Προς το περιεχόμενο

Degrade ο Coffe;

Acmilangr2

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 201
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω μια θεωρία (νομίζω ότι είμαι ο μόνος, μιας και δεν βλέπω υποστήριξη όταν την διατυπώνω)

Ότι από skylake και δώθε υπάρχει μεγάλο εύρος vcore όπου δίνει την ''ψευδαίσθηση'' της σταθερότητας ο cpu.

πχ στον 6700 που είχα ξεκίναγα να bencharω από 1,28 για 4,7 και γενικά ήταν σταθερό για daily use αλλά για να μην κάνει

κιχ 6+ μήνες χωρίς restart bsod γενικά rock stable, χρειαζόταν 1,39. Νομίζω τεράστια ψαλίδα. Το ίδιο έχω παρατηρήσει

και σε kaby/coffelake. Δεν έχω πιάσει και 100 τσιπάκια αλλά είναι μια συμπεριφορά που δεν την έχω ξανασυναντήσει,

σε παλαιότερους intel ή amd επεξεργαστές. Για ryzen oc δεν ξέρω τίποτα γενικά😀

Επεξ/σία από DiaperCh@nger
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ανάλογα και την χρήση που του κάνεις, ναι λογικά είναι αυτά που λες.

Είναι θέμα και χρήσης και φιλοσοφίας, αν στο PC 99% του χρόνου κάνεις την πλάκα σου ή ότι παραγωγικό κάνεις είναι εύκολα ανακτήσιμο, η διαφορά 99.9% σταθερότητας με 100% μπορεί να είναι 1 BSOD / 6μηνο και ~0.05v σε CPU vCore, συν πολλές ώρες ψαξίματος για το απόλυτο stability, οπότε από κάποια σκοπιά μπορείς να πεις ότι είναι αποδεκτό trade off.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τον 8600k τον έχω πάνω από 6 μήνες αν θυμάμαι καλά. 

Όταν λέω ήταν stable δεν λέω απλά σε παιχνίδια και browsing. Αλλά μιλάω για 8ωρα stress σε realbench, Prime95 και OCCT. Τόσους μήνες δεν είχα ποτέ BSOD. πότε πάγωμα. Ήταν 5ghz στα 1.30v. 

Τώρα αν τον βάλω πάλι στα ίδια δεν κάθεται σε stress ούτε μισό λεπτό.

Είχα φτιάξει πολλά προφίλ όπου είχα βρει το ελάχιστο ρεύμα για κάθε συχνότητα. Πχ στα 4.8ghz είχα 1.23v.

Σήμερα που δοκίμασα πάλι 4.8ghz θέλει 1.26v. Και πάλι δεν είμαι 100% σίγουρος αν του φτάνει αφού έκανα stress μόνο 1 ώρα. (σήμερα θα το αφήσω όλη νύχτα) 

Δεν έχω πρόβλημα να είναι 4.8ghz απλά έχω την απορία τι έφταιξε και άλλαξε η συμπεριφορά του ξαφνικά. 

Μπορεί όντως το γεγονός με το power button να ήταν τυχαίο. Όμως κάτι έχει γίνει σίγουρα. 

Κάποια στιγμή είχα κάνει update το bios και δεν ξέρω αν οφείλεται σε αυτό αφού δεν είχα κάνει stress τότε για να δοκιμάσω. όμως είναι πολύ παράξενο που δεν με αφήνει να βάλω προηγούμενο bios τώρα. 

"selected file is not a proper BIOS" 

Εφοσων στην αρχή είπα κάτι θα έγινε και δεν θα κατέβηκε σωστά. Το ξανά κατέβασα, έκανα format το φλασάκι, το αντέγραψα, πάλι τα ίδια... 

