Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επισκέπτης
Δημοσ.

Από την στιγμή που θ' αρχίσει ο προγραμματιστής να παράγει το έργο του, μέχρι την στιγμή που θα πάρει τα πρώτα χρήματα για τους κόπους του, ποια είναι τα βήματα που πρέπει ν' ακολουθήσει;

Ποια εργαλεία προγραμματισμού χρειάζεται ένας επαγγελματίας προγραμματιστής;

1) Για τη δημιουργία ενός σχετικά απλού προγράμματος ή ενός μεγάλου project.

--Αρκεί μόνο ένας συντάκτης κειμένου, ή χρειάζεται και κάτι άλλο;

2) Για τη δημοσίευση ενός απλού προγράμματος ή ενός project

--Τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για κατοχύρωση, πνευματικά δικαιώματα, κλπ.

3) Για την παραγωγή κέρδους.

--Αρκεί η διανομή χέρι με χέρι ή χρειάζεται και κάτι άλλο;

Πχ, κάποια νομική υποστήριξη, φορολογία κλπ

Δημοσ.

1. Για μικρό πρόγραμμα:

editor, framework, version control (git?)

Για πιο μεγάλο: + Continuous Integration (CI,  πχ  jenkins, travis, drone, ...)

2. Δημοσίευση τι εννοείς? https://sourceforge.net/

ΓΙα πνευματικά δικαιώματα, δε γνωρίζω πολλά. Αλλά μια πολύ καλή αρχή είναι να δεις:

https://choosealicense.com/licenses/

https://en.wikipedia.org/wiki/Software_license

3. Διανομή, όπως νομίζεις αρκή να μπορείς να έχεις τον έλεγχο του πρόγραμματος (πχ αν θέλεις να έχεις συνδρομή/ έτος).

νομική υποστήριξη, δεν νομίζω ότι χρειάζεσε, βέβαια εξαρτάται και από το τι θα κάνει το πρόγραμμα.

Φορολογία... δεν αξίζει. 24% + 27% + ΕΦΚΑ + ...

Επισκέπτης
Δημοσ.
51 λεπτά πριν, klimac είπε

1. Για μικρό πρόγραμμα:

editor, framework, version control (git?)

Για πιο μεγάλο: + Continuous Integration (CI,  πχ  jenkins, travis, drone, ...)

2. Δημοσίευση τι εννοείς? https://sourceforge.net/

ΓΙα πνευματικά δικαιώματα, δε γνωρίζω πολλά. Αλλά μια πολύ καλή αρχή είναι να δεις:

https://choosealicense.com/licenses/

https://en.wikipedia.org/wiki/Software_license

3. Διανομή, όπως νομίζεις αρκή να μπορείς να έχεις τον έλεγχο του πρόγραμματος (πχ αν θέλεις να έχεις συνδρομή/ έτος).

νομική υποστήριξη, δεν νομίζω ότι χρειάζεσε, βέβαια εξαρτάται και από το τι θα κάνει το πρόγραμμα.

Φορολογία... δεν αξίζει. 24% + 27% + ΕΦΚΑ + ...

Ευχαριστώ κατ' αρχήν για την απάντηση και για τον χρόνο σου, θα μελετήσω ότι μου έδωσες.

Για τη δημοσίευση δεν ξέρω κι εγώ τι εννοώ. Τι εννοούμε γενικά δημοσίευση λογισμικού;

Τι εννοούμε έλεγχο του προγράμματος;

Επισκέπτης
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Kercyn είπε

Έχεις στο μυαλό σου κάτι συγκεκριμένο ή ρωτάς γενικά;

Έχω κάτι στο μυαλό και στο pc και ρωτάω γενικά.

• Moderators
Δημοσ.

Το λέω μήπως θα ήταν καλύτερο να ρωτήσεις ακριβώς αυτό που θες γιατί τώρα ερωτήσεις τύπου "τι είναι δημοσίευση λογισμικού" και "τι εννοούμε έλεγχο προγράμματος" δε νομίζω να σου δώσουν κάποια χρήσιμη απάντηση.

Επισκέπτης
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Kercyn είπε

Το λέω μήπως θα ήταν καλύτερο να ρωτήσεις ακριβώς αυτό που θες γιατί τώρα ερωτήσεις τύπου "τι είναι δημοσίευση λογισμικού" και "τι εννοούμε έλεγχο προγράμματος" δε νομίζω να σου δώσουν κάποια χρήσιμη απάντηση.

Ίσως να έχεις δίκιο, αλλά δεν ξέρω ποιες ερωτήσεις θα ήταν πιο συγκεκριμένες από τις συγκεκριμένες που ήδη ανάρτησα.

Ας απαντήσει όποιος μπορεί κι ότι νομίζει ο καθένας.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, tony_dim_2018 είπε

Για τη δημοσίευση δεν ξέρω κι εγώ τι εννοώ. Τι εννοούμε γενικά δημοσίευση λογισμικού;

Αυτό καταλαβαίνω εγώ είναι το πως θα το διανέμεις.

