xgol Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 (επεξεργασμένο) 18 ώρες πριν, georgeγ είπε ουτε καν διαταραχη το γεγονος οτι το ονομαζει ψυχικη ασθενεια προκειται για μεγαλη ηττα απο εκει ξεκινανε ολα Ποιες είναι οι σπουδές σου και ποση κλινικη εμπειρια εχεις στον συγκεκριμενο τομέα για να εκφραζεσαι τοσο απόλυτα? Επεξ/σία 10 Μαΐου 2018 από xgol
Penthesilea Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 5 ώρες πριν, chessplayer-alexis είπε Ο φίλος που υποστηρίζει "να μην πηγαίνει σε ιατρούς" δεν έχει απολύτως άδικο διότι υπάρχουν και οι ιατρογενείς καταστάσεις που σχετίζονται τόσο με την άγνοια ορισμένων [;] ιατρών για τις ψυχικές παθήσεις με αποτέλεσμα να γίνονται συχνά σωρεία άχρηστων εξετάσεων [και θεραπειών ενίοτε] που όμως επιδεινώνουν το άγχος του ασθενούς [εδώ είναι που έχει δίκιο ο φίλος] όσο και με την εμπορική εκμετάλλευση της υγείας από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους [μεταξύ αυτών και οι ίδιοι οι ψυχίατροι - ψυχοθεραπευτές - ψυχολόγοι που σε κάποιο βαθμό προσπαθούν - συνειδητά ή ασυνείδητα - να δικαιολογήσουν την επαγγελματική τους ιδιότητα]. Μα ένας γιατρός δεν μπορεί να γνωρίζει τη γενικότερη κατάσταση ή/και φάση τού κάθε ασθενή. Ένας καρδιολόγος, οφείλει ν' ασχοληθεί με το πρόβλημα που έκανε τον ασθενή να φτάσει στη πόρτα του, τα συμπτώματα πόνου στη καρδιά. Είναι ευθύνη τού πάσχοντα το ν' αποταθεί στον σωστό γιατρό, προκειμένου να λύσει αυτό που τον ταλαιπωρεί. Χώρια που πολλές φορές ο ίδιος ο ασθενής αποκρύπτει χρήσιμες πληροφορίες απ' τον γιατρό, οπότε πάλι δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον γιατρό που δεν τον παρέπεμψε στον ψυχολόγο ή τον ψυχίατρο (που ούτε είναι υποχρέωσή του ούτε μπορεί να μάθει όλο το background για να το κάνει, αλλά λέμε τώρα). Πάντως, για μένα, είναι χρήσιμο να ξεκινάνε με ένα τσεκ-απ, καθώς ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις. Μπορεί η αιτία να είναι παθολογική κι όχι ψυχολογική. Βέβαια, αυτό εξαρτάται με τη περίπτωση και τη διαβάθμιση του προβλήματος του καθενός. Κατά τ' άλλα, όπως παντού υπάρχουν οι επαγγελματίες και μη επαγγελματίες, έτσι συμβαίνει και με τους γιατρούς τής ψυχικής υγείας. Εάν βλέπουμε κάτι παράξενο, αντιλαμβανόμαστε εκμετάλλευση, δεν υπάρχει βοήθεια (κάτι που έρχεται σε συνεργασία γιατρού κι ασθενή σ' αυτές τις περιπτώσεις, οπότε να μην υπάρχει βιασύνη "α, δεν είναι καλός, δεν βλέπω διαφορά") ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, τότε είναι υποχρέωσή μας να πάμε στον επόμενο - εφόσον δεν γνωρίζουμε, από πρόταση, κάποιον με καλές συστάσεις.
