Παντάξενος Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 Καλησπέρα παιδιά. Ενδεχομένως να μην είναι το κατάλληλο μέρος του forum γι' αυτό το thread, οπότε μπορείτε να το μετακινήσετε όπου «ανήκει» καλύτερα. Έχω λοιπόν εδώ και καιρό αυτή την (μάλλον χαζή ακόμα κ' για έναν ψιλοάσχετο όπως εμένα) απορία, που αφορά τα διάφορα αρχεία ήχου. Πάνω κάτω έχω καταλάβει τον διαχωρισμό lossy/lossless στα διάφορα audio format, αλλά δεν μου έχει γίνει ξεκάθαρο το εξής: πού διαφέρει ένα midi αρχείο με ένα mp3; Και με ποιον τρόπο; Είναι συμπιεσμένο ηχητικό αρχείο; Είναι χωρίς αλλοιώσεις; Θεωρείται υψηλής ποιότητας (όπως πχ το FLAC ή το WAV format); Είναι κάτι άλλο; Το να μετατρέψει πχ κάποιος ένα midi se wav (αφού το δεύτερο είναι καλύτερης ποιότητας από ένα mp3 για παράδειγμα) είναι χαζό; Βγάζει κανένα νόημα; Ελπίζω να πιάσατε γενικά τον προβληματισμό μου οπότε θα σας παρακαλούσα να μην μου απαντήσετε ένα-ένα τα ερωτηματικά με μονολεκτικό τρόπο, ώστε να καταλάβω περίπου τι παίζει. Ευχαριστώ πολύ!
parsifal Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 Τα αρχεία MIDI δεν περιέχουν ψηφιοποιημένο ήχο, αλλά «εντολές» του τύπου: «την χρονική στιγμή X, παίξε τη νότα Y με το μουσικό όργανο Z, για χρονικό διάστημα τάδε». Το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τις δυνατότητες του εκάστοτε συστήματος που αναλαμβάνει το MIDI playback, κυρίως την πληρότητα και ποιότητα δειγμάτων μουσικών οργάνων που διαθέτει. Που ίσως και να μη διαθέτει καν, οπότε οι ήχοι των μουσικών οργάνων προσομοιώνονται μέσω FM synthesis, με ποιοτικώς φτωχά αποτελέσματα. 1
Παντάξενος Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 Μέλος Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 (επεξεργασμένο) Κατάλαβα! Να ρωτήσω κ' κάτι άλλο λοιπόν: αν εγώ ηχογραφήσω με το πιάνο μου μια μουσική σε midi και στείλω το αρχείο σε ένα επαγγελματικό στούντιο να το ψηφιοποιήσει όπως λες, κ' να μου το στείλει πίσω ως κανονικό αρχείο ήχου*, δεν θα είναι καλύτερο ποιοτικά απ' το να ηχογραφήσω εγώ κατευθείαν σε mp3; Δεδομένου ότι εγώ δεν έχω άλλη επιλογή αποθήκευσης του ηχογραφήματος πέρα από (lossy-compressed) mp3 και (κενού ηχητικής πληροφορίας) midi, και ότι ένα επαγγελματικό στούντιο θα έχει πχ ένα πολύ καλό πιάνο που θα «πάρει τις εντολές» του midi που έστειλα και θα το έχω πίσω ως high quality wav ή flac; *ασχέτως αν το κάνουν γενικά τα στούντιο κάτι τέτοιο ή όχι, θεωρητικά μιλώντας μόνο. Ή πες ότι έχω τέλος πάντων ένα φίλο με στούντιο και καλό εξοπλισμό, αλλά σε κάθε περίπτωση μην μείνεις στο πόσο ρεαλιστικό είναι κάτι τέτοιο. Επεξ/σία 4 Μαΐου 2018 από Παντάξενος
parsifal Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 Στο παραπάνω ερώτημα, μπερδεύεις ή μάλλον έχεις ανακατέψει τις δύο διαφορετικές αναγνώσεις του όρου «ποιότητα»: 1. «Αν αυτό το αρχείο WAV το συμπιέσω σε FLAC, δε θα έχει καλύτερη ποιότητα [1] από ότι αν το συμπίεζα σε MP3 @ 128Kbps;» 2. «Το τάδε πιάνο YAMAHA έχει πιο ποιοτικό [2] ήχο από το δείνα πιάνο Kawai»
micos000 Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 1 ώρα πριν, Παντάξενος είπε Κατάλαβα! Να ρωτήσω κ' κάτι άλλο λοιπόν: αν εγώ ηχογραφήσω με το πιάνο μου μια μουσική σε midi και στείλω το αρχείο σε ένα επαγγελματικό στούντιο να το ψηφιοποιήσει όπως λες, κ' να μου το στείλει πίσω ως κανονικό αρχείο ήχου*, δεν θα είναι καλύτερο ποιοτικά απ' το να ηχογραφήσω εγώ κατευθείαν σε mp3; Δεδομένου ότι εγώ δεν έχω άλλη επιλογή αποθήκευσης του ηχογραφήματος πέρα από (lossy-compressed) mp3 και (κενού ηχητικής πληροφορίας) midi, και ότι ένα επαγγελματικό στούντιο θα έχει πχ ένα πολύ καλό πιάνο που θα «πάρει τις εντολές» του midi που έστειλα και θα το έχω πίσω ως high quality wav ή flac; *ασχέτως αν το κάνουν γενικά τα στούντιο κάτι τέτοιο ή όχι, θεωρητικά μιλώντας μόνο. Ή πες ότι έχω τέλος πάντων ένα φίλο με στούντιο και καλό εξοπλισμό, αλλά σε κάθε περίπτωση μην μείνεις στο πόσο ρεαλιστικό είναι κάτι τέτοιο. Αν καταγράφει τα synth σου σε καθαρό midi, δηλαδή όπως είπε ο parsifal αν καταγράφει τις εντολές και όχι το καθαυτού ηχητικό, τότε σίγουρα κάποιος με καλύτερα samples οργάνων θα βγάλει και καλύτερο ηχητικό. Αν όμως το midi περιέχει μόνο το ηχητικό (γίνεται και αυτό) τότε δε θα πάρεις κάτι καλύτερο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα