Προς το περιεχόμενο

Αρχαιολογικό!


Arkassa

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μήπως μπορεί κάποιος να μου πει πως μπορώ να βρω το σωστό Voltage Setting και αν είναι Single ή Dual CPU, για τους παρακάτω ΑΡΧΑΙΟΥΣ Pentium:

 

1. Pentium 133MHz (CPGA)

2. Pentium 166MHz (PPGA)

3. Pentium MMX 166MHz (CPGA)

 

Ευχαριστώ :-)

Δημοσ.

Μπορείς ρωτώντας εμένα!

Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

1. Intel Pentium 133 P54C 3.3V

2. Intel Pentium 166 P54C 3.3V

3. Intel Pentium 166 P55C 2.8V

 

Σημειωτέον πως οι P54C έβγαιναν σε διάφορες εκδόσεις, με διαφορετική τάση λειτουργίας. Οι τάσεις που αναφέρω είναι οι συνηθισμένες, αλλά (αν είσαι λίγο άτυχος) μπορεί να πέσεις σε μοντέλο με άλλη τάση.

Single ή dual CPU, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Μήπως αν δουλεύουν σε συστήματα με δύο επεξεργαστές;

Παρακαλώ!

Δημοσ.

Υ.Γ. Αν εννοείς single ή dual voltage CPU, οι P54Cx ήταν single voltage ενώ οι P55Cx ήταν dual voltage. Α, και μην τρελαθείς με αυτό που σου είπα για τους P54C` η 3.3V είναι η χαμηλότερη από τις τάσεις που έβγαιναν, άρα, και άλλης τάσης να είναι, με 3.3 δε θα πάθει τίποτα!

 

Αλήθεια, αν οι pentiums είναι αρχαιολογία, αν σου δείξω ένα 8085 ή ένα Ζ80 που χρησιμοποιώ, τι θα τους βγάλεις; Απολιθώματα της προκάμβριας περιόδου; ;)

Δημοσ.

Spock κατ' αρχήν σε ευχαριστώ πολύ!

 

Είχα τρελαθεί γιατί προσπαθώ να φτιάξω ένα σύστημα για ένα φιλαράκι που δεν έχει χρήματα να αγοράσει κάτι καινούργιο και έπεσα σε ένα motherboard που είχε ένα Jumper για VRE Specification ή Standard voltage regulation... Μετά από πολύ ψάξιμο κατέληξα ότι ο μεν P54C 166 είναι VRE, ενώ ο P55C είναι standard, πράγμα που σε παλαιότερο mobo οριζόταν ως Single Voltage CPU Setting για τον P54C 166 και Dual Voltage CPU Setting για τον P55C 166.

 

Δε μπορείς να φανταστείς τι διάβασμα έριξα για να μπορώ να γράφω τώρα αυτές τις δύο προτάσεις... αλλά και πάλι είμαι μόνο 99% σίγουρος, χεχεχε!!!

 

Τέλος πάντων, αν ξαναπεράσεις από εδώ και γνωρίζεις, πες μου αν συμφωνείς με τα παραπάνω.

 

Καλημέρα!

Δημοσ.

Λοιπόν... λίγη ιστορία, αφ'ου είμαστε στο... αρχαιολογικό!

Εν αρχήν ην ο Pentium ο απλός! Κωδικοί P60 και P66, οι Pentiums στα 60 και 66MHz αντίστοιχα, με τροφοδοσία 5Volt.

Έπειτα ήρθε ο Pentium ο βελτιωμένος, ητοι ο P54Cx. Αρχικά, η Intel άλλαξε το specification των μητρικών, και επέβαλλε όλες οι γραμμές I/O να δουλεύουν με τάση 3.3V και οι πρώτοι P54C δούλευαν με τροφοδοσία στα 3.3V. Αργότερα, οι γρηγορότερες εκδόσεις του P54C για να τρέξουν γρηγορότερα χρειάστηκαν μεγαλύτερη τάση τροφοδοσίας, και η Intel τους ανέβασε την τροφοδοσία στα 3.5V. Λίγο αργότερα, λόγω του μπερδέματος με τις διάφορες τάσεις τροφοδοσίας και Ι/Ο, αποφάσισε να ανεβάσει όλους τους P54C στα 3.5V, αλλά ΚΑΙ την επίσημη τάση του Ι/Ο στα 3.5V και ονόμασε τη ρύθμιση "VRΕ (Voltage Regulated Extension) specification" (ενώ η τροφοδοσία με 3.3V ονομάστηκε "standard voltage") και εκεί έγινε το μπάχαλο! Πλέον κανείς δεν ήξερε τι τάση χρειαζόταν ο επεξεργαστής του!

