Προς το περιεχόμενο

Απορίες με χαρακτηριστικά στην περιγραφή ethernet καλωδίου.

doctorized

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θέλω να αγοράσω ένα καλώδιο ethernet εξωτερικού χώρου προκειμένου να δώσω ίντερνετ σε υπολογιστή στον κάτω όροφο το οποίο θα περάσει από το μπαλκόνι (ο ρούτερ είναι στον πάνω όροφο και με ασύρματη κάρτα δικτύου το σήμα είναι πολύ χάλια). Κοιτώντας στη σελίδα ενός καταστήματος, στην περιγραφή συν τοις αλλοις λέει τα εξής:

Αριθμός ζευγών: 4

Αριθμός πυρήνων: 2

Μόνωση πυρήνα: ΡΕ

Ταυτοποίηση πυρήνα: χρώμα

Τιμή NVP: 65%

Υλικό αγωγού: Cu, γυμνά

Τι εννοεί ο ποιητής; Ποιοι είναι οι πυρήνες; Τα 4 χρωματικά ζεύγη καλωδίων; Τι είναι το ΡΕ και τι το NVP; Τι εννοεί με το "γυμνά"; Το μόνο που καταλαβαίνω είναι το Cu δηλαδή πρέπει να είναι καθαρός χαλκός και όχι CCA.

Επεξ/σία από doctorized
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 ώρες πριν, jkoukos είπε

PE = Πολυαιθυλένιο.

NVP = Ποσοστό ταχύτητας του χάλκινου αγωγού σε σχέση με την ταχύτητα του φωτός.

Οι πυρήνες που λέει τι είναι;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα 2 χρωματιστά καλώδια κάθε ζεύγους που είναι σε συστροφή μεταξύ τους.

Τα καλώδια δικτύου αποτελούνται από 4 χρωματιστά ζεύγη, συνεστραμμένα μεταξύ τους. Αυτό αναφέρει και το όνομά τους: UTP = Unshielded Twisted Pair = Συνεστραμμένο ζεύγος άνευ γείωσης.

Τα χρώματα είναι στάνταρτ σε όλα και το κάθε ζεύγος έχει διαφορετική συστροφή από τα υπόλοιπα.

Τέλος υπάρχουν αγωγοί πολύκλωνοι (stranded) και μονόκλωνοι (solid) με τους πρώτους να χρησιμοποιούνται ως patch cord (συσκευών μεταξύ τους ή με τις πρίζες) και μόνο σε μικρά μήκη (έως 5 μέτρα) και τα δεύτερα σε σταθερές θέσεις (π.χ. μεταξύ πριζών) και για μεγαλύτερα μήκη (έως 90 μέτρα).

Επεξ/σία από jkoukos

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 λεπτά πριν, jkoukos είπε

Τα 2 χρωματιστά καλώδια κάθε ζεύγους που είναι σε συστροφή μεταξύ τους.

Τα καλώδια δικτύου αποτελούνται από 4 χρωματιστά ζεύγη, συνεστραμμένα μεταξύ τους. Αυτό αναφέρει και το όνομά τους: UTP = Unshielded Twisted Pair = Συνεστραμμένο ζεύγος άνευ γείωσης.

Τα χρώματα είναι στάνταρτ σε όλα και το κάθε ζεύγος έχει διαφορετική συστροφή από τα υπόλοιπα.

Τέλος υπάρχουν αγωγοί πολύκλωνοι (stranded) και μονόκλωνοι (solid) με τους πρώτους να χρησιμοποιούνται ως patch cord (συσκευών μεταξύ τους ή με τις πρίζες) και μόνο σε μικρά μήκη (έως 5 μέτρα) και τα δεύτερα σε σταθερές θέσεις (π.χ. μεταξύ πριζών) και για μεγαλύτερα μήκη (έως 90 μέτρα).

Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου. Αυτά περί ζευγών, UTP κλπ τα ξέρω, έχω συνδέσει αρκετές πρίζες και φισάκια σε καλώδια, ακόμη και σε F/UTP. Δεν ήξερα όμως ότι τα 2 συνεστραμμένα καλώδια λέγονταν πυρήνες.

Μία τελευταία ερώτηση. Όταν λέει "γυμνά" τι εννοεί;

Επεξ/σία από doctorized

14 λεπτά πριν, jkoukos είπε

Αυτό που αναφέρει. Ότι χωρίς περίβλημα (γυμνά), οι αγωγοί αποτελούνται μόνο από χαλκό.

Εννοεί ότι έχουμε καθαρό χαλκό και όχι κάποια επικάλυψη από άλλο μέταλλο. Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου!

• 4 μήνες μετά...

για να μην ανοίγω καινούργιο θέμα, θέλω να πάρω ένα καλώδιο ethernet 15 μέτρα και βλέπω στο σκρουτζ αυτά:

Κατηγορία

Τύπος

τι διαλέγω;

14 λεπτά πριν, john_shadow είπε

για να μην ανοίγω καινούργιο θέμα, θέλω να πάρω ένα καλώδιο ethernet 15 μέτρα και βλέπω στο σκρουτζ αυτά:

Κατηγορία

Τύπος

τι διαλέγω;

Για να σε βοηθησω πρεπει να μου πεις για τι ειδους χρηση το θες και απο που θα περναει (λεπτομερως αν μπορεις, για να καταλαβω τι ακριβως χρειαζεσαι).

