Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, icenex είπε

Καταλαβαινω τους κινδυνους και γενικοτερα τα συν και πλην του ενος απο του αλλου.Απλα ειναι αυτο που σου ειπα δεν με εμπιστευομαι ακομη.Λογικα με την πρωτη ευκαιρια θα παρω ενα πορτοφολι και θα αρχισω να πειραματιζομαι και μετα απλα θα φυλαξω το seed phrase σε 2-3 ασφαλη σημεια.

Οσο για τα αλλα που αναφερεις γνωριζω πως λειτουργει η οικονομια των κρυπτο.Αν διαβασες παλιοτερο μου ποστ εχω και nexo tokens που στην αρχη τα ειχα αφησει στην πλατφορμα τους και δεν τα σηκωσα γιατι λεω αν βαρεσουν πιστολι ουτως η αλλως τα τοκεν δεν θα αξιζουν πολλα.

Απλα το προβλημα μου με το hardware wallet ειναι η μνημη μου που ειμαι ικανος να κρυψω  καπου το seed phrase και μετα να ξεχασω που το εβαλα.Και αντε το ξεχασα που το εβαλα αν το βρει καποιος αλλος και δεν ξερω οτι το βρηκε, οποτε καταλαβαινεις την ανησυχια μου γιατι δεν εχουμε ολοι μνημη ελεφαντα.

Αληθεια τι wallets εχετε?Σκεφτομαι το ledger nano X

θα μπορούσες να το αποθηκεύσεις σε κάποιο password manager τύπου bitwarden. Και εγώ περιμένω μπας και βγάλουν καμιά προσφορά για bf και θα πάρω ledger.

Πάντως για μικρά πορτοφόλια δεν είναι κακή λύση και ένα hot wallet όπως trust/exodus/metamask κλπ.. απλά προσοχή από που θα κατέβει η εφαρμογή. Να είναι από το επίσημο όπως και το ledger

Επεξ/σία από sotiris123
  • Απαντ. 14,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, jimmyboyk είπε

ερωτηση....και γιατι οχι μεσο revolut να κανεις trading crypto? δεν ειναι πιο ασφαλες;

Το πιο ασφαλές είναι να τα έχεις σε δικό σου πορτοφόλι που μόνο εσύ έχεις τη φράση κλειδί, αρκεί να ξέρεις πως λειτουργεί αυτό το πράγμα και να μην χάσεις τη φράση κλειδί γιατί μετά δεν υπάρχει ανάκτηση.

Revolut, Binance και όλα τα άλλα, τους έχεις μεταβιβάσει τον έλεγχο των κρύπτο σου, αν αυτοί τα κλέψουν ή τα χάσουν, δεν θα πάρεις τίποτα πίσω. Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές στον κόσμο των κρύπτο σε φαινομενικά πολύ πετυχημένες εταιρείες (Mt.Gox, QuadrigaCX, Celsius, FTX) μέσα σε διάστημα μιας δεκαετίας οπότε ο κίνδυνος είναι σοβαρότατος. Συν το ότι κρατώντας εσύ ο ίδιος τα κρύπτο, βοηθάς όλα τα κρύπτο να έχουν μεγαλύτερη αξία καθώς αφαιρείς τους μεσάζοντες που κάνουν fractional reserve και άλλες κομπίνες.

Εγώ το Ledger Nano S Plus προτείνω και σκοπεύω να αγοράσω, το πιο ακριβό Nano X κατ'εμέ αξίζει μόνο αν κάποιος χρησιμοποιεί iOS ώστε να χρησιμεύσει το bluetooth.

Για τη μεταλλική πλάκα, μπορείς να πάρεις από amazon.de περίπου στη μισή τιμή.

