Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Heybro είπε

Έστω για να το δίνει η Asus δεν είναι safe? Δεν ξέρω απλά ρωτάω γιατί αρκετοί δεν θα μπουν καν bios και θα τον δουλεύουν με 1.45 συνέχεια. 

Όχι δεν είναι.

Παλαιότερα σε 2011 πλατφόρμα έλεγαν safe 1.25 vcssa αν θυμάμαι σωστά, το uncore τέλος πάντων και μετά από πολλά περιστατικά έβγαλαν ανακοίνωση για λιγότερο. Βέβαια οι "τυχεροί' την πάτησαν.

21 λεπτά πριν, mcrae13 είπε

Κάπως έτσι σκέφτονται. Σου λέει αφού δεν θα ψάξει ο χρήστης να βρει τη σωστή τάση,δώσε ρεύμα αρκετό να παίξουν όλα τα τσιπάκια άνετα και για χρόνια. 

Βέβαια "μιλάει" η μητρική με τον cpu,και εδώ έχει σχέση το vid,γι αυτό και το ρεύμα που δίνει μια μητρική δεν θα είναι το ίδιο αν βάλεις διαφορετικούς ας πούμε 8700K .

Δική μου εκτιμηση είναι οτι by default οι μητρικές δίνουν τάση κατά ένα Χ ποσοστό μεγαλύτερη από αυτό που ζητάει ο cpu για τους λόγους που προαναφέραμε.

To vid δεν το παίρνει υπόψη ακόμη και με το MCE.

Για αυτό όταν διαβάζω αγγελίες που γράφουν OC χωρίς να πειράξω ρεύμα κλαίω!!!

Επεξ/σία από ~Palpatin~
  • Απαντ. 70
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
41 λεπτά πριν, ~Palpatin~ είπε

To vid δεν το παίρνει υπόψη ακόμη και με το MCE.

Για αυτό όταν διαβάζω αγγελίες που γράφουν OC χωρίς να πειράξω ρεύμα κλαίω!!!

Με κάποιο τρόπο δεν επικοινωνει το κάθε cpu με τη μητρική για το πόσο ρεύμα θέλει για X συχνότητα,όταν το έχουμε στο auto ?

Δεν ξέρω αν έχει σχέση το VID,υποθέτω πως ναι,αλλά εν πάση περιπτώση κάπως έτσι το έχω καταλάβει.Έχω δει σε ίδια μητρική διαφορετικούς 7700Κ ,και στον καθένα να δίνει διαφορετικό ρεύμα.

Τεχνικά δεν έχω εξήγηση αλλά μπακαλίστικα κάπως έτσι δεν πάει? :P Ανάλογα με το πόσο "καλό" είναι και το τσιπ που λέμε .

Δημοσ.

Για αυτό ρε σεις δεν έχει να βάλουμε Best case scenario η worst? Λογικά στο auto θα έχει αντίκτυπο δεν μπορεί. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το VID είναι ένας κωδικός που αντιστοιχεί σε μια τιμή τάσης από τις πολλές διαθέσιμες ενός πίνακα τιμών(που προσδιόρισε η ίντελ). Το VID του κάθε cpu διαβάζει η μητρική για να καταλάβει πόσο ρεύμα πρέπει να δώσει βάσει των αναγκών του, που έχουν προσδιοριστεί από την ίντελ. Ο πίνακας με τις VID τάσεις παίρνει και πολύ χαμηλές τιμές, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον δίνει πληροφορίες στη μητρική και για τις idle και μεσαίου φορτίου τάσεις.

Στους skylake η τάση φτάνει στοκ μέχρι 1,30-1,32v για την πλειοψηφία των κομματιών. Αυτό μας δείχνει ότι οι διάφορες μητρικές δεν αποκλίνουν πολύ από την τάση που προσδιορίζει το VID. Όταν λοιπόν βλέπεις τσιπ "μπανάνες" να τρέχουν μέχρι και 1,35v στοκ, απ'ότι έχω διαβάσει σε φόρα, αυτό σημαίνει πως πρόκειται για ασφαλή-νορμάλ τάση. Άρα σε παίρνει και για αρκετά παραπάνω.

