Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Στις 5/6/2018 στις 3:02 ΜΜ, tyler99 είπε

Γεια χαρα, θελω να ζητησω πληροφοριες για σπουδες στο εξωτερικο.
Καταρχην να πω μερικα πραγματα για μενα. Ειμαι 29 χρονων, σπουδασα για 2 χρονια στο ΑΠΘ τμημα πληροφορικης αλλα αναγκαστηκα να τα παρατησω γιατι επρεπε να βοηθησω στην οικ. επιχειρηση. Τωρα σχεδον 10 χρονια μετα, με τους δικους μου να εχουν βγει στη συνταξη, σκεφτομαι να προσπαθησω να σπουδασω ξανα. Το προβλημα ειναι οτι εχω διαγραφει απο τη σχολη μου και θα πρεπει να ξαναδωσω πανελληνιες αν θελω να σπουδασω εδω.  Εχω ακουσει οτι παιζουν φοιτητικα δανεια σε αρκετες χωρες του εξωτερικου και απο τη στιγμη που τα αγγλικα μου ειναι σε καλο επιπεδο, σκεφτομουν να δοκιμασω εξω. Επισης εχω μερικα λεφτα στην ακρη αλλά δεν φτανουν απο μονα τους για σπουδες. 
Μπορει καποιος να μου δωσει παραπανω πληροφοριες; Πχ σε ποιες χωρες θα ηταν προτιμοτερο να ψαξω, ποια ειναι ακριβως η διαδικασια, επισης σε χωρες που δεν υπαρχουν διδακτρα μπορεις να παρεις δανειο για να καλυψεις τα προσωπικα σου εξοδα; Επισης μπορεις να συνδυασεις σπουδες με δουλεια (part-time ή καλοκαιρινη) ;
Όποια πληροφορια ή εμπειρια εχει καποιος σχετικα με το θεμα ευπροσδεκτη.
Ευχαριστω.

It's too late! Όταν θα βγεις στην αγορά εργασίας στα 35 σου,οι άλλοι 35αρηδες θα έχουν 10 χρόνια εργασιακή εμπειρία.Ποιος εργοδότης εσωτερικο-εξωτερικό θα πάρει στην δουλειά του έναν 35αρη με ανύπαρκτη εργασιακή εμπειρία; Επίσης,άλλη διάθεση για διάβασμα έχεις στα 19 που είσαι φρέσκος και άλλη στα 30.

Σπουδές μέσω δανείου; Απα πα πα πα!

Νομίζω πως επιδιώκεις να πραγματοποιήσεις ένα αδικοχαμένο του παρελθόντος όνειρο.Την κρίσιμη στιγμή έκανες την επιλογή σου και αυτή πλέον είναι μη αναστρέψιμη

Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
αποχαιρέτα την, την Aλεξάνδρεια που φεύγει.

• Like 1
  • Απαντ. 76
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Επισκέπτης
Δημοσ.

Καμμία σχέση με την πραγματικότητα αυτό που λες. Όλοι οι 35αρηδες πληροφορικαριοι νομίζεις έχουν 10 χρόνια εμπειρίας πανω στο τομέα τους.

Στα 30 μια χαρά σε παίρνει ακόμα για να σπουδασεις.Ο καθένας σπουδαζει για διαφορετικούς λόγους.

Δημοσ.
10 ώρες πριν, LongTom είπε

Το λοιπόν, δεν είναι παντού το ίδιο.

Γενικά σε όλες τις χώρες θέλεις ένα ποσό για αρχή, μετά τα πράγματα αλλάζουν αρκετά.