xgol Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Μη γράφετε μπουρδες, πλζ. Ολες οι ειδικοτητες, καρδιολογοι, γυναικολογοι, είναι πρωτα και πανω απ ολα ΙΑΤΡΟΙ. Σε καθε περιπτωση, μακαρι να καταργηθεί συντομα το "δικαιωμα" του ασθενους να απευθύνεται μονος του σε οποια ειδικότητα νομίζει, για να υπάρχει σωστότερη θεραπεία, μικροτερο κόστος και να μη γραφονται αποψεις σαν την απο πάνω. Υ.Γ. Βεβαια ενα θέματακι (θεματαρα) υπάρχει με την εκπαίδευση των Γεν. Ιατρών, αλλά ας γίνει μια αρχη.. 1
Επισκέπτης Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 17 λεπτά πριν, Penthesilea είπε Ένας καρδιολόγος.... Πίστεψέ με φίλε μου, ξέρουν ΠΟΛΎ ΚΑΛΆ. Όπως λες είναι δουλειά του - μέσα από την επιστήμη του - να μπορεί να διακρίνει εάν είναι κάτι δικό του ή όχι. Όταν αρκετοί (για να μην πω: οι περισσότεροι), χορηγούν αντικαταθλιπτικα και αγχολυτικά... μάλλον ξέρουν. Και σου τον λέω με προσωπική πείρα 15 ετων🙈🙉🙊
Penthesilea Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 (επεξεργασμένο) Δεν λέω πως είναι ανίκανος ο γιατρός της κάθε ειδικότητας να κρίνει αντιστοίχως, αλίμονο. Αυτό που λέω είναι πως είναι αδύνατον να ξέρει τη βαρύτητα του background του καθενός, ώστε να πει πήγαινε σε ψυχολόγο/ψυχίατρο. Πχ ένας καρδιολόγος, θα σου πει «δεν βλέπω κάτι, είναι από άγχος» και να μείνει εκεί το θέμα, ενώ εσύ να 'χεις 1002 ιδέες να τρέχουν στο κεφάλι σου ή οτιδήποτε που σχετίζεται με το ψυχολογικό πρόβλημα που 'χεις. Επεξ/σία 10 Μαΐου 2018 από Penthesilea
Επισκέπτης Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 34 λεπτά πριν, Penthesilea είπε ... 34 λεπτά πριν, Penthesilea είπε ... «δεν βλέπω κάτι, είναι από άγχος»... .... ΚΑΙ θα σας συνιστούσα όμως να δείτε κάποιον ειδικότερο από εμένα πάνω στο θέμα αυτό. Αυτό θα ήταν σωστός επαγγελματισμος ....
splanis Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Μέλος Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Για την ιστορία. Πριν χρόνια στην πρώτη μου επίσκεψη σε καρδιολόγο, μου είπε 'μην αγχώνεσαι και μην πίνεις πολλούς καφέδες'
Επισκέπτης Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 (επεξεργασμένο) Διαφορετικά θα ήταν σαν να έχω κάποιον σε ατομική ανάλυση (ή έστω ψυχοθεραπεία) και να μην τον παραπέμπω για το όποιο σωματικό (καρδιολογικο ή άλλο) θέμα στον συνάδελφο. Ή, ακόμα χειρότερα, να του βάλω εγώ την αντιυπερτασικη του αγωγή.... 58 λεπτά πριν, splanis είπε Για την ιστορία. Πριν χρόνια στην πρώτη μου επίσκεψη σε καρδιολόγο, μου είπε 'μην αγχώνεσαι και μην πίνεις πολλούς καφέδες' Λες κι ο καφές μας προκαλεί άγχος..... 58 λεπτά πριν, splanis είπε Για την ιστορία. Πριν χρόνια στην πρώτη μου επίσκεψη σε καρδιολόγο, μου είπε 'μην αγχώνεσαι και μην πίνεις πολλούς καφέδες' .... 2η σκέψη πάνω σε αυτό που στην ψυχανάλυση αποκαλείται "ανεστραμμένη προοπτική" [reversed perspective] ... Κάποτε μια ασθενής έκανε ένα σχόλιο πάνω στον καιρό που ήταν κακος εκείνες τις μέρες: "να, είναι και αυτές οι ανεμογεννήτριες, τις βάζουν μπρος και .... φυσάει!" Αυτός ήταν ο δικός της τρόπος ανάγνωσης της πραγματικότητας: ανεστραμμένος. Το ίδιο ισχύει μάλλον και για αυτόν τον καρδιολόγο (στην συγκεκριμένη περίσταση φυσικά μόνο) ............ αν και είναι σύνηθες το συγκεκριμένο μπέρδεμα. Όμως, άλλη η ταχυκαρδία της καφεΐνης (ή ένας "ευαίσθητος" φλεβόκομβος), άλλη η ταχυκαρδία του άγχους. Και άλλο πράγμα είναι ο υποχονδριακός φόβος που σχετίζεται με την ερμηνεία της ταχυκαρδίας απο τον ίδιο τον ασθενή. Εκεί μπορεί να τον βοηθήσει ο παθολόγος- καρδιολόγος - πνευμονολόγος κλπ ώστε να τον κατευθύνει πιο σωστά. Δυστυχώς, στην χώρα μας ακόμα φοβόμαστε πάρα πολύ - και αυτό το λέω και από τη θέση του ιατρού - να μιλήσουμε ελεύθερα φοβούμενοι ότι θα μας παρεξηγήσουν, θα μας αφήσουν, Θα προσβληθούν κλπ. Η αλήθεια έιναι ότι κάποιοι ασθενείς θα παρεξηγηθούν και θα εγκαταλείψουν το ιατρό που τους συστήνει να δει τον ειδικό αλλά εκτιμώ ότι οι περισσότεροι θα το εκτιμήσουν σε βάθος χρόνου. Επεξ/σία 10 Μαΐου 2018 από Επισκέπτης
Penthesilea Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Όταν βλέπω απελπισμένους ανθρώπους ν' ανοίγουν νήματα σε διάφορες διαδικτυακές κοινότητες, να λένε το και το, και όλα να δείχνουν συμπτώματα κατάθλιψης, κι οι απαντήσεις να είναι τραλαλά και τραλαλό, αντί να λένε το προφανές «πήγαινε σε κάποιον ειδικό», δεν μου φαίνεται διόλου παράξενο αυτό που λες στο κλείσιμό σου, chessplayer-alexis. Για να μη μιλήσουμε για τη ρετσινιά σ' αυτά τα θέματα. Απ' όπου και να το πιάσεις ζέχνει. Δυστυχώς, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.
Επισκέπτης Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 1 λεπτό πριν, Penthesilea είπε Όταν βλέπω απελπισμένους ανθρώπους ν' ανοίγουν νήματα σε διάφορες διαδικτυακές κοινότητες, να λένε το και το, και όλα να δείχνουν συμπτώματα κατάθλιψης, κι οι απαντήσεις να είναι τραλαλά και τραλαλό, αντί να λένε το προφανές «πήγαινε σε κάποιον ειδικό», δεν μου φαίνεται διόλου παράξενο αυτό που λες στο κλείσιμό σου, chessplayer-alexis. Για να μη μιλήσουμε για τη ρετσινιά σ' αυτά τα θέματα. Απ' όπου και να το πιάσεις ζέχνει. Δυστυχώς, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Μακάρι ο φίλος που άνοιξε το topic να βρει την δική του άκρη ... Δυστυχώς, κι όπως το γράφει και στο άνοιγμα που κάνει, τα οικονομικά ΄του δεν του επιτρέπουν να συνεχίζει τις επισκέψεις που πιθανότατα θα τον ανακούφιζαν (και πιθανώς να είναι αρκετό αυτό για αρχή). Σε αυτό το σημείο είναι υπόλογη η πολιτεία που άφησε να καταρρεύσει ένα - κάποτε - υγιές ΕΣΥ (και το λέω χωρίς κανέναν πολιτικό χρωματισμό) κατάντησε εκεί που είναι σήμερα και αυτός ο άνθρωπος (και μαζί του και άλλοι πολλοί) δε θα μπορέσει να βρει μια αξιοπρεπή θεραπεία σε Δημόσιο Φορέα Υγείας. Στις "κανονικές" χώρες, το ΕΣΥ καλύπτει 2-5 χρόνια ψυχοθεραπείας + ψυχανάλυσης εδώ και >20 χρόνια .... Και μιλάμε για 1-4 συνεδρίες εβδομαδιαίως .... Τόσο αξιολύπητοι είμαστε ακόμα .... Φυσικά, διαθέτουν "νόρμες" που ελέγχουν και εγκρίνουν εκπαιδεύσεις κλπ. .... η μικρή Νεφέλη ρωτάει: Μαμά! Εϊναι μακριά η Αυστραλία; κι η μαμά απαντάει: Σκάσε και κολύμπα!
Penthesilea Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Όταν υπάρχουν τα χρήματα, τότε σίγουρα έχουμε περισσότερες επιλογές. Δεν το συζητώ. Δεν χρειάζεται ν' απογοητευόμαστε, όμως. Δεν ξέρω την ηλικία τού TS... Εάν είναι φοιτητής, θα μπορούσε να κοιτάξει εάν υπάρχει ψυχολόγος στη σχολή του. Έπειτα, ψυχολόγοι και ψυχίατροι υπάρχουν και σε νοσοκομεία, που είναι δωρεάν. Υπάρχουν οι ευσυνείδητοι που πετυχαίνουν μικρά θαύματα, μεταμορφώνοντας ζωές, κι ας πρόκειται για μια τρυπούλα τού δημόσιου νοσοκομείου.
splanis Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Μέλος Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 (επεξεργασμένο) 18 λεπτά πριν, Penthesilea είπε Όταν βλέπω απελπισμένους ανθρώπους ν' ανοίγουν νήματα σε διάφορες διαδικτυακές κοινότητες, να λένε το και το, και όλα να δείχνουν συμπτώματα κατάθλιψης, κι οι απαντήσεις να είναι τραλαλά και τραλαλό, αντί να λένε το προφανές «πήγαινε σε κάποιον ειδικό», δεν μου φαίνεται διόλου παράξενο αυτό που λες στο κλείσιμό σου, chessplayer-alexis. Για να μη μιλήσουμε για τη ρετσινιά σ' αυτά τα θέματα. Απ' όπου και να το πιάσεις ζέχνει. Δυστυχώς, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Όπως έγραψα στην αρχή το άνοιξα το τόπικ για να μοιραστούν άτομα τις εμπειρίες τους, δεν το άνοιξα από απελπισία ούτε ψαχνω λύσεις εδώ Επεξ/σία 10 Μαΐου 2018 από splanis
Penthesilea Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Μόλις τώρα, splanis είπε Όπως έγραψα στην αρχή το άνοιξα το τόπικ για να μοιραστούν άτομα τις εμπειρίες τους, δεν το άνοιξα από απελπισία ούτε ψαχνω λύσεις εδώ Γενικά το είπα, αφού συχνά βλέπω ν΄ ανοίγονται θέματα σε διάφορες κοινότητες. Δεν το έλεγα για σένα, μη με παρεξηγείς.
xgol Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 3 ώρες πριν, Penthesilea είπε Δεν λέω πως είναι ανίκανος ο γιατρός της κάθε ειδικότητας να κρίνει αντιστοίχως, αλίμονο. Αυτό που λέω είναι πως είναι αδύνατον να ξέρει τη βαρύτητα του background του καθενός, ώστε να πει πήγαινε σε ψυχολόγο/ψυχίατρο. Πχ ένας καρδιολόγος, θα σου πει «δεν βλέπω κάτι, είναι από άγχος» και να μείνει εκεί το θέμα, ενώ εσύ να 'χεις 1002 ιδέες να τρέχουν στο κεφάλι σου ή οτιδήποτε που σχετίζεται με το ψυχολογικό πρόβλημα που 'χεις. Δεν ισχύουν αυτά που λες, μην επιμένεις.
splanis Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Μέλος Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Εμένα προσωπικά ποτε κανένας γιατρός δεν μου είπε να δω κάποιον ψυχολόγο απλά όλοι λένε "μην αγχώνεσαι". Μάλιστα ένας παθολογος μου πρότεινε να μου γράψει αγχολυτικα
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα