Προς το περιεχόμενο

Mint Cinnamon 19 (beta)

spectaculator

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δοκίμασα το Mint Cinnamon 19 που είναι σε beta έκδοση στο γέρικο Dell e4300 μου. Δείχνει τουλάχιστον στο VMware W Player ελαφρύ και όμορφο. Το σκέφτομαι σοβαρά για την πλήρη αντικατάσταση των Windows 10. Το λογισμικό δεν με απασχολεί και τόσο αφού βρήκα ότι ήθελα και στο linux. Να πατήσω το κουμπί; Το δοκιμάσατε καθόλου, ποια είναι η γνώμη σας; Το dual boot δεν με πολυενδιαφέρει, η πολυκοσμία πάντα μου έσπαγε τα νεύρα. Σαν μοναδικό λειτουργικό σύστημα σε ένα παλιό μηχάνημα με SSD και 4 GB μνήμης αξίζει;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για κανένα λογο beta λειτουργικο για καθημερινη χρηση οπως ειπε και ο jokerakias. Συμβιβασου με την 18.3 αν θες οπωσδηποτε linux mint και οταν βγει η τελικη 19, συγκεκριμενα η 19.1 που θα εχει και διορθωσεις τυχον bugs, περασε την.

Επεξ/σία από Alex-V

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ποτέ δεν είχα σε υπολογιστή μόνο Linux. Και αυτό, γιατί αν για οποιοδήποτε λόγο κάτσει στραβή θα θέλω να έχω πρόσβαση στον υπολογιστή μου εκείνη τη στιγμή μέσα από τα Windows. 

Κατά τα άλλα, αν εσύ πιστεύεις ότι έχεις βρει τα προγράμματα που χρειάζεσαι τότε ναι, πάτα το! Το ότι είναι beta μη σε προβληματίζει και πάρα πολύ (εφόσον όλα τρέχουν καλά στο live περιβάλλον), μιλάμε για έκδοση που βασίζεται στην Stable LTS του Ubuntu (η οποία κυκλοφορεί ήδη εδώ και 3 μήνες). Ωστόσο σαν σύνολο τώρα δοκιμάζεται από πολλούς χρήστες ώστε να διορθωθούν τα τελευταία μικρά (λογικά) bugs που θα υπάρχουν.

Όσο για τη 19.1, εδώ οι αριθμοί δε λειτουργούν όπως θα περίμενε κανείς. Και η 19.1 θα βασίζεται στο ίδιο Ubuntu (18.04 και μια patch version αργότερα), αλλά θα έχει τα επόμενα προγραμματισμένα features του Mint (νέα Cinnamon, mate και ό,τι άλλο), όχι όμως βελτιώσεις στις εκδόσεις των υπάρχοντων χαρακτηριστικών.

Πάντως, αν δε βίαζεσαι, στα τέλη του μήνα θα κυκλοφορήσει και η σταθερή έκδοση.

Edit: Σε παλιό μηχάνημα θα δείς διαφορά στην ταχύτητα με Mate περιβάλλον αντί για Cinnamon! 

Επεξ/σία από noc

Με SSD και 4GB RAM δοκιμασε οτι ειπαν τα παλλικαρια πιο πανω και ΕΣΥ αποφασιζεις.

Βαλε οτι γουσταρεις.

Σχετικα με το beta αν ο υπολογοστης ειναι για διασκεδαση (multimedia, internet, επεξεργασια κειμενου κλπ) και δεν ειναι εργαλειο για να βγαζεις το μεροκαματο του τρομου πατα το κουμπακι αμεσως.

Κανε ξεχωριστο παρτισιον για το /Home, δωσε 4GB Swap και κρατησε αντιγραφα σε οποια αρχεια νομιζεις οτι ειναι σημαντικα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ πάντως σε δύο φορητούς, έναν για ψυχαγωγία και έναν για δουλειά, έχω μόνο Mint xfce και είμαι πανευτυχής που δεν έχω τα ελεεινά δεκάρια.

Οπότε μην διστάζεις!

Επεξ/σία από RTW4ever

Σε τέτοιο σύστημα μια χαρά θα τρέχει και με KDE Plasma. Σκέψου όταν ανοίξει ο υπολογιστής σε σύστημα με 4GB RAM καταναλώνει μόνο 500MB RAM. Σχεδόν ίδια κατανάλωση με το XFCE δηλαδή. Για εμένα καλύτερα να πας σε κάτι πιο ολοκληρωμένο όπως το KDE. Δεν λέω καλά τα XFCE και LXDE, αλλά δεν έχουν έναν compositor της προκοπής. Επίσης σε περίπτωση που θες να συνδέσεις τον υπολογιστή με δεύτερη οθόνη, ο χειρισμός σε KDE είναι πολύ πιο βολικός σε σχέση με τα αλλά δυο γραφικά περιβάλλοντα. 

