Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εδω δεν μιλαμε για ενα φορο, αλλα και για αλλους φορους οπως ενφια και δεν ξερω και εγω τι αλλο, συν τα συμβολαιογραφικά και μηχανικός αν χρειαστεί.

• Απαντ. 73
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
2 ώρες πριν, nick7770 είπε

Καλησπέρα και πάλι. Ο παππούς μου ο οποίος έχει πεθάνει, είχε δύο ακίνητα τα οποία η μητέρα μου δεν είχε κάνει αποδοχή (ούτε αποποίηση). Μετά το θάνατο της μητέρας μου, σκοπεύω εγώ να τα κάνω αποδοχή. Γνωρίζεται αν ο φόρος που θα πληρώσω θα είναι ο δικός μου + αυτός που θα πλήρωνε η μητέρα μου ΑΝ τα έκανε αποδοχή (διπλή αποδοχή κληρονομιάς); Κάτι τέτοιο μου είπαν και δεν μου φαίνεται πολύ λογικό... Σας ευχαριστώ πολύ!

Εφόσον δεν έκανε αποποίηση θεωρείται ότι αποδέχτηκε.

Θα πρέπει να πληρώσεις αυτά που ήταν να πληρώσει η μητέρα σου όλα αυτά τα χρόνια σε φόρους-πρόστιμα κλπ 

Αλλά όπως ειπώθηκε, καλύτερα να μιλήσεις με συμβολαιογράφο.

Αν θεωρείς ότι τα σπίτια δεν αξίζουν το αναδρομικό κόστος, κάνεις αποποίηση.

• Like 1
Δημοσ.
38 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Αφήστε τα forum. Έμπειρο λογιστή + δικηγόρο.

Nα του πουνε τι; αφου ειναι ακομα παρούσα η μάνα του, το θεμα ειναι ψιλο τρολ γιατι δεν ξέρουμε τι αποψη εχει ο Μεγάλος περι της παραμονής μας εδω κάτω

Δημοσ.
3 hours ago, nick7770 said:

Καλησπέρα και πάλι. Ο παππούς μου ο οποίος έχει πεθάνει, είχε δύο ακίνητα τα οποία η μητέρα μου δεν είχε κάνει αποδοχή (ούτε αποποίηση). Μετά το θάνατο της μητέρας μου, σκοπεύω εγώ να τα κάνω αποδοχή. Γνωρίζεται αν ο φόρος που θα πληρώσω θα είναι ο δικός μου + αυτός που θα πλήρωνε η μητέρα μου ΑΝ τα έκανε αποδοχή (διπλή αποδοχή κληρονομιάς); Κάτι τέτοιο μου είπαν και δεν μου φαίνεται πολύ λογικό... Σας ευχαριστώ πολύ!

Κάνεις αποδοχή κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής.

Με ευχαριστείς μετά.

• Like 1
Δημοσ.

Καλησπέρα και σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Εννοείται ότι υπάρχει και δικηγόρος και συμβολαιογράφος, απλά έκανα την ερώτηση βάση μια πρόχειρης συζήτησης που είχα με την λογίστρια μου ενώ δεν έχουν γυρίσει από διακοπές οι παραπάνω. Οπότε λογικά ισχύει ότι θα πληρώσω τον φόρο που θα πλήρωνε η μητέρα μου + πρόστιμο. Η μητέρα μου πλήρωνε κανονικά τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα εκεί. Ευχαριστώ και πάλι!

• 4 μήνες μετά...
Δημοσ.

Χασαμε τη μητερα μας περυσι, ειχαμε χιλιο δυο αλλα να επιμεληθουμε συν την φυσιολογικη στενοχωρια, και δεν εχει γινει τιποτε σε θεματα αποδοχης κληρονομιας. Εχω πολλες αρχαριες ερωτησεις.

Πρωτα απο ολα, για οτιδηποτε περιουσιακο εχουμε συμβολαιο, δεν τιθεται θεμα αποδοχης κληρονομιας, ετσι δεν ειναι;

Υπαρχει ομως και μεριδιο της σε ενα ακινητο, πατρικο της, που δηλωνε στην εφορια, εμεις το ξεχασαμε εντελως, δεν το δηλωσε κανεις το 2023. Για το συγκεκριμενο, πρεπει πριν δουμε οτιδηποτε αλλο (κτηματολογιο, ε9-ενφια κλπ), πρεπει να κανουμε αποδοχη κληρονομιας;

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, mindreader είπε

Χασαμε τη μητερα μας περυσι, ειχαμε χιλιο δυο αλλα να επιμεληθουμε συν την φυσιολογικη στενοχωρια, και δεν εχει γινει τιποτε σε θεματα αποδοχης κληρονομιας. Εχω πολλες αρχαριες ερωτησεις.

Πρωτα απο ολα, για οτιδηποτε περιουσιακο εχουμε συμβολαιο, δεν τιθεται θεμα αποδοχης κληρονομιας, ετσι δεν ειναι;

Υπαρχει ομως και μεριδιο της σε ενα ακινητο, πατρικο της, που δηλωνε στην εφορια, εμεις το ξεχασαμε εντελως, δεν το δηλωσε κανεις το 2023. Για το συγκεκριμενο, πρεπει πριν δουμε οτιδηποτε αλλο (κτηματολογιο, ε9-ενφια κλπ), πρεπει να κανουμε αποδοχη κληρονομιας;

Άλλο η αποδοχή στον συμβολαιογράφο και άλλο στην εφορία.

Στην εφορία κάνατε δηλώση ?

15 λεπτά πριν, mindreader είπε

Για το μερίδιο:

Αν δεν υπάρχει διαθήκη, είστε κληρονόμοι εξ αδιαιρέτου και στο Ε9 θα το βάλετε έστω και εκπροθεσμα.

Και εδώ ισχύει το εξής: το δήλωσες η όχι , έκανες η δεν έκανες αποδοχή στην εφορία, είσαι ιδιοκτήτης του μεριδίου εξ αδιαιρέτου και στο Ε9 θα μπει.

• Like 1
Δημοσ.

δεν μπορω να καταλαβω γιατι σε τοσο σοβαρα θεματα μερικοι δεν εμπιστευονται τους ειδικους. ρωτηστε συμβολαιογραφο, δικηγορο, λογιστη. και ναι, θα βαλετε και το χερι στην τσεπη. μην περιμενουμε να παρουμε κληρονομια χωρις να βαλουμε το χερι στην τσεπη. 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, xsterg είπε

δεν μπορω να καταλαβω γιατι σε τοσο σοβαρα θεματα μερικοι δεν εμπιστευονται τους ειδικους. ρωτηστε συμβολαιογραφο, δικηγορο, λογιστη. και ναι, θα βαλετε και το χερι στην τσεπη. μην περιμενουμε να παρουμε κληρονομια χωρις να βαλουμε το χερι στην τσεπη. 

ΑΥΤΑ θα γίνουν αναγκαστικά.

Η συζήτηση δεν υποκαθιστά τους ειδικούς 

• Like 1
Δημοσ.
2 hours ago, GREGORYMO said:

Άλλο η αποδοχή στον συμβολαιογράφο και άλλο στην εφορία.

Στην εφορία κάνατε δηλώση ?

Στην εφορια τι δηλωση χρειαζεται; Τα Ε9 εννοεις;

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, xsterg είπε

Δεν είναι κακό να ρωτάς και να μάθεις κάποια πράγματα πριν πας στους ειδικούς. Σε αυτούς θα καταλήξεις όπως και να έχει.

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, mindreader είπε

Δήλωση κληρονομιάς στην εφορία, δεν κάνατε?

Δεν ξέρεις ότι πρέπει εντός 6μηνου να πληρώσεις τον φόρο που αναλογεί στην κληρονομιά?

11 λεπτά πριν, mindreader είπε

Δεν πιστεύω να νόμιζες ότι θα κληρονομήσεις και δεν θα περάσεις από την εφορία!

Η ότι θα περάσεις οπότε 'θες'.

ΥΓ. Διαθήκη υπάρχει? Είναι σημαντικό 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 30/12/2023 at 19:36, GREGORYMO said:

Δεν ξέρεις ότι πρέπει εντός 6μηνου να πληρώσεις τον φόρο που αναλογεί στην κληρονομιά?

6+3. Όλες οι ΔΟΥ με απλή αίτηση (χωρίς ιδιαίτερους λόγους), δίνουν και μια τρίμηνη επιπλέον προθεσμία.

On 30/12/2023 at 17:05, mindreader said:

Από τη στιγμή που εντός τετραμηνου, δεν κάνατε αποποίηση, ουσιαστικά ανήκετε στους κληρονόμους. Απ' ό,τι καταλαβαίνω, ανήκετε στην κατηγορία της σιωπηρής αποδοχής κληρονομιάς (δεν έχετε κάνει καμία απολύτως κίνηση).

Το πρώτο βήμα (αφού βγουν τα γνωστά πιστοποιητικά εγγυτέρων συγγενών και τα αντίστοιχα άλλα, εφόσον υπάρχει ή δεν υπάρχει διαθήκη), είναι η ανάθεση σε δικηγόρο, προκειμένου να συντάξει μερίδα του κάθε κληρονόμου, να υπολογίσει ακίνητη περιουσία που αντιστοιχεί στον καθένα (αντικειμενικές αξίες, κινητά κ.λπ.), να συμπληρώσει το Κ1 και να το καταθέσει στην Εφορία για βεβαίωση φόρου κληρονομιάς. Αφού βεβαιωθεί ο φόρος και πληρώσετε, προχωράτε στο δεύτερο βήμα.

Το δεύτερο βήμα είναι η σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων (από συμβολαιογράφο) για την κληρονομιά. Έτσι σύντομα και απλά, για να μην γράφουμε πολλά πολλά, είναι πρακτικά η έγγραφη κύρωση της αποδοχής κληρονομιάς από τον κάθε κληρονόμο.

Το τρίτο βήμα είναι λίγο πιο κομπλικέ και βασικά έχει να κάνει με το εάν το ακίνητο είχε δηλωθεί κανονικά (έγκαιρα δηλαδή) στο Κτηματολογιο, από τον θανόντα: εάν είχε δηλωθεί, απλώς κάνετε τη μετεγγραφή του. Εάν όχι (και έχει κλείσει η προαναρτηση και η περίοδος ενστάσεων), τότε χρειάζεται και αγωγή για τη μεταγραφή του σε αυτό. Προφανώς, για να γίνει αποδέκτη η μεταγραφή στο Κτηματολογιο, θα απαιτηθεί εκτός του δικηγόρου και η συνδρομή μηχανικού για τη διόρθωση / βεβαίωση του κάθε ακινήτου (τετραγωνικά συμβολαίου = πραγματικά τετραγωνικά ακινήτου).

On 30/12/2023 at 17:05, mindreader said:

Όλα αυτά θα σας τα πει ο συμβολαιογράφος που θα αναλάβει και το 2ο βήμα.

Επεξ/σία από MauroPaltoudias
  • Like 1
Δημοσ.
On 30/12/2023 at 19:36, GREGORYMO said:

Δήλωση κληρονομιάς στην εφορία, δεν κάνατε?

Δεν πιστεύω να νόμιζες ότι θα κληρονομήσεις και δεν θα περάσεις από την εφορία!

Η ότι θα περάσεις οπότε 'θες'.

ΥΓ. Διαθήκη υπάρχει? Είναι σημαντικό 

Οχι δεν εχω ψευδαισθησεις οτι η εφορια περιμενει παντα στη γωνια.

Απλα δεν εχουμε κανει τιποτε. Απο ανοιξη του 2022.

Αρα οτι και να γινει, θα εχει και προστιμο οπως καταλαβαινω.

Διαθηκη δεν υπαρχει. Η τελευταια σχετικη πραξη, ηταν απο δεκαετια του 1970, του ενος απο τους γονεις της θανουσης πλεον μητερας μου.

22 hours ago, MauroPaltoudias said:

Από τη στιγμή που εντός τετραμηνου, δεν κάνατε αποποίηση, ουσιαστικά ανήκετε στους κληρονόμους. Απ' ό,τι καταλαβαίνω, ανήκετε στην κατηγορία της σιωπηρής αποδοχής κληρονομιάς (δεν έχετε κάνει καμία απολύτως κίνηση).

Το πρώτο βήμα (αφού βγουν τα γνωστά πιστοποιητικά εγγυτέρων συγγενών και τα αντίστοιχα αλλά, εφόσον υπάρχει ή δεν υπάρχει διαθήκη), είναι η ανάθεση σε δικηγόρο, προκειμένου να συντάξει μερίδα του κάθε κληρονόμου, να υπολογίσει ακίνητη περιουσία που αντιστοιχεί στον καθένα (αντικειμενικές αξίες, κινητά κ.λπ.), να συμπληρώσει το Κ1 και να το καταθέσει στην Εφορία για βεβαίωση φόρου κληρονομιάς. Αφού βεβαιωθεί ο φόρος και πληρώσετε, προχωράτε στο δεύτερο βήμα.

Το δεύτερο βήμα είναι η σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων (από συμβολαιογράφο) για την κληρονομιά. Έτσι σύντομα και απλά, για να μην γράφουμε πολλά πολλά, είναι πρακτικά η εγγραφή κύρωση της αποδοχής κληρονομιάς από τον κάθε κληρονόμο.

Το τρίτο βήμα είναι λίγο πιο κομπλικέ και βασικά έχει να κάνει με το εάν το ακίνητο είχε δηλωθεί κανονικά (έγκαιρα δηλαδή) στο Κτηματολογιο, από τον θανόντα: εάν είχε δηλωθεί, απλώς κάνετε τη μετεγγραφή του. Εάν όχι (και έχει κλείσει η προαναρτηση και η περίοδος ενστάσεων), τότε χρειάζεται και αγωγή για την εγγραφή του σε αυτό. Προφανώς, για να γίνει αποδέκτη η μεταγραφή στο Κτηματολογιο, θα απαιτηθεί εκτός του δικηγόρου και η συνδρομή μηχανικού για τη διόρθωση / βεβαίωση του κάθε ακινήτου (τετραγωνικά συμβολαίου = πραγματικά τετραγωνικά ακινήτου).

Όλα αυτά θα σας τα πει ο συμβολαιογράφος που θα αναλάβει και το 2ο βήμα.

Οντως, δεν καναμε τιποτε. Οχι, δεν θα θελαμε αποποιηση, αλλα αποδοχη.

Ευτυχως το 3ο βημα, ειχε ηδη γινει σωστα για την μητερα μου, κανονικα ειχε δηλωθει στο Κτηματολογιο.

1ο βημα: Η βεβαιωση φορου κληρονομιας, αναρταται μεσα στη σελιδα της ααδε/taxis, ως οφειλη;

---

Παντως βλεπω να βγαινουν αρκετα εξοδα. Και οι φοροι, και οι πληρωμες των υπολοιπων.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...