thant Δημοσ. 11 Μαΐου 2018 Δημοσ. 11 Μαΐου 2018 (επεξεργασμένο) Πριν πολλά χρόνια πέθανε ο παππούς μου και άφησε κληρονομιά σε εμένα και τα αλλα δυο αδέρφια μου κάποια αγροτεμάχια μικρής αξίας. Ολα χωρισμένα στα τρία. Επειδή αργήσαμε να κάνουμε αποδοχή (edit: δεν κάναμε) η εφορία μας έβαλε πρόστιμο για μη υποβολή δήλωση φόρου κληρονομιάς. Έγινε ρύθμιση και πληρώσαμε όλο το χρέος-πρόστιμο μέσω των 100 δόσεων. Τις επόμενες μέρες ή βδομάδες θα απευθυνθώ σε εναν συμβολαιογραφο για το τι πρέπει να κανω με αυτο το θεμα, αλλα πριν φτάσω εκει μου εχουν δημιουργηθεί κάποιες απορίες... 1. Δεδομένου οτι υπάρχουν τρεις κληρονομοι σε καθε αγροτεμάχιο και οι αποστάσεις μεταξύ τους μεγάλες, θα πρεπει να βρεθούμε και οι τρεις σε εναν συμβολαιογράφο ή μπορει και ο καθενας μονος του σε καποιον δικο του; 2. Οταν έπρεπε δεν εκανα αποποίηση κληρονομιας. Τωρα τι μπορω να κανω για να μην τα φορτωθώ; Ποια ειναι η καλύτερη λύση; Αποδοχή και δωρεά σε συγγενεια Α βαθμού; 3. Αν αργήσω ή δεν κανω καθόλου αποδοχη κληρονομιάς, κινδυνεύω με νεο πρόστιμο ή το πρόστιμο ηταν μια φορα και τελος; Τι περιθώρια εχω; Επεξ/σία 11 Μαΐου 2018 από thant
NikosKallithea Δημοσ. 11 Μαΐου 2018 Δημοσ. 11 Μαΐου 2018 Στην αρχή γραφεις έχουμε κάνει αποδοχή και στο τέλος γράφεις να κάνουμε ή να μην κάνουμε. Έχεις κάνει αποδοχή τελικά ή όχι . Πέραν αυτού αν θα κάνεις αποδοχή ή όχι εμείς δεν μπορούμε να το απαντήσουμε, Εσύ ξέρεις, πάντως αυτά δεν πωλούνται, ή πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές και μετά από χιλιάδες χιλιόμετρα τρέξιμο.
thant Δημοσ. 11 Μαΐου 2018 Μέλος Δημοσ. 11 Μαΐου 2018 4 ώρες πριν, NikosKallithea είπε Στην αρχή γραφεις έχουμε κάνει αποδοχή και στο τέλος γράφεις να κάνουμε ή να μην κάνουμε. Έχεις κάνει αποδοχή τελικά ή όχι . Πέραν αυτού αν θα κάνεις αποδοχή ή όχι εμείς δεν μπορούμε να το απαντήσουμε, Εσύ ξέρεις, πάντως αυτά δεν πωλούνται, ή πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές και μετά από χιλιάδες χιλιόμετρα τρέξιμο. Αν εννοείς το "αργήσαμε να κάνουμε αποδοχή" δεν εννοούσα οτι κάναμε αποδοχη. Ισως δεν το διατύπωσα σωστά. Αυτο που με απασχολεί ειναι τι προβλέπεται σε παρόμοιες περιπτώσεις και ισως υπάρχει κάποιος με παρόμοια εμπειρία. Εν πάση περιπτώσει δεν εχω κανει ακομα. Τελος σε καμια ερώτησή μου δεν ρωτάω να μαθω αν θα κανω ή οχι αποδοχή, αλλα ουτε ρωτάω κατι σχετικό με πωλήσεις. Τα προβλεπόμενα θέλω να μάθω για την περίπτωσή μου. Κατα τα άλλα ευχαριστώ για τον χρόνο σου.
Επισκέπτης Δημοσ. 12 Μαΐου 2018 Δημοσ. 12 Μαΐου 2018 Από εμπειρία, όχι δεν μπορείς να κάνεις αποποίηση αν έχουν περάσει 4 μήνες μετά τη γνωστοποίηση της κληρονομιάς σε εσένα και τους υπόλοιπους κληρονόμους.
thant Δημοσ. 12 Μαΐου 2018 Μέλος Δημοσ. 12 Μαΐου 2018 10 ώρες πριν, basketballfan είπε Από εμπειρία, όχι δεν μπορείς να κάνεις αποποίηση αν έχουν περάσει 4 μήνες μετά τη γνωστοποίηση της κληρονομιάς σε εσένα και τους υπόλοιπους κληρονόμους. Αυτό το γνωρίζω.
Bigi444444 Δημοσ. 12 Μαΐου 2018 Δημοσ. 12 Μαΐου 2018 (επεξεργασμένο) Στις 5/11/2018 στις 4:01 ΜΜ, thant είπε Επειδή αργήσαμε να κάνουμε αποδοχή (edit: δεν κάναμε) η εφορία μας έβαλε πρόστιμο για μη υποβολή δήλωση φόρου κληρονομιάς. Έγινε ρύθμιση και πληρώσαμε όλο το χρέος-πρόστιμο μέσω των 100 δόσεων. 1. Δεδομένου οτι υπάρχουν τρεις κληρονομοι σε καθε αγροτεμάχιο και οι αποστάσεις μεταξύ τους μεγάλες, θα πρεπει να βρεθούμε και οι τρεις σε εναν συμβολαιογράφο ή μπορει και ο καθενας μονος του σε καποιον δικο του; 2. Οταν έπρεπε δεν εκανα αποποίηση κληρονομιας. Τωρα τι μπορω να κανω για να μην τα φορτωθώ; Ποια ειναι η καλύτερη λύση; Αποδοχή και δωρεά σε συγγενεια Α βαθμού; 3. Αν αργήσω ή δεν κανω καθόλου αποδοχη κληρονομιάς, κινδυνεύω με νεο πρόστιμο ή το πρόστιμο ηταν μια φορα και τελος; Τι περιθώρια εχω; Κάτι δεν στέκει σε αυτό που λες στην αρχή.Το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται όταν θα υποβάλεις εκπρόθεσμα τη δήλωση φόρου κληρονομιάς για τη σύνταξη δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς ενώπιον συμβολαιογράφου και είανι 100€. Τι χρέος - πρόστιμο ρυθμίσατε σε 100 δόσεις; Για κάτι άλλο θα πρόκειται. Εξάλλου εάν δεν κάνεις αποδοχή κληρονομιάς πού θα ξέρει η ΔΟΥ ότι είσαι εκπρόθεσμος στην υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς; Εδώ δεν μπορούν να ελέγξουν άλλα κι άλλα, θα ελέγξουν εαν μετά από θάνατο οι κληρονόμοι δεν υπέβαλαν εγκαίρως δηλώσεις; Ή εγώ ή εσύ δεν καταλάβαμε κάτι σωστά... Ως προς τα υπόλοιπα: 1) Όχι, δεν απαιτείται κάτι τέτοιο. Ο καθένας όποτε θέλει, όπου θέλει και βεβαίως εάν θέλει. 2) Θα στο πει ο συμβολαιογράφος που θα απευθυνθείς αυτό και μόνο αυτός εάν θα είναι μεταβίβαση από χαριστική αιτία (δωρεά λχ) ή από επαχθή (εικονική πώληση λχ) αφότου δει αφορολόγητα κλπ. 3) Όχι, μία φορά επιβάλλεται και με την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης φόρου κληρονομιάς όπως σου είπα παραπάνω. Κατά συνέπεια εάν δεν προβείς σε αποδοχή κληρονομίας δεν θα υποβάλεις και δήλωση φόρου κληρονομιάς, άρα αυτή δεν μπορεί να είναι και εκπρόθεσμη για να σου επιβληθεί πρόστιμο. Στο 6μηνο ήταν, νομίζω πρέπει να έχουν προσθέσει κάποιο 3μηνο επιπλέον, κάπως έτσι. Σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που λες έχουν περάσει χρόνια δεν το γλιτώνεις. Και θεωρώ πως αυτό που έχετε ρυθμίσει δεν είναι αυτό που νομίζεις. Επεξ/σία 12 Μαΐου 2018 από Bigi444444 1
thant Δημοσ. 12 Μαΐου 2018 Μέλος Δημοσ. 12 Μαΐου 2018 1 ώρα πριν, Bigi444444 είπε Ή εγώ ή εσύ δεν καταλάβαμε κάτι σωστά... Ως προς τα υπόλοιπα: Δεν θα επιμείνω. Είμαι πολύ μπερδεμένος με όλα αυτά γιατί δεν έχω ασχοληθεί ποτέ μου και τώρα πρέπει να τακτοποιήσω τις υποχρεώσεις μου. Σίγουρα θα λύσω όλες τις απορίες μου όταν βρεθώ με συμβολαιογράφο. Ως προς τα υπόλοιπα, σε ευχαριστώ για όποιες απαντήσεις μπόρεσες να μου δώσεις.
Bigi444444 Δημοσ. 12 Μαΐου 2018 Δημοσ. 12 Μαΐου 2018 Δεν φαίνεται να είναι κάποια μπερδεμένη περίπτωση από αυτά που μέχρι στιγμής μας έχεις πει πάντως. Λογικό είναι βέβαια να μπερδεύεται, τα νομικά θέματα δεν τα μαθαίνεις ούτε εμπειρικά. Απλά να έχεις στο μυαλό σου ότι η δήλωση αποδοχής κληρονομιάς είναι απροθεσμη. Προθεσμία συγκεκριμένη έχουν η δήλωση αποποίησης και η δήλωση φόρου κληρονομιάς προς την αρμόδια ΔΟΥ.Η οποία βέβαια δεν συνδέεται με τα εμπράγματα δικαιώματά σου και τυχόν έκπτωσή σου από αυτά.Ειναι διοικητικού ας το πούμε έτσι χαρακτήρα μετρο και τρόπος πίεσης να μην αφήνει κανείς ατακτοποιητα και αδηλωτα ως προς το κράτος τα δικαιώματά του. Από νομικής απόψεως βέβαια το δικαίωμα σου εσύ το αποκτάς από τον θάνατο και μπορείς να το αντιταξεις έναντι τρίτων μετά την μεταγραφή της δήλωσης αποδοχής. Είμαι περίεργος όταν τα ξεκαθαρίσεις να μου πεις τι ήταν αυτό το πρόστιμο που ρυθμισες.
thant Δημοσ. 13 Μαΐου 2018 Μέλος Δημοσ. 13 Μαΐου 2018 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, Bigi444444 είπε Είμαι περίεργος όταν τα ξεκαθαρίσεις να μου πεις τι ήταν αυτό το πρόστιμο που ρυθμισες. Η παρακάτω φωτο σε βοηθάει; Αυτο που βλέπεις ειναι η πρώτη σελίδα με το πρόστιμο πιασμένη με συρραπτικο πάνω στη διαθήκη. Πληρώθηκε σε 36 δόσεις, 20€ τον μήνα. Ακριβώς το ίδιο είχε έρθει και στα αδέρφια μου. Μονο τα ονόματα των υπόχρεων άλλαζαν. 720€ Χ 3 Επεξ/σία 13 Μαΐου 2018 από thant
Bigi444444 Δημοσ. 13 Μαΐου 2018 Δημοσ. 13 Μαΐου 2018 Μάλιστα.Στις 23-12-2013 ίσχυαν ακόμα οι προγενέστερες διατάξεις.Από 1-1-2014 ισχύουν αυτές που ισχύουν και σήμερα και προβλέπουν 100ρικο σε κάθε σχετική περίπτωση. Με τις παλιές διατάξεις λοιπόν, εάν σου αναλογούσε φόρος κληρονομιάς όταν υπέβαλες την εκπρόθεσμη δήλωση φόρου κληρονομιάς, πλήρωνες και πρόστιμο σε ποσοστό επί του φόρου που σου αναλογούσε, ενώ πλέον αυτό δεν γίνεται.Γι αυτό και το 720ρι. Εγώ είχα σχηματίσει την εντ'υπωση ότι οι διαδικασίες αυτές έγινα πολύ πρόσφατα. Το θέμα είναι ότι και πάλι λίγο μπερδεύομαι με όλα αυτά.Είχα επίσης σχηματίσει την εντύπωση ότι δεν είχατε πάει σε συμ/φο για αποδοχή. Για να επιβληθεί τέτοιο πρόστιμο όμως κάποιος έχει πάει και έχει υποβάλει δήλωση φόρου κληρονομιάς με σκοπό προφανώς τη σύνταξη αποδοχής κληρονομιάς. Από μόνη της η ΔΟΥ δεν μπαίνει σε τέτοια διαδικασία, μεταξύ άλλων επειδή δεν γνωρίζει ότι εσύ έχεις την ιδιότητα του κληρονόμου ακόμα και εάν της έχεις γνωστοποιήσει τον θάνατο. Μήπως τελικά έχετε κάνει από αρχές του 14 καμιά αποδοχή και δεν το θυμάσαι; Μήπως καλά έλεγες πριν κάνεις το edit;
