Προς το περιεχόμενο

Αιμοδοσία

Επισκέπτης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

1 ώρα πριν, Arkin είπε

14 αιμοσφαιρινη ειναι 42 αιματοκριτης δεν ειναι κατω απο το ορια επρεπε να σε αφησουν να δωσεις. 14 ειχα και εγω τελευταια φορα και εδωσα κανονικα. Αλλα πεφτει γενικα ο αιματοκριτης απο 48 49 που ειχα πηγα 42 τωρα σε 20 μερες παλι θα ερθουν απο αχεπα να δω ποσο θα με βρουν θα φαω παντως κρεας την προηγουμενη μερα μη με βγαλουν τιποτα οτι δεν γινεται να δωσω. 

Δεν υπάρχει θέμα, αν για τον οποιονδήποτε (στοιχειωδώς σοβαρό) λόγο δεν ήθελαν, δεν τρέχει κάτι. Δεν υπάρχει και λόγος να πιέσεις καταστάσεις αν δεν είναι κάτι παράλογο.

Φταίω κι εγώ, γιατί εξακολουθώ να αναφέρω ότι έχω κοπεί παλιότερα λόγω χαμηλού αιματοκρίτη, οπότε αντιδρούν διαφορετικά μέχρι να με μάθουν (άλλαξα πρόσφατα νοσοκομείο που αιμοδοτώ μετά από 10 χρόνια, εκεί μου έλεγαν "μην το σημειώνεις καν, δεν υπάρχει λόγος").

Είχα κι άλλους τρόπους να τους πείσω, ας είναι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

15 λεπτά πριν, Πέτρος είπε

Δεν υπάρχει θέμα, αν για τον οποιονδήποτε (στοιχειωδώς σοβαρό) λόγο δεν ήθελαν, δεν τρέχει κάτι. Δεν υπάρχει και λόγος να πιέσεις καταστάσεις αν δεν είναι κάτι παράλογο.

Φταίω κι εγώ, γιατί εξακολουθώ να αναφέρω ότι έχω κοπεί παλιότερα λόγω χαμηλού αιματοκρίτη, οπότε αντιδρούν διαφορετικά μέχρι να με μάθουν (άλλαξα πρόσφατα νοσοκομείο που αιμοδοτώ μετά από 10 χρόνια, εκεί μου έλεγαν "μην το σημειώνεις καν, δεν υπάρχει λόγος").

Για αυτο δεν σε αφησαν ναι εφοσον τους ειπες οτι παλιοτερα σε ειχαν κοψει για αυτο ειναι παραπανω επιφυλακτικοι αν δεν το ελεγες πολυ πιθανως να σε αφηναν. Και εγω μια φορα εβγαλα δοντι ειχα κανει ενεση και το ειπα και δεν με αφησαν. Οταν ρωτανε ομως αν με εκοψαν καμια φορα σε αιμοδοσια λεω οχι ομως γιατι εχει μερικους πολυ περιεργους.

• Like 1

Αυτό να κάνουν αιμοδοσίες σύλλογοί/εκκλησίες/φορείς και να αποφασίζουν αν και σε ποιους θα δώσουν αίμα ενώ έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη, πρέπει να καταργηθεί. Πρέπει να αποφασίζουν τα νοσοκομεία.

• Like 1

12 hours ago, άδικος said:

Τα σημειώνουν κανονικά στη καρτέλα σου όπως το αίμα.

Φαίνεται και στο bdr.gr ως προσφορά αιμοπεταλίων σε αντίθεση με την προσφορά ολικού αίματος.

thank u  για τα info

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γινεται καποια εξεταση στο αιμα,μετα την αιμοδοσια,που μπορει να  με αφορα;

Αν δουν  τιποτα περιεργο,θα με ειδοποιησουν,η κατι τετοιο;

Γλυτωνω καμια τακτικη εξεταση αιματος απο εκει;

Επεξ/σία από StamTheMan

20 ώρες πριν, StamTheMan είπε

Σίγουρα γίνεται έλεγχος για τον ιό HIV, για Σύφιλη, Hπατίτιδα C και Ηπατίτιδα Β.  Αυτό γίνεται για να διασφαλίσουν πως το αίμα είναι ασφαλές για μετάγγιση στον λήπτη και δε θα του μεταδοθεί κάτι. Σε περίπτωση που βγει ο αιμοδότης θετικός σε κάποιο απο τα παραπάνω, η αιμοδοσία οφείλει να ενημερώσει τον αιμοδότη.

• Like 1
  • Thanks 1

Στις 26/6/2023 στις 1:16 ΠΜ, poulinos είπε

τι εννοεις πλεον δεν σου παιρνουν? αιμοπεταλια δεν εχω δωσει ποτε αλλα θελω να παω να δωσω καποια στιγμη να δω και πως ειναι. αυτα αραγε τα σημειωνουν πουθενα ποτε εδωσες κτλ>?

δινω αιμοπεταλια τα τελευταια 15+ χρονια. ενα κακο ειναι οτι την πρωτη φορα πρεπει να πας να σου παρουν δειγμα και αν ολα ειναι ενταξει σε καλουν να πας να δωσεις. το ιδιο ισχυει αν εχεις πολυ καιρο να δωσεις, πχ πανω απο 6μηνο. το επομενο κακο ειναι οτι δινεις μονο πρωινες ωρες, πραγμα που ειναι δυσκολο για καποιους εργαζομενους. η διαδικασια ειναι 1-1,5 ωρα αναλογα τις φλεβες σου. ειναι λιγοτερο επιβαρυντικο για τον οργανισμο γιατι δεν αφαιρειται καποια ποσοτητα αιματος που πρεπει μετα να αναπληρωθει.

41 minutes ago, mihanikos1 said:

δινω αιμοπεταλια τα τελευταια 15+ χρονια. ενα κακο ειναι οτι την πρωτη φορα πρεπει να πας να σου παρουν δειγμα και αν ολα ειναι ενταξει σε καλουν να πας να δωσεις. το ιδιο ισχυει αν εχεις πολυ καιρο να δωσεις, πχ πανω απο 6μηνο. το επομενο κακο ειναι οτι δινεις μονο πρωινες ωρες, πραγμα που ειναι δυσκολο για καποιους εργαζομενους. η διαδικασια ειναι 1-1,5 ωρα αναλογα τις φλεβες σου. ειναι λιγοτερο επιβαρυντικο για τον οργανισμο γιατι δεν αφαιρειται καποια ποσοτητα αιματος που πρεπει μετα να αναπληρωθει.

αυτο με το δειγμα το καταλαβαινω αν και δεν καταλαβαινω γιατι ξαναδινεις αν εχεις να δωσεις πανω απο 6μηνο.δεν καταλαβαινω γιατι ομως μονο πρωινες ωρες που οπως ειπες δεν βολευει ολους τους εργαζομενους.

2 ώρες πριν, poulinos είπε

αυτο με το δειγμα το καταλαβαινω αν και δεν καταλαβαινω γιατι ξαναδινεις αν εχεις να δωσεις πανω απο 6μηνο.δεν καταλαβαινω γιατι ομως μονο πρωινες ωρες που οπως ειπες δεν βολευει ολους τους εργαζομενους.

τα αιμοπεταλια εχουν διαρκεια ζωης 3 μερες. απο ολα τα νοσοκομεια στελνονται σε ενα κεντρο για ελεγχο και ακτινοβοληση, αν θυμαμε καλα στην βαρυμπομπη, και πρεπει να πανε μεχρι το μεσημερι για να επιστεψουν την επομενη μερα στο νοσοκομειο. οποτε αν δωσει καποιος απογευμα εχουν χασει ηδη μια μερα.

τον ελεγχο τον κανουν γιατι το σετ που χρησιμοποιουν για την αιμοπεταλιοαφαιρεση εχει αναλογα το μηχανημα 300+ ευρω. οποτε για να αποφυγουν την ασκοπη χρηση κανουν τον ελεγχο. τωρα αν εισαι συχνος ''πελατης'' και αναλογα το νοσοκομειο μπορει και να το παρακαμψουν αν ειναι μικρο το παραπανω διαστημα. οπως επισης αν δινεις σε ενα νοσοκομειο και πας σε αλλο μεσα σε ευλογο χρονικο διαστημα ενδεχεται να σου ζητησουν να ξανακανεις ελεγχο.