Σκέψου και τη μνήμη σου που πολλοί αμελούν. Οι δυνατότητες της είναι αδιανόητες και με λίγη εξάσκηση μπορείς εύκολα να συγκρατήσεις 12 ή 24 λέξεις στη σειρά. Εννοείται βέβαια πως ως backup το έχεις κάπου σε φυσική μορφή, όχι μόνο για τον εαυτό σου αλλά ως απαραίτητο κομμάτι οδηγιών για αν σου συμβεί κάτι, αυτός που επιλέξεις να είναι σε θέση να ανακτήσει τον έλεγχο των κρύπτο.

Μια έμμεση ασφαλής λύση αντί hardware wallet, είναι ένα δεύτερο (παλιό) laptop που να είναι αφιερωμένο μόνο για κρύπτο. Δηλαδή format, εγκατάσταση του software wallet και χρήση του laptop μόνο για μετακινήσεις κρύπτο, τίποτα άλλο.

1 ώρα πριν, jimmyboyk είπε

απο οσο ειδα τα fees ειναι πανω κατω τα ιδια.μην σου πω οταν προσπαθησα να κανω αγορα απο revo+binance ειχα στην revo καλυτερη ισοτιμια.οσο αφορα αν εχω τα κοινς σε δικο μου πορτοφολι η οχι για εμενα προσωπικα δεν με ενδιαφερει θελω να κανω trade οσοπιο γρηγορα μπορω και οχι να τα παντρευτω,εξαλου ολοι αυτο θελουν να κανουν.δεν βρισκω τον λογο να τα κραταω σε πορτοφολι για χρονια..εγω τουλαχιστον παιζω για αμεσο κερδος.δεν ψαχνω την αποδοση σε βαθος χρονου.και δεν ξερω εχω περισσοτερο εμπιστοσυνη στην revo...ετσι και αλλιως αν καποιο κοιν φουνταρει παντου θα γινει το ιδιο ειτε το εχεις binance revo η οπου αλλου παντου η θα μηδενιστη η θα το αφαιρεσουν απο την πλατφορμα..ποιο το νοημα να κρατας λοιπον στο πορτοφολι σου καποια κοιν;; παντου αερας ειναι και αριθμοι...το θεμα ειναι ποιος σου δινει τελικα την καλυτερη ισοτιμια και που αισθανεσαι ποιο ασφαλης..νομιζω η revo ειναι αρκετα σοβαρη σαν εταιρια

Moυ φαίνεται απίθανο η Revolut να έχει παρόμοια ή καλύτερα fees από τη Binance. Στη Binance πολλά spot trades έχουν και μηδέν fee εδώ και μήνες, κάτι που έχει ζορίσει τον ανταγωνισμό.

Αμα θες να κάνεις συχνό trading, CEX ή DEX ανταλλακτήριο είναι μονόδρομος. Έχε υπόψη όμως πως η τεράστια πλειονότητα των day traders χάνουν ένω η τεράστια πλειονότητα που ηταν συντηριτικοί αγοράζοντας BTC/ΕΤΗ και κρατώντας τα, έχουν κέρδη μετά από κάποια χρόνια.

Το τι παθαίνει το κρυπτονόμισμα όντως διαχέεται σε όλες τις αγορές που ανταλάσσεται. Αν πάθει όμως κάτι η εκάστοτε πλατφόρμα, αυτό δεν διαχέεται ή διαχέεται πολύ λιγότερο. Π.χ. αν είχες Luna όταν μηδένησε, ναι, όπου και να τα είχες ήταν παντού το ίδιο. Αν είχες όμως ETH που έπεσε αλλά δεν μηδένισε, αν το είχες στο Celsius, το έχασες όλο, αν το είχες στη Revolut, συνεχίζεις να το έχεις με ένα μικρό ρίσκο αν η Revolut το χάσει/κλέψει, αν το είχες στο δικό σου πορτοφόλι π.χ. Ledger, συνεχίζεις να το έχεις χωρίς κανένα ρίσκο να χαθεί/κλαπεί πάρα μόνο αν εσύ μαλακιστείς και δώσεις το key σε κλέφτη.