thant Δημοσ. 14 Μαΐου 2018 Μέλος Δημοσ. 14 Μαΐου 2018 3 ώρες πριν, Bigi444444 είπε κάποιος έχει πάει και έχει υποβάλει δήλωση φόρου κληρονομιάς με σκοπό προφανώς τη σύνταξη αποδοχής κληρονομιάς. Υπάρχει και ενα παλιό σπίτι που έχουμε μερίδιο εμείς οι τρεις και ένας θείος μου. Στις αρχές του 2014 ο θείος ειχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για τα κληρονομικα αλλά λόγω έλλειψης χρημάτων δεν προχωρήσαμε εμείς. Ο θείος μου δεν ξέρω τι έκανε τότε. Δεν το ανέφερα στην αρχή γιατι νόμιζα οτι δεν χρειάζεται αλλά απ οτι φαινεται εκανα λαθος. Να δεις που πίσω απο το πρόστιμο κρύβεται αυτός. Δηλαδή αν κατάλαβα καλά κάποιος κίνησε τις διαδικασίες (στην προκειμένη περίπτωση ο θείος), η ΔΟΥ ενημερώθηκε, μου έστειλε χαρτί να πληρώσω τον αδήλωτο φόρο + το πρόστιμο = 720€, τα πλήρωσα και απο την στιγμή που τα πλήρωσα έγινε αυτόματα η αποδοχή. Παίζει ένα τέτοιο σενάριο;
Bigi444444 Δημοσ. 14 Μαΐου 2018 Δημοσ. 14 Μαΐου 2018 Όχι, η αποδοχή δεν γίνεται "ατυτόματα". Πρέπει να πας ο ίδιος (ή και δια πληρεξουσίου βέβαια) στον συμβολαιογράφο να υπογράψεις αφότου προφανώς έχεις συζητήσει για διάφορες λεπτομέρειες. Δεν μπορεί δηλαδή να έχει γίνει χωρίς να το έχεις αντιληφθεί. Εκτός πια και εάν μιλάμε για την τρελή σκευωρία του αιώνα, αν και δεν γίνονται τέτοια πράγματα τόσο εύκολα για μικρές αξίες ειδικά. Δεν μπορώ να ξέρω εάν ευθύνεται κάποιος συγκεκριμένα ούτε θέλω να μπω ή να σε βάλω σε τέτοια διαδικασία. Απλά αυτό που θέλω να σου πω είναι ότι η ΔΟΥ από μόνη της εάν κάποιος δεν πάει "εθελοντικά" να υποβάλει δήλωση φόρου κληρονομιάς, δεν μπορεί να σου βεβαιώσει φόρο και τυχόν πρόστιμα. Και δεν μπορεί γιατί προφανέστατα, όπως είπα και πιο πριν, δεν γνωρίζει ποιός έχει την ιδιότητα του κληρονόμου για να το κάνει, ακόμα και εάν έχει γίνει γνωστοποίηση του θανάτου. Δεν γνωρίζει εάν υπάρχει διαθήκη ή όχι, εάν έχουν γίνει αποποιήσεις, ποιοί είναι οι πλησιέστεροι συγγενείς κλπ.. Κατά συνέπεια δεν μπορεί από μόνη της να επιβάλει πρόστιμο επειδή δεν ξέρει ότι υπήρχε υποχρέωση από τον συγκεκριμένο κύριο Χ για υποβολή εμπροθέσμως δήλωσης. Μπορεί προφανώς να το δει, αλλά δεν είναι εφικτό στην πράξη και δεν γίνεται πλην ελαχίστων στοχευμένων εκ των προτέρων περιπτώσεων.
thant Δημοσ. 14 Μαΐου 2018 Μέλος Δημοσ. 14 Μαΐου 2018 Ξέρω πως ότι και να λέμε τώρα πάνω σε τέτοια θέματα είναι να είχαμε να λέγαμε. Σε 1-1,5 μήνα θα μάθω για όλα όσα πρέπει να γνωρίζω. Σε ευχαριστιστω πολύ για τον χρόνο σου. Μου έλυσες πάρα πολλές απορίες που μέχρι τώρα μου ήταν αδύνατον να καταλάβω.
Bigi444444 Δημοσ. 15 Μαΐου 2018 Δημοσ. 15 Μαΐου 2018 Nαι, δεν έχει νόημα για την ώρα κάτι άλλο. Συνεννοείσαι με τον συμβολαιογράφο σου για την αποδοχή και τον τρόπο μεταβίβασης και τελειώνεις. Να είσαι καλά, δεν ήταν τόσο χρονοβόρο για εμένα. 1
fastnq2 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2019 Δημοσ. 25 Φεβρουαρίου 2019 Γραφω εδω για μην ανοιγω καινουριο.Που μπορει να παρει καποιος αντιγραφο αποδοχης κληρονομιας?Εχω ακομα και το πιστοποιητικο μεταγγραφης απλα το πρωτοτυπο ειναι σε αθλια κατασταση ουτε καν φωτοτυπια δεν μπορει να βγει.Κραταει ο συμβολαιογραφος(υποψιν εχουν περασει 40 χρονια οποτε μπορει και να μην ζει) η το υποθηκοφυλακειο αντιγραφο?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα