crossmo Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Share Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 19 ώρες πριν, dimoskoutr είπε Πάντα υπάρχει η επιλογή αγοράς online χώρου για τα σημαντικά και τα υπόλοιπα χαλαρά σε ένα nas και έναν εξωτερικό δίσκο και καθαρίζεις... Έτσι και τα επιστημονικά θα τα βρίσκεις από παντού και τα υπόλοιπα χαλαρά ούτε πολύπλοκες στρατηγικές αποθήκευσης... Αλλιώς 2 nas με συγχρονισμό από το internet σε διαφορετικά site και dns για να μπαίνεις οπότε θες από όπου θες, σαφώς πιο πολύπλοκο... Υποστηρίζεται από τα synology σίγουρα. Από τα qnap δεν ξέρω... Καλημέρα και από εμένα, Να επιβεβαιώσω πως γίνεται και από τα qnap, έχω επισυνάψει και σχετικά screens Ενδεικτικά θα σας περιγράψω το δικό μου setup, ίσως βοηθήσει Έχω 2 QNAP, ένα TS-212 με 4 ΤΒ σε linear mode και ένα TS-253A-8GB με 6 TB Raid 0 με allocated space 2.5TB για αρχή, έχω κρατήσει 3,5 TB για μελλοντικές επεκτάσεις ή στησίματα (virtualiziation station κ.λ.π) Το TS-212 το χρησιμοποιώ αποκλειστικά για back up του TS-253 και Dropbox/Google/Οne drive cloud backups Επιπρόσθετα ανεβάζω το ίδιο back up στο idrive με 5ΤΒ storage (υπάρχει και app διαθέσιμο μέσα στο app store του Qnap που το συνδέει άμεσα με τον λογαριασμό) με VDSL 10 up.Να πω δε πως το idrive έχει σε προσφορά για 1 χρόνο 5ΤΒ cloud storage με 6.95$, ας το τσεκάρει όποιος ενδιαφέρεται, αν βέβαια τον καλύπτουν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Plex server στο TS-253 με άψογο streaming και μέσω lan και μέσω Internet και kodi για online streaming μέσω της μιας εκ τω 2 hdmi του TS-253 (αν και η απόδοση του Kodi στο κυρίως H96+ tv box μου σε 4Κ είναι ανώτερη) Σε 1000 δίκτυο έχω ταχύτητες >100MB/sec κάτι που κάνει τις μεταφορές αρχείων από NAS σε PC αέρα Πολύ θετικό και χρήσιμο στα qnap είναι η χρήση τους σαν VPN servers, αν και είναι κάτι που φαντάζομαι το δίνουν και άλλα καλά NAS της αγοράς. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
koufs Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Share Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Στις 5/9/2018 στις 4:14 ΜΜ, prometheas είπε Αν τα δεδομένα σου ειναι πολύτιμα και αναντικατάστατα θα πρέπει να σκεφτείς οπωσδήποτε στρατηγική backup (οff-site / cloud) Κανένα NAS δεν είναι απολύτως ασφαλές. Από αυτά που αναφέρεις θα προτιμούσα το Synology 918. +1 από μένα, και αναφέρθηκε και από poulinos, το RAID ΔΕΝ είναι backup, ότι σημαντικό έχεις, θα το φυλάς και σε άλλο μέσο/χώρο, κάνω 2 ξεχωριστά backups του synology, σε usb HDDs που έχω στη δουλειά κρυπτογραφημένα, και φέρνω εναλλάξ στο σπίτι ένα κάθε ΣΚ (υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι με υπέρ και κατά ο καθένας) δεν έχεις κανένα λόγο να κάνεις RAID όσον αφορά ασφάλεια δεδομένων Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
poulinos Δημοσ. 11 Μαΐου 2018 Share Δημοσ. 11 Μαΐου 2018 to raid ειναι μια ωραια λυση για να εχεις ενα backup αμα σκασει ο δισκος.αν κανεις βλακεια και δεν εχεις backup αλλου ή δεν εχεις differential backup τοτε...... στον πασαλο οπως λενε. On 10/5/2018 at 22:44, koufs said: +1 από μένα, και αναφέρθηκε και από poulinos, το RAID ΔΕΝ είναι backup, ότι σημαντικό έχεις, θα το φυλάς και σε άλλο μέσο/χώρο, κάνω 2 ξεχωριστά backups του synology, σε usb HDDs που έχω στη δουλειά κρυπτογραφημένα, και φέρνω εναλλάξ στο σπίτι ένα κάθε ΣΚ (υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι με υπέρ και κατά ο καθένας) δεν έχεις κανένα λόγο να κάνεις RAID όσον αφορά ασφάλεια δεδομένων Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
miltos_k Δημοσ. 17 Μαΐου 2018 Share Δημοσ. 17 Μαΐου 2018 Όλα τα συστήματα που αναφέρθηκαν καλά και ωραία, QNAP, Synology κτλ RAID? Σύμφωνοι. Τι τύπο RAID? Ανάλογα με το επίπεδο ασφάλειας που θέλουμε να έχουμε. Αποφεύγουμε το hardware RAID, σε μια ενδεχόμενη βλάβη μητρικής ή RAID controller, πόσο εύκολα θα μεταφέρουμε την συστοιχία δίσκων μας, σε άλλου τύπου controller??? Software RAID λοιπόν, σε διάφορους συνδυασμούς, mirror, mirror+parity,single parity, double parity, triple parity κτλ... Ωραία ως εδώ... χτύπησε ένας σκληρός δίσκος.... είμαι προστατευμένος.... χτύπησε δεύτερος.... κτλ.... Τί γίνεται όμως με την αλλοίωση των δεδομένων μας?? Ένα φαινόμενο το οποίο παρουσιάζεται μακροπρόθεσμα, και λίγο πολύ όλοι το έχουμε παρατηρήσει σε βίντεο και φωτογραφίες? (που είναι και το κυριότερο ζητούμενο για τον νηματοθέτη?) Η απάντηση έρχεται από το σύστημα αρχείων ZFS. Εκτός των άλλων περιπτώσεων, έχουμε και την επιλογή να τρέχουμε συστηματικούς ελέγχους ακεραιότητας των δεδομένων μας (scrubs), που κατά την διάρκεια αυτών, αν το σύστημα ανακαλύψει ότι δεν του βγαίνει ο έλεγχος ισοτιμίας θα προσπαθήσει να διορθώσει με "καλά" δεδομένα.... ενώ αν αποτύχει θα σε ενημερώσει και θα λάβεις τα μέτρα σου (π.χ. αντικατάσταση δίσκου λόγω bad sectors κτλ) Το αντίτιμο αυτού? Απαιτεί hardware επιπέδου server. Για να γίνω λίγο πιο σαφής, ότι έκπτωση κάνεις στο hardware τόση έκπτωση θα κάνεις και στην ασφάλεια των δεδομένων σου. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
poulinos Δημοσ. 17 Μαΐου 2018 Share Δημοσ. 17 Μαΐου 2018 5 hours ago, miltos_k said: Αποφεύγουμε το hardware RAID, σε μια ενδεχόμενη βλάβη μητρικής ή RAID controller, πόσο εύκολα θα μεταφέρουμε την συστοιχία δίσκων μας, σε άλλου τύπου controller??? Software RAID λοιπόν, σε διάφορους συνδυασμούς, mirror, mirror+parity,single parity, double parity, triple parity κτλ... εδω ειναι ενα μεγαλο θεμα.απο την μια το hardware ειναι σε πιο Low level οποτε καλυτερα απο την αλλη ναι ισχυει αυτο που λες ειδικα οταν δεν μιλαμε για raid 1.αν πας να βαλεις raid σε αλλο Mobo το πιο πιθανο ειναι να σου ζητησει format.μπορει να γινει το ιδιο ακομα και σε νεο ιδιο Mobo αν θυμαμαι καλα. το software απο την αλλη δεν το εμπιστευομαι πολυ επειδη ακριβως ειναι software. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
miltos_k Δημοσ. 17 Μαΐου 2018 Share Δημοσ. 17 Μαΐου 2018 1 ώρα πριν, poulinos είπε εδω ειναι ενα μεγαλο θεμα.απο την μια το hardware ειναι σε πιο Low level οποτε καλυτερα απο την αλλη ναι ισχυει αυτο που λες ειδικα οταν δεν μιλαμε για raid 1.αν πας να βαλεις raid σε αλλο Mobo το πιο πιθανο ειναι να σου ζητησει format.μπορει να γινει το ιδιο ακομα και σε νεο ιδιο Mobo αν θυμαμαι καλα. το software απο την αλλη δεν το εμπιστευομαι πολυ επειδη ακριβως ειναι software. Και συμφωνώ και διαφωνώ. Software τρέχει και ο controller. Δεν μπορείς να πειράξεις τίποτα εκεί, δεν σε ρωτάει, δεν ξέρεις τι "σκέφτεται" Και σαφώς, και στις δύο περιπτώσεις, αν είναι να πάει κάτι στραβά θα πάει, την πιο κρίσιμη στιγμή και με το χειρότερο δυνατό τρόπο (Μέρφυ). Οπότε συμφωνώ απόλυτα και με τα διπλά και τριπλά backup, και εφόσον είναι δυνατόν απομακρυσμένα το ένα από το άλλο. Περιπτώσεις κλοπής, πυρκαγιάς, κεραυνών κτλ... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
poulinos Δημοσ. 17 Μαΐου 2018 Share Δημοσ. 17 Μαΐου 2018 2 minutes ago, miltos_k said: Και συμφωνώ και διαφωνώ. Software τρέχει και ο controller. Δεν μπορείς να πειράξεις τίποτα εκεί, δεν σε ρωτάει, δεν ξέρεις τι "σκέφτεται" Και σαφώς, και στις δύο περιπτώσεις, αν είναι να πάει κάτι στραβά θα πάει, την πιο κρίσιμη στιγμή και με το χειρότερο δυνατό τρόπο (Μέρφυ). Οπότε συμφωνώ απόλυτα και με τα διπλά και τριπλά backup, και εφόσον είναι δυνατόν απομακρυσμένα το ένα από το άλλο. Περιπτώσεις κλοπής, πυρκαγιάς, κεραυνών κτλ... απλα ναι προτιμω να γινεται σε πιο Low level επιπεδο παρα πχ μεσα απο τα windows.καλα ναι και κεραυνος μπορει να πεσει και να σου καψει ολο το Nas.εκει τι να το κανεις το Raid backup. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
masteripper Δημοσ. 18 Μαΐου 2018 Share Δημοσ. 18 Μαΐου 2018 Πάντως σε οικιακές καταστάσεις δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο το Raid είναι η λύση...θεωρώ ότι είναι πολύ καλύτερα το κυκλικό sync.. δηλαδή ότι γράφω στον 1 δίσκο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το κάνεις sync στον επόμενο...και πάει λέγοντας.. Επίσης αν αγχώνεσαι τόσο πολύ για τα αρχεία σου μια λύση είναι το cloud.. και μια άλλη το tape .. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
poulinos Δημοσ. 18 Μαΐου 2018 Share Δημοσ. 18 Μαΐου 2018 28 minutes ago, masteripper said: Πάντως σε οικιακές καταστάσεις δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο το Raid είναι η λύση...θεωρώ ότι είναι πολύ καλύτερα το κυκλικό sync.. δηλαδή ότι γράφω στον 1 δίσκο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το κάνεις sync στον επόμενο...και πάει λέγοντας.. Επίσης αν αγχώνεσαι τόσο πολύ για τα αρχεία σου μια λύση είναι το cloud.. και μια άλλη το tape .. λογικο αυτο γιατι το raid καλη φαση αν χτυπησει δισκος αλλα κακη φαση αν κανεις το λαθος εσυ.πιο παλια το ειχα κανει σε στυλ δυο δισκοι και τα backup δυο φορες Manual σαν να εκανα εγω το raid.βεβαια παλι αμα χτυπησουν και οι 2 δισκοι/κλοπη κτλ τα χανεις ολα.εσυ λες σαν differential backup απλα εκει θες αρκετους δισκους οπως και πρεπει καπου να κρατας τα αρχεια τα καινουρια μεχρι να τα ριξεις στον επομενο δισκο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Επισκέπτης Δημοσ. 18 Μαΐου 2018 Share Δημοσ. 18 Μαΐου 2018 (επεξεργασμένο) Τελικά θα προχωρήσω σε μια σύνθετη λύση με δύο Nas και 4+2 δίσκους. Για την ώρα στο ενα nas χρησιμοποιώ raid 10 θυσιάζοντας στην ουσία το μισό χώρο. Ποια είναι η γνώμη σας; Επεξ/σία 18 Μαΐου 2018 από Επισκέπτης Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
koufs Δημοσ. 18 Μαΐου 2018 Share Δημοσ. 18 Μαΐου 2018 (επεξεργασμένο) το raid έχει νόημα, αν θες να ελαχιστοποιήσεις τoν πιθανό χρόνο downtime, πχ έχεις επιχείρηση που για να "τρέξει", πρέπει να έχεις πρόσβαση σε δεδομένα ή προγράμματα που υπάρχουν στο NAS, τότε θες RAID, αλλά πάλι ένα απλό NAS δεν σου κάνει (οι επεγγελματικές λύσεις, έχουν διπλές κάρτες δικτύου, διπλά τροφοδοτικά κλπ, αν χαλάσει το ένα να συνεχισουν να δουλεύουν) - για το θέμα του backup, δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος να έχεις RAID, όχι μόνο δεν ασφαλίζεις τα δεδομένα σου, αλλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αυξάνεις τις πιθανότητες να τα χάσεις (αν δεν υπάρχει άλλο backup) από να τα είχες σε ένα απλό δίσκο - υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι, που μπορούν να χαθούν δεδομένα από RAID, όχι μόνο λάθος του χρήστη, άπειρες ιστορίες υπάρχουν στο νετ, δεν γίνεται κάθε μέρα, αλλά το ρισκάρεις; Επεξ/σία 18 Μαΐου 2018 από koufs Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Επισκέπτης Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 Share Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 Στις 18/5/2018 στις 9:13 ΜΜ, koufs είπε υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι, που μπορούν να χαθούν δεδομένα από RAID ... υποψιάζομαι ότι καταλαβαίνω ... Τίποτα δεν είναι απόλυτα ασφαλές. =========================================================== Και ακόμα μια ... ερασιτεχνική ερώτηση: όταν δεν το χρησιμοποιώ είναι προτιμότερο να είναι κλειστό; Θέλω να πω - υγεία δίσκων, θερμοκρασίες κλπ Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
koufs Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 Share Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 δεν ξέρω αν υπάρχει θέμα ιδιαίτερο με τους δίσκους, αλλά εξαρτάται τι εφαρμογές χρησιμοποιείς και πως, αν πχ το χρησιμοποιείς για να καταγράφεις logs πχ από router θα πρέπει να είναι ανοιχτό 24/7, εγώ έχω βάλει πρόγραμμα να ανάβει το απόγευμα και να σβήνει τα μεσάνυχτα, αν το χρειαστώ νωρίτερα (σπάνια) πατάω το button, έτσι και αλλοιώς μπουτάρει πολύ γρήγορα (synology 116), Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
fingolfingr Δημοσ. 23 Μαΐου 2018 Share Δημοσ. 23 Μαΐου 2018 (επεξεργασμένο) Στις 20/05/2018 στις 10:14 ΜΜ, chessplayer-alexis είπε ... υποψιάζομαι ότι καταλαβαίνω ... Τίποτα δεν είναι απόλυτα ασφαλές. =========================================================== Και ακόμα μια ... ερασιτεχνική ερώτηση: όταν δεν το χρησιμοποιώ είναι προτιμότερο να είναι κλειστό; Θέλω να πω - υγεία δίσκων, θερμοκρασίες κλπ Από θέμα δίσκων προσωπικά δεν νομίζω να υπαρχει θέμα αν εχεις δισκους για NAS (πχ WD red) Εγώ για ερασιτεχνική χρήση κατεληξα πριν χρόνια σε ενα HP mixroserver Gen 8. Αρχικά του είχα μόνο xpenology. Τώρα πια του εχω και αλλα μεσω eSXi. Ενα από τα καλα χαλακτηριστικά του είναι το ILO (που αν δεν κανω λαθος δεν υπαρχει στο gen 10) μεσω του οποιου εχεις πλήρη διαχείρiση του μηχανήματος από παντου. Δεν εννοώ μόνο απομαρκυσμένη οθόνη (πχ αν εχεις windows). Μπορείς να τον ξεκινησεις απομακρυσμένα (σαν να πατούσες το κουμπί) καθώς και πολλα αλλα. Μεχρι και format/εγκατασταση windows μπορείς να του κανεις απομακρυσμένα. Το βάζεις καπου και το ξεχνας. Βέβαια δεν είναι θελει λίγο στήσιμο μιας και δεν ερχεται με λειτουργικό. Όσο για το backup θα πω κι εγώ ότι το απομακρυσμενο ή το cloud backup είναι must τώρα πια. Τα δικά μου προσωπικά δεδομενα (φωτό και video παιδιων κλπ) γίνονται καθε βράδυ backup σε ενα παλιο synology 212j που εχω στο σπίτι των γονιων. Οπότε και να κλεψουν ενα από τα 2 σπίτια.... δεν θα τα χασω. Επεξ/σία 23 Μαΐου 2018 από fingolfingr Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα