Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα στην ομαδα. Βρισκομαι σε διαδικασια μετακομισης, και θελω να δω αν μπορω να μοιρασω το ιντερνετ, για λογους οικονομιας σε 2 διαμερισματα, 2ος οροφος και ισογειο.

Εχω σκεφτει ολες τις πιθανες λυσεις, με ap, utp, powerline κλπ ΑΛΛΑ...

- Για να μπει ap εντος πολυκατοικιας ή εκτος, θελει παροχη ρευματος που δεν υπαρχει. Και αν ειναι να ανοιχτει τρυπα, περναω καλωδιο utp..

-To utp πρεπει να ανοιχτουν τρυπες και στα 2 σπιτια, ή να μενει παντα ενα παραθυρο ανοιχτο στο καθε ενα.

-Το powerline δεν ξερω αν θα δουλεψει, μιας και το καθε σπιτι εχει δικο του ρολοι δεη, και δεν γνωριζω αν ειναι 3φασικο ή μονοφασικο. Ας μας δωσει καποιος τα φωτα του.

-Ασυρματο δν παιζει να πιανει λογο σχεδιασης και θεσης των σπιτιων.

-Δεν εχω γνωσεις για το αν μπορω με καποιο τροπο να γυρισω το ιντερνετ απο το ενα σπιτι στον κεντρικο κατανεμητη της πολυκατοικιας, και να το στειλω στο αλλο σπιτι.

Ψαχνω ιδεες για να γλιτωσουμε κανα φραγκο, οποτε πειτε οτι εχετε, μπας κ βγαλω καμια ακρη

Δημοσ.

Αν μπορείς να περάσεις καλώδιο UTP, μην το σκέφτεσαι καν. Με ένα 8άρι τρυπανάκι ανοίγεις τρύπα χαμηλά στον τοίχο ακριβώς πάνω από το σοβατεπί και κατά προτίμηση σε γωνία και δεν θα φαίνεται καθόλου. Μακράν η πλέον οικονομική και αξιόπιστη λύση.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

αν στο κατανεμητή καταλήγουν UTP καλώδια και από τα δύο σπίτια γίνεται απλά θα έχεις 10/100mbps.Χρησιμοποιείς 2 ζεύγη για ιντερνετ και ενα ζεύγος για τηλέφωνο

Το δύσκολο είναι να βρείς ρεύμα στο κατανεμητή για να συνδεθεί το modem router και το κακό ειναι το ρούτερ  θα είναι εκτεθειμένο σε κοινόχρηστο χώρο.

αν μπορείς να ρίξεις νεο utp μην το σκεφτεσαι καθόλου να μπλέξεις με τα παραπάνω

Επεξ/σία από gfdimopo
  • Like 2
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

καλωδιο για να μην εχεις αποσυνδεσεις ή οτι προβληματα εχει η ασυρματη συνδεση. Εγω το εχω κανει και με απλα router που εχεις ξεχασμενα στην αποθηκη σου μπορεις να φτιαξεις το δίκτυο σου.

Οταν φτασεις σε αυτη την λυση ξαναμιλαμε να φτιάξουμε τις ρυθμισεις.

Δημοσ.

Παιδια, στο σπιτι που ειμαι τωρα παιζω με καλώδιο. Το θεμα ειναι οτι στο καινουριο, το ρουτερ θα μπει σε σαλονι, και το καλωδιο πρεπει να κατεβαινει απο ενα δωματιο μεσα στο κατω σπιτι. Οποτε θα πρεπει  να παιξω με reapeter ή ap που να βγαζει utp να το στειλω κατω, και αυτό λογικα θα εχει απωλειες στο κατω σπιτι, μιας και το καλωδιο δεν θα φευγει απευθειας απο το router. Γι αυτο ψαχνω να δω αν θα βγαλω ακρη καπως αλλιως

• 3 μήνες μετά...
Δημοσ.