Επεξ/σία από Acmilangr2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εφόσον μιλάς για πρίν με 8ωρα stress test με επιτυχία, ίσως να έφαγε ελαφρύ degradation το chipaki σου.....Ναι σίγουρα παίζουν ρόλο τα temps αυτήν την περίοδο που λένε και τα παιδιά παραπάνω.....αλλά αν μιλάμε με xmp και στο auto της asus τα vccio / vccsa (που δίνει αρκετά τσιμπημένες τιμές η asus)...συν το καρφί ρευματάκι με llc7.........και βαριά πολύωρα φορτία .....παίζει να έχεις ελαφρύ degradation......Φόρτωσε xmp και παίξε με vccio στο 1.05v / vccsa στο 1.1v ......avx στο 0 ........και φόρτωσε profile με offset ρευματάκι καλύτερα στα ghz που θέλεις.....

Για το bios update με ez flash στην sabertooth  που είχα με τον 4790Κ και εμένα δεν γύρναγε σε προηγούμενο bios version....μόνο νεότερα flashare πάντα.....αν ήθελα να γυρίσω σε προηγούμενο version , γινόταν μόνο με το κουμπάκι που είχε πίσω η sabertooth για bios flash με flashaki και κλειστόν τον υπολογιστή .....(άρα από μέσα από το bios που παλεύεις, πιστεύω μόνο σε νεότερα bios version σε αφήνει η asus να πάς)

Επεξ/σία από BabisTs
  • Like 4

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@BabisTs

Σε ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σου.

Μόλις τσέκαρα (με φρίκη;) την διαφορά στο ρεύμα του VCCIO και SA

όταν έχω default τις μνήμες είναι  0.968v/1.072v ενώ με XMP πάει  1.224v/1.232v (VCCIO/SA σε κάθε περίπτωση αντίστοιχα)

Δεν είναι πολύ μεγάλη η διαφορά;

Πάντως δοκίμασα χωρίς xmp με default μνήμες ξανα 5ghz/1.3v και μου βγάζει σφάλμα στα πρώτα δευτερόλεπτα...οπότε αν έγινε η ζημιά έγινε...

Επεξ/σία από Acmilangr2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 ώρες πριν, Zaknafein είπε

Ανάλογα και την χρήση που του κάνεις, ναι λογικά είναι αυτά που λες.

Είναι θέμα και χρήσης και φιλοσοφίας, αν στο PC 99% του χρόνου κάνεις την πλάκα σου ή ότι παραγωγικό κάνεις είναι εύκολα ανακτήσιμο, η διαφορά 99.9% σταθερότητας με 100% μπορεί να είναι 1 BSOD / 6μηνο και ~0.05v σε CPU vCore, συν πολλές ώρες ψαξίματος για το απόλυτο stability, οπότε από κάποια σκοπιά μπορείς να πεις ότι είναι αποδεκτό trade off.

Ακριβώς αυτό. Και εγώ είχα για 1+ χρόνο 4.5 χωρίς μπλε οθόνες, έτρεξα κάτι simulations και μετα από κανα 6ωρο διάβαζα σκουπίδια στα αποτελέσματα. Αναγκαστικά μετα στα 4.0 με 1.3 για να είναι βράχος.

Επεξ/σία από Sheogorath
  • Like 1

8 ώρες πριν, Acmilangr2 είπε

Δεν είναι πολύ μεγάλη η διαφορά;

Πάντως δοκίμασα χωρίς xmp με default μνήμες ξανα 5ghz/1.3v και μου βγάζει σφάλμα στα πρώτα δευτερόλεπτα...οπότε αν έγινε η ζημιά έγινε...

Είναι μεγάλη η διαφορά και είναι ο λόγος που οι περισσότεροι από εμάς ξορκίζουμε οτιδήποτε αφορά συνδυασμό OC & auto ρυθμίσεις και το XMP φυσικά εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, αλλά εκεί το όποιο degrade λογικά είναι στον IMC και όχι στους πυρήνες.

Αυτό που πρέπει να ψάξεις είναι αν η αστάθεια που παρατηρείς τώρα είναι όντως λόγω degrade και όχι λοιπών συνθηκών (θερμοκρασία περιβάλλοντος + διαφορετική έκδοση BIOS). Το θέμα είναι η διαφορά που προκύπτει, πχ αν θες 1.31v τώρα για σταθερότητα στα 5 GHz, μπορεί απλά να 'φταίει' το καινούριο BIOS σε συνδυασμό με το καλοκαιράκι... αν όμως δεν είναι σταθερός ούτε με 1.35v πχ, τότε μιλάμε για degrade.

Επίσης, εφόσον έχει παρατηρηθεί degrade σε Χ τάση / ρυθμίσεις LLC, καλό είναι να κατέβεις και στα 2, δεν θες να πιέσεις τσιπάκι που ήδη έχει συμπτώματα με παραπάνω τάση, απλά θα χειροτερεύσει η κατάσταση.

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το κακό είναι ότι πλέον ΔΕΝ μπορώ να βάλω προηγούμενο bios. Ίσως επειδή το τελευταίο που έβαλα ήταν firmware. 

Οι διαφορές που έχω τις θεωρώ μεγάλες. 

Από 5ghz/1.3v έπεσα στα 4.8ghz/1.29v. 

Οπότε φαντάσου πόσο πρέπει να ανέβω για τα 5ghz. Δεν το επιχειρώ καν. 

Επισης από θερμοκρασίες μάλλον δεν είναι καθώς παλιότερα είχα βρει τα όρια σε χαμηλή συχνότητα (4.7ghz/1.2v) όπου πλέον δεν στέκεται εκεί και η θερμοκρασία είναι χαμηλή σε τέτοια συχνότητα. 

Επεξ/σία από Acmilangr2

Ναι είναι μεγάλη η διαφορά... επίσης και ο χρόνος είναι αρκετά σύντομος για degrade, ειδικά αν ήταν κοντά στα 1.3v η πραγματική τάση, ακόμα και με LLC 7, σε σημείο που αναρωτιέμαι μήπως έτυχε η σπάνια περίπτωση να είναι κομμάτι που πέρασε εντελώς οριακά το binning για 8600Κ και έπρεπε να είχε διατεθεί ως 'απλός' 8400.

Πάντως αν εμφάνισε degrade στα 1.3, θα πήγαινα στα 1.25v το πολύ, τα 10 mV δεν είναι αρκετά για να αποτρέψουν περαιτέρω degrade.

Ένα άλλο σενάριο είναι να έχει κάποιο bug το LLC (ή να είχε και να άλλαξε τώρα με το καινούριο BIOS), νομίζω η συγκεκριμένη μητρική είχε κάποια θεματάκια στην αρχή με τις ρυθμίσεις του LLC, οπότε η αλλαγή στο BIOS μπορεί να είναι αρκετά σημαντικός παράγοντας.

• Like 2

21 λεπτά πριν, Zaknafein είπε

Ναι είναι μεγάλη η διαφορά... επίσης και ο χρόνος είναι αρκετά σύντομος για degrade, ειδικά αν ήταν κοντά στα 1.3v η πραγματική τάση, ακόμα και με LLC 7, σε σημείο που αναρωτιέμαι μήπως έτυχε η σπάνια περίπτωση να είναι κομμάτι που πέρασε εντελώς οριακά το binning για 8600Κ και έπρεπε να είχε διατεθεί ως 'απλός' 8400.

Πάντως αν εμφάνισε degrade στα 1.3, θα πήγαινα στα 1.25v το πολύ, τα 10 mV δεν είναι αρκετά για να αποτρέψουν περαιτέρω degrade.

Ένα άλλο σενάριο είναι να έχει κάποιο bug το LLC (ή να είχε και να άλλαξε τώρα με το καινούριο BIOS), νομίζω η συγκεκριμένη μητρική είχε κάποια θεματάκια στην αρχή με τις ρυθμίσεις του LLC, οπότε η αλλαγή στο BIOS μπορεί να είναι αρκετά σημαντικός παράγοντας.

Σε προηγούμενα bios, το LLC στο 7 που το είχα το κρατούσε πολύ σταθερά στα 1.30v

Σημερα παρατήρησα ότι στα 4.8ghz/1.30v παίζει κοντά στο 1.31v

Τι άλλο μπορώ να κάνω ρε γαμωτο για να βάλω προηγούμενο bios; ήμαρτον. 

Degradation στο 6μηνο με 1.30V και mining να έκανες με τον επεξεργαστή που λέει ο λόγος χλωμό εώς απίθανο.

Στείλε ένα μήνυμα στην Asus να σου πει τι να κάνεις με το bios και να βάλεις το προηγούμενο και θα είσαι μια χαρά.

Η λύση πάντα είναι η πιο απλή. Από πρόβλημα στο LLC μέχρι λάθος ρυθμίσεις στο xmp ό,τι θες μπορεί να βρεις.

Δοκίμασε να βάλεις και χειροκίνητα τις μνήμες σε safe timings και στα 2666MHz ας πούμε για να δεις μήπως έχει αλλάξει κάτι στον imc.

Μήπως υπερθερμαίνεται τo VRM ; Έχεις τσεκάρει θερμοκρασίες ;

2 λεπτά πριν, Nikos747 είπε

Degradation στο 6μηνο με 1.30V και mining να έκανες με τον επεξεργαστή που λέει ο λόγος χλωμό εώς απίθανο.

Στείλε ένα μήνυμα στην Asus να σου πει τι να κάνεις με το bios και να βάλεις το προηγούμενο και θα είσαι μια χαρά.

Η λύση πάντα είναι η πιο απλή. Από πρόβλημα στο LLC μέχρι λάθος ρυθμίσεις στο xmp ό,τι θες μπορεί να βρεις.

Δοκίμασε να βάλεις και χειροκίνητα τις μνήμες σε safe timings και στα 2666MHz ας πούμε για να δεις μήπως έχει αλλάξει κάτι στον imc.

Μήπως υπερθερμαίνεται τo VRM ; Έχεις τσεκάρει θερμοκρασίες ;

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Θα μιλήσω με την Asus. 

Όχι. Πότε δεν ελενχα θερμοκρασίες VRM. 

πόσο είναι φυσιολογικές; και με ποια εφαρμογή τις βλέπω; hwmonitor δείχνει; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Acmilangr2 είπε

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Θα μιλήσω με την Asus. 

Όχι. Πότε δεν ελενχα θερμοκρασίες VRM. 

πόσο είναι φυσιολογικές; και με ποια εφαρμογή τις βλέπω; hwmonitor δείχνει; 

Λογικά δείχνει αν έχει σένσορα η μητρική. Αλλιώς ξεκίνησε το overclock σα να πήρες σήμερα τη μητρική οπότε κατέβασε όλα

τα υπόλοιπα μνήμες, cache κλπ και δες που είναι σταθερός. Τουλάχιστον μέχρι να δεις πως θα γυρίσεις στο προηγούμενο bios

για να σιγουρευτείς ό,τι δεν είναι κάτι άλλο.

Και μια παρατήρηση γιατί είδα ότι κάπου είχες μπερδευτεί με τα stress tests. Δεν είσαι με το ίδιο ρεύμα σταθερός σε avx και non-avx εκδοσείς.

Ούτε σε διαφορετικά τεστς. Για παράδειγμα σε ibt very high και realbench που είναι σχετικά πιο ελαφριά είχα σταθερότητα με 1.265V και στα πιο βαριά τύπου prime ήθελα 1.28V. Αυτό δεν είναι degradation απλά διαφορετικός τρόπος στρεσαρίσματος.

Επεξ/σία από Nikos747
  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...