Επεξ/σία από pirmen56
Δημοσ.
3 ώρες πριν, mcrae13 είπε

Με κάποιο τρόπο δεν επικοινωνει το κάθε cpu με τη μητρική για το πόσο ρεύμα θέλει για X συχνότητα,όταν το έχουμε στο auto ?

Δεν ξέρω αν έχει σχέση το VID,υποθέτω πως ναι,αλλά εν πάση περιπτώση κάπως έτσι το έχω καταλάβει.Έχω δει σε ίδια μητρική διαφορετικούς 7700Κ ,και στον καθένα να δίνει διαφορετικό ρεύμα.

Τεχνικά δεν έχω εξήγηση αλλά μπακαλίστικα κάπως έτσι δεν πάει? :P Ανάλογα με το πόσο "καλό" είναι και το τσιπ που λέμε .

Το vid καλά το είπες αλλά στο auto με MCE που ουσιαστικά είναι OC δεν το κοιτάζει. Δεν είσαι λάθος απλά μια μικρή διόρθωση έκανα ;)

Οι μητρικές δίνουν Χ ρεύμα στην Χ συχνότητα (OC) μέχρι ένα σημείο ανάλογα με τον κατασκευαστή και τι αυτός θεωρεί "σωστό" για να παίξουν το μεγαλύτερο ποσοστό επεξεργαστών, το 90% των περιπτώσεων είναι υπερβολικά πολύ!!

Να φανταστείς είχα επεξεργαστή που του έκανα τόσο undervolt που όταν έκανα επανεκκίνηση δεν έβρισκε CPU, error 00. Και όμως είχα βγάλει δύο τεστ XTU χαχαχαχ.

2 ώρες πριν, pirmen56 είπε

Το VID είναι ένας κωδικός που αντιστοιχεί σε μια τιμή τάσης από τις πολλές διαθέσιμες ενός πίνακα τιμών(που προσδιόρισε η ίντελ). Το VID του κάθε cpu διαβάζει η μητρική για να καταλάβει πόσο ρεύμα πρέπει να δώσει βάσει των αναγκών του, που έχουν προσδιοριστεί από την ίντελ. Ο πίνακας με τις VID τάσεις παίρνει και πολύ χαμηλές τιμές, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον δίνει πληροφορίες στη μητρική και για τις idle και μεσαίου φορτίου τάσεις.

Στους skylake η τάση φτάνει στοκ μέχρι 1,30-1,32v για την πλειοψηφία των κομματιών. Αυτό μας δείχνει ότι οι διάφορες μητρικές δεν αποκλίνουν πολύ από την τάση που προσδιορίζει το VID. Όταν λοιπόν βλέπεις τσιπ "μπανάνες" να τρέχουν μέχρι και 1,35v στοκ, απ'ότι έχω διαβάσει σε φόρα, αυτό σημαίνει πως πρόκειται για ασφαλή-νορμάλ τάση. Άρα σε παίρνει και για αρκετά παραπάνω.

1.088 είναι στοκ non turbo στα περισσότερα κομμάτια, αυτά τα 1.32 κτλπ που λες δεν τα έχω δει ποτέ προσωπικά σε αρκετά μηχανήματα που έχουν περάσει από τα χέρια μου.

Σε kaby πχ 1.3 έφταναν τα 4700-4800!!!

Είπες μια κοτσανα και συνεχίζεις να λες μόνο και μόνο για να μην παραδεχθείς ότι έκανες λάθος.

Γίνεται κουραστικό αυτό το παραμύθι πάντως να ξέρεις.

Δημοσ.

Heybro κάνε μου μια χάρη ρε φίλε και βρες μου ένα stable 8700 με τα δικά σου ρεύματα και θερμοκρασίες.

Έλεος ρε φίλε εκτός του ότι 99% δεν είσαι σταθερός σε 3-4 διαφορετικά θέματα παίζεις με άλλες ρυθμίσεις άλλες θερμοκρασίες κτλπ.