Η Revolut φαίνεται σοβαρή εταιρεία και τη χρησιμοποιώ και εγώ στα FIAT. Παρ'όλα αυτά, μια από τις καινοτομίες της τεχνολογίας των κρύπτο είναι ακριβώς αυτό, το ότι μπορείς να κάνεις αγορές, επενδύσεις, πωλήσεις κτλ. χωρίς να χρειάζεται να εμπιστευτείς μεσάζοντες (trustless).

Το ότι όλα είναι αέρα, αριθμοί και γενικότερα ανθρώπινα δημιουργήματα, ισχύει αλλά αυτό δεν τα κάνει όλα ίδια μεταξύ τους. Δημουργήματα είναι και το δολλάριο και το bolivar, με το πρώτο είσαι άρχοντας παντού, με το δεύτερο σκουπίζεσαι στη τουαλέτα.

Επεξ/σία από batig0al
  • Like 1
Δημοσ.

ενα ακομα κριτιριο για το αν θα πας σε hardware wallet η σε γνωστο software wallet ειναι και η ευκολια να το χρησιμοποιησει η οικογενεια σου αν (κουφια η ωρα) την κανεις απροειδοποιητα... ιδίως αν τα κρατας για τα επομενα 5 χρονια. είδα κ επαθα να εξηγησω τα βασικα στη συζυγο για το trust, δεν νομιζω να μπορεσω να εξηγησω το ledger!

βλεπω και τον coinbureau να επιμένει σε 2-3 μυνηματα να τα βγαλουμε ολα απο exchanges κ ερωτω, αν εχεις τα stand by χρηματα σε busd στην binance, ποιος ειναι ο καλυτερος τροπος να τα τραβηξουμε? αποστολη σε revolut?

Δημοσ.
7 ώρες πριν, icenex είπε

@batig0al Οσο δεν βαζω το χερι μου στην φωτια για την binance αλλα τοσο δεν το βαζω και για τον ιδιο μου τον εαυτο γιατι δεν μου εχω εμπιστοσυνη ακομη.Θα αρκεστω σε αυτο αλλα ναι το επομενο μου βημα ειναι να παρω ενα legder να αρχισω να συνηθιζω στην ιδεα και γενικοτερα να κραταω εγω το πορτοφολι μου.

Ελπιζω μονο να εχω μαθει πριν γινει στραβη, βεβαια αν γινει στραβη και στην binance μετα παιζει να καταρρευσει για τα καλα η αγορα και εκει να δειτε που θα φτασουν οι τιμες.

Παρτο ,το έχω αλλά μην νομίζεις ότι είναι και τόσο βολικό 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, pp6210 είπε

ενα ακομα κριτιριο για το αν θα πας σε hardware wallet η σε γνωστο software wallet ειναι και η ευκολια να το χρησιμοποιησει η οικογενεια σου αν (κουφια η ωρα) την κανεις απροειδοποιητα... ιδίως αν τα κρατας για τα επομενα 5 χρονια. είδα κ επαθα να εξηγησω τα βασικα στη συζυγο για το trust, δεν νομιζω να μπορεσω να εξηγησω το ledger!

βλεπω και τον coinbureau να επιμένει σε 2-3 μυνηματα να τα βγαλουμε ολα απο exchanges κ ερωτω, αν εχεις τα stand by χρηματα σε busd στην binance, ποιος ειναι ο καλυτερος τροπος να τα τραβηξουμε? αποστολη σε revolut?

Για μένα, δεν αρκεί να τα έχει καταλάβει κάποτε. Πρέπει που και που να γίνεται επανάληψη για να αποδεικνύεται πως μπορεί να τα ανακτήσει. Ακόμη καλύτερα αν ξέρει και λίγο παραπάνω από τα βασικά ώστε να υπάρχει μια σχετική άνεση και μηδέν ρίσκο ή ανάγκη να απευθυνθεί σε τρίτο.

Ο Coinbureau μου αρέσει γιατί πάντα μοιράζεται τα ποσοστά στο portfolio του και σταθερά έχει μεγάλο ποσοστό σε BTC-ETH-stablecoins. Στα altcoins από την άλλη, έχει πατώσει στις προβλέψεις του. Luna-UST-DOT-Solana-Rune... ποτέ δεν έκανε cash out και τα κράτησε μέχρι το πάτο.

