τα όρια σε χαμηλή συχνότητα (4.7ghz/1.2v) όπου πλέον δεν στέκεται εκεί και η θερμοκρασία είναι χαμηλή σε τέτοια συχνότητα. 

Έχεις degradation για μένα μιας και πριν το bios update είχες τα ίδια... Έχεις κλασσική περίπτωση degradation... 5.0ghz/1.3ν με 4.8ghz/1.3v....Βασικά όταν έχω ξαναπεί ότι και επί εποχής 4790Κ λέγανε όριο τα 1.3v..... Άλλος στα 1.25v daily απλά δεν ξαν'άνοιξε το cpu μια μέρα και άλλος του έχωνε 1.35v+ για daily και υπάρχει μέχρι και σήμερα κομπλέ.... Το κάθε τσιπ συμπεριφερεται διαφορετικα....Και τα 14nm μια χαρά το ίδιο ευαίσθητα είναι στο αυξημένο vcore.... 

• Like 5
  • Απαντ. 201
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, BabisTs είπε

Έχεις degradation για μένα μιας και πριν το bios update είχες τα ίδια... Έχεις κλασσική περίπτωση degradation... 5.0ghz/1.3ν με 4.8ghz/1.3v....Βασικά όταν έχω ξαναπεί ότι και επί εποχής 4790Κ λέγανε όριο τα 1.3v..... Άλλος στα 1.25v daily απλά δεν ξαν'άνοιξε το cpu μια μέρα και άλλος του έχωνε 1.35v+ για daily και υπάρχει μέχρι και σήμερα κομπλέ.... Το κάθε τσιπ συμπεριφερεται διαφορετικα....Και τα 14nm μια χαρά το ίδιο ευαίσθητα είναι στο αυξημένο vcore.... 

Ναι. Απλά μετά που είχα σταθερό το σύστημα, είχα κάνει 2 bios update (μέσα σε αυτό είναι και το χθεσινό). 

Το τελευταίο δεν φταίει όντως γιατί πριν από αυτό είχα πρόβλημα. Έχω μια μικρή αμφιβολία όμως για το προ-τελευταίο που είχα βάλει γιατί δεν το δοκίμασα ποτέ (κακώς βέβαια). 

Τουλάχιστον να ήξερα 100% ότι είναι από degrade. Να είχε και εγκυκλοπαιδικη αξία το topic για το τι συμβαίνει. 

Δημοσ.

Κατά πάσα πιθανότητα για degrade μιλάμε... (κατά το Αγγλικό 'if it looks like a duck and it quacks like a duck...'), απλά κρατάω και ένα μικρό ενδεχόμενο να είχε σημαντικές διαφορές σε LLC (και είναι απόλυτα λογικό να έχεις διαφορετική συμπεριφορά με διαφορετικό LLC, εγώ με LLC auto θέλω ~1.37v core λόγω υψηλού vdroop, σε High θέλω 1.345, σε Turbo 1.335 για 5 GHz).

Και είναι αυτό που είπε και ο @BabisTs, κάθε τσιπ είναι διαφορετικό, εμένα έχει φάει 1.45+ στην μάπα (για σχετικά σύντομα benchmarks, πλην όμως σε πλήρες φορτίο, με μικρό ελαφρυντικό το delid) και είναι προς το παρόν εντάξει, αν και στις πολύ υψηλές συχνότητες (5300+) ίσως έχει τα πρώτα σημάδια degrade, δύσκολο να το διαπιστώσω αφού δεν ήταν σταθερός εκεί ούτως ή άλλως και έχω και ~+5° Ambient που δυσκολεύουν την κατάσταση, αλλά τον έχω δουλέψει τόσο out of specs που και να εμφανίσει degrade, δεν έχω ακριβώς δικαίωμα να παραπονεθώ :P

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

και μένα το  έφαγε το degrade λογικά, άλλα δικαιολογημενα μιας και τον έχω πιέσει και αρκετά ακόμα και με 1.52vc συγκεκριμένα προχτές τον είχα στα 5.5 με έναν πυρήνα και ετρεξα ενα cinebench τον κλείνω μπαίνω bios και φορτώνω το προφίλ που ειχα στα 5ghz με 1.29, ε  μαμηθηκε στα bsod και στα freeze, πλέον θέλει 1.32 που δεν έχω πρόβλημα να τον αφήσω εκεί απλα  σκέφτομαι αν σε λιγο καιρο θα ζητάει περισσότερο  

δεν παραπονιέμαι πάντως γιατί τον πήρα για αυτόν τον σκοπό   να του πιω το αιμα

Επεξ/σία από FORIS78
  • Like 3
Δημοσ.

Ε βρε κάφρε κι εσύ, 1.52vcore, στιγμιαία μπορεί να έφαγε και 1.55+ το τσιπάκι (αν και με 1 core ενεργό το ρεύμα που περνάει είναι αρκετά λιγότερο, αλλά και πάλι, είσαι σε instakill territory από θέμα τάσης). Και ναι, είναι αρκετά πιθανό αφού εμφανιστεί το degrade να αρχίσει να ζητάει όλο και περισσότερη τάση.