Οι νέοι Pentiums με πυρήνα P55C χρειάζονταν μικρότερη τάση τροφοδοσίας, 2.5V, και εδώ έγινε η αρχή με το dual voltage, διότι ο πυρήνας τροφοδοτείτο με χαμηλή τάση, αλλά χρειαζόταν μια παροχή τάσης 3.3V για να οδηγεί το Ι/Ο. Σε αυτή τη γραμμή πορεύτηκαν και οι AMD και Cyrix, διότι και οι δικοί τους επεξεργαστές δούλευαν με μικρότερη τάση τροφοδοσίας. Το Super7 specification πήγε τα πράγματα λίγο πιο μακριά, με ευέλικτες ρυθμίσεις τάσης πυρήνα, και αυτό ακολούθησαν οι AMD και Cyrix με ευχαρίστηση!

Εδιαφωτίσθης;

Δημοσ.

Φίλε μου, γιατί δε μπορούσες να μου έχεις πει όλα αυτά πριν κάνω ΤΟ ψάξιμο στο διαδίκτυο;;;

 

Σε ευχαριστώ πολύ :-) ...ήδη τυπώνω το τελευταίο σου post.

 

Και πάλι καλή σου ημέρα!

Δημοσ.

Εεεε... ξέρω 'γω; Φαντάστηκα ότι παραείναι εξειδικευμένες γνώσεις...

Τέλος πάντων, χαίρομαι που βοήθησα. Αν οι πληροφορίες μου ήταν χρήσιμες, παρακαλώ κάνε μια κατάθεση €50 στο λογαριασμό της Εθνικής υπ'αριθμόν 3421/2314..... καλά, καλά, πλάκα κάνω...

Καλή σου μέρα κι εσένα!

Δημοσ.

;;;

Μου είπαν ότι δεν υπάρχει λογαριασμός στην ΕΤΕ με τέτοιο νούμερο...

Χαχαχαχα!!!

 

Spock να σε ρωτήσω και κάτι άλλο:

Εντάξει στους PPGA είναι προφανές που τοποθετείται η θερμοαπαγωγή κρέμα, τι γίνεται όμως στους CPGA; Πρέπει να μπει σε όλη αυτή την επιφάνεια ή υποτίθεται ότι δε χρειάζεται κρέμα και η ψύκτρα με τον ανεμιστήρα έρχεται σε απ' ευθείας επαφή με τον CPU;

Ευχαριστώ!

Δημοσ.

Υποθέτω πως εννοείς τους επεξεργαστές σε κεραμική συσκευασία, όπως οι πρώτοι Pentiums. Γι αυτούς, απλώνουμε ένα ικανό στρώμα θερμοαγώγιμης κρέμας σε όλη την επιφάνεια του επεξεργαστή, μεγαλύτερη σαφώς ποσότητα από ότι σε έναν επεξεργαστή με heatspreader ή τον πυρήνα του γυμνό. Παρ'όλα αυτά, όμως, πραγματικά η θερμοαγώγιμη κρέμα δεν είναι απαραίτητη. Μάλιστα, τότε ήταν είδος πολυτελείας` οι περισσότεροι συναρμολογητές δεν έβαζαν καθόλου, ενώ μερικοί δεν έδιναν καν ανεμιστήρα! Άρα, δεν είναι ανάγκη να αγχώνεσαι. Βάλε όση νομίζεις!

 

Υ.Γ. Αν επιμένεις, να σου δώσω ένα νούμερο που θα σου επιβεβαιώσουν και στην ΕΤΕ πως υπάρχει; :P

Δημοσ.

Λυπάμαι αλλά τα χρήματα που θα έβαζα στο λογαρισμό σου, τα διέθεσα τελικά σε κοινοφελείς σκοπούς! Ατυχία!

 

Σε ευχαριστώ για την απάντηση στο θέμα της κρέμας πάντως :-)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...