Δεν έχω κάνει ακόμη εξαγωγή χρημάτων αλλά ναι, θα έλεγα από binance σε revolut σταδιακά σε πακέτα κάτω των 1000€.

Επεξ/σία από batig0al
Δημοσ.
42 λεπτά πριν, snet είπε

γιατί να κάνεις κάτι τέτοιο δεν είναι ώρα για πειραματισμούς...

ναι μαλλον εχεις δικιο... θα μεινω με το trust προς το παρον, το ledger ειναι πολύπλοκο για το δικο μου επιπεδο, το φτηνο trezor δεν εχει τα μισα απο τα alts...

Δημοσ.
10 ώρες πριν, jimmyboyk είπε

απο οσο ειδα τα fees ειναι πανω κατω τα ιδια.μην σου πω οταν προσπαθησα να κανω αγορα απο revo+binance ειχα στην revo καλυτερη ισοτιμια.οσο αφορα αν εχω τα κοινς σε δικο μου πορτοφολι η οχι για εμενα προσωπικα δεν με ενδιαφερει θελω να κανω trade οσοπιο γρηγορα μπορω και οχι να τα παντρευτω,εξαλου ολοι αυτο θελουν να κανουν.δεν βρισκω τον λογο να τα κραταω σε πορτοφολι για χρονια..εγω τουλαχιστον παιζω για αμεσο κερδος.δεν ψαχνω την αποδοση σε βαθος χρονου.και δεν ξερω εχω περισσοτερο εμπιστοσυνη στην revo...ετσι και αλλιως αν καποιο κοιν φουνταρει παντου θα γινει το ιδιο ειτε το εχεις binance revo η οπου αλλου παντου η θα μηδενιστη η θα το αφαιρεσουν απο την πλατφορμα..ποιο το νοημα να κρατας λοιπον στο πορτοφολι σου καποια κοιν;; παντου αερας ειναι και αριθμοι...το θεμα ειναι ποιος σου δινει τελικα την καλυτερη ισοτιμια και που αισθανεσαι ποιο ασφαλης..νομιζω η revo ειναι αρκετα σοβαρη σαν εταιρια

Binance fees:0,1% αν δεν έχεις κανένα referral και 0,075% αν τα πληρώσεις σε bnb πάλι χωρίς referral. Προσωπικά επειδή παίζω με busd pairs(όπου για πολλους μήνες έχει 0% fees στα maker trades) κοντεύω χρόνο που δεν έχω πληρώσει fees αν και μιλάμε για δεκάδες transactions 

Revolut fees:

Standard and Plus users: 1.99% of the value of your crypto transaction or the currency equivalent of £0.99, whichever is greater. This ‘minimum fee’ amount is based on the currency of your residence. Please note that we do not apply a minimum fee for our "spend from crypto balance" feature.

Οπότε δεν ξέρω τι πάμε να συγκρίνουμε ακριβώς.

Φυσικά ο καθένας κάνει ο,τι τον βολεύει. Το ακούω να θεωρείς πιο ασφαλή τη revolut πχ αλλά καλό είναι να ξέρουμε και με τι όρους παίζουμε τα λεφτά μας

• Like 1
Δημοσ.
23 ώρες πριν, batig0al είπε

Το να κρατάς τα κλειδιά του πορτοφολιού είναι τεράστια ευθύνη οπότε ναι, όποιος δεν αισθάνεται σιγουριά, καλύτερα centralised exchange αλλά πρέπει να είναι συνειδητή επιλογή για το ρίσκο και το ότι το ιδανικό πάντα είναι το δικό σου wallet.

