Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επισκέπτης
Δημοσ.

Καλημέρα στο φόρουμ, [έχω ανοίξει και αλλού το θέμα αλλά μάλλον εδώ είναι το σωστό μέρος   :blink:]

Στα πλαίσια της προσπάθειάς μου να αναβαθμίσω τα μηχανάκια μου και να συγκεντρώσω – ταξινομήσω το ψηφιακό υλικό που διαθέτω (photo, video, games, science) ήρθε και η ώρα για την αγορά ενός NAS αφού παράλληλα είχα και την πικρή εμπειρία να διαπιστώσω ότι 4 δίσκοι μου … απλά χάθηκαν. Ακόμα, εντός των επόμενων 2-3 μηνών θα γίνει η τοποθέτηση συστήματος παρακολούθησης με κάμερες εξωτερικές οπότε – προφανώς – καλό είναι το NAS να μπορέσει να λειτουργήσει συνεργατικά.

Τα συνολικά μηχανήματα είναι 5 (4 desktop εκ των οποίων 1 workstation ως κύριος τόπος εργασίας στο σπίτι) και 1 laptop που αποτελεί και το βασικό εργαλείο στη δουλειά μου στο γραφείο καθώς και όταν θα μετακινηθώ εκτός έδρας.

Στο σπίτι υπάρχει καλωδίωση ethernet σε όλους τους χώρους ενώ υπάρχουν και 3-4 wifi αναμεταδότες και - σε γενικές γραμμές - τα πράγματα δουλεύουν καλά.

Αναφορικά τώρα με το NAS, εκείνο που θέλω να πετύχω είναι να δουλεύει ως αποθήκη + server. Budget +- 500 ευρώ 

Έχω ήδη προμηθευτεί από άνθρωπο στο φόρουμ ένα Asustor 3202T, που ήρθε μαζί με έναν οχτάρι δίσκο της Western Digital .

Σήμερα ή αύριο θα παραλάβω άλλους 4 δίσκους των 4tb, επίσης της Western Digital.

Ψάχνοντας περισσότερο … φυσικά μπερδεύτηκα ανάμεσα στο πιο NAS θα είναι καλύτερο για τους σκοπούς μου.

Έχω δει τα εξής:

SYNOLOGY

1.      Synology – DS 418

2.      Synology – DS 418 PLAY

3.      Synology – DS 918

4.      Synology – DS 218 PLAY

WESTERN DIGITAL

1.      Western Digital My Cloud EX4100

2.      Western Digital My Cloud PRO PR4100

QNAP

1.      QNap TS-453A-4G

2.      QNap TS-253A-4G

Έχω δει και άλλα … αλλά μάλλον ανάμεσα σε αυτά τα 8 «πρέπει» να υπάρχουν εκείνα που θέλω.

Απ’ ό,τι έχω καταλάβει οι διαφορές τους είναι στην δυνατότητα να κάνουν streaming σε HD ή 4Κ διαφορετικών τύπων αρχείων [τι πρέπει να προσέξω], να υποστηρίζουν ή όχι συστήματα καταγραφής (surveillance services), file printing.

Ας πούμε στο Western Digital My Cloud PRO PR4100 γίνεται αναφορά σε 3rd party apps που μοιάζουν να με καλύπτουν σε ικανοποιητικό βαθμό.

Επίσης, το όριο των tb που μπορεί να δεχτούν (αν και ήδη η επιλογή των δίσκων που κάνω σήμερα είναι στο x 2.5 - 3 των τωρινών μου αρχείων ώστε να μην χρειαστώ αναβάθμιση πριν περάσουν ~10 χρόνια.

Μια διαφορά ακόμα αφορά τους επξεργαστές – τι τύπου να προτιμήσω; Και πόση ram (βρίσκω από 1 έως 4 gb). Αναβαθμίσιμη ή όχι;

Ευχαριστώ για το χρόνο σας και σε όσους κάνουν τον κόπο να μου σχολιάσουν κάτι!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ λίγο μπλέχτηκα, δεν σε καλύπτει το asustor; Σε ποιο κομμάτι;;; Για να δούμε τι κάνουμε από εκεί και πέρα... Το μηχανάκι που θες να είναι nas και server τι είδος server δηλαδή; file server, torrent server, sql server, streaming server λέω εγώ...τι; Τα synology υποστηρίζουν κάμερες καταγραφικές δεν θυμάμαι πόσες άδειες όμως. Νομίζω και τα qnap...ram κλασσικά όσο περισσότερη τόσο το καλύτερο... Δώσε πολύ συγκεκριμένα τι δουλειές θες να κάνει.

