Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

γεια χαρα μαγκες

εχω την κλασσικη υπουλη τενοντιτιδα υπερακανθιου ωμου, λογω και της δουλειας μου με ταλαιπωρει πανω απο 6 μηνες,εκανα ηδη εικοσι φυσιοθεραπειες και συνεχιζω και κανω ασκησεις (εχει ενα μηνα επιπλεον),εχω δει μεγαλη βελτιωση αλλα δεν εχει γινει τελειως καλα ειδικα σε καποιες κινησεις ζοριζει εντονα

ο γιατρος μου ειχε πει ειτε ενεσεις κορτιζονης ειτε θεραπειες και απεκλεισα εντελως τις ενεσεις

τι φαση ειναι αυτες οι ενεσεις εχει κανει καποιος???ειδατε βελτιωση??και επισης κοστος??η οποιαδηποτε επιπλεον πληροφορια

ευχαριστω εκ των προτερων

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ενέσεις κορτιζόνης για πόνο αρθρίτιδας: Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Για ασθενείς που πάσχουν από διάφορες μορφές αρθρίτιδας, εάν οι άλλες θεραπείες όπως τα αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και η φυσιοθεραπεία αποτύχουν, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν τη χορήγηση τοπικά, ενέσεων κορτιζόνης. Οι ενέσεις κορτιζόνης συστήνονται στις περιπτώσεις που ο πόνος εντοπίζεται κυρίως σε μια συγκεκριμένη άρθρωση ή ένα σημείο σε μυ από το οποίο αρχίζει ο πόνος.  Συνήθως οι ενέσεις αυτές περιλαμβάνουν ένα φάρμακο της οικογένειας των κορτικοστεροειδών όπως η κορτιζόνη και ένα τοπικό αναισθητικό.

Το αναισθητικό προσφέρει άμεση ανακούφιση. Η διάρκεια δράσης του, είναι μόνο μερικές ώρες. Η αντιφλεγμονώδης δράση του κορτικοστεροειδούς προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο που δυνατόν να διαρκεί για μερικές εβδομάδες ή μήνες. Μπορεί όμως να χρειαστούν μερικές μέρες μέχρι που να επιτευχθεί ικανοποιητική ανακουφιστική δράση.

Η ανακούφιση από τον πόνο που προσφέρουν οι ενέσεις αυτές, επιτρέπει κατά τους μερικούς μήνες που διαρκεί, να συνεχιστεί η φυσιοθεραπεία και η όσο το δυνατό μεγαλύτερη βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης και της επηρεαζόμενης περιοχής. Με λίγα λόγια, δεν πρέπει η ανακούφιση που επιτυγχάνεται να οδηγεί στην εγκατάλειψη της αγωγής για αποκατάσταση της περιοχής που πάσχει αλλά αντίθετα να θεωρείται ως ευκαιρία για επίτευξη καλύτερων λειτουργικών αποτελεσμάτων με τη βοήθεια της φυσιοθεραπείας ή ακόμη της εργοθεραπείας.

Η ένεση στην άρθρωση που πάσχει ή στο σημείο έναρξης πόνου σε ένα μυ, γίνεται από το γιατρό, στο ιατρείο του. Συνήθως δεν υπάρχουν επιπλοκές αλλά μπορεί να υπάρχει λίγος πόνος και ελαφρύ πρήξιμο στο σημείο της ένεσης. Λίγος πάγος τοπικά, ανακουφίζει από τα εν λόγω συμπτώματα.

Εάν μετά την πάροδο δύο ημερών από την ένεση κορτικοστεροειδών, τα αρχικά συμπτώματα παραμένουν ή επιδεινώνονται ή εκδηλώνεται πυρετός και ρίγος, είναι πιθανόν να έχει προκληθεί κάποια μόλυνση. Επειδή η μόλυνση μετά από ένεση κορτιζόνης δεν είναι σπάνιο γεγονός, επιβάλλεται σε περίπτωση υποψίας ενός τέτοιου ενδεχόμενου, να ζητείται η συμβουλή του γιατρού για άμεση αντιμετώπιση και αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών.

Οι ενέσεις κορτιζόνης χρησιμοποιούνται σε ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα των χεριών, των γονάτων, των γοφικών αρθρώσεων (αρθρώσεις μηριαίων-λαγόνιων οστών), του αυχένα και του κάτω μέρους της πλάτης.

Επίσης οι ενέσεις αυτές χρησιμοποιούνται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, στην τενοντίτιδα (ώμων, αγκώνων, καρπών, φτερνών), στις φλεγμονές του σάκου των τενόντων ή αρθρώσεων (ώμων, γονάτων, αγκώνων, γοφών) και σε σημεία έναρξης πόνων σε μυς (αυχένα, ώμων, γοφών).