για να μην ανοίγω νέο θέμα θα θέσω το ερώτημα εδω.

Πρόκειται να μετακομίσω σε νέο σπίτι όπου η ταχύτητα ADSL είναι 3-4 Mbps. Παροτρυνόμενος από συμφορίτη έκανα αίτηση σε μια τοπική εταιρεία που διαθέτει ασύρματο δίκτυο.

Η συγκεκριμένη ετιαρεια τοποθετεί μια τυπου δορυφορική κεραία και κατεβάζει στο χωρο ενα καλώδιο δικτύου το οποίο παρέχει δίκτυο χωρίς ανάγκη επιπλέον εξοπλισμού.

Ο γείτονας (διπλανό διαμέρισμα) μου ζήτησε αν γίνεται να μοιραστούμε τη γραμμή.

ΘΑ ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η προτεινόμενη τοπολογία ώστε

- και οι 2 χρήστες να έχουν ως ελάχιστη ταχύτητα τη μισή της γραμμής (ιδανικά αν ειναι εφικτό και ευκολο, αν ο ενας ειναι αδρανης, ο άλλος να έχει την πλήρη ταχύτητα της γραμμής)

- δεδομενου οτι στο χωρο μου λειτουργω και γραφείο, η τοπολογία να προσφέρει ανεξαρτησία και ασφάλεια μεταξύ των 2 διαφορετικών δικτύων.

• Like 1
Δημοσ.

Θα σου προτεινω μια λύση που σιγουρα ειναι αποτελεσματική αλλά αν δεν εχεις τις αναγκαίες γνώσεις, θα χρειαστείς κάποιον να στο στήσει. 

Θα χρειαστείς ενα mikrotik hex lite router ή ένα mikrotik hex router το οποιο κάνει πάπάδες απο παραμετροποιηση, αλλα δεν ειναι για τον αρχάριο χρηστη. Στο L1 θα βάλεις το καλωδιο που ερχεται απο το ασυρματο. Στο L2 θα συνδεσεις ενα καλωδιο που θα πάει στο σπιτι του γειτονα και στο αλλο ακρο θα συνδεθει ένα access point (*) οποτε ο γειτονας θα εχει ασυρματο και πολλαπλό ενσυρματο ιντερνετ. Απο το L3 θα συνδέσεις ενα καλώδιο που αντιστοιχα θα πάει στο δικό σου χώρο οπου εκει αντιστοιχα θα βάλεις ενα access point(*) για ασυρματο και ενσυρματο ιντερνετ.

Στο mikrotik μπορείς να ρυθμίσεις το διαμοιρασμό του bandwidth

• είτε μισο-μισο,
  • είτε με αλλο σταθερό ποσοστό (πχ 60-40),
  • είτε το L2 έως ενα ποσοστό (πχ 40) και ολο το διαθεσιμο στο L3 (δηλαδη να πάρεις μεχρι και το 100)
  • αλλά δεν είμαι σιγουρος αν γινεται (γιατί δε το εχω δοκιμάσει την πράξη) να μπορουν να πιάσουν και οι δυο L2,L3 το μεγιστο 100, οταν το αλλο ειναι αδρανες
  • Επισης σιγουρα μπορεις να απομονώσεις το L2 απο το L3, με την έννοια οτι οτιδηποτε πισω απο τη μια ομαδα δεν θα τα βλέπει η αλλη ομαδα. 

(*) Αντι να αγοράσεις ξεχωριστά access points μπορεις να χρησιμοποιήσεις παλιά modem router που να δουλευεουν σαν απλα router

Αν τώρα οι δυο χώροι γειτονεύουν ΙΣΩΣ (εσυ το ξέρεις) να καλύπτεστε απο κοινο wifi δικτυο, δηλαδη μια εναλλακτική λύση είναι ενα wifi access point, με πολλαπλά SSID και κόφτες ανα SSID. Εδώ το ποσοστό διαμοιρασμου θα ειναι σταθερό και θα οι χρήστες του ενος ssid δεν θα βλέπουν τους χρηστες του αλλου. Δυστυχώς δεν εχω να σου προτεινω δοκιμασμένο router αν και υποψιάζομαι οτι με access point της asus θα κάνεις την καλυτερη δουλεια. Εννοείται οτι η ενσυρματη συνδεση και των δυο ειναι δυσκολο.

