Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το νέο πλαίσιο της Ε.Ε. για την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου στο ίντερνετ είναι τόσο αυστηρό, ώστε κινδυνεύει να οδηγήσει σε καταστροφή τις on line υπηρεσίες που βασίζονται στην επεξεργασία δεδομένων, αλλά και να ματαιώσει καινοτομίες όπως τα αυτόνομα οχήματα.

Αυτό προειδοποιούν τεχνολογικοί φορείς και εταιρείες, οι οποίοι δεν βάζουν στο «στόχαστρο» τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR), που τέθηκε σε ισχύ από τις 25 Μαΐου, αλλά τον καινούριο κοινοτικό Κανονισμό ePrivacy. Η αντιπροσωπεία του αμερικανικού Επιμελητηρίου στις Βρυξέλες αποκάλεσε τη νομοθεσία «υπέρ το δέον κατασταλτική». Η Developers Alliance, μία ένωση που εκπροσωπεί το Facebook, την Google, την Intel και εκατοντάδες άλλους δημιουργούς εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι η εφαρμογή του κανονισμού θα κοστίσει στις εταιρείες περί τα 550 δισ. ευρώ σε ετήσια απώλεια εσόδων.

Επίσης η DigitalEurope, μία ένωση τεχνολογικών εταιρειών, προειδοποίησε ότι η απαγορευτική προσέγγιση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα προκαλεί σοβαρά εμπόδια στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας στην Ευρώπη. Ο Κανονισμός ePrivacy περιλαμβάνει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει την ιδιωτικότητα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Το πλαίσιο αυτό κυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το φθινόπωρο, ενώ τελεί υπό αναθεώρηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς διατυπώθηκαν αρκετές διαφωνίες.

Με βάση τις πρόνοιες που περιλαμβάνονται στο κείμενο που κυρώθηκε, το Skype, το WhatsApp, το iMessage, τα video games που δίνουν τη δυνατότητα μηνυμάτων μεταξύ των χρηστών, καθώς και όλες οι άλλες ψηφιακές υπηρεσίες που επιτρέπουν την επαφή μεταξύ χρηστών, θα πρέπει να απαιτούν τη ρητή συναίνεση τους προτού εγκαταστήσουν στις συσκευές κώδικα για την ταυτοποίησή τους ή πριν αρχίσουν να συλλέγουν δεδομένα από τις επικοινωνίες τους.

Πέραν του λόμπινγκ στους αξιωματούχους των Βρυξελών προκειμένου να «παγώσουν» την εφαρμογή του Κανονισμού, τεχνολογικοί φορείς χρηματοδοτούν την εκπόνηση οικονομικών μελετών, οι οποίες προβλέπουν τεράστια ζημία της online οικονομίας. Επίσης, έχουν ετοιμάσει καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού, σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ψηφιακής αγοράς, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν αλλαγές στον Κανονισμό.

Η αντιπαράθεση μεταξύ της βιομηχανίας και των υπερασπιστών της ιδιωτικότητας αφορά ουσιαστικά ένα κεντρικό στοιχείο της online οικονομίας μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica: εάν οι ψηφιακές υπηρεσίες εκπροσωπούν ένα δώρο για τους καταναλωτές ή έχουν ανοίξει τον δρόμο σε ένα είδος επιτήρησης που αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία.

Στην ισχύουσα μορφή του, ο Κανονισμός θέτει μία απαράβατη προϋπόθεση για τη χρήση των δεδομένων και των metadata των ηλεκτρονικών επικοινωνιών των χρηστών: τη ρητή συγκατάθεση του χρήστη για την αξιοποίηση των πληροφοριών για έναν συγκεκριμένο δηλωμένο σκοπό. Μάλιστα, υποχρεώνει τις εταιρείες να προσφέρουν ίδιας ποιότητας επικοινωνία και σε όσους δεν δέχονται τη συλλογή των δεδομένων τους.

Οι τεχνολογικοί όμιλοι, από την πλευρά τους, απαντούν ότι τόσο η απαίτηση του Κανονισμού για την εξασφάλιση της άδειας του χρήστη, όσο και οι άλλες πρόνοιες που περιλαμβάνει, είναι εξαιρετικά δυσλειτουργικές. Επομένως, θα φρενάρουν καινοτόμες χρήσεις των ψηφιακών υπηρεσιών όπως τα «έξυπνα» αυτοκίνητα τα οποία αποστέλλουν αυτόματα στον κατασκευαστή πληροφορίες σχετικές με την ασφάλεια. Η απαίτηση, επίσης, να μην υφίστανται διακρίσεις όσοι δεν μοιράζονται τις πληροφορίες τους θα οδηγήσει στην επιβολή συνδρομών ή στο κλείσιμο των εφαρμογών που σήμερα βασίζουν τα έσοδά τους στη «στοχευμένη» διαφήμιση.

