Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, chessplayer-alexis είπε

Διαφορετικά θα ήταν σαν να έχω κάποιον σε ατομική ανάλυση (ή έστω ψυχοθεραπεία) και να μην τον παραπέμπω για το όποιο σωματικό (καρδιολογικο ή άλλο) θέμα στον συνάδελφο.

Ή, ακόμα χειρότερα, να του βάλω εγώ την αντιυπερτασικη του αγωγή.... 

Λες κι ο καφές μας προκαλεί άγχος..... 

.... 2η σκέψη πάνω σε αυτό που στην ψυχανάλυση αποκαλείται "ανεστραμμένη προοπτική" [reversed perspective] ... Κάποτε μια ασθενής έκανε ένα σχόλιο πάνω στον καιρό που ήταν κακος εκείνες τις μέρες: "να, είναι και αυτές οι ανεμογεννήτριες, τις βάζουν μπρος και .... φυσάει!" 

Αυτός ήταν ο δικός της τρόπος ανάγνωσης της πραγματικότητας: ανεστραμμένος. Το ίδιο ισχύει μάλλον και για αυτόν τον καρδιολόγο (στην συγκεκριμένη περίσταση φυσικά μόνο) ............ αν και είναι σύνηθες το συγκεκριμένο μπέρδεμα. Όμως, άλλη η ταχυκαρδία της καφεΐνης (ή ένας "ευαίσθητος" φλεβόκομβος), άλλη η ταχυκαρδία του άγχους. 

Και άλλο πράγμα είναι ο υποχονδριακός φόβος που σχετίζεται με την ερμηνεία της ταχυκαρδίας απο τον ίδιο τον ασθενή. Εκεί μπορεί να τον βοηθήσει ο παθολόγος- καρδιολόγος - πνευμονολόγος κλπ ώστε να τον κατευθύνει πιο σωστά. Δυστυχώς, στην χώρα μας ακόμα φοβόμαστε πάρα πολύ - και αυτό το λέω και από τη θέση του ιατρού  - να μιλήσουμε ελεύθερα φοβούμενοι ότι θα μας παρεξηγήσουν, θα μας αφήσουν, Θα προσβληθούν κλπ. Η αλήθεια έιναι ότι κάποιοι ασθενείς θα παρεξηγηθούν και θα εγκαταλείψουν το ιατρό που τους συστήνει να δει τον ειδικό αλλά εκτιμώ ότι οι περισσότεροι θα το εκτιμήσουν σε βάθος χρόνου. 

Η χρόνια, υπέρμετρη χρήση καφέ,  μπορεί να προκαλέσει εντονότατο άγχος (και σε σπάνιες περιπτώσεις και ψυχωσικά επεισόδια).

Τουλάχιστον, σε Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημιακού νοσοκομείου ήταν αυτή η αρχική αντιμετώπιση για οποιονδήποτε προσερχόταν με συμπτώματα αγχώδους διαταραχής - κόψιμο του καφέ - και εν συνεχεία όλα τα υπόλοιπα.

Τώρα να διαγνώσει ένας καρδολόγος το σύδρομο Da Costa π.χ. , είναι νομίζω εκτός πραγματικότητας και δε χρειάζεται.

Αυτό που είναι απαράδεκτο και θα πρεπε να αποτελεί επαρκή αιτία για σοβαρές κυρώσεις, είναι η εκμετάλλευση τέτοιων ασθενών και η μη σωστή παραπομπή τους.

Επεξ/σία από xgol
  • Απαντ. 61
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
30 λεπτά πριν, xgol είπε

Δεν ισχύουν αυτά που λες, μην επιμένεις.

Καλέ μου, δεν τα βγάζω μέσα απ' το κεφάλι μου. Το λέω βάσει δικών μου εμπειριών κι αντίστοιχων των οικείων μου. Εάν είσαι ο ίδιος γιατρός και κρατάς τέτοια γραμμή ή οι εμπειρίες σου ήταν άριστες, χαίρομαι για σένα. Όμως, απ' τη στιγμή που υπάρχουν οι περιπτώσεις που λέω, όπως κι ο TS (όπως φαντάζομαι κι άλλοι), είναι άξια συζήτησης. Όταν πάψουν να συμβαίνουν, υπόσχομαι πως θα πάψω να επιμένω. 

Επεξ/σία από Penthesilea
Δημοσ.
2 ώρες πριν, splanis είπε

Για την ιστορία. Πριν χρόνια στην πρώτη μου επίσκεψη σε καρδιολόγο, μου είπε 'μην αγχώνεσαι και μην πίνεις πολλούς καφέδες' 

Οι καφεδες ειναι αληθεια οτι δεν κανουν καλο αλλο που σε τονωνουν. Να πινεις τσαι πρασινο κυριως. Το αγχος και τελεια να εισαι στην υγεια θα σε ριξει καποια στιγμη. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, Penthesilea είπε

Καλέ μου, δεν τα βγάζω μέσα απ' το κεφάλι μου. Το λέω βάσει δικών μου εμπειριών κι αντίστοιχων των οικείων μου. Εάν είσαι ο ίδιος γιατρός και κρατάς τέτοια γραμμή ή οι εμπειρίες σου ήταν άριστες, χαίρομαι για σένα. Όμως, απ' τη στιγμή που υπάρχουν οι περιπτώσεις που λέω, όπως κι ο TS (όπως φαντάζομαι κι άλλοι), είναι άξια συζήτησης. Όταν πάψουν να συμβαίνουν, υπόσχομαι πως θα πάψω να επιμένω. 

4 ώρες πριν, Penthesilea είπε

Μα ένας γιατρός δεν μπορεί να γνωρίζει τη γενικότερη κατάσταση ή/και φάση τού κάθε ασθενή. Ένας καρδιολόγος, οφείλει ν' ασχοληθεί με το πρόβλημα που έκανε τον ασθενή να φτάσει στη πόρτα του, τα συμπτώματα πόνου στη καρδιά. Είναι ευθύνη τού πάσχοντα το ν' αποταθεί στον σωστό γιατρό, προκειμένου να λύσει αυτό που τον ταλαιπωρεί. Χώρια που πολλές φορές ο ίδιος ο ασθενής αποκρύπτει χρήσιμες πληροφορίες απ' τον γιατρό, οπότε πάλι δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον γιατρό που δεν τον παρέπεμψε στον ψυχολόγο ή τον ψυχίατρο (που ούτε είναι υποχρέωσή του ούτε μπορεί να μάθει όλο το background για να το κάνει, αλλά λέμε τώρα).

Πάντως, για μένα, είναι χρήσιμο να ξεκινάνε με ένα τσεκ-απ, καθώς ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις. Μπορεί η αιτία να είναι παθολογική κι όχι ψυχολογική. Βέβαια, αυτό εξαρτάται με τη περίπτωση και τη διαβάθμιση του προβλήματος του καθενός.

Κατά τ' άλλα, όπως παντού υπάρχουν οι επαγγελματίες και μη επαγγελματίες, έτσι συμβαίνει και με τους γιατρούς τής ψυχικής υγείας.  Εάν βλέπουμε κάτι παράξενο, αντιλαμβανόμαστε εκμετάλλευση, δεν υπάρχει βοήθεια (κάτι που έρχεται σε συνεργασία γιατρού κι ασθενή σ' αυτές τις περιπτώσεις, οπότε να μην υπάρχει βιασύνη "α, δεν είναι καλός, δεν βλέπω διαφορά") ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, τότε είναι υποχρέωσή μας να πάμε στον επόμενο - εφόσον δεν γνωρίζουμε, από πρόταση, κάποιον με καλές συστάσεις.

Κολοκύθια καλέ μου. Εκφράζεις προσωπικές απόψεις που είναι παντελώς λανθασμένες και αστήριχτες. 

Αν υπάρχουν προσωπικές εμπειρίες, θετικές ή αρνητικές, είναι ξεχωριστό θέμα. 

Επιμένω πως όσα γράφεις δε σχετίζονται με ότι καλό ή κακό συνέβη σε σένα και τους οικείους σου και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που θα απαγορεύεται σε οποιονδήποτε ασθενή να δει ειδικό πλην του παθολόγου χωρίς παραπομπή, ο κάθε ιατρός πρέπει να ασκεί πρώτα γενική ιατρική και μετά στα της ειδικότητας του.Και μια ερώτηση, εσύ ως ασθενής είσαι σε θέση κάθε φορά να καταλάβεις σε ποια ειδικότητα χρειάζεται να απευθυνθείς για να λύσεις οποιοδήποτε σύμπτωμα σου παρουσιαστεί?

Επεξ/σία από xgol
  • Like 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, xgol είπε

Ποιες είναι οι σπουδές σου και ποση κλινικη εμπειρια εχεις στον συγκεκριμενο τομέα  για να εκφραζεσαι τοσο απόλυτα? 

απαντω σε σενα και σε οσους σχολιασαν αρνητικα το προηγουμενο μηνυμα μου

ειστε παντελως ΑΣΧΕΤΟΙ με το θεμα 

βρεθηκα πολυ προσφατα στο προθαλαμο αυτου του....να το ονομασω "συνδρομο του κατα φαντασιαν ασθενη" (ευτυχως για συντομο χρονικο διαστημα)

ειχα συμπτωματα που εμοιαζαν παθολογικα,αρχισα να κανω συνεχομενες εξετασεις και επισκεψεις σε γιατρους διαφορων ειδικοτητων μπαινοντας σε ενα φαυλο κυκλο

το επομενο βημα ηταν να εμπλεξω και ψυχολογους σε αυτο το φαυλο κυκλο

παιρνω αναποδες λοιπον και αρχιζω να λεω στον εαυτο μου "ξεκολλα μαλακα δεν εχεις τιποτα"

σταματησα τις επισκεψεις σε γιατρους,ιατρικα σαιτ κτλ μαχαιρι

εντατικα δουλεια και γυμναστηριο 

Ως δια μαγειας εξαφανιστηκαν ολα.και τα σωματικα συμπτωματα και οι σκεψεις οτι κατι εχω

επεισα τον εαυτο μου οτι ειμαι καλα και εγινα καλα

Δημοσ.

Εξαιρετική ανάλυση. Ο,τι κάτι δούλεψε για σένα, σημαίνει πως δουλεύει και για τα υπόλοιπα εκατομμύρια ασθενών. Ας καταργηθεί λοιπόν η ψυχιατρική (μη σου πω και η ιατρική, καθώς μπορεί να πάρεις και κάποιο φάρμακο και να μη δουλέψει σε σένα, επομένως θα ΄ναι άχρηστο).

Σχετικέ.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 λεπτά πριν, georgeγ είπε

βρεθηκα πολυ προσφατα στο προθαλαμο αυτου του....να το ονομασω "συνδρομο του κατα φαντασιαν ασθενη" (ευτυχως για συντομο χρονικο διαστημα)

ειχα συμπτωματα που εμοιαζαν παθολογικα,αρχισα να κανω συνεχομενες εξετασεις και επισκεψεις σε γιατρους διαφορων ειδικοτητων μπαινοντας σε ενα φαυλο κυκλο

παιρνω αναποδες λοιπον και αρχιζω να λεω στον εαυτο μου "ξεκολλα μαλακα δεν εχεις τιποτα"

Ως δια μαγειας εξαφανιστηκαν ολα.και τα σωματικα συμπτωματα και οι σκεψεις οτι κατι εχω

Ναι αλλά αυτή είναι η δικιά σου εμπειρία. Δεν είναι για όλους έτσι. Για παράδειγμα και γω σταμάτησα να πηγαίνω σε γιατρούς και να ψάχνω στο ίντερνετ τι έχω, αλλά τσουπ ξαφνικά δεν μπορούσα να πάρω ανάσα και πόναγε η καρδιά μου, για 2 δευτερόλεπτα νομίζω πως πεθαίνω και λεω από μέσα μου αφού ξέρω ότι δεν είναι κάτι γιατί το παθαίνω αυτό; μετά από 5λεπτα που ήρεμω λέω εντάξει όλα καλά αλλά αυτό συνεχίζεται. Δεν είναι τόσο απλό :)

30 λεπτά πριν, xgol είπε

Κολοκύθια καλέ μου. Εκφράζεις προσωπικές απόψεις που είναι παντελώς λανθασμένες και αστήριχτες. 

Επιμένω πως όσα γράφεις δε σχετίζονται με ότι καλό ή κακό συνέβη σε σένα και τους οικείους σου και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που θα απαγορεύεται σε οποιονδήποτε ασθενή να δει ειδικό πλην του παθολόγου χωρίς παραπομπή, ο κάθε ιατρός πρέπει να ασκεί πρώτα γενική ιατρική και μετά στα της ειδικότητας του.Και μια ερώτηση, εσύ ως ασθενής είσαι σε θέση κάθε φορά να καταλάβεις σε ποια ειδικότητα χρειάζεται να απευθυνθείς για να λύσεις οποιοδήποτε σύμπτωμα σου παρουσιαστεί?

Αυτό δεν το χα σκεφτεί ποτέ έχεις απόλυτο δίκιο, για παράδειγμα όταν είχα έναν πόνο στον αφαλό και δεν ήξερα σε τι γιατρό να απευθυνθώ, είχα πάει αρχικά σε μια δερματολόγο και μου λέει δεν είναι κάτι δερματολόγικο να πας σε χειρουργό (ήταν κυστη τελικά). Ακόμα κλαίω εκείνα τα 40 ευρώ :(

Επεξ/σία από splanis
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και το ύφακι του φίλου πάνω είναι λίγο τραγικό, Ήρεμησε λίγο, επειδή εσύ αυτοθεραπευτηκες δεν σημαίνει ότι μπορούν ολοι

Επεξ/σία από splanis
Δημοσ.

μια χαρα ηρεμος ειμαι δεν εχω κανενα υφακι

στα εγραψα ωμα μπας και σε ξεκολλησω οπως ξεκολλησα εγω

αποχωρω (μακρια απο ιατρικα θεματα αρκετα ασχοληθηκα)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 λεπτά πριν, georgeγ είπε

μια χαρα ηρεμος ειμαι δεν εχω κανενα υφακι

στα εγραψα ωμα μπας και σε ξεκολλησω οπως ξεκολλησα εγω

αποχωρω (μακρια απο ιατρικα θεματα αρκετα ασχοληθηκα)

Ναι λες και εγώ δεν είχα τέτοιος γνωστούς και φίλους να μου λένε "ξεκόλλα καλά είσαι"

Αν έρθει ένα κοντινό σ άτομο και σου πει ότι πάσχει από κατάθλιψη θα του πεις μην στεναχωριέσαι πήγαινε δουλειά και γυμναστήριο να φανταστώ Ε; 

Επεξ/σία από splanis
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, splanis είπε

Ναι λες και εγώ δεν είχα τέτοιος γνωστούς και φίλους να μου λένε "ξεκόλλα καλά είσαι"

Αν έρθει ένα κοντινό σ άτομο και σου πει ότι πάσχει από κατάθλιψη θα του πεις μην στεναχωριέσαι πήγαινε δουλειά και γυμναστήριο να φανταστώ Ε; 

Ειναι δυσκολο φιλε και σιγουρα ειδικα οσοι δεν το εχουμε ζησει ακομα πιο δυσκολο να καταλαβουμε πως νιωθει ο αλλος. Σου ευχομαι να ξεπερασεις οτι εχεις να σε πω τα κλασικα κλισε δεν προκειται. 

Επισκέπτης
Δημοσ.
41 λεπτά πριν, xgol είπε

Σε έναν καλό Παθολόγο να απευθύνεστε.

... καλό και έντιμο!

55 λεπτά πριν, georgeγ είπε

= ο ορισμός της μανιακής άρνησης ... να προσέχεις τις κακοτοπιές ... 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, xgol είπε

Την απάντησή μου δεν την εννοούσα πλήρως όπως την εξέλαβες, αλλά δεν έχει σημασία. Επέμενα να το βλέπω υπό μια συγκεκριμένη σκοπιά που μου έβγαζε όλη την υπόλοιπη σκέψη λάθος. Έχεις δίκιο. Σ' ευχαριστώ.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, georgeγ είπε

Το οτι έπιασες εσύ δουλειά σε γυμναστήριο και σου πέρασαν δεν σημαίνει οτι ισχύει γενικώς και για τους υπόλοιπους, αν δεν έχεις επιστημονικά στοιχεία τότε κρατάς την άποψή σου και τα συμπεράσματά σου για τον εαυτό σου. Όταν γίνει καμιά μελέτη με 10000 άτομα σε σειρά ετών και δείξει οτι η ενασχόληση με το γυμναστήριο θα θεραπεύσει τα συμπτώματα του συγκεκριμένου προβλήματος τότε εδώ θα είμαστε πάλι να το συζητήσουμε. Επιτέλους σταματήστε κάποιοι τις παπάτζες με γυμναστήρια, βόλτες, ταξίδια, φίλους κτλ γιατί γίνεστε γραφικοί. Τις παραπάνω συμβουλές μπορείς να τις πεις για κάποιον που ήδη ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή καθώς και ψυχοθεραπεία με ψυχολόγο, δεν έχουνε όλοι τα ίδια προβλήματα και δεν μπορείς να εφαρμόσεις τα παραπάνω εντελώς άκριτα και καθολικά.

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...