Τέλος μια παραλλαγή του τελευταίου ειναι ένα πάλι ένα mikrotik router με δυο εξωτερικές κεραίες wifi που θα με καλώδιο καταλήγουν στους τελικους χώρους (αν δε γειτνιάζουν). Με βάση τα προηγουμενα μπορεις μονος σου καταλάνεις τα υπερ και κατα. 

• Thanks 1
Δημοσ.

σε ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες.

1. την πρωτη λυση την καταλαβα. mikrotik μου ανεφερε οτι χρησιμοποιει ο προμηθευτης της γραμμης.

μιλας ομως για το   MikroTik hEX lite RB750r2  ή το  MikroTik hEX PoE lite RB750UPr2.

και αντιστοιχα στο αλλο το απλο , το ΡΟΕ ή το S?

2. στο δευτερο δεν ειμαι σιγουρος οτι καταλαβα. Οι χωροι γειτονευουν. αλλα η εισοδος ειναι στο δικο μου ισογειο και ο γειτονας ειναι το διπλανο διμερισμα στον οροφο (το δικο μου ειναι μεζονετα). Φανταζομαι οτι το σημα ισως εχει θεματα... Εδω εενοεις οτι μπαινει ενα ΑΡ σε εμνα και ενα στο γειτονα και επικοινωνουν ασυρματα? ΚΑι οτι αν θελω νατα συνδεσω ενσσυρματα ειναι δυσκολο?

3. το τριτο νομιζω δεν εχει νοημα στην περιπτωση μου.

Αποτι βλεπω η πρωτη λυση ειναι μαλλον η καλυτερη. κοστος για εμενα το ρουτερ (40-80 € αναλογα ποιο προτεινεις) και ο το ημισυ του προγραμματισμου (150€).

Σε ευχαριστω πολυ και παλι.

Δημοσ.

1. To poe θα το χρειαζοσουν αν ειχες μακριά μια εξωτερική κεραία για να την τροφοδοτήσεις με ρεύμα, οποτε γενικά αν δε σε νοιάζει το future proof δε βλέπω το λογο να πας σε poe. Εγω του προτεινα το hex ή το hex lite λογω κοστους και δυνατοτητων. Το σκέτο hex (οχι το lite) ειναι πιο καινουργιο με περισσότερη υπολογιστική δυναμη, αν σηκώνει η τσέπη πάρε το να το εχεις και στο μελλον για οτιδηποτε αλλο. Ποιο ειναι το S ;

2.Αν στο δευτερο εννοείς την παράγραφο "Αν τώρα οι δυο χώροι γειτονεύουν ... συνδεση και των δυο ειναι δυσκολο." εννοούσα οτι αν τα σπιτια-υπολογιστες ειναι διπλα διπλα και σας χωριζει μια μεσοτοιχία ή ο ένας ειναι ακριβώς κάτω/πάνω απο τον αλλο γιατί ετσι με ΕΝΑ wifi router (που εκπέμπει πολλαπλά SSID) θα μπορουσατε και εχετε και οι δυο ασυρματη συνδεση στο internet. Αν ομως είστε πάνω-κάτω αλλά διαγώνια σαν χώρους, ο ένας θα εχει προβλημα στο wifi (δεν θα πιάνει καλα). Αν ακομα δεν κατάλαβες φαντάσου στο σπιτι σου, οπου το wifi router ειναι στο δωμάτιο Α και ασύρματα πιάνεις στους χώρους Β, Γ, κλπ. Θεωρητικά θα μπορουσατε να παιξετε και με wifi repeaters αλλά δεν το προτείνω και για λογους ταχυτητας και για λογους σταθεροτητας (οπου μπλεκουν πολλες ασυρματες συσκευες ειναι πιο πιθανο να γινει μπαχαλο). 

Τι εννοείς ήμιση του προγραμματισμου 150 ευρω; Σας ζητήσανε 300 ευρω για να προγραμματισουν το δικό σας mikrotik; 

Προσθήκη - σκέψη : Είπες οτι το "ασυρματο συστημα" ειναι με mikrotik απο την εταιρεία, άρα ξέρουν απο αυτα. Ρώτησε τους αν γινεται (επ'αμοιβη ή τζάμπα) να σου βγάλουν δυο καλώδια (αντι για ενα) με μοιρασμένο bandwidth. Αν μπορει να γινει, δε χρειαζεται να αγορασεις εσυ mikrotik. Ρώτησε τους (μιλα με τεχνικο) μπάς και κάτσει. 

• Like 1
Δημοσ.

1.  https://www.skroutz.gr/s/15128638/MikroTik-hEX-S.html

2. to καταλαβα γιαυτο ανεφερα οτι μαλλον θα εχουμε θεματα.

3. δεν το διατυπωσα σωστα. 150/2=75€ για τον προγραμματισμο

4. αν το ζητησω μπορει να καταλαβει το σκοπο και να αντιδρασει. Δε θα μου αρεσε να ερθουμε και ο 2 σε δυσκολη θεση.

Να ρωτησω σχετικα με την πρωτη λυση. ΝΑ υποθεσω οτι υπαρχει καποιο ρουτερ, switch ή οτιαλλο που να ειναι απλο και να μπορω εγω να το ρυθμισω να μοιραζει στα 2 την ταχυτητα σε 2 γραμμες. Και μετά από αυτό να μπορω να βαλω το wifi/router που εχω (για το δικο μου μερος) και να παιζει σωστα? Εκει κολλαμε στην ασφαλεια των χωριστων δικτυων?

Δημοσ.
1 ώρα πριν, maneni είπε

Θα σου πω αλήθεια. Αγνοούσα παντελώς την παραλλαγή αυτή.  Κοιταξα λιγο τα specs και είναι σαν το hex poe με επιπλεον θύρα SPF που στη δική σου περιπτωση ειναι κάτι περιττό, οποτε πραγματικά δε βλέπω λογο να πάρεις αυτό αντι για τα κλασσικά hex/hex lite (με ή χωρις poe αναλογα με τις αναγκες σου). Σιγουρα δεν ειναι κακή επιλογη, αλλά overvalue για τις αναγκες σου.

1 ώρα πριν, maneni είπε

3. δεν το διατυπωσα σωστα. 150/2=75€ για τον προγραμματισμο

Και αυτό overpriced εκτός αν μιλάμε για παροχή απο εταιρεία με τιμολογιο, φπα κλπ που είμαστε στο οριακά λογικό προς overpriced. Μπορει αυτός που ξέρει να το στήσει και ρυθμίσει σε 20-30 λεπτα αλλά η τεχνογνωσία που απαιτείται για να το κάνει ειναι πολύ "ογκώδης". Κάποιος που δεν ξέρει απο δικτυα θα του πάρει μέρες διαβασματος να το κάνει και ίσως δεν το καταφέρει (πάντα αναλογα τι θελει να κάνει). 

1 ώρα πριν, maneni είπε

4. αν το ζητησω μπορει να καταλαβει το σκοπο και να αντιδρασει. Δε θα μου αρεσε να ερθουμε και ο 2 σε δυσκολη θεση.

Πες οτι θες άλλο δικτυο για το σπιτι σου και αλλο δικτυο και για τον επαγγελματικό σου υπολογιστη, για λογους ασφαλείας και για λογους bandwidth. Εννοείται δεν θα πεις οτι δες να το μοιραστείς με το γειτονα, γιατί αφενός ειναι εναντια στη συμβαση (υποθετω θα υπάρχει όρος) αφετέρου η εταιρεία θα χάσει άλλο πιθανο πελάτη (το γειτονα σου) . 

Και στο netflix με 4 θεάσεις, αν τους ρωτήσεις επισημα αν μπορεις να μοιραστείς το λογαριασμο με τον κολλητό σου, θα σου πουνε ΟΧΙ (28ης Οκτωβρίου), αλλα αμα επισημα τους ρωτήσεις αν μπορεις να εχεις μια θεαση στο σπιτι σου και μια παραλληλη θεαση σε άλλο σου σπιτι (ή αλλη συσκευή σου ενω ταξιδευει), θα σου πουνε "φυσικά και γινεται". 

1 ώρα πριν, maneni είπε

Να ρωτησω σχετικα με την πρωτη λυση. ΝΑ υποθεσω οτι υπαρχει καποιο ρουτερ, switch ή οτιαλλο που να ειναι απλο και να μπορω εγω να το ρυθμισω να μοιραζει στα 2 την ταχυτητα σε 2 γραμμες. Και μετά από αυτό να μπορω να βαλω το wifi/router που εχω (για το δικο μου μερος) και να παιζει σωστα? Εκει κολλαμε στην ασφαλεια των χωριστων δικτυων?

Ασχολούμαι πάρα πολλα χρόνια με υπολογιστές και δικτυα και μέχρι που ανακαλυψα τα mikrotik δεν ειχα πετυχει άλλη "αντιστοιχη" συσκευη που να κάνει σχεδόν οτι θέλω, σε τοσο οικονομικό budget. Εχω δουλεψει οικονομικά router που εκαναν καλο qos, αλλο ρουτερ εκανε καλό wifi sharing, γενικά εχω δει διάφορες λύσεις, αλλά ποτέ κάτι μαζεμένο, παραμετροποιήσιμο και οικονομικό σαν τα mikrotik με μέγα και βασικο μειονεκτημα οτι δεν είναι τοσο ευκολο να το ρυθμίσεις. Φαντάσου οτι εχω στήσει και linux mini pc με πολλαπλές ethernet που εκανε bandwidth sharing, routing, dns serving, file server, wifi honey pot, κ.α. αλλά και πάλι θέλει γνώσεις συν οτι με ενοχλουσε να εχω ενα pc μονο για αυτή τη δουλεια (ναι το λένε server και αυτή είναι η δουλειά του) και ειδικά για home use. 

Με δυο λογια εγώ δεν ξέρω τετοια συσκευή που να κάνει παπαδες και να ειναι πολύ απλή στη ρυθμιση (μερικά κλικς). Μάκάρι να υπάρχει και κάποιος να μου την υποδειξει γιατί θα μου λύσει και αρκετους δικους μου μπελάδες. 

Δημοσ.

- εταιρεια με τιμολογιο αλλα δεν νομιζω οτι περιλαμαβνεται το ΦΠΑ στην τιμη.

- διαβασασα για τις δυνατοτητες του xiaomi. Χρηστης αναφερε τα παρακατω:

* Μπορείς να ρυθμίσεις την προτεραιότητα που θες να έχει κάθε συσκευή και όσα βάλεις υψηλή προτεραιότητα τότε δίνει περισσότερο bandwith (ταχύτητα ίντερνετ ) σε αυτά .

* Μπορείς να ρυθμίσεις και χειροκίνητα το bandwith εισάγοντας εσύ πόσα Mbps θες να τραβάει κάθε συσκευή .

Βασικα εγω δεν θελω παπαδες. Απλα εγγυημενη ταχυτητα (δηλ ο ενας χρηστης να μην μηδενιζει τον αλλο) και αν γινεται ανεξαρτησια (για ασφαλεια) των δικτυων.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...