Πχ. στα παιχνίδια υπάρχει η ομάδα που το ανάπτυξε και ο η εταιρία που το διανέμει (mirror edge: Developer(s)- EA DICE, Publisher(s) - Electronic Arts)

1 ώρα πριν, tony_dim_2018 είπε

Τι εννοούμε έλεγχο του προγράμματος;

Αν το έχεις επί πληρωμή, να μην μπορεί ο άλλος εύκολα να το βάλει σε 100 υπλογιστές με ένα απλό copy-paste ή αν το κάνει να έχεις την δυνατότητα να το μάθεις.

Επισκέπτης
Δημοσ.
28 λεπτά πριν, klimac είπε

Αυτό καταλαβαίνω εγώ είναι το πως θα το διανέμεις.

Πχ. στα παιχνίδια υπάρχει η ομάδα που το ανάπτυξε και ο η εταιρία που το διανέμει (mirror edge: Developer(s)- EA DICE, Publisher(s) - Electronic Arts)

Αν το έχεις επί πληρωμή, να μην μπορεί ο άλλος εύκολα να το βάλει σε 100 υπλογιστές με ένα απλό copy-paste ή αν το κάνει να έχεις την δυνατότητα να το μάθεις.

Χμμ.. Εντάξει, σ' ευχαριστώ!

Τώρα επειδή κάποιος/α μίλησε πιο πριν περί «συγκεκριμένων ερωτήσεων», κι εκείνη την ώρα δεν κατάλαβα τι εννοούσε, σκέφτηκα να γράψω και τα παρακάτω συμπληρωματικά σχόλια, κι ίσως βοηθήσουν.

Βρίσκομαι στη φάση κατασκευής του πρώτου μου έργου σε Html και JavaScript, κάτι που θα είναι -Δωρεάν- επειδή κι εγώ δωρεάν σπουδάζω τον προγραμματισμό μέσω ιντερνέτ και σχετικών αναρτήσεων - μαθημάτων. Ακόμα και μέσα απ' αυτό το forum έχω μάθει αρκετά πράγματα. Φυσικά θα περιέχει και τις ανάλογες ευχαριστίες στους ανθρώπους που με βοήθησαν ιδιαιτέρως. Οι δύο από αυτούς το έχουν λάβει ήδη στην απλή του μορφή. 

Θέλω να ξέρω γι αυτό τι χρειάζεται, αν χρειάζεται να έχω φροντίσει για κάποια πράγματα, Πχ νομικά, εφοριακά κι ότι άλλο, για να προχωρήσω με ασφάλεια σε δημοσίευση και διανομή όταν έρθει εκείνη η ώρα.

Επίσης, θα ήταν χρήσιμο να μάθω εάν μπορούν να κλειδωθούν κάποιες ενότητες του έργου, έτσι ώστε να έχει και εμπορική χρήση στο μέλλον.

Όσο για το θέμα του έργου... αυτό θα το κρατήσω σαν δώρο έκπληξη για το τέλος.

• Moderators
Δημοσ.

Δες ποια licenses σε καλύπτουν, ούτως ώστε να διανήμεις αυτό που έχεις κάνει κάτω από το Χ license. Μπορείς να ρίξεις μια ματιά στις άδειες Creative Commons και MIT. Τώρα αφού λες ότι μπορεί να θες στο μέλλον να εκμεταλλευτείς εμπορικά ένα μέρος του έργου, υπάρχουν εργαλεία για Javascript που δεν κρύβουν μεν τον κώδικα αλλά τον κάνουν τόσο κακογραμμένο που δε μπορεί πρακτικά να διαβαστεί από τον κάθε τυχαίο. Θα σου πω όμως να σκεφτείς τα εξής:

Αυτό που σχεδίασες κι έγραψες είναι τόσο ουάου και καινοτόμο ώστε να πάει κάποιος άλλος να στο πάρει; Η άδεια με την οποία έδωσες το έργο σου σε καλύπτει από, ας πούμε, κλοπές; Αν ναι, τότε μπορεί να κινηθείς δικαστικά εναντίον αυτουνού που στο έκλεψε. Αν δεν αξίζει τον κόπο να κινηθείς δικαστικά, τότε μήπως αυτό που έγραψες δεν είναι τόσο ουάου όσο νόμιζες; Πού θέλω να καταλήξω: καλά κάνεις και σκέφτεσαι για νομικά δικαιώματα κλπ, αλλά κανείς δε θα σου κλέψει το πρώτο σου HTML/Js project. Αν έχεις μια ιδέα η οποία είναι καλή και έχει προοπτική να σου αποφέρει κέρδος, δώστη σε έναν επαγγελματία να την υλοποιήσει (με συμβόλαια κλπ) για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

• Like 3
Επισκέπτης
Δημοσ.

Αυτό το «ουάααου», το ξεφώνησα χτες, όταν έτρεξε ένα βασικό κομμάτι του κώδικα που οδηγεί στο επόμενο βήμα.

Το θέμα της κλοπής στην πνευματική ιδιοκτησία δεν είναι μονοδιάστατο, του τύπου «αχ με κλέψανε», έχει κι άλλες πιθανές διαστάσεις του τύπου «εμείς το φτιάξαμε πρώτοι κι εσύ μας το έκλεψες». Κι άντε μετά ν' αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.

Στην παρούσα φάση που το έργο είναι εκπαιδευτικό (στην απλή του μορφή), δεν μ' ενδιαφέρει το θέμα της κλοπής, το πρόβλημα θα ξεκινήσει πολύ αργότερα, όταν θα περιέχει άπειρες ώρες σωματικής και πνευματικής εργασίας συν τα μελλοντικά σχέδια και τις πιθανές προεκτάσεις του.

Εε... κι όταν φτάσει κάπου εκεί, θα έχει περισσότερα «ουάααου».

Επίσης, όταν ολοκληρώσω το βήμα που τρέχει τώρα, εκτός από τους ιντερνετικούς καθηγητές μου, θέλω να το δωρίσω και στην δευτεροβάθμια, ή ακόμα και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εάν το δέχονται, επειδή και η φύση του είναι εκπαιδευτική. Με ποια διαδικασία πρέπει να γίνει η δωρεά;

• Moderators
Δημοσ.

Όταν λέω "ουάου" δεν εννοώ το επιφώνημα που βγάζεις εσύ ως αρχάριος όταν προσπαθείς να κάνεις κάτι και δουλεύει αλλά αυτό που βγάζει ο επιχειρηματίας όταν βλέπει ένα προϊόν που θα του αποφέρει $$$. Για τα άλλα, αφού θες σώνει και καλά να δώσεις λεφτά χωρίς λόγο, μίλα μ' έναν δικηγόρο που εξειδικεύεται στην πνευματική ιδιοκτησία και πες του να σου γράψει μια άδεια όπως τη θες εσύ. Όταν με το καλό θες να δώσεις την εφαρμογή σου, πήγαινε να σου ξαναγράψει μια άδεια που θα δίνει τα δικαιώματα που θες στο δημόσιο.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Σ' ευχαριστώ Kercyn

Άρα συνοψίζοντας θα χρειαστώ κάποια άδεια.

Για τον επιχειρηματία δεν μπορώ να προβλέψω τι αντιδράσεις θα έχει, και βασικά δεν μ' ενδιαφέρει.

Αν κρίνω από τις αντιδράσεις των καθηγητών μου, μάλλον θα υπάρχει μια επιφύλαξη, κι αυτό επειδή προάγει έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και δράσης, από αυτόν που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα σε ότι αφορά την εκπαίδευση, τους υπολογιστές και τον προγραμματισμό. Είναι πολύ καλό αυτό που έχουμε, αλλά μπορεί να γίνει και καλύτερο. Ίσως όχι με τη χρήση των γλωσσών Html και JS επειδή με αυτές μπορώ να εκφραστώ προς το παρόν φτιάχνοντας ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα, αλλά και με άλλες γλώσσες στο μέλλον. 

Πράγματι, αυτό το «ουάααου» αφορούσε «εμένα ως αρχάριο», όταν είδα να τρέχει μια εφαρμογή που αφορούσε «εμένα ως επαγγελματία». Επειδή όταν μιλάμε για διαφορετικό τρόπο σκέψης και δράσης στην εκπαίδευση, στους υπολογιστές και στον προγραμματισμό, ασφαλώς μιλάμε και για διαφορετικούς χρόνους στην υλοποίηση των στόχων αυτών. Έτσι λοιπόν και ο δικός μου χρόνος, τρέχει τώρα με διαφορετική ταχύτητα.

Δημοσ.

@tony_dim_2018 πριν κάνεις οτιδήποτε ρίξε μια ματιά και εδώ  κατά τα άλλα εστίασε την ενέργεια σου να φτιάξεις το πρόγραμμα σου όπως θες. Ξέρεις πόσα προγράμματα ΔΩΡΕΑΝ και ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ υπάρχουν που μάλλον κάνουν αυτό που κάνει το δικό σου (δεν υπάρχει παρθενογένεση); Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνεις τη δική σου υλοποίηση.

Μην ξεχνάς ότι τα λεφτά δεν είναι στις ιδέες (όπως πολλοί πιστεύουν και σε αυτό το forum) αλλά στις υλοποιήσεις.

Πάντως αν θες να κλειδώσεις κάποια κομμάτια του έργου σου (και αφού θα είναι online) να το κάνεις με τη μορφή premium υπηρεσιών που θα ενεργοποιούνται με username/password. Άρα καταλαβαίνεις ότι πέρα από HTML + CSS +Javascript πρέπει να βάλεις και PHP + MySQL στο έργο σου.

Δημοσ.
49 λεπτά πριν, becoming_I είπε

πρέπει να βάλεις και PHP + MySQL στο έργο σου

Μπορει να φτιαξει το backend και με javascript (node κτλ) που ηδη θα εχει μαθει/μαθαινει τωρα 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...