Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η NASA σύναψε συμφωνία συνεργασίας με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου είδους πυρηνικού αντιδραστήρα ο οποίος θα χρησιμοποιείται σε διαστημικές αποστολές.

Το πρότζεκτ, που ονομάζεται Kilopower, έχει αντικείμενο την ανάπτυξη τεχνολογιών για τη δημιουργία ενός οικονομικά προσιτού αντιδραστήρα πυρηνικών σχάσεων, ώστε οι αστροναύτες να έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν διαστημικά ταξίδια μεγαλύτερης διάρκειας .

Το Kilopower είναι ένα ελαφρύ σύστημα παραγωγής ενέργειας, που μπορεί να εξασφαλίσει ηλεκτρική ισχύ 10 kilowatts. Η ισχύς αυτή θα ήταν αρκετή για τη συνεχή ηλεκτροδότηση ενός μικρού συνόλου νοικοκυριών για τουλάχιστον 10 έτη. Το πρωτότυπο σύστημα χρησιμοποιεί ως πυρηνικό καύσιμο ουράνιο-235, ενώ ο «πυρήνας» του αντιδραστήρα έχει το μέγεθος όσο μία πετσέτα που έχει γίνει ρολό. Η θερμότητα που παράγεται από τον αντιδραστήρα διοχετεύεται σε υψηλής αποδοτικότητας μηχανές Stirling, οι οποίες τη μετατρέπουν σε ηλεκτρισμό.

Το Kilopower δοκιμάστηκε στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Εθνικής Ασφάλειας στη Νεβάδα, από το Νοέμβριο του 2017 έως το Μάρτιο του 2018. Η NASA απέδειξε ότι ο νέος πυρηνικός αντιδραστήρας θα επέτρεπε την πραγματοποίηση μακροχρόνιων επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη, τον Άρη σε άλλους πλανήτες.

Πέρα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των πυρηνικών σχάσεων, οι πρόσφατες δοκιμές στη Νεβάδα έδειξαν επίσης ότι το σύστημα είναι σταθερό και ασφαλές ανεξάρτητα από το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί, γεγονός κρίσιμο για «ταξίδια» σε μακρινούς πλανήτες.

CNET


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.

Να που οι μηχανές Stirling βρίσκουν άλλη μια σημαντική πρακτική εφαρμογή. Πανέξυπνο και ωραίο.

Δημοσ.

Χωρίς να θέλω να το παίξω party pooper, υπήρχε ενδιαφέρον  από το γραφείο προηγμένων ερευνών των ΗΠΑ για τέτοιους είδους τεχνολογίας από το 2010 (Request for Information (RFI) on Deployable Reactor Technologies for Generating Power and Logistic Fuels).

Οι συγκεκριμένοι αντιδραστήρες, παρουσιάστηκαν το 2013 για χρήση σε αμυντικούς και διαστημικούς σκοπούς (Design and Testing of Small Nuclear Reactors for Defense and Space Applications), όπως και για παραγωγή ηλεκτρισμού σε στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις.

Τα τελευταία 2 χρόνια έγιναν "rebranded" και διαφημίζονται για ταξίδια στον Άρη, για βάσεις στο διάστημα κλπ (μιας και είναι της μόδας) αλλά κιχ ότι σχεδιάστηκαν για στρατιωτικές χρήσεις. 

  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φανταστείτε να είχε ο καθένας σπίτι του έναν τέτοιο μικρό αντιδραστήρα. Θα είχαμε λύσει το πρόβλημα της ΔΕΗ.

 Αλλά θα είχε πολλά απόβλητα. Για να μην πώ για τη συντήρηση. Η Ελλάδα θα είχε μετατραπεί σε Fallout 5.

Ας ελπίσουμε να φτιάξουν σύντομα αντιδραστήρα σύντηξης.

Επεξ/σία από Silverage
  • Like 4
Δημοσ.
43 λεπτά πριν, Janoss είπε

άντε άντε να ρθει το πρώτο σχόλιο για τα παιδάκια που πεινάνε.

Αργείτε.

Εδώ πεινάνε τα παιδάκια στην Αφρική και εμείς ασχολούμαστε με τον Άρη!!! :P

  • Thanks 1
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Silverage είπε

Η Ελλάδα θα είχε μετατραπεί σε Fallout 5

ενώ τώρα;;;; :P

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτοί που ξεπετανε σαν αδέσποτα τα παιδιά στην Αφρική να δώσουν κόμπο τα πουλιά τους! Αρκετά ασχολούμαστε τόσα χρόνια! Μυαλό δε βάζουν! Στυρωση η αντικαβλωτικα τώρα!

Επεξ/σία από koutport
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Παιδιά είναι κλειστού κυκλώματος

Μία χρήση και τέρμα ,δεν τον ανοίγεις για γέμισμα κλπ ούτε παράγει απόβλητα πέραν του ιδίου του αντιδραστήρα που μετά το πέρας της ζωής του θάβετε κάπου

σαν ενα powerwall θα ειναι

Επεξ/σία από kostakis81
  • Like 1
Δημοσ.

Και τι θα γίνεται όταν θα έρχεται η ώρα της προγραμματισμένης απόσυρσης της αποστολής εάν δεν επανέρχεται στη Γη προγραμματισμένα;Εκτός από το σπίτι μας θα λερώνουμε και του γείτονα τώρα και με πυρηνικά;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...