Στην Δανία έχεις το δικαίωμα φοιτητικού επιδόματος (SU), το οποίο είναι ουσιαστικά θαλασσοδάνειο προς τον φοιτητή, εφόσον δουλέψεις >10 ώρες ανά εβδομάδα. Τα λεφτά της δουλειάς σου προσμετρούνται στο επίδομα, έτσι συνήθως το μηνιαίο εισόδημα φτάνει το χιλιάρικο άνετα. Φοιτητικές δουλειές υπάρχουν, αν και θα είναι φυσικά 90% σε warehouse (τα οποία έχουν τεράστιο turnover λόγω κακών συνθηκών). Έτσι με ένα μικρό αρχικό ποσό 1-3Κ€, αναλόγως εάν είσαι Κοπεγχάγη ή όχι, μπορείς να σπουδάσεις και ίσως να βγάλεις και κατιτίς (πάντα ανάλογα που μένεις, πως ζεις και το πόσες ώρες δουλεύεις).

Τώρα εάν τα εδώ πανεπιστήμια προσφέρουν στα Αγγλικά κάτι που θέλεις είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

Kαταρχην ευχαριστω ολους για τις απαντησεις.

Φιλε LongTom ξερεις καποιο site που μπορω να μαθω παραπανω πληροφοριες για σπουδες και εργασια στη Δανια; 

5 ώρες πριν, jmmys είπε

Δηλαδή ένας που έχει μια κανονική δουλεια μπορεί απλα να γραφτεί σε μια σχολή άσχετη που δεν πρόκειται να ακολουθήσει,και απλά να κανει κάθε εξάμηνο εγγραφή για τα επομενα 20-30 χρόνια ώστε να απολαμβάνει τα φοιτητικά δικαιώματα;

Σχετικά με το θέμα,για Αγγλία δεν ξέρω,αλλά Γερμανία ναι υπάρχει φοιτητικό δάνειο,το λεγόμενο BAföG,το οποίο μπορεί να φτασει μέχρι και τα 750 ευρώ το μήνα.Συνήθως είναι γύρω στα 500 ευρώ το μήνα.Το BAföG αποτελείται από 50% καθαρό άτοκο δάνειο,και 50% κρατική επιδότηση,δηλωνεις πληρωνεις τα μισά από οτι εχεις πάρει,άτοκα.

Περίπου 1 στους 4 φοιτητές το παίρνει αυτό το δάνειο. Εξαρτάται από την οικονομική σου κατασταση,δικιά σου και των γονιών, αν είσαι παντρεμένος,αν εχεις παιδιά κλπ.Ακούγεται πολύ γραφειοκρατία, αλλά είναι κάτι που γίνεται πολύ γρήγορα και χρειάζεται ελάχιστα χαρτιά, καμμία σχέση με Ελλαδα.

Φυσικά εκεί πέρα ξεχνάς καταλήψεις, αναρχικούς,βαμμενους τοίχους, διακοπές μαθημάτων επειδή καποιοι μπουκαρουν ετσι μέσα επειδή έτσι απλά γουσταρουν και διάφορα αλλά εξωπραγματικά για ελληνικά πανεπιστήμια.

Πολλοί φοιτητές παίρνουν αυτο το επίδομα,και κανουν και κάποιες part time δουλειές,υπαρχουν πολλές δουλειες για φοιτητες συγκεκριμενα επειδή είναι για λιγες ώρες με 350-400 ευρώ το μηνα και δεν χρειάζονται έξτρα ασφάλιση.

Aκουγεται ενδιαφερον , αλλα δεν χρειαζεται να ξερεις γερμανικα για να σπουδασεις κατι στην Γερμανια; Γινεται μονο με αγγλικα; Ξερω καποια λιγα γερμανικα αλλα σε καμια περιπτωση δεν ειναι αρκετα για σπουδες.

Επισκέπτης
Δημοσ.
2 ώρες πριν, tyler99 είπε

Φιλε LongTom ξερεις καποιο site που μπορω να μαθω παραπανω πληροφοριες για σπουδες και εργασια στη Δανια; 

Aκουγεται ενδιαφερον , αλλα δεν χρειαζεται να ξερεις γερμανικα για να σπουδασεις κατι στην Γερμανια; Γινεται μονο με αγγλικα; Ξερω καποια λιγα γερμανικα αλλα σε καμια περιπτωση δεν ειναι αρκετα για σπουδες.

Φυσικά πρέπει να γνωρίζεις γερμανικά.