Επεξ/σία από dimoskoutr
Επισκέπτης
Δημοσ.
1 ώρα πριν, dimoskoutr είπε

Εγώ λίγο μπλέχτηκα, δεν σε καλύπτει το asustor; Σε ποιο κομμάτι; 

Το συγκεκριμένο είναι 2-bay και σκέφτομαι να το κρατήσω ως καταγραφικό (αν γίνεται) καθώς και άλλες δουλειές, printing, μουσική, ταινίες διαθέσιμο σε όλο το ethernet. Σε αυτό υπάρχει ο 8αρης αλλά μπορεί προφανώς μετακινηθεί (4 & 8tb? 8-8 raid? )

Αντίθετα, το δημιουργικό κομμάτι (πιο personal things: επιστημονικό + φωτογραφιες + επεξεργασία βίντεο) να πάει σε ένα 2ο NAS με 2-4 δίσκους των 4 tb. (4-4-4-4 raid ποιο; 0-1-5?)

2 ώρες πριν, poulinos είπε

μια λυση ειναι και ενας Hp microserver gen10 ή ενα dell t30 .μικρα σε μεγεθος δυνατα σε hardware.

Σε αυτό θα περάσω εγώ το λειτουργικο; Και ποιο; 

Δημοσ.
22 hours ago, chessplayer-alexis said:

Το συγκεκριμένο είναι 2-bay και σκέφτομαι να το κρατήσω ως καταγραφικό (αν γίνεται) καθώς και άλλες δουλειές, printing, μουσική, ταινίες διαθέσιμο σε όλο το ethernet. Σε αυτό υπάρχει ο 8αρης αλλά μπορεί προφανώς μετακινηθεί (4 & 8tb? 8-8 raid? )

Αντίθετα, το δημιουργικό κομμάτι (πιο personal things: επιστημονικό + φωτογραφιες + επεξεργασία βίντεο) να πάει σε ένα 2ο NAS με 2-4 δίσκους των 4 tb. (4-4-4-4 raid ποιο; 0-1-5?)

Σε αυτό θα περάσω εγώ το λειτουργικο; Και ποιο; 

καποιος μπορει να θελει να περασει απλα windows 10 καποιος αλλος Καποια εκδοση Server ενω αλλοι βαζουν xpenology. επισης οκ ωραια τα raid αλλα παντα σκεψου οτι αμα για καποιο λογο σου κλεψει καποιος το nas τα εχεις χασει ολα.σπανιο μεν αλλα εχει γινει.ατομο επαιρνε backup σε mac και σε Usb σκληρο και μπηκαν σπιτι και τα πηραν και τα 2. κατα τα αλλα μπορεις raid 1 ή raid 5 που ειναι πιο πολυπλοκο και οχι οτι καλυτερο με Onboard controllers.ασε που αμα γινει καμια στραβη δεν ειναι ευκολο να το βαλεις σε αλλο raid controller και να το ξαναφτιαξεις χωρις να χασεις αρχεια.ενω με το raid 1 ναι μεν σε δισκους βγαινει πιο ακριβο αφου παντα θες 1+1 αλλα ειναι πιο safe.ενω στο raid 5 εισαι n+1 για το parity.

Επισκέπτης
Δημοσ.
14 λεπτά πριν, poulinos είπε

σκεψου οτι αμα για καποιο λογο σου κλεψει καποιος το nas τα εχεις

... αυτός είναι και ένας λόγος που σκέφτομαι να βάλω δυο (σπίτι & γραφείο) 

You never know! 

17 λεπτά πριν, poulinos είπε

κατα τα αλλα μπορεις raid 1 ή raid 5 που ειναι πιο πολυπλοκο και οχι οτι καλυτερο με Onboard controllers.ασε που αμα γινει καμια στραβη δεν ειναι ευκολο να το βαλεις σε αλλο raid controller και να το ξαναφτιαξεις χωρις να χασεις αρχεια.ενω με το raid 1 ναι μεν σε δισκους βγαινει πιο ακριβο αφου παντα θες 1+1 αλλα ειναι πιο safe.ενω στο raid 5 εισαι n+1 για το parity.

Respect! Ευχαριστώ για το αναλυτικό σχόλιο! 

Δημοσ.