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Zaknafein είπε

Κατά πάσα πιθανότητα για degrade μιλάμε... (κατά το Αγγλικό 'if it looks like a duck and it quacks like a duck...'), απλά κρατάω και ένα μικρό ενδεχόμενο να είχε σημαντικές διαφορές σε LLC (και είναι απόλυτα λογικό να έχεις διαφορετική συμπεριφορά με διαφορετικό LLC, εγώ με LLC auto θέλω ~1.37v core λόγω υψηλού vdroop, σε High θέλω 1.345, σε Turbo 1.335 για 5 GHz).

Και είναι αυτό που είπε και ο @BabisTs, κάθε τσιπ είναι διαφορετικό, εμένα έχει φάει 1.45+ στην μάπα (για σχετικά σύντομα benchmarks, πλην όμως σε πλήρες φορτίο, με μικρό ελαφρυντικό το delid) και είναι προς το παρόν εντάξει, αν και στις πολύ υψηλές συχνότητες (5300+) ίσως έχει τα πρώτα σημάδια degrade, δύσκολο να το διαπιστώσω αφού δεν ήταν σταθερός εκεί ούτως ή άλλως και έχω και ~+5° Ambient που δυσκολεύουν την κατάσταση, αλλά τον έχω δουλέψει τόσο out of specs που και να εμφανίσει degrade, δεν έχω ακριβώς δικαίωμα να παραπονεθώ :P

Είναι τεράστια η διαφορά σε vcore για - 200mhz που να οφείλεται στο llc   στις διάφορες bios version... Τώρα από εκεί και πέρα προσωπικά θα τον δούλευα από τωρα με Max 1.25v και οποια συχνότητα έβγαζε με αυτό το vcore για daily και σίγουρα offset ρευματακι.....1.3-1.35v είναι σιγουρα τα max όρια σε αυτά τα τσιπάκια..... Τώρα εξαιρέσεις υπάρχουν στην ανοχή του vcore σε κάθε τσιπακι (είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κατω).... Όπως ανάφερα με  παραδείγματα με  4790Κ παραπάνω..... 

• Like 3
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, FORIS78 είπε

και μένα το  έφαγε το degrade λογικά, άλλα δικαιολογημενα μιας και τον έχω πιέσει και αρκετά ακόμα και με 1.52vc συγκεκριμένα προχτές τον είχα στα 5.5 με έναν πυρήνα και ετρεξα ενα cinebench τον κλείνω μπαίνω bios και φορτώνω το προφίλ που ειχα στα 5ghz με 1.29, ε  μαμηθηκε στα bsod και στα freeze, πλέον θέλει 1.32 που δεν έχω πρόβλημα να τον αφήσω εκεί απλα  σκέφτομαι αν σε λιγο καιρο θα ζητάει περισσότερο

Πάρτον στο γάμο σου να σου πει και του χρόνου😜

Δηλαδή όλοι αυτοί οι pretested 8700k και καλά που πουλάει το caseking.de που δουλεύουν με 1.35V στο ελάχιστο και οι αντίστοιχοι 8600k με την ανάλογη τάση έχουν υψηλό ρίσκο degradation.

Κάτι δε μου κολλάει. Και οι αντίστοιχοι ryzen στα 14nm με 1.30V+ δουλεύουν. Να ανοίξει ένα club τότε να γίνουμε μέλη Degradation Club ㊙️ 

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Zaknafein είπε

Ε βρε κάφρε κι εσύ, 1.52vcore, στιγμιαία μπορεί να έφαγε και 1.55+ το τσιπάκι (αν και με 1 core ενεργό το ρεύμα που περνάει είναι αρκετά λιγότερο, αλλά και πάλι, είσαι σε instakill territory από θέμα τάσης). Και ναι, είναι αρκετά πιθανό αφού εμφανιστεί το degrade να αρχίσει να ζητάει όλο και περισσότερη τάση.

ηθελα να δω ποσο μπορει να φτασει εστω και ενα core , και μονο σε αυτην ταση μπηκε στα win

• Like 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, BabisTs είπε

Είναι τεράστια η διαφορά σε vcore για - 200mhz που να οφείλεται στο llc   στις διάφορες bios version...

Εξαρτάται την μητρική και τα VRMs, η συγκεκριμένη είχε θέματα υψηλού vdroop στην αρχή, οπότε δύσκολο να προσδιοριστεί η σχέση LLC-vCore, στην δικιά μου πάντως έχει μια διαφορά 30-40mV για την ίδια συχνότητα, ανάλογα το LLC, οπότε δεν μπορώ να πω ότι 100% αποκλείεται να είναι αυτό... και όπως είπα, το πιο πιθανό είναι το degrade, οπότε δεν διαφωνούμε κάπου ουσιαστικά.

3 λεπτά πριν, Nikos747 είπε

Κάτι δε μου κολλάει. Και οι αντίστοιχοι ryzen στα 14nm με 1.30V+ δουλεύουν. Να ανοίξει ένα club τότε να γίνουμε μέλη Degradation Club ㊙️ 

Αυτοί είναι delidded όμως(έχει σημασία κι αυτό), συν ότι δίνει την ίδια 3ετή εγγύηση ο caseking ή μήπως δίνει λιγότερη; Άλλο πράγμα οι Ryzen, δεν μπορείς να κάνεις άμεση σύγκριση.

1 λεπτό πριν, FORIS78 είπε

ηθελα να δω ποσο μπορει να φτασει εστω και ενα core , και μονο σε αυτην ταση μπηκε στα win

Ε καφρίλες είναι αυτά... τα κάνω κι εγώ δλδ, αλλά εκεί πάμε γυρεύοντας, ο "φίλος" (τα εισαγωγικά λόγω λάθος πλευράς του Μιλάνου) όμως δεν έκανε τίποτα τόσο ακραίο για να δικαιολογείται degrade και δη στο εξάμηνο, εξού και το "μυστήριο".

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

βασικα δεν εδινε  και παραπανω vc η μητρικη θα του τα ειχα σκασει και ας τον επερνα και στο χερι

τωρα του φιλου δεν ξερω αν παιζει να ξεκινησε  το degrade επειδη το αφηνε να κανει πολυωρα stress test

και κατι αλλο ο δικος μου πριν το delid ηταν σταθερος μονο  με 1.32 αλλα λογω θερμοκρασιων δεν τον αφησα με τοσο, οταν τον ανοιξα ειδα οτι επαιζε σταθερα και με 1.29 και τωρα θελει παλι 1.32 μπορει να ευθύνεται τελικα και η αυξηση της εξωτερικης θερμοκρασιας, αυριο θα κανω μια δοκιμη και με το κλιματιστικο ανοιχτο❄️

Επεξ/σία από FORIS78
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, Zaknafein είπε

Αυτοί είναι delidded όμως(έχει σημασία κι αυτό), συν ότι δίνει την ίδια 3ετή εγγύηση ο caseking ή μήπως δίνει λιγότερη; Άλλο πράγμα οι Ryzen, δεν μπορείς να κάνεις άμεση σύγκριση. 

Θεωρητικά τουλάχιστον το degradation προκύπτει από την υψηλή τάση γι'αυτό τους έφερα ως παράδειγμα. Αν η Intel σου λέει μέχρι 1.40V είσαι οκ αν καλύπτεις τη θερμοκρασία και με 1.30V δεν είσαι safe στην πραγματικότητα τότε κάτι δε κολλάει. 2 χρόνια δίνει εγγύηση. Δεν έχει προκύψει κάποιο αντίστοιχο θέμα ως τώρα γενικότερα σε φόρουμ. Παράπονα για bios πολλά, για υψηλές θερμοκρασίες άπειρα, για degradation δεν έχει αναφερθεί. Και οι θερμοκρασίες του λογικά σε καθημερινή χρήση δε πρόκειται να έφταναν ούτε καν 80. 

Επεξ/σία από Nikos747
Δημοσ.

Το κάθε τσιπάκι είναι διαφορετικό. Τρώνε καθημερινά electromigration και με στοκ τάση και ταχύτητα. Με ανεβασμένη τάση το φαινόμενο αυξάνεται εκθετικά. Ε, αν έφαγε electromigration στο ήδη αδύνατο σημείο, που είναι ήδη λεπτός αγωγός λόγω κατασκευαστικής διακύμανσης, ναι, shit happen. Από την στιγμή που κανεις oc, είσαι ερμαιος της τύχης.

• Like 5
Δημοσ.

Απλά να σημειώσω ότι η intel δεν λέει πουθενά με πόσο vCore είσαι "safe", σου δίνει εγγύηση για τις στοκ ρυθμίσεις και για τα υπόλοιπα απλά σου δίνει μέγιστη τιμή τάσης (1.52v) + ρεύματος (138A) και σου εύχεται καλή τύχη.

• Like 2
  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Stress 8ωρα μπορεί να έκανα αλλά μέχρι να δω ότι είναι stable το σύστημα. Από εκεί και πέρα απλά έπαιζα τα παιχνίδια μου. 

Το λάθος μου πιστεύω είναι που δεν έβαζα offset. Το είχα Manual εδώ και 6 μήνες 1.30v. Και πολλές φορές το pc δεν έκλεινε ούτε την νύχτα (downloading) 

Παντως θα κάνω αυτό που είπε κάποιος. Θα κατέβω στα 1.25v αν και πιστεύω πως με αυτήν την τάση θα πέσω κάτω από τα 4.5ghz (πλέον).... 

Η αλήθεια είναι ότι πρακτικά δεν μου χρειάστηκε σχεδόν ποτέ το oveexlocking (σε 4k που παίζω δεν δίνει ούτε 1fps έξτρα...) 

Όμως πιο πολύ είναι ψυχολογικό και το ξέρετε... Σπαζεσαι να πέφτεις σε επιδόσεις 

Το overclocking είναι και χόμπι. 

Επεξ/σία από Acmilangr2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...