2 ώρες πριν, IOSIF SALEM είπε

Μάλλον έχεις μπερδέψει την πληροφορική με την μαγειρική.10 χρόνια απουσίας απο το διάβασμα; Νομίζω πως θα πρέπει να ξαναπάει στο λύκειο να κάνει συναρτήσεις και ολοκληρώματα

Πληροφορική θελει να σπουδάσει στα 30 του.όχι πυρηνική φυσική. Εκτός αν θεωρεις την πληροφορική καμμία ανώτατη επιστήμη.Όσο για την μαγειρική,ποιος σου είπε ότι είναι πιο εύκολη από την πληροφορικη.

Δημοσ.
41 λεπτά πριν, IOSIF SALEM είπε

Νομίζω πως θα πρέπει να ξαναπάει στο λύκειο να κάνει συναρτήσεις και ολοκληρώματα

Υπερβαλεις στο να ξαναπαει λυκειο, ναι θελει να ξεσκονισει καλα συναρτησεις (ορια, παραγωγους κλπ), ολοκληρωματα και ισως λιγο και τους μιγαδικους αλλα μεχρι εκει, ακου εκει να ξαναπαει λυκειο.

Δημοσ.
9 ώρες πριν, BadBoy είπε

Αν εγγράφεσαι σε κάθε εξάμηνο δε σε διαγράφουν όσα χρόνια και να περάσουν. Για αυτόματη διαγραφή πρέπει κάποιος να μην εγγραφεί σε 2 συνεχόμενα εξάμηνα.

Δεν ξέρω αν το άλλαξαν παλι. Σίγουρα πάντως ο TS έπεσε πανω σε εκείνη την περίοδο που άτομα με τα μυαλά του αιώνιου φοιτητή διαγραφονταν όταν δεν πατούσαν στα εξάμηνα για μεγάλη χρονική διάρκεια. (δεν το λέω για τον ΤS φυσικά αλλά για τους έξυπνους που νόμιζαν ότι μπορούσαν απλά να γράφονται στα εξάμηνα και να μην πατάνε ποτέ επειδή βαριοντουσαν)

7 ώρες πριν, jmmys είπε

Δηλαδή ένας που έχει μια κανονική δουλεια μπορεί απλα να γραφτεί σε μια σχολή άσχετη που δεν πρόκειται να ακολουθήσει,και απλά να κανει κάθε εξάμηνο εγγραφή για τα επομενα 20-30 χρόνια ώστε να απολαμβάνει τα φοιτητικά δικαιώματα;

Σχετικά με το θέμα,για Αγγλία δεν ξέρω,αλλά Γερμανία ναι υπάρχει φοιτητικό δάνειο,το λεγόμενο BAföG,το οποίο μπορεί να φτασει μέχρι και τα 750 ευρώ το μήνα.Συνήθως είναι γύρω στα 500 ευρώ το μήνα.Το BAföG αποτελείται από 50% καθαρό άτοκο δάνειο,και 50% κρατική επιδότηση,δηλωνεις πληρωνεις τα μισά από οτι εχεις πάρει,άτοκα.

Περίπου 1 στους 4 φοιτητές το παίρνει αυτό το δάνειο. Εξαρτάται από την οικονομική σου κατασταση,δικιά σου και των γονιών, αν είσαι παντρεμένος,αν εχεις παιδιά κλπ.Ακούγεται πολύ γραφειοκρατία, αλλά είναι κάτι που γίνεται πολύ γρήγορα και χρειάζεται ελάχιστα χαρτιά, καμμία σχέση με Ελλαδα.

Φυσικά εκεί πέρα ξεχνάς καταλήψεις, αναρχικούς,βαμμενους τοίχους, διακοπές μαθημάτων επειδή καποιοι μπουκαρουν ετσι μέσα επειδή έτσι απλά γουσταρουν και διάφορα αλλά εξωπραγματικά για ελληνικά πανεπιστήμια.