To τι θα καταρρεύσει δεν είναι στο χέρι μας, αυτό που είναι στο χέρι μας είναι να αναλύσουμε τη κατάσταση και τα πιθανά σενάρια πριν αποφασίσουμε ό,τι αποφασίσουμε. Για παράδειγμα έστω ότι καταρρέει η Binance, τα πιθανά σενάρια διαφέρουν κατά πολύ. Αν έχεις τα κρύπτο σου στη Binance, μάλλον τα χάνεις όλα. Αν τα έχεις σε άλλο CEX, μπορεί να τα χάσεις αν γίνει ντόμινο, μπορεί και όχι. Αν τα έχεις στο δικό σου πορτοφόλι, δεν θα τα χάσεις ποτέ. Επίσης τεράστιο ρόλο θα παίξει η επιλογή των κρύπτο. Αν έχεις BNB ή BUSD, μάλλον θα πάνε στο μηδέν. Αν έχεις άλλα altcoins, θα πέσουν πολύ και ελάχιστα θα ανακάμψουν. Αν έχεις ΒΤC ή ETH, έχεις καλές πιθανότητες ανάκαμψης μακροπρόθεσμα. Αν έχεις USDC, μπορεί να μην επηρεαστείς καθόλου.

δεν υπάρχει χειρότερη επιλογή κάποιος να κρατάει τα ψηφιακά του νομίσματα σε ανταλλακτήρια. Δεν παν να λέγεσε binance η οτιδήποτε άλλο είναι σίγουρο με μαθηματική ακρίβεια ότι μακροπρόθεσμα κάτι θα στραβώσει και θα χάσεις μεγάλο μέρος  των κεφαλαίων σου καθώς αυτά τα ανταλλακτήρια δεν είναι καν ασφαλισμένα.

H καλύτερη λύση είναι τα hardware wallet για κάποιον αρχάριο 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ποια ειναι η γνωμη για software wallet
πχ exodus σε σχεση με τα ανταλλακτηρια για αποθήκευση

Επεξ/σία από kklhs
Δημοσ.
25 λεπτά πριν, kklhs είπε

ποια ειναι η γνωμη για software wallet
πχ exodus σε σχεση με τα ανταλλακτηρια για αποθήκευση

Καλύτερη επιλογή αλλά χρειάζεται προσοχή μην στα κλέψει κάποιος ηλεκτρονικά, π.χ. να έχεις αφήσει ανοιχτό τον υπολογιστή, να δώσεις πρόσβαση με AnyDesk. Aν το έχεις στο κινητό, να βάλεις έξτρα κωδικό όταν πάει να ανοίξει η εφαρμογή, να μην πέσει ξεκλείδωτο στα χέρια κάποιου άλλου...

Μια δεύτερη συσκευή (laptop, κινητό, tablet) μετά από format/reset που να χρησιμοποιείται μόνο σαν πορτοφόλι και να μπαίνει στο internet σπάνια είναι ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος να αποφύγεις τους περισσότερους κινδύνους.

Επίσης όποιον τρόπο και αν επιλέξει κάποιος (ανταλλκτήριο, software wallet, hardware wallet) χρειάζεται αρχικά εξάσκηση με μικρά ποσά στις μεταφορές κρύπτο και ανάκτηση με το key phrase ώστε να υπάρχει άνεση όταν θα χειρίζεσαι σοβαρά ποσά, τι κάνεις αν χαθεί/χαλάσει η συσκευή, τι συμβαίνει αν πάθεις κάτι και πρέπει άλλος να τα ανακτήσει.

Δημοσ.
Στις 14/11/2022 στις 3:32 ΜΜ, M A T R I X είπε

Eight Letter
•    DELEGATE
•    VALIDATE

Seven Letter
•    WRAPPED
•    NETWORK
•    FREEDOM

Six Letter
•    BLOCKS
•    BRIDGE

Five Letter
•    CHAIN
•    TRACK
•    BUILD

Four Letter
•    NODE
•    DAPP

Three Letter
•    BNB

Αυτά είναι αυτής της εβδομάδας? Γιατί στο seven letters που μου έβγαλε σήμερα δεν αντιστοιχούσε σε κανένα από τα τρία. 

• Δημιουργία νέου...