Ο αριθμός των ενέσεων με κορτικοστεροειδή που μπορεί να χορηγηθεί, περιορίζεται σε τρεις έως τέσσερις το χρόνο. Παρά το γεγονός ότι δρουν μόνο τοπικά σε αντίθεση με τα κορτικοστεροειδή που λαμβάνονται από το στόμα και έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες (παχυσαρκία, υπερτρίχωση, οστεοπόρωση, καταρράκτη, δερματικά προβλήματα), εντούτοις οι ενέσεις κορτιζόνης έχουν σοβαρές παρενέργειες ιδιαίτερα εάν εάν η ένεση γίνει εντός των τενόντων ή νεύρων.

Ο γιατρός που θα κάνει την ένεση κορτιζόνης, πρέπει να έχει εμπειρία στον τομέα αυτό. Είναι πολύ σημαντικό, να τοποθετηθεί η κορτιζόνη στο σωστό σημείο, πράγμα που δεν είναι εύκολο.

Σε μια άρθρωση, πιθανόν η αιτία του πόνου να είναι ο χόνδρος της άρθρωσης που έχει υποστεί βλάβη, ο τένοντας ή κάποιος σάκος μεταξύ τένοντα, μυ και οστού. Για την κάθε περίπτωση, η ένεση κορτιζόνης πρέπει να γίνεται στο σωστό σημείο.

Ο εντοπισμός γίνεται καλύτερα με το πρώτο μέρος της ένεσης που περιέχει το αναισθητικό. Η άμεση υποχώρηση του πόνου, δείχνει ότι είναι το σημείο που πάσχει και έτσι ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει με την ένεση του κορτικοστεροειδούς.

Επισημαίνεται ότι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, πρέπει να τα διακόψουν για λίγες μέρες πριν από την ένεση για να μειωθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας.

Επίσης εάν η ένεση επιμολύνει μια άρθρωση με βακτηρίδια, οποιαδήποτε καθυστέρηση στη θεραπεία δυνατόν να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις και κινδύνους για τη λειτουργικότητα της άρθρωσης.

Σε περίπτωση που σε σημεία ή αρθρώσεις στα οποία έγιναν ενέσεις κορτικοστεροειδών, παρατηρηθούν κοκκίνισμα, πρήξιμο, πόνος, αυξημένη τοπική θερμότητα, πυρετός, διαφυγή υγρών ή άσχημη μυρωδιά, επιβάλλεται άμεση ιατρική συμβουλή. Πρόκειται για σημεία μόλυνσης και η καθυστέρηση θεραπείας, δυνατόν να οδηγήσει στην καταστροφή της άρθρωσης.

https://www.medlook.net/Ρευματολογία/1545.html

Επεξ/σία από scullyist
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

φιλε μου ευχαριστω που μπηκες στο κοπο να ποσταρεις το αρθρο

απλα το ειχα διαβασει απο πριν εκανα ηδη μια τυπικη αναζητηση στο νετ,περισσοτερο εκανα το τοπικ μηπως καποιο παλικαρι εχει προσωπικη εμπειρια να μας πει γιατι διαβασα και καποιες αναφορες οτι ειναι μεθοδος δικοπο μαχαιρι,θελει γιατρο εξειδικευμενο,πολυ προσοχη στο σημειο ενεσης κτλ

Επεξ/σία από rudigarcia222
Δημοσ.

Αν πονάς λογικά δεν υπάρχει πιο άμεση λύση. Δεν μου λες, πότε το έπαθες, πως το έπαθες και πόσο καιρό σου είπαν ότι θα πάρει να περάσει;

Δημοσ.

Απόφυγε τις ενέσεις κορτιζόνης!!! Δεν θα πονάς για κάμποσο καιρό και μόλις περάσει η επιρροή της θα σε ξανά πιάσει.
Δεν θεραπεύει απλά ηρεμεί τον πόνο και τα side effects είναι τόσα που τελικά δεν αξίζει.
Ποτέ δεν θα συμβούλευα κάποιον να κάνει μόνο αν πονάει πάρα πολύ.
Η τενοντίτιδα είναι όντως πολύ ενοχλητική και ο πόνος οξύς αλλά άμα μπορείς να την παλέψεις με ασκήσεις και ξεκούραση της περιοχής θα ηρεμήσει σιγά σιγά.
Επίσης, συνήθως οι τενοντίτιδες δεν θεραπεύονται πλήρως, πάντα θα σε ενοχλεί για αυτό πρέπει να μάθεις τι κινήσεις να κάνεις ώστε να μην σε ξανά πιάσει βαριά.
Περαστικά.

• Like 1
Δημοσ.

Είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. 

Όταν από τον πόνο δεν άντεχα και πήγα στο νοσοκομείο, τότε μου έκαναν την ένεση.

Πραγματικά μόνο αν δεν αντέχεις άλλο να την κάνεις.

Από εκεί και πέρα, αυτό που με έσωσε στη φυσικοθεραπεία ήταν το Shockwave. 

Δημοσ.

Υπαρχουν φυσικοθεραπειες και φυσικοθεραπειες. Αυτα πχ που καλυπτει ο εοπυ ειναι μουφα.

Μονο τελευταια τελευταια λυση η ενεση οπως σου ειπαν. Και μονο σε πολυ καλο γιατρο

• Like 1
Δημοσ.

Η κορτιζόνη μπορεί να παρεμποδίσει τη φυσική διαδικασία επούλωσης,το σώμα έχει την ικανότητα να αυτοεπισκευάζει διάφορες βλάβες.

Όπως προναφερε φίλος δοκίμασε shockwave,κρουστικοι υπέρηχοι δηλαδή.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 ώρες πριν, Lelouch είπε

Αν πονάς λογικά δεν υπάρχει πιο άμεση λύση. Δεν μου λες, πότε το έπαθες, πως το έπαθες και πόσο καιρό σου είπαν ότι θα πάρει να περάσει;

το επαθα μαλλον απο την δουλεια(οδηγος βαρθ φορτηγο)πολλες ωρες αριστερο χερι τιμονι+παραθυρο,στην αρχη δεν εδινα σημασια μετα απο ενα σημειο χειροτερεψε με πολυ πονο,ο γιατρος και ο φυσιοθεραπευτης μου ειπαν ειναι πολυ υπουλη και επιμονη ασθενεια,εχουν περασει 6+ μηνες βελτιωθηκα οπως αναφερω αλλα το ενα χερι δεν ειναι οπως το αλλο.

13 ώρες πριν, Astromeri είπε

Επίσης, συνήθως οι τενοντίτιδες δεν θεραπεύονται πλήρως, πάντα θα σε ενοχλεί για αυτό πρέπει να μάθεις τι κινήσεις να κάνεις ώστε να μην σε ξανά πιάσει βαριά.

νομιζω εδω ειμαι ειναι και η φυση της δουλειας τετοια δυστηχως

3 ώρες πριν, margaritagr είπε

Υπαρχουν φυσικοθεραπειες και φυσικοθεραπειες. Αυτα πχ που καλυπτει ο εοπυ ειναι μουφα.

Μονο τελευταια τελευταια λυση η ενεση οπως σου ειπαν. Και μονο σε πολυ καλο γιατρο

στον εοπυ μονο τις εγραψα, πηγα σε εξωτερικο(πληρωσα και εξτρα κλασσικα) μετα απο πολυ ψαξιμο και εκανα μαλιστα 20,δυο φορες δηλ

εκανα υπερηχο-μασαζ-ρευματα-μαγνητη και επιπλεον πανω απο μια ωρα ασκησεις με λαστιχα -ενδυναμωση και αλλα

shokwave δεν ειχε πρωτη φορα το ακουω θα το ψαξω

τεσπα ευχαριστω για τις απαντησεις αν ειχε κανεις αναλογο θεμα ας γραψει

edit παιδες πειτε μου λιγο για τα shockwave ποσο κοστιζει η συνεδρια περιπου/καλυπτει τιποτα  η ασφαλεια???

Επεξ/σία από rudigarcia222
Δημοσ.

Έχω και εγώ το ίδιο πρόβλημα λόγω δουλειάς (επιπλοποιος) και λόγω τα βάρη στο γυμναστήριο. Όταν με πιάνει ο αναπάντεχος πόνος το αφήνω να ηρεμήσει κόβοντας τα βάρη και όσο γίνεται ακινητοποιώντας το χερι , αλλα αυτο γινεται μετα απο 4 , 5 μερες . Μου ειχε προτεινει ο γιατρος την ένεση,  αλλά απ την αλλη η αδερφη της κοπελας μ οντας χρονια νοσοκόμα μου έχει πει να μην την κάνω ποτέ.  Δεν θυμάμαι το γιατί,  αλλά θα ρωτήσω και θα επανέλθω. Το σίγουρο είναι πως απλά απαλύνει προσωρινά τον πόνο 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 ώρες πριν, rudigarcia222 είπε

γεια χαρα μαγκες

εχω την κλασσικη υπουλη τενοντιτιδα υπερακανθιου ωμου, λογω και της δουλειας μου με ταλαιπωρει πανω απο 6 μηνες,εκανα ηδη εικοσι φυσιοθεραπειες και συνεχιζω και κανω ασκησεις (εχει ενα μηνα επιπλεον),εχω δει μεγαλη βελτιωση αλλα δεν εχει γινει τελειως καλα ειδικα σε καποιες κινησεις ζοριζει εντονα