New York Times

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντ. 57
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Επισκέπτης
Δημοσ.

Καθόλου αυστηρό δεν είναι και μπράβο στην Ε.Ε.

Έχουμε κάνει τα προσωπικά δεδομένα κωλόχαρτα άνευ σημασίας σε τέτοιο βαθμό που καταντήσαμε να λέμε "ντάξει μωρέ και τί έγινε που ξέρουν τα πάντα για μένα".

Λέει απλά το αυτονόητο: απαιτείται η συγκατάθεση του χρήστη.

Εύγε και πάλι εύγε!

Δημοσ.

δώστε πόνο

ρητή συγκατάθεση για κάθε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων κι όποιος καταφέρει να προσαρμοστεί οι υπόλοιποι δρόμο.

Έχω σιχαθεί προσωπικά το κάθε site που μετά το gdpr σου πετά ένα παράθυρο ίσα με τη μισή οθόνη με ένα μεγάλο κουμπί "accept policy" για να πάρουν τη συγκατάθεση που θέλουν στα γρήγορα, ενώ όπως διαπίστωσα το opt out υπάρχει μεν, αλλά είναι καλά θαμμένο πίσω από επιλογές "view policy" που κανείς ποτέ δεν πρόκειται να πατήσει.

good riddance σε κάθε τέτοια εταιρεία που δε σέβεται τις επιλογές του κοινού της

• Like 12
  • Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 minutes ago, VChris said:

Καθόλου αυστηρό δεν είναι και μπράβο στην Ε.Ε.

Έχουμε κάνει τα προσωπικά δεδομένα κωλόχαρτα άνευ σημασίας σε τέτοιο βαθμό που καταντήσαμε να λέμε "ντάξει μωρέ και τί έγινε που ξέρουν τα πάντα για μένα".

Λέει απλά το αυτονόητο: απαιτείται η συγκατάθεση του χρήστη.

Εύγε και πάλι εύγε!

Ο μέσος χρήστης έχει παραχωρήσει από μόνος του τη συγκατάθεσή του εκθέτοντας όλη την προσωπική του ζωή στα social. Είναι σημαντικότερο να βγάλει story το αγοράκι με τους λαδωμένους κοιλιακούς του και το κοριτσάκι με τη ρουφηγμένη κοιλιά της, από το να διαφυλάξουν το ιερότερο πράγμα που τους έχει δωθεί, την ατομικότητά τους (και -πολλές φορές- ακόμα και των παιδιών τους).

Οπότε ναι κωλόχαρτα έχουν γίνει τα προσωπικά δεδομένα, αλλά οι ίδιοι το προξενήσαμε στους εαυτούς μας.

Deal with it και τα λοιπά. Είναι λίγο αργά για κλάμματα.

Επεξ/σία από Malthador
  • Like 6
  • Confused 1
  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Πρώτον… όλη αυτή την «οικονομία» στην οποία αναφέρονται είναι η δική τους οικονομία που τους ήρθε σαν "μάνα εξ ουρανού" και θέλουν να εξελίξουν στο τσάμπα γιατί απλά τυχαίνει να έχουν πάρα πολλούς registered χρήστες (και τα στοιχεία τους διαθέσιμα). Δεύτερον… αν πληρώνω μία υπηρεσία είναι απαγορευτικά αδιανόητο για μένα να απαιτούν π.χ έστω και την εγκατάσταση cookies στο PC για να έχω μια καλύτερη εμπειρία… να μου λείπει… σας πληρώνω για να πάρω κάτι πολύ συγκεκριμένο δεν θέλω "εμπειρίες". Βέβαια δεν άκουσα και κανέναν τους να λέει… “Αν μας αφήσετε να μάθουμε πράγματα για σας θα σας κάνουμε μείωση στο ποσό που πληρώνετε ή θα σας καταθέτουμε το Χ πόσο στο Paypal account σας..." και να αφήσουν εμένα να αποφασίσω το ναι ή το όχι αλλά βλέπεις το τσάμπα για αυτούς είναι καλύτερο! Τέλος όλες οι υπηρεσίες που είναι “free” θα πρέπει να με ειδοποιήσουν ρητώς ότι για να συνεχίσω να τις χρησιμοποιώ χρειάζεται η συγκατάθεση μου αλλιώς η υπηρεσία σταματάει. Αυτή η ρητή προειδοποίηση θα πρέπει να υπάρχει και στην εγγραφή νέων χρηστών ώστε να ξέρει ο καημένος user που πάει. Επίσης σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει σε απλά ελληνικά να εξηγούν το βαθμό άντλησης πληροφορίας.

Θα τους βόλευε να μέναμε και σε γυάλινα σπίτια....;

Επεξ/σία από skapodis
  • Like 2
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Προσωπικά θα προτιμούσα (και) την περίπτωση να μου έδιναν μισό cent τη φορά που λέει ο λόγος. Δικά μου είναι τα δεδομένα, ας δουλέψουν και λίγο.

Πέρα από τα καλά της υπόθεσης, αισθάνομαι λίγο αιχμάλωτος που θα πρέπει να διπλοδιαβάζω τα pop-ups και να τριπλοπατάω check/opt-out/agree σε ένα σωρό χρήσιμες, σχεδόν-δωρεάν προς εμένα υπηρεσίες ενώ σε κάθε λάθος της εταιρίας θα τα παίρνει χοντρά η ΕΕ, πάντα για κακομεταχείριση στα δικά μου δεδομένα.

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Επισκέπτης
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Malthador είπε

Ο μέσος χρήστης έχει παραχωρήσει από μόνος του τη συγκατάθεσή του εκθέτοντας όλη την προσωπική του ζωή στα social. Είναι σημαντικότερο να βγάλει story το αγοράκι με τους λαδωμένους κοιλιακούς του και το κοριτσάκι με τη ρουφηγμένη κοιλιά της, από το να διαφυλάξουν το ιερότερο πράγμα που τους έχει δωθεί, την ατομικότητά τους (και -πολλές φορές- ακόμα και των παιδιών τους).

Οπότε ναι κωλόχαρτα έχουν γίνει τα προσωπικά δεδομένα, αλλά οι ίδιοι το προξενήσαμε στους εαυτούς μας.

Ναι βεβαίως, στο ένα σκέλος ευθυνόμαστε εμείς οι ίδιοι, που στο κάτω-κάτω ενήληκοι είμαστε, θα έπρεπε να προσέχαμε.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος όμως. Οι εταιρείες κάνουν πάρτυ με τα metadata και έχουν μεγάλες βλέψεις για το μέλλον. Κάτσε να δεις τι γέλιο έχει να πέσει με τα analytics για παράδειγμα, που για την ώρα το κάνουν γαργάρα όλοι...

Το σημαντικότερο είναι ότι όλη αυτή η ιστορία με το GDPR και τις επεκτάσεις του διαμορφώνουν μια νέα κουλτούρα, σαφώς προς όφελος της προστασίας των δεδομένων.

Το διαπιστώνω καθημερινά στον εργασιακό μου χώρο και χαίρομαι που βλέπω τον κόσμο να μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί εάν οι ενέργειες του είναι σύμφωνες με τον κανονισμό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 minutes ago, Malthador said:

το αγοράκι με τους λαδωμένους κοιλιακούς του και το κοριτσάκι με τη ρουφηγμένη κοιλιά της

καθοτι ειναι γνωστο πως αυτες οι 2 κατηγοριες ειναι αντιπροσωπευτικο δειγμα, οποτε τις χρησιμοποιείτε σαν παραδειγμα ολη την ωρα

Επεξ/σία από Kostasspil
  • Like 4
Επισκέπτης
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Kostasspil είπε

καθοτι ειναι γνωστο πως αυτες οι 2 κατηγοριες ειναι αντιπροσωπευτικο δειγμα, οπτε τις χρησιμοποιείτε σαν παραδειγμα ολη την ωρα

Δύο παραδείγματα, παρέα με την διαφύλαξη της ...... ατομικότητας. Κάτι σαν το "δεν έχω να κρύψω κάτι" ή το εκνευριστικά μοδάτο πλέον "δώσε μου αμέσως τηλέφωνο, αριθμό πιστωτικής και βάλε μου κάμερες στο σπίτι σου". Απλά για τα πανηγύρια.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Malthador είπε

Ο μέσος χρήστης έχει παραχωρήσει από μόνος του τη συγκατάθεσή του εκθέτοντας όλη την προσωπική του ζωή στα social.

Deal with it . Είναι λίγο αργά για κλάμματα.

+1000  Σωστός τα ειπες ολα. Εγω δεν εχω FB και λοιπα sosial m. γιατι δεν ξερω αν αρχιζα να κανω διαλογη στην αρχη... και μετα foul σε ολα...
Δεν έχω - δεν ποσταρω  - Τελος 

Δημοσ.

δηλαδη θα ανοιξει η γη κ θα μας καταπιει εαν δινουμε τη συγκαταθεση μας για να χρησιμοποιουν τα δεδομενα μας? θα χαλασουν τα παντα ε? ρε αντε απο κει. κ οχι θα λεμε σε ολα κ θα χρησιμοποιουμε τις εφαρμογες. σαν το ΚΚΕ

• Like 1
Δημοσ.

Αν ήσασταν τσοπάνηδες θα αφήνατε τους άλλους να έρθουν στη στάνη σας να αρμέξουν τα πρόβατά σας?

Η Ε.Ε. θέλει το μετρικό της... το λόμπι είναι κλειστού τύπου.

ση.jpg

• Like 1
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, the other one είπε

δώστε πόνο

ρητή συγκατάθεση για κάθε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων κι όποιος καταφέρει να προσαρμοστεί οι υπόλοιποι δρόμο.

Έχω σιχαθεί προσωπικά το κάθε site που μετά το gdpr σου πετά ένα παράθυρο ίσα με τη μισή οθόνη με ένα μεγάλο κουμπί "accept policy" για να πάρουν τη συγκατάθεση που θέλουν στα γρήγορα, ενώ όπως διαπίστωσα το opt out υπάρχει μεν, αλλά είναι καλά θαμμένο πίσω από επιλογές "view policy" που κανείς ποτέ δεν πρόκειται να πατήσει.

good riddance σε κάθε τέτοια εταιρεία που δε σέβεται τις επιλογές του κοινού της

Μονο αυτο? Ακου τι αλλα εχουν σκεφτει οι τυπαδες

Να σου βαλουν καποιες γενικες επιλογες που μπορεις να κανεις opt out και νομιζεις πως καθαρισες, αλλα αμα το ψαξεις σε βαθος υπαρχουν και αλλες κρυμενες πιο "ειδικες" επιλογες

Να σου βαλουν ενα ενα να κανεις opt out τις 100αδες εταιρειες με τις οποιες συνεργαζονται

Τελευταιο που χω δει, οταν εχουν μονο μερικες 10αδες συνεργαζομενες εταιρειες (οποτε δεν ειναι τοσο ανυποφορο) σε βαζουν να πας στη σελιδα της καθε εταιρειας να κανεις εκει opt out

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.

Ουφ, ωραία όλα αυτά και συμφωνώ, αλλά λίγο το ένα με τα μπισκότα, λίγο το άλλο με το gdrp, λίγο με το eprivacy, λίγο το επόμενο που θα χρειαστεί... στο τέλος θα καταντήσουμε να πατάμε επί 5 λεπτά επιλογές/ΟΚ σε αναδυόμενα layers προκειμένου να δούμε για μια μικρή στιγμή μία σελίδα που μπορεί και να μην ξαναεπισκεφτούμε ποτέ.

Ναι μεν μπορούν να αποθηκεύονται οι επιλογές μας και να τις κάνουμε μία φορά ανά ιστότοπο, αλλά πρακτικά όταν πχ κάνεις αναζήτηση πληροφοριών και θέλεις να ανοίξεις μπόλικους διαφορετικούς ιστότοπους τυχαία από τα αποτελέσματα - πολλούς για πρώτη φορά - καθυστερείς παίζοντας με αναδυόμενα κουτάκια.

Θα βόλευε πιστεύω μία κεντρική επιλογή σε φυλλομετρητές του τύπου «πλοήγηση χωρίς να νοιάζομαι για τίποτα» την οποία να παίρνουν υπόψη τους οι ιστότοποι και να μην σε ρωτάνε τίποτα, για όσους θέλουν να κάνουν μια δουλειά σαν τη παραπάνω με προεπιλεγμένη συγκατάθεση χωρίς να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια ξεχωριστά σε κάθε ιστότοπο.

• Like 1
Δημοσ.
Αναφορά σε κείμενο

Μάλιστα, υποχρεώνει τις εταιρείες να προσφέρουν ίδιας ποιότητας επικοινωνία και σε όσους δεν δέχονται τη συλλογή των δεδομένων τους.

εδω τους πόνεσε και μπραβο τους που το κάνουν. γιατι ξερουν οτι πολυ απλα θα ζητανε παπαδες και αν δεν πατησεις "ναι σε όλα" θα σου λένε δεν μπορειτε να μπειτε. οποτε χωρις yt,fb κτλ δεν θα θες να μεινεις και θα πατας ναι.

επισης

Αναφορά σε κείμενο

Η Developers Alliance, μία ένωση που εκπροσωπεί το Facebook, την Google, την Intel και εκατοντάδες άλλους δημιουργούς εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι η εφαρμογή του κανονισμού θα κοστίσει στις εταιρείες περί τα 550 δισ. ευρώ σε ετήσια απώλεια εσόδων.

Στα φρύδια όλων μας γιατι έχουν βγάλει πολλα περισσότερα απο την ανεξέλεγκτη κατάσταση των τλευταιων 25 ετών.

ΕΕ δωκε πονο

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...