Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας! 

Είμαι τελειόφοιτος σε σχολή Πληροφορικής χωρίς καθόλου εμπειρία στον εργασιακό χώρο και έκανα διάφορες αιτήσεις για full time θέσεις εργασίας σαν Junior/Entry level developer.

Προς το παρόν έχω περάσει από 3 συνεντεύξεις σε μια εταιρεία όπου ενημερώθηκα για το Project στο οποίο θα μπω και μου φάνηκε ΟΚ προκειμένου να αποκτήσω εμπειρία κλπ και η τελική πρόταση θα γίνει την Παρασκευή.

Επίσης πέρασα στα τέλη του προηγούμενου μήνα από μια πρώτη συνέντευξη σε μια άλλη εταιρεία (πιο μεγάλη, με διάφορες θυγατρικές στο εξωτερικό) που κάποια project της , τα οποία και συζητήσαμε κατά την διάρκεια της αναγνωριστικής αυτής συνέντευξης ήταν πιο κοντά σε αυτό που ψάχνω. Το θέμα μου όμως είναι ότι φάνηκαν να ενδιαφέρονται και μου είπαν ότι γενικά ψάχνουν για άτομα και οτι θα με ειδοποιήσουν μέσα στον Μάιο προκειμένου να περάσω κάποια tests για να δουν που θα με τοποθετήσουν αλλά δεν έχω λάβει ακόμα κάποια ειδοποίηση.

Και στις 2 εταιρείες έχω πει ότι είμαι διαθέσιμος να ξεκινήσω δουλειά από 1/7. Οπότε γίνεται να αποδεχτώ την πρόταση της πρώτης εταιρείας και στην συνέχεια αν μου γίνει (καλύτερη) πρόταση από την άλλη εταιρεία να απορρίψω την πρώτη πρόταση ή όχι γιατί θα τους "κρεμάσω" ? Είναι προτιμότερο να απορρίψω την πρώτη πρόταση, ρισκάροντας έτσι να μην έχω στο τέλος καμία πρόταση?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, takatakaros είπε

Και στις 2 εταιρείες έχω πει ότι είμαι διαθέσιμος να ξεκινήσω δουλειά από 1/7. Οπότε γίνεται να αποδεχτώ την πρόταση της πρώτης εταιρείας και στην συνέχεια αν μου γίνει (καλύτερη) πρόταση από την άλλη εταιρεία να απορρίψω την πρώτη πρόταση ή όχι γιατί θα τους "κρεμάσω" ?  Είναι προτιμότερο να απορρίψω την πρώτη πρόταση, ρισκάροντας έτσι να μην έχω στο τέλος καμία πρόταση?

Σαφώς και γίνεται αν δε σε δεσμεύει κάποιο συμβόλαιο αλλά είναι επαγγελματικά ανήθικο.

Καλό είναι τώρα που είσαι στην αρχή της σταδιοδρομίας σου να μην υιοθετήσεις τέτοιες τακτικές και ποτέ να μην ξεχνάς ότι είμαστε μια πάρα πολύ μικρή χώρα και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, εύκολα μπορεί να "κάψει" κάποιος το όνομά του.

Αν δεν έχεις απόλυτο πρόβλημα επιβίωσης αυτή τη στιγμή πάρε το ρίσκο σου αλλά σκέψου πρώτα ποιό εργασιακό περιβάλλον σου ταιρίαζει αλλά και του ταιριάζεις μακροπρόθεσμα, μπορεί στην πιο δελεαστική πρόταση να μην είναι όλα όπως φαίνονται στη συνέχεια.

Με τον καιρό θα αποκτήσεις κρίση.

Σου εύχομαι καλή σταδιοδρομία !

Επεξ/σία από The King
  • Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.

Εν ουσία αυτό που ειπώθηκε.

Κάτι επιπλέον σε πρακτικό επίπεδο, αυτή τη στιγμή που ακόμα δεν έχεις καριέρα, δεν έχει καμία σημασία που θα πας. Είναι σα να είσαι νήπια και να συζητάμε σε ποιο δημοτικό είναι καλύτερα να ξεκινήσεις: μπορεί να υπάρχουν διάφορες, αλλά είναι noise μπροστά στο πόσα πράγματα έχεις να αφομοιώσεις από τις 2-3 πρώτες δουλειές σου και τελικά αυτό δε θα κρίνει απολύτως τίποτα. Όταν έρθει η ώρα να διαλέξεις πανεπιστήμιο και σχολή, εκεί ναι έχει περισσότερο νόημα.

Και κάτι φιλοσοφικό: σε οτιδήποτε κάνεις, πρέπει να έχεις μια εσωτερική πυξίδα. Και ηθικά, και επαγγελματικά, και σε όλα. Μπορεί αυτή η πυξίδα να αλλάξει κατεύθυνση σε κάποια πράγματα με τον καιρό, αλλά πάντα πρέπει να έχεις μια πυξίδα, γιατί αυτό είναι που καθορίζει αν είσαι κάποιος (είτε καλός είτε κακός, δεν κρίνω) ή αν είσαι κανένας άξιος αναφοράς.

Οπότε οκ, δε θα σε μαλώσω που ρώτησες, αλλά αυτά τα πράγματα καταλαβαίνεις και μόνος σου ότι είναι στον άνθρωπο, όπως είναι το αν θα έχεις πέντε γκόμενες ταυτόχρονα. Εκεί δε ρωτάς, κάνεις αυτό που λέει η πυξίδα σου.

Κάνε το ίδιο και επαγγελματικά. Μη ρωτάς άλλους τι πρέπει να λέει η δική σου πυξίδα. Και όταν κάνεις μαλακία, own it και μάθε από αυτήν.

• Like 4
  • Thanks 5
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, defacer είπε

Και κάτι φιλοσοφικό: σε οτιδήποτε κάνεις, πρέπει να έχεις μια εσωτερική πυξίδα. Και ηθικά, και επαγγελματικά, και σε όλα. Μπορεί αυτή η πυξίδα να αλλάξει κατεύθυνση σε κάποια πράγματα με τον καιρό, αλλά πάντα πρέπει να έχεις μια πυξίδα, γιατί αυτό είναι που καθορίζει αν είσαι κάποιος (είτε καλός είτε κακός, δεν κρίνω) ή αν είσαι κανένας άξιος αναφοράς.

Οπότε οκ, δε θα σε μαλώσω που ρώτησες, αλλά αυτά τα πράγματα καταλαβαίνεις και μόνος σου ότι είναι στον άνθρωπο, όπως είναι το αν θα έχεις πέντε γκόμενες ταυτόχρονα. Εκεί δε ρωτάς, κάνεις αυτό που λέει η πυξίδα σου.

Κάνε το ίδιο και επαγγελματικά. Μη ρωτάς άλλους τι πρέπει να λέει η δική σου πυξίδα. Και όταν κάνεις μαλακία, own it και μάθε από αυτήν.

Τι ωραία που τα είπες!!!!

Μπράβο και για αυτό που είπες αλλά και για τον τρόπο που τα είπες

Δημοσ.

Εγώ πιστεύω οτι εξαρτάται.

Να εξήγησω:

Έστω ότι σου δίνει μια εταιρεία προσφορά, υπογράφεις και μετά από μια βδομάδα σου στέλνει η εταιρεία των ονείρων σου(ή τέλοσπαντων μια πολύ καλύτερη) ,δεν νομίζω πως κάποιος θα έλεγε όχι εκτός και αν η 1 είναι μια μικρή εταιρεία και ξέρεις οτι θα δυσκολευτεί να βρει έγκαιρα αντικαταστάτη ή αμα έχει προχωρήσει το θέμα σε σημείο ξεκινάς να εργάζεσαι σε 2 μέρες με την 1.

Από εκεί και πέρα μπορείς να κάνεις και άλλα πράγματα:

1. Λες στην εταιρεία 2 (πριν υπογράψεις με την 1) ότι ξέρετε έχω προσφορά και λήγει σε Χ μέρες, οπότε αν όντως θέλετε να υπάρξει συνεργασία επισπεύστε. Αν γίνει αυτό έχεις και τις δύο προσφορές διαλέγεις και πέρα από κάποιες ώρες που χαλάστηκαν για τις συνεντεύξεις σου, no hard feelings.
  2. Λες στην εταιρεία 1 να σου δώσει μια παράταση μέχρι να υπογράψεις αλλά δεν ξέρω if it's applicable εδώ μιας και μέσα στον Μαίο είναι από αύριο μέχρι σε 21 μέρες.
  • Like 1
Δημοσ.

να δειξεις το ηθος και την συνεπεια που περιμενεις να σου δειξει κι ο εργοδοτης σου.

Εισαι μικρος ακομα σεβαστο αλλα εκτος απο τον προγραμματισμο θα πρεπεη να μαθεις και την επαγγελματικη και ηθικη δεοντολογια και ακεραιοτητα.

• Like 2
Δημοσ.
Στις 5/9/2018 στις 4:43 ΜΜ, takatakaros είπε

Και στις 2 εταιρείες έχω πει ότι είμαι διαθέσιμος να ξεκινήσω δουλειά από 1/7. Οπότε γίνεται να αποδεχτώ την πρόταση της πρώτης εταιρείας και στην συνέχεια αν μου γίνει (καλύτερη) πρόταση από την άλλη εταιρεία να απορρίψω την πρώτη πρόταση ή όχι γιατί θα τους "κρεμάσω" ? Είναι προτιμότερο να απορρίψω την πρώτη πρόταση, ρισκάροντας έτσι να μην έχω στο τέλος καμία πρόταση?

Και όταν απορρίψεις την πρώτη και δεν έρθει ποτέ η δεύτερη τι θα κάνεις; Τίποτε, θα βγεις πάλι να ψάχνεις.

Όσο για το "ηθικό" του θέματος - αν σε χρειάζεται και σε θέλει τόσο πολύ, μπορεί να σου δώσει όσα και ο άλλος και να σε κρατήσει. Αν όχι, μην νομίζεις ότι του κάνεις χάρη να έχει έναν υπάλληλο που το μισό του μυαλό θα είναι στο "πότε θα φύγω από εδώ".

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...