ο γιατρος μου ειχε πει ειτε ενεσεις κορτιζονης ειτε θεραπειες και απεκλεισα εντελως τις ενεσεις

τι φαση ειναι αυτες οι ενεσεις εχει κανει καποιος???ειδατε βελτιωση??και επισης κοστος??η οποιαδηποτε επιπλεον πληροφορια

ευχαριστω εκ των προτερων

κι εγώ έχω τενοντίτιδα στον υπερακάνθιο μαζί με άλλα τσακίσματα που έχουν μαζευτεί με τον καιρό στον ώμο μου (έχω και μια πρώην σπασμένη κλείδα εκεί γύρω)  και με πάει κάνα αρκετά μαμιώντας 5μηνο σχεδόν τωρά, αλλά οκ ζω με αυτό

ένεση κορτιζόνης έχω κάνει μια φορά όταν είχα φλεγμονή από την κόλαση στην πλάτη μου η οποία με πόναγε από τον αυχένα μέχρι τον αγκώνα (και η μισή ωμοπλάτη), ως αποτέλεσμα για κάνα 10ημερο+ δεν άντεχα να κοιμηθώ από τον πόνο, κοιμόμουν μόνο από εξάντληση καθισμένος όρθιος στον καναπέ και ήμουν σαν ζόμπι

εκεί λοιπόν μιας και δεν πήγαινε άλλο και υπέφερα εξωπραγματικά (και δεν το λέω υπερβολικά, μιας και έχω πάθει αρκετά κατάγματα και ξέρω τι θα πει πόνος και δεν γουστάρω να παίρνω κανενός είδους παυσίπονο ποτέ και για κανένα λόγο) μου έκανε την κορτιζόνη και μέσα σε μισή ώρα είχα γίνει κοτόπουλο πέρασαν όλα και κοιμήθηκα σαν πουλάκι.. και δεν με ξανάπιασε 

μου είχε πει όμως ο γιατρός ότι ήταν η έσχατη λύση και μόνο μέχρι 2 φορές θα μου την έκανε, δεν έπαιζε 3η, μετά ας πόναγα για πάντα

οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν είναι και κάτι ακίνδυνο και απλό, αλλά λύση ανάγκης. οπότε γνώμη μου είναι να κάνεις κάτι τέτοιο μόνο αν υποφέρεις και η ζωή σου είναι τελείως μίζερη, μην το κάνεις σα να είναι κάτι απλό που δεν τρέχει και κάτι.. 

Επεξ/σία από logistoulis
  • Thanks 1
Δημοσ.

Έχω επικονδυλίτιδα στον αριστερό αγκώνα. Είναι ακίνδυνη, αλλά πολύ ενοχλητική, μου είπε ο γιατρός. Μου έδωσε κάποια αντιφλεγμονώδη, τα οποία μου είπε ότι αν δεν κάνουν δουλειά, θα πάμε για ένεση κορτιζόνης που γίνεται σε δύο δόσεις. Κατά 80% μου είπε ότι θα ξενοιάσω. Αλλά μου είπε ότι ενεργεί στον συγκεκριμένο τένοντα και δεν χρειάζεται να προσέξω κάτι. Ούτε δίαιτες κτλ. Είναι ακίνδυνη. Εσείς τώρα με τρομάξατε. Γιατί το λέτε σαν λύση ανάγκης; Τι κακό μπορεί να συμβεί;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

εχω και εγω το ιδιο προβλημα ακριβως ενα χρονο τωρα. οι φυσικοθεραπειες δεν μου εκαναν κατι, και ο πρωτος γιατρος που πηγα μου εκανε ενεση κορτιζονης. ο πονος περιοριστηκε αλλα για 1-2 μερες.

εχω δοκιμασει επισης για 2 βδομαδες βολταρεν πρωι απογευμα που μου προτεινε ο φυσικοθεραπευτης αλλα παλι χωρις καποιο αποτελεσμα. πλεον δεν ξερω τι αλλο να δοκιμασω

Επεξ/σία από elbarto
Δημοσ.

Διάβασε από την Cleveland Clinic: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17449-rotator-cuff-tendonitis

Συγκεκριμένα για τις ενέσεις κορτιζόνης λέει:

Cortisone injections can be very effective in the treatment of the pain. When used, injections should be done in conjunction with a home exercise program for flexibility and strengthening, modification of activities and ice. Other pain controlling options include heat, ice, ultrasound and therapeutic massage.

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...