Πολλοί φοιτητές παίρνουν αυτο το επίδομα,και κανουν και κάποιες part time δουλειές,υπαρχουν πολλές δουλειες για φοιτητες συγκεκριμενα επειδή είναι για λιγες ώρες με 350-400 ευρώ το μηνα και δεν χρειάζονται έξτρα ασφάλιση.

Από το 6ο έτος και μετά (ν συν 2) έχανες τα φοιτητικά δικαιώματα ήσουν δεν ήσουν ενεργός στην σχολή ,φυσικά δε ξέρω αν ισχύει ακόμη κι αυτό αφού τα αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο τελικά. Επίσης όσοι φοιτητές είχαν συμπληρώσει διάρκεια φοίτησης ίση ή μεγαλύτερη από το διπλάσιο αριθμό εξαμήνων προσαυξημένο κατά 2 εξάμηνα έπρεπε να ολοκληρώσουν άμεσα τις σπουδές τους μεσα στο επόμενο έτος αλλιώς διαγράφονταν ! Μάλλον πάει κι αυτό ακυρώθηκε. 

Δημοσ.
52 λεπτά πριν, livefreeordie είπε

Δεν ξέρω αν το άλλαξαν παλι. Σίγουρα πάντως ο TS έπεσε πανω σε εκείνη την περίοδο που άτομα με τα μυαλά του αιώνιου φοιτητή διαγραφονταν όταν δεν πατούσαν στα εξάμηνα για μεγάλη χρονική διάρκεια. (δεν το λέω για τον ΤS φυσικά αλλά για τους έξυπνους που νόμιζαν ότι μπορούσαν απλά να γράφονται στα εξάμηνα και να μην πατάνε ποτέ επειδή βαριοντουσαν)

Επειδή κινδυνεύει να παρεκτραπεί το θέμα θα απαντήσω μία και μοναδική φορά ακόμη. Ο νόμος που ίσχυε μέχρι το 2016: https://www.lawspot.gr/nomika-blogs/eyaggelos_ziakas/ti-ishyei-gia-ti-diagrafi-foititon-symfona-me-ton-nomo-4009-2011

Ελαχιστότατα ΤΕΙ όμως προχώρησαν σε αυτοδίκαιες διαγραφές και σίγουρα κανένα πανεπιστήμιο. Επομένως παρά την τροπολογία Γαννάκου το 2007 και την παραπάνω της Διαμαντοπούλου το 2011 ΔΕΝ έγιναν μαζικές διαγραφές. Υποτίθεται ότι έπρεπε να εγγράφεται κάποιος στα εξάμηνα όπως είπα παραπάνω, αλλά τα περισσότερα ιδρύματα δεν τήρησαν καν αυτό.

Σήμερα ούτε αυτό χρειάζεται: http://www.in.gr/2016/09/01/greece/oi-panepistimiakoi-feygoyn-oi-aiwnioi-foitites-erxontai/

Για να δώσω και μια συμβουλή πάντως στο παιδί που έκανε την αρχική ερώτηση, ας πάρει ένα τηλέφωνο στη γραμματεία του στο ΑΠΘ στο 2310998420, λογικά τον έχουν σαν ανενεργό και δεν τον έχουν διαγράψει. Δε χάνει τίποτα να ρωτήσει πάντως.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, IOSIF SALEM είπε

It's too late! Όταν θα βγεις στην αγορά εργασίας στα 35 σου,οι άλλοι 35αρηδες θα έχουν 10 χρόνια εργασιακή εμπειρία.Ποιος εργοδότης εσωτερικο-εξωτερικό θα πάρει στην δουλειά του έναν 35αρη με ανύπαρκτη εργασιακή εμπειρία; Επίσης,άλλη διάθεση για διάβασμα έχεις στα 19 που είσαι φρέσκος και άλλη στα 30.

Σπουδές μέσω δανείου; Απα πα πα πα!

Νομίζω πως επιδιώκεις να πραγματοποιήσεις ένα αδικοχαμένο του παρελθόντος όνειρο.Την κρίσιμη στιγμή έκανες την επιλογή σου και αυτή πλέον είναι μη αναστρέψιμη

Ναι...

Αυτό το συμπέρασμα (ή φήμη που άκουσες και κάποιος κάπου σε είπε) είναι απλά λάθος. 

2 ώρες πριν, tyler99 είπε

http://studyindenmark.dk/

http://denmark.dk/en/practical-info/study-in-denmark

https://ufm.dk/en/education/the-danish-education-system

http://www.su.dk/english/su-as-a-foreign-citizen/

Από τα επίσημα λίνκ των υπουργείων.

Καλό διάβασμα, αν και το δυσκολότερο κατ'εμέ είναι να βρεις ποικιλία σε αγγλόφωνα bachelors στην χώρα (εάν κατάλαβα καλώς δεν έχεις κάποιο πτυχίο).

Δημοσ.

ότι έχει γράψει ο badboy ισχύει, φίλος πήγε μετά απο 12 χρόνια στο τει σερρων και ηδη κανει και μεταπτυχιακο...παρτους τηλ και πες τους οτι υπαρχει νομος που μπορει να σε επαναφερει

Δημοσ.

Επειδή έχω τελειώσει και εγώ πληροφορική, υπάρχουν άνθρωποι που έγιναν developers χωρίς πτυχία στα 30 και στα 40 και είναι μάλιστα και άριστοι. Μην ακούς κανένα αν είσαι σίγουρος ότι είναι αυτό που θες προχώρα. 

Μια σημείωση, τα περισσότερα φοιτητικά δάνεια έχουν όρους αποπληρωμής αντίστοιχους με το εισόδημα που βγάζεις (αν βγάζεις) οπότε ούτε καν ρίσκο δεν είναι. 

• Like 5
Δημοσ.

Εχω γνωστο εν τω μεταξυ που στα 40+ πηγε και τελειωσε νυχτερινο λυκειο για να παρει απολυτηριο, ετσι βρηκε μια δουλιτσα σε σουπερ μαρκετ για να παιρνει ενα βασικο μισθο που ηθελε και τωρα τελειωνει και τει στην αθηνα. 

Και δεν ειναι η μονη αντιστοιχη περιπτωση που ξερω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Συμφωνώ με Μαργαρίτα

Προς τον ΤS 

α) Πάλεψε το με το ΑΠΘ , πήγαινε στην γραμματεία πες μια δακρύβρεχτη ιστορία και κλάψε αν χρειαστεί (αξίζει την προσπάθεια αν σε ενδιαφέρει η πληροφορική που είχες περάσει)

β) ΠΟΤΕ δεν είναι αργά για σπουδές , αν έχεις όρεξη και μεράκι η πληροφορική είναι μια χαρά - δεν είναι βαριά χειρωνακτική εργασία να σε "πετάξουν" στα 50.

γ)  Προσπάθησε Ελλάδα γιατί

γ1) το εξωτερικό είναι για μικρές ηλικίες χωρίς υποχρεώσεις

γ2) αν σπουδάσεις στην περιοχή σου θα το κάνεις με ελάχιστα έξοδα

γ3) στο εξωτερικό πλέον δεν είναι με ανοιχτές αγκάλες να σε χρυσοπληρώσουν για να δουλέψεις , είναι πλέον δύσκολα και εκεί

γ4) στην Ελλάδα κουτσά-στραβά και με πισωγυρίσματα ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ θα βελτιώνεται η οικονομία/αγορά σιγά-σιγά. 

Επεξ/σία από jgeorgiou
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, jgeorgiou είπε

γ1) το εξωτερικό είναι για μικρές ηλικίες χωρίς υποχρεώσεις

Το κάνεις πιο λιανά αυτό; 

Δημοσ.

γενικά , στο εξωτερικό ξεκινάς από το "μηδέν"

όσο ποιο μεγάλος είσαι , όσο ποιο πολλές υποχρεώσεις έχεις τόσο ποιο δύσκολο είναι να τα αφήσεις όλα πίσω και να ξεκινήσεις από την αρχή.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική ποιο επεξηγηματικά δεν μπορώ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...