1 λεπτό πριν, doctorized είπε

Για να σε βοηθησω πρεπει να μου πεις για τι ειδους χρηση το θες και απο που θα περναει (λεπτομερως αν μπορεις, για να καταλαβω τι ακριβως χρειαζεσαι).

Για Ip camera το θέλω επειδή το wifi κάνει κάτι αποσυνδέσεις που κ που, απο την διαδρομή τι θες να σου πω; αν θα περνάει από καλώδια ρεύματος κτλ;

επίσης είδα και αυτό εδώ σε ένα άλλο θέμα:  https://www.banggood.com/Power-Over-Ethernet-Passive-POE-Injector-Splitter-Kit-For-All-Devices-White-p-1009450.html
θα κάνει δουλειά για να μην χαλάω και εξτρά πρίζα;

9 λεπτά πριν, john_shadow είπε

Για Ip camera το θέλω επειδή το wifi κάνει κάτι αποσυνδέσεις που κ που, απο την διαδρομή τι θες να σου πω; αν θα περνάει από καλώδια ρεύματος κτλ;

επίσης είδα και αυτό εδώ σε ένα άλλο θέμα:  https://www.banggood.com/Power-Over-Ethernet-Passive-POE-Injector-Splitter-Kit-For-All-Devices-White-p-1009450.html
θα κάνει δουλειά για να μην χαλάω και εξτρά πρίζα;

Εγω θα τραβουσα ενα καλωδιο cat 5e ή 6 utp απο την καμερα στο ρουτερ. Θα απεφευγα καλωδια ρευματος, αν δεν μπορουσα και περναει παραλληλα με χοντρα καλωδια ρευματος τοτε ftp χωρις να βαλεις μεταλικα κλιψακια στα ακρα. Τρυπα τον τοιχο να περασεις το καλωδιο, μη πειραζεις πριζα. Οσο για αυτο στο λινκ δεν το χω ξαναδει.

12 λεπτά πριν, doctorized είπε

Εγω θα τραβουσα ενα καλωδιο cat 5e ή 6 utp απο την καμερα στο ρουτερ. Θα απεφευγα καλωδια ρευματος, αν δεν μπορουσα και περναει παραλληλα με χοντρα καλωδια ρευματος τοτε ftp χωρις να βαλεις μεταλικα κλιψακια στα ακρα. Τρυπα τον τοιχο να περασεις το καλωδιο, μη πειραζεις πριζα. Οσο για αυτο στο λινκ δεν το χω ξαναδει.

Θα πάει περιμετρικά του σαλονιού και περνάει από 2-3 καλώδια ρεύματος που έχω την tv(αν το περάσω με πλαστικό διάδρομο από εκείνο το σημείο θα είναι καλύτερα;)

33 λεπτά πριν, john_shadow είπε

Θα πάει περιμετρικά του σαλονιού και περνάει από 2-3 καλώδια ρεύματος που έχω την tv(αν το περάσω με πλαστικό διάδρομο από εκείνο το σημείο θα είναι καλύτερα;)

Καλωδιο ρευματος τηλεορασης, αποκωδικοποιητη και λοιπες συσκευες. Δεν ειναι κατι σοβαρο. Φανταζομαι απλως τα συναντα για λιγα εκατοστα. Οποτε παρε ενα απλο utp καλωδιο ή πιο σωστη εκφραση ενα u/utp κατηγοριας 5e ή 6, οτι βρεις. Αν βαλεις ο ιδιος κλιψακια στην ακρη τοτε προτιμησε solid καλωδιο αντι για stranded. Αν δεν ξερεις απο τετοια παρε ενα ετοιμο στα μετρα που θες. 

• Thanks 1

πάνε στον ηλεκτρολόγο η το μαγαζί με τα ηλεκτρολογικά της γειτονιάς σου και πες του να σου ετοιμάσει ένα στα μετρα που χρειάζεσαι... απλό utp κάνει για την δουλειά που το θες

• Thanks 1

Αν το κάθε καλώδιο δικτύου έχει μικρή απόσταση (κανονικά μέχρι 5 μέτρα ή το πολύ μέχρι 10) σου κάνει και το πολύκλωνο (stranded), διαφορετικά μόνο μονόκλωνο (solid). Ειδικά στο 1ο, αν θέλεις να περάσεις και PoE τροφοδοσία, θα έχεις θέμα σε μεγάλες αποστάσεις.

Επειδή δείχνεις τον PoE Injector/Splitter, να έχεις υπόψη ότι θα σου δουλέψει μεν αλλά εξαρτάται την απόσταση σε σχέση την απαιτούμενη τροφοδοσία της συσκευής, την ισχύ του τροφοδοτικού και την τάση λειτουργίας.

• Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...