ναι ετσι θα εισαι ασφαλης.και ισως να μπορει να παιζει καπως συγχρονισμος το ενα απο το αλλο.

το raid 1 ειναι Mirror.βαζεις πχ ενα δισκο 1 tb και εχεις εναν δετερο 1tb που ειναι απλα αντιγραφη on the fly.οτι πειραζεις στον εναν πειραζεται και στον αλλον αυτοματα.εσυ θα βλεπεις ενα δισκο.

στο raid 5 ειναι σαν 0+1 αλλα με διαφορετικη υλοποιηση.ο ενας δισκος εχει Data ο δευτερος εχει data και ο τριτος εχει Data αλλα ολοι εχουν και το  Parity. εχεις 3 δισκους 1 tb αλλα στην πραξη τα 2tb απο τα 3tb  ειναι λειτουργικα ενω αμα εκανες raid 1 θα ηθελες 4 tb.το κακο ειναι οτι οι Onboard controllers δεν κανουν ολοι raid 5 και επισης ειναι αργοι στο να φτιαξουν το parity.αμα χτυπησει ενας απο τους 3 απλα τον αλλαζεις και με βαση τους αλλους 2 σου ξαναφτιαχνει αυτο που εχασες.

https://en.wikipedia.org/wiki/Standard_RAID_levels#RAID_5

13 minutes ago, chessplayer-alexis said:

... αυτός είναι και ένας λόγος που σκέφτομαι να βάλω δυο (σπίτι & γραφείο) 

You never know! 

Respect! Ευχαριστώ για το αναλυτικό σχόλιο! 

ειχα κανει raid 5 σε Onboard και πηγαινε πιο γρηγορα απο απλο δισκο αλλα πιο αργα απο raid 0

Δημοσ.

Αν τα δεδομένα σου ειναι πολύτιμα και αναντικατάστατα θα πρέπει να σκεφτείς οπωσδήποτε στρατηγική backup (οff-site / cloud)

Κανένα NAS δεν είναι απολύτως ασφαλές.

Από αυτά που αναφέρεις θα προτιμούσα το Synology 918.

• Like 2
Δημοσ.
4 minutes ago, prometheas said:

Αν τα δεδομένα σου ειναι πολύτιμα και αναντικατάστατα θα πρέπει να σκεφτείς οπωσδήποτε στρατηγική backup (οff-site / cloud)

Κανένα NAS δεν είναι απολύτως ασφαλές.

Από αυτά που αναφέρεις θα προτιμούσα το Synology 918.

και πολλοι δεν σκεφτονται επισης οτι αμα κανεις Raid 1 αν σβησεις τα αρχεια απο τον εναν δισκο καταλαθως θα σβηστουν και απο τον αλλον οποτε μετα πας για recovery>δεν ειναι οτι θα σου κρατησει backup ή δεν ξερω τι.εκτος απο περιπτωσεις nas που κρατανε Previous versions of files για χ διαστημα.

• Like 1
Επισκέπτης
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, prometheas είπε

πολύτιμα και αναντικατάστατα

Είναι οι φωτογραφίες των παιδιών μου!

Είναι τα αρχεία με επιστημονικές εργασίες των τελευταίων δέκα ετών που συνεχίζονται ... !

Τα λιγότερο σημαντικά είναι βιβλιοθήκες μουσικής και ταινιών ... 

Δημοσ.

τα πολυ σημαντικα αμα ειναι λιγα μπορεις να τα ριξεις σε Usb stick που θα τα εχεις αλλου.αυτο αν δεν σε νοαιζει να χασεις πχ μουσικη και ταινιες που λογικα αυτα ειναι ο μεγαλος σου ογκος.

2 minutes ago, chessplayer-alexis said:

Είναι οι φωτογραφίες των παιδιών μου!

Είναι τα αρχεία με επιστημονικές εργασίες των τελευταίων δέκα ετών που συνεχίζονται ... !

Τα λιγότερο σημαντικά είναι βιβλιοθήκες μουσικής και ταινιών ... 

Δημοσ.
18 λεπτά πριν, poulinos είπε

και πολλοι δεν σκεφτονται επισης οτι αμα κανεις Raid 1 αν σβησεις τα αρχεια απο τον εναν δισκο καταλαθως θα σβηστουν και απο τον αλλον οποτε μετα πας για recovery>δεν ειναι οτι θα σου κρατησει backup ή δεν ξερω τι.εκτος απο περιπτωσεις nas που κρατανε Previous versions of files για χ διαστημα.

Σωστός για το RAID-1

Επισης εννοείται οτι μιλάμε για incremental / differential backups. Γιαυτό μιλησα για backup strategy..

Επισκέπτης
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, poulinos είπε

αμα ειναι λιγα

Σχεδον 2 tb είναι μονάχα οι φωτογραφίες της ψηφιακής εποχής (2004 και μετά) μέχρι σήμερα με προφανή στόχευση να είναι επαρκής ο χώρος για τα επόμενα 10-15 χρόνια. 

Τα επιστημονικά - σε όγκο - είναι σαφώς μικρότερα αλλά εκεί το σημαντικό είναι το ζήτημα ότι τροποποιούνται διαρκώς αρκετά δεδομένα που θέλω να συγχρονίζονται σε μηχανάκια που βρίσκονται σε διαφορετικούς τόπους (τύπου cloud διαθεσιμότητα). 

Επίσης, το back up για την αποφυγή crash με δυνατότητες "αποκατάστασης". 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πάντα υπάρχει η επιλογή αγοράς online χώρου για τα σημαντικά και τα υπόλοιπα χαλαρά σε ένα nas και έναν εξωτερικό δίσκο και καθαρίζεις... Έτσι και τα επιστημονικά θα τα βρίσκεις από παντού και τα υπόλοιπα χαλαρά ούτε πολύπλοκες στρατηγικές αποθήκευσης... Αλλιώς 2 nas με συγχρονισμό από το internet σε διαφορετικά site και dns για να μπαίνεις οπότε θες από όπου θες, σαφώς πιο πολύπλοκο... Υποστηρίζεται από τα synology σίγουρα. Από τα qnap δεν ξέρω...

Επεξ/σία από dimoskoutr
  • Like 1
Δημοσ.
17 hours ago, dimoskoutr said:

Πάντα υπάρχει η επιλογή αγοράς online χώρου για τα σημαντικά και τα υπόλοιπα χαλαρά σε ένα nas και έναν εξωτερικό δίσκο και καθαρίζεις... Έτσι και τα επιστημονικά θα τα βρίσκεις από παντού και τα υπόλοιπα χαλαρά ούτε πολύπλοκες στρατηγικές αποθήκευσης... Αλλιώς 2 nas με συγχρονισμό από το internet σε διαφορετικά site και dns για να μπαίνεις οπότε θες από όπου θες, σαφώς πιο πολύπλοκο... Υποστηρίζεται από τα synology σίγουρα. Από τα qnap δεν ξέρω...

απλα ναι το μονο κακο οτι θελει καλη συνδεση για να ανεβαζει τα αρχεια οπως και πληρωμη καθε χρονος με οτι κοστος μπορει να ειναι αυτο.

βεβαια και sync να κανει στα nas απο το ιντερνετ θα γινεται εκτος αν τα πηγαινει εκει τα αρχεια και τα περναει.

17 hours ago, chessplayer-alexis said:

Σχεδον 2 tb είναι μονάχα οι φωτογραφίες της ψηφιακής εποχής (2004 και μετά) μέχρι σήμερα με προφανή στόχευση να είναι επαρκής ο χώρος για τα επόμενα 10-15 χρόνια. 

Τα επιστημονικά - σε όγκο - είναι σαφώς μικρότερα αλλά εκεί το σημαντικό είναι το ζήτημα ότι τροποποιούνται διαρκώς αρκετά δεδομένα που θέλω να συγχρονίζονται σε μηχανάκια που βρίσκονται σε διαφορετικούς τόπους (τύπου cloud διαθεσιμότητα). 

Επίσης, το back up για την αποφυγή crash με δυνατότητες "αποκατάστασης". 

α οκ ειναι αρκετα τα αρχεια αλλα οκ ναι θα μπορουσαν πχ τα 2 tb να ειναι ενας εξωτερικος 2,5αρης  2tb και πανω που θα  τον εχεις σε αλλο σημειο.αλλα εκει θα σε δυσκολεψει για τα επιστημονικα αρχεια ειδικα αμα αλλαζουν καθε τρεις και λιγο

17 hours ago, prometheas said:

Σωστός για το RAID-1

Επισης εννοείται οτι μιλάμε για incremental / differential backups. Γιαυτό μιλησα για backup strategy..

ναι θελει λιγο προσοχη με το raid 0 για να μην κατσει βλακεια και τρεχει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...