• Like 2
  • Thanks 1

11 minutes ago, mihanikos1 said:

τα αιμοπεταλια εχουν διαρκεια ζωης 3 μερες. απο ολα τα νοσοκομεια στελνονται σε ενα κεντρο για ελεγχο και ακτινοβοληση, αν θυμαμε καλα στην βαρυμπομπη, και πρεπει να πανε μεχρι το μεσημερι για να επιστεψουν την επομενη μερα στο νοσοκομειο. οποτε αν δωσει καποιος απογευμα εχουν χασει ηδη μια μερα.

τον ελεγχο τον κανουν γιατι το σετ που χρησιμοποιουν για την αιμοπεταλιοαφαιρεση εχει αναλογα το μηχανημα 300+ ευρω. οποτε για να αποφυγουν την ασκοπη χρηση κανουν τον ελεγχο. τωρα αν εισαι συχνος ''πελατης'' και αναλογα το νοσοκομειο μπορει και να το παρακαμψουν αν ειναι μικρο το παραπανω διαστημα. οπως επισης αν δινεις σε ενα νοσοκομειο και πας σε αλλο μεσα σε ευλογο χρονικο διαστημα ενδεχεται να σου ζητησουν να ξανακανεις ελεγχο.

χρησιμα info. ευχαριστω πολυ.οσο ζουμε μαθαινουμε.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, mihanikos1 είπε

[...] ενα κακο ειναι οτι την πρωτη φορα πρεπει να πας να σου παρουν δειγμα και αν ολα ειναι ενταξει σε καλουν να πας να δωσεις. [...]

Γιατί είναι κακό αυτό;

Αλίμονο αν σε βάζανε στο μηχάνημα κατευθείαν χωρίς να σε τσεκάρουν!

[...] το ιδιο ισχυει αν εχεις πολυ καιρο να δωσεις, πχ πανω απο 6μηνο. [...]

Όχι δεν ισχύει αυτό, τουλάχιστον όχι σε όλα τα κέντρα αιμοπεταλιαφαίρεσης.

Στο Ρίο δε σε ελέγχουν ξανά.

[...] η διαδικασια ειναι 1-1,5 ωρα αναλογα τις φλεβες σου.[...]

Τόσο είναι max. 1,5 ώρα είναι υπερβολή, εκτός αν εκεί που πηγαίνεις περιμένεις πολύ ή έχουν πολύ παλαιά μηχανήματα.

Μπορεί να κρατήσει και πολύ λιγότερο (πχ 40 λεπτά).

3 ώρες πριν, poulinos είπε

[...] δεν καταλαβαινω γιατι ομως μονο πρωινες ωρες που οπως ειπες δεν βολευει ολους τους εργαζομενους.

Γιατί είναι ειδική διαδικασία, που απαιτεί χρόνο, προσωπικό εξειδικευμένο στον εξοπλισμό, και γίνεται κατόπιν ραντεβού.

Προφανώς δεν μπορούν να διαθέτουν τους παραπάνω πόρους όλη τη μέρα όπως στις απλές αιμοδοσίες, αλλά μερικές φορές κατ'ανάγκη παίρνουν και πιο αργά, κατόπιν συνεννόησης. 

Επεξ/σία από άδικος

2 λεπτά πριν, άδικος είπε

Γιατί είναι κακό αυτό;

Τόσο είναι max. 1,5 ώρα είναι υπερβολή, εκτός αν εκεί που πηγαίνεις περιμένεις πολύ ή έχουν πολύ παλαιά μηχανήματα.

κακο για καποιον που δεν εχει μεγαλη ελευθερια χρονου και πρεπει να παει δυο φορες. οχι για καποιο αλλο λογο.

40 λεπτα ειναι το λιγοτερο που καθεσαι στο μηχανημα. βαλε κανενα 10-15 λεπτα να βαλουν το σετ και να σεταρουν το μηχανημα, βαλε και ενα 10λεπτο να κατσεις μετα. και οπως ανεφερα και ποιο πριν σε ολα αυτα δεν παιζει ρολο το μηχανημα αλλα οι φλεβες του δοτη. εχω δωσει με μηχανημα αρχαιο με 2 φλεβες και τελειωσα στο φτερο. αλλα ολη την ωρα καθομουν σαν τον ιησου...

απλα τα αναφερω για να μην νομιζει καποιος οτι ειναι σαν την αιμοδοσια 10 λεπτα και τελειωσαμε. θελει να αφιερωσεις καποιο χρονο.

On 29/06/2023 at 15:09, StamTheMan said:

θα σου κανουν για οτι μπορει να κολησεις τον αλλον. μην περιμενεις πχ να σου κανουν χοληστερινη κτλ.αυτα δεν τα γλυτωνεις να πας να τα κανεις.ναι αμα βρουν κατι θα σε ειδοποιησουν γιατι πρεπει να το ξερεις.

On 27/06/2023 at 18:45, infini said:

Αυτό να κάνουν αιμοδοσίες σύλλογοί/εκκλησίες/φορείς και να αποφασίζουν αν και σε ποιους θα δώσουν αίμα ενώ έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη, πρέπει να καταργηθεί. Πρέπει να αποφασίζουν τα νοσοκομεία.

για αυτο σταματησα να δινω σε εκκλησιες, στην εργασια σε σχολεια κτλ. ειναι αλλη φαση αυτο.εχει βεβαια καποιο συν.ναι μεν δεν μπορεις να δωσεις παντου αλλα αν χρειαστεις εσυ 5 φιαλες θα στις δωσουν απο τον συλλογο ασχετα που εσυ μπορει να εχεις δωσει μονο 2.

On 27/06/2023 at 18:38, Arkin said:

Για αυτο δεν σε αφησαν ναι εφοσον τους ειπες οτι παλιοτερα σε ειχαν κοψει για αυτο ειναι παραπανω επιφυλακτικοι αν δεν το ελεγες πολυ πιθανως να σε αφηναν. Και εγω μια φορα εβγαλα δοντι ειχα κανει ενεση και το ειπα και δεν με αφησαν. Οταν ρωτανε ομως αν με εκοψαν καμια φορα σε αιμοδοσια λεω οχι ομως γιατι εχει μερικους πολυ περιεργους.

γενικως υπαρχει η λογικη (δεν θα πω νοοτροπια) οτι πρωτα εσυ να εισαι καλα και μετα δινεις αιμα.οτι δεν εχει νοημα να δωσεις αιμα αν ειναι να παθεις κατι.οποτε για αυτο μερικοι ειναι σε στυλ οκ αστο δωσε αλλη φορα.τωρα καλο κακο δεν θατο αναλυσω διοτι θα φυγουμε Off topic.

On 27/06/2023 at 18:22, Πέτρος said:

καποια πραγματα μπορεις να μην ταπεις. πχ μια φορα πηγα στο νοσοκομειο να δωσω.μου λεει εχεις χαμηλη πιεση φυγε,ουτε καν πιες κατι φαε κατι .απλα δεν ασχοληθηκε.τωρα το εκανε απο βαρεμαρα ή απλα σου λεει θα ξαναρθει δεν ξερω.παροτι εχω δωσει πανω απο 30 φορες εκει και ποτε μα ποτε δεν καταλαβαινω τιποτα.

On 27/06/2023 at 14:00, JohnnySilverhand said:

Δευτερη φορα σημερα στο Αχεπα ολα καλα Χωρις ραντεβου πηγα και δεν ειχε αναμονη. Αλμυρα μπισκοτακια και ζεστους και κρυους χυμους πορτοκαλι και ροδακινο ειχε ο μπουφες:)

Μια χαρα.λιγο απο ολα :D

On 27/06/2023 at 17:08, Arkin said:

14 αιμοσφαιρινη ειναι 42 αιματοκριτης δεν ειναι κατω απο το ορια επρεπε να σε αφησουν να δωσεις. 14 ειχα και εγω τελευταια φορα και εδωσα κανονικα. Αλλα πεφτει γενικα ο αιματοκριτης απο 48 49 που ειχα πηγα 42 τωρα σε 20 μερες παλι θα ερθουν απο αχεπα να δω ποσο θα με βρουν θα φαω παντως κρεας την προηγουμενη μερα μη με βγαλουν τιποτα οτι δεν γινεται να δωσω. 

οχι την τελευταια φορα αλλα την προηγουμενη ημουν και εγω λιγο χαμηλα σε αιματοκριτη αλλα εδωσα κανονικα.δεν ημουν πατο απλα πιο χαμηλα συγκριτικα με τα 48 αρια που εχω συνηθως οσο θυμαμαι.

19 hours ago, άδικος said:

Γιατί είναι κακό αυτό;

Γιατί είναι ειδική διαδικασία, που απαιτεί χρόνο, προσωπικό εξειδικευμένο στον εξοπλισμό, και γίνεται κατόπιν ραντεβού.

Προφανώς δεν μπορούν να διαθέτουν τους παραπάνω πόρους όλη τη μέρα όπως στις απλές αιμοδοσίες, αλλά μερικές φορές κατ'ανάγκη παίρνουν και πιο αργά, κατόπιν συνεννόησης. 

στο ναυτικο που πηγαινα για να δωσω αιμα παλια ειχαν και σαββατο που βολευε απιστευτα.δυστυχως μετα το εβγαλαν.ειναι λιγο σπαστικο διοτι καλως ή κακως δεν μπορει ο κοσμος παντα τις καθημερινες λογω εργασιας.

18 hours ago, mihanikos1 said:

κακο για καποιον που δεν εχει μεγαλη ελευθερια χρονου και πρεπει να παει δυο φορες. οχι για καποιο αλλο λογο.

40 λεπτα ειναι το λιγοτερο που καθεσαι στο μηχανημα. βαλε κανενα 10-15 λεπτα να βαλουν το σετ και να σεταρουν το μηχανημα, βαλε και ενα 10λεπτο να κατσεις μετα. και οπως ανεφερα και ποιο πριν σε ολα αυτα δεν παιζει ρολο το μηχανημα αλλα οι φλεβες του δοτη. εχω δωσει με μηχανημα αρχαιο με 2 φλεβες και τελειωσα στο φτερο. αλλα ολη την ωρα καθομουν σαν τον ιησου...

απλα τα αναφερω για να μην νομιζει καποιος οτι ειναι σαν την αιμοδοσια 10 λεπτα και τελειωσαμε. θελει να αφιερωσεις καποιο χρονο.

καλα ναι οτι δεν ειναι δεκα λεπτα το ηξερα.

• Like 1

Στις 26/6/2023 στις 1:16 ΠΜ, poulinos είπε

τι εννοεις πλεον δεν σου παιρνουν? αιμοπεταλια δεν εχω δωσει ποτε αλλα θελω να παω να δωσω καποια στιγμη να δω και πως ειναι. αυτα αραγε τα σημειωνουν πουθενα ποτε εδωσες κτλ>?

Δεν μου παίρνουν αίμα γιατί γέρασα πρόωρα 😁

Τα αιμοπετάλια είναι λίγο πιο πολύπλοκη η διαδικασία. Δεν ξέρω εάν τα γράψαν κάπου, για συγκεκριμένο άτομο έδινα, έδωσα 3 φορές και την τέταρτη έπεσα σε ίδιο  γιατρό με άλλη φορά και μου επέβαλε παύση για 6 μήνες. 

Μπορείς να δώσεις συχνότερα από το αίμα, αλλά όταν είναι ανάγκη. Αυτό μου έδωσε να καταλάβω. 

2 minutes ago, andreasomagiras said:

Δεν μου παίρνουν αίμα γιατί γέρασα πρόωρα 😁

Τα αιμοπετάλια είναι λίγο πιο πολύπλοκη η διαδικασία. Δεν ξέρω εάν τα γράψαν κάπου, για συγκεκριμένο άτομο έδινα, έδωσα 3 φορές και την τέταρτη έπεσα σε ίδιο  γιατρό με άλλη φορά και μου επέβαλε παύση για 6 μήνες. 

Μπορείς να δώσεις συχνότερα από το αίμα, αλλά όταν είναι ανάγκη. Αυτό μου έδωσε να καταλάβω. 

γιατρος: παλι εδω εισαι? επισης δεν το εχω ψαξει ποσες φορες μπορεις να δωσεις αιμοπεταλια.αιμα το μεγιστο ειναι 4 φορες το χρονο δηλαδη ανα 3 μηνες.ακομα και αν δωσεις για καποιο λογο παραπανω σου λενε οτι δεν θα περαστει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...