18.3 λοιπόν, βουρ για τον κάδο τα δεκάρια. Θυμάμαι παλαιότερα πως για να βελτιστοποιήσω τη διάρκεια ζωής του SSD έπρεπε να κάνω κάποια πράγματα, όπως να ρυθμίσω το swappiness. Μήπως υπάρχει κάποιος σύγχρονος οδηγός; Είχα αφήσει το mint κάποια χρόνια πριν και use it or loose it όπως λένε. Ξέχασα πολλά!

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Στις 8/6/2018 στις 1:17 ΜΜ, thomasG4 είπε

Σε τέτοιο σύστημα μια χαρά θα τρέχει και με KDE Plasma. Σκέψου όταν ανοίξει ο υπολογιστής σε σύστημα με 4GB RAM καταναλώνει μόνο 500MB RAM. Σχεδόν ίδια κατανάλωση με το XFCE δηλαδή. Για εμένα καλύτερα να πας σε κάτι πιο ολοκληρωμένο όπως το KDE. Δεν λέω καλά τα XFCE και LXDE, αλλά δεν έχουν έναν compositor της προκοπής. Επίσης σε περίπτωση που θες να συνδέσεις τον υπολογιστή με δεύτερη οθόνη, ο χειρισμός σε KDE είναι πολύ πιο βολικός σε σχέση με τα αλλά δυο γραφικά περιβάλλοντα. 

Μιλάς για Mint KDE ή αναφέρεσαι σε κάποια άλλη διανομή με KDE; Θέλω να το δοκιμάσω. Ειδικά για το θέμα με τη δεύτερη οθόνη, που σε παρουσιάσεις εγώ έχω τεράστιο θέμα.

3 λεπτά πριν, BritGreek είπε

Μιλάς για Mint KDE ή αναφέρεσαι σε κάποια άλλη διανομή με KDE; Θέλω να το δοκιμάσω. Ειδικά για το θέμα με τη δεύτερη οθόνη, που σε παρουσιάσεις εγώ έχω τεράστιο θέμα.

Πάνω κάτω οποιαδήποτε διανομή με KDE το ίδιο κάνει. Το DE είναι που κάνει τη μεγάλη διαφορά στη κατανάλωση RAM. Καλύτερα μην ασχοληθείς με Mint KDE, γιατί από ότι είχα διαβάσει θα σταματήσουν να βγάζουν έκδοση για KDE, γιατί θέλουν να επικεντρωθούν στο Cinnamon. Προσωπικά θα πρότεινα Kubuntu 18.04

https://itsfoss.com/linux-mint-drops-kde/

• Like 1

Στις 11/6/2018 στις 8:35 ΠΜ, spectaculator είπε

18.3 λοιπόν, βουρ για τον κάδο τα δεκάρια. Θυμάμαι παλαιότερα πως για να βελτιστοποιήσω τη διάρκεια ζωής του SSD έπρεπε να κάνω κάποια πράγματα, όπως να ρυθμίσω το swappiness. Μήπως υπάρχει κάποιος σύγχρονος οδηγός; Είχα αφήσει το mint κάποια χρόνια πριν και use it or loose it όπως λένε. Ξέχασα πολλά!

@spectaculator δεν χρειαζεται να κανεις απολυτως τιποτα!

https://cerebrux.net/2017/09/14/ρυθμίσεις-για-ssd-στο-linux-που-δε-χρειάζοντα/

• Thanks 1

6 λεπτά πριν, gakos1112 είπε

Σ' ευχαριστώ για  τον σύνδεσμο! Πολύ διαφωτιστικό!

Τελικά έβαλα την 18. Η 19 (beta) έχει κάποια προβληματάκια. Όχι σπουδαία, αλλά το 18 έκατσε τέλεια. Κανα δυο μήνες ακόμα να σιγουρευτώ πως όλα μπορώ να τα κάνω χωρίς προβλήματα και τα 10 φεύγουν αδιάβαστα!

• Like 1

43 λεπτά πριν, thomasG4 είπε

Πάνω κάτω οποιαδήποτε διανομή με KDE το ίδιο κάνει. Το DE είναι που κάνει τη μεγάλη διαφορά στη κατανάλωση RAM. Καλύτερα μην ασχοληθείς με Mint KDE, γιατί από ότι είχα διαβάσει θα σταματήσουν να βγάζουν έκδοση για KDE, γιατί θέλουν να επικεντρωθούν στο Cinnamon. Προσωπικά θα πρότεινα Kubuntu 18.04

https://itsfoss.com/linux-mint-drops-kde/

Μόλις έκανα εγκατάσταση σε i5 laptop. Σε idle, το Kubuntu καταναλώνει 890 ram.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...