Κατασταλαξε κάπου κάνε ένα σωστό OC και μετά άρχισε να γράφεις γιατί για την ώρα έχεις το καλύτερο τσιπ που έχω δεί προσωπικά στον κόσμο σύμφωνα με τα λεγόμενα σου!!!

Πάντως αν θέλεις να δεις το vid τα βάζεις όλα auto κλείνεις MCE και τσεκαρε, τόσο απλό είναι.

Όσο μικρότερο το vid τόσο καλύτερο το τσιπ, τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, ~Palpatin~ είπε

Heybro κάνε μου μια χάρη ρε φίλε και βρες μου ένα stable 8700 με τα δικά σου ρεύματα και θερμοκρασίες.

Έλεος ρε φίλε εκτός του ότι 99% δεν είσαι σταθερός σε 3-4 διαφορετικά θέματα παίζεις με άλλες ρυθμίσεις άλλες θερμοκρασίες κτλπ.

Κατασταλαξε κάπου κάνε ένα σωστό OC και μετά άρχισε να γράφεις γιατί για την ώρα έχεις το καλύτερο τσιπ που έχω δεί προσωπικά στον κόσμο σύμφωνα με τα λεγόμενα σου!!!

Πάντως αν θέλεις να δεις το vid τα βάζεις όλα auto κλείνεις MCE και τσεκαρε, τόσο απλό είναι.

Όσο μικρότερο το vid τόσο καλύτερο το τσιπ, τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Βασικά έχω δείξει στα 4.9 Intel burn test very high 10 runs στο θέμα του benchmark όπως και πολλά άλλα. Όπως και στα 5ghz Corona με 1.57. Είναι καλό chip μιας και στα 1.36 bootarei στα 5.2. Στα 5.3 δεν bootarei πάντως ούτε με 1.46 που δοκίμασα. Στα 5 βγάζω Intel burn test very high Με 1.31 1.32 ανάλογα το llc. 

Το ότι 6 μήνες δεν έχω δει ούτε ένα bsod και δουλεύει ο υπολογιστής 24/7 μάλλον κάτι λέει για το oc που έχω μάθει να κάνω. 

Επεξ/σία από Heybro
Δημοσ.
7 ώρες πριν, pirmen56 είπε

Τα 1,52v δεν είναι απλά max. Είναι λειτουργικά max και όχι absolute max(που μετά τους νεχάλεμ δεν αναφέρονται πια).

Δοκίμασε όμως να τρέξεις κάποιο game με γερό oc και τάση 1,35-1,4 και όριο μέσω του intel XTU τα 130 amper που έχει το cpu σου. Παίζει να μη βρεις κανένα game που να κάνει throttle λόγω ρευμάτων(άρα να ξεπερνά το όριο).

Από τη στιγμή που είσαι safe σε τάση το πολύ πολύ να ρίξεις την 20ετή-30ετή ζωή ενός τσιπ στα μισά έτη. Είναι τόσο κακό; Εδώ υπάρχουν άτομα που ακόμα τρέχουν νεχάλεμ με unsafe τάσεις κιόλας μέχρι σήμερα. Δες στο youtube το κανάλι sssaga benches. Και δεν θα αντέξει ο skylake τα 1,4 που είναι λίγο πάνω από το μέγιστο εργοστασιακό; Οι οποίοι skylake, βάσει paper της ίντελ για τη λιθογραφία τους, έχουν ανώτερες ανοχές σε τάση και αμπέρ από τους haswell, παρόλο που έχουν τα ίδια όρια στα χαρτιά(και είναι μικρότερο process, υποτίθεται πιο ευαίσθητο).

Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

Το spec sheet δεν απευθύνεται σε end users, το Vcc max που αναγράφεται εκεί είναι για τους κατασκευαστές μητρικών και τους λέει ποια είναι η μέγιστη τιμή στον πίνακα του VID (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει τσιπάκι που θα έχει VID 1.52). Εσύ αυθαίρετα το μεταφράζεις ως "λειτουργική περιοχή". Ε δεν είναι. Είναι το αντίστοιχο με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, το στροφόμετρο μπορεί να έχει ένδειξη μέχρι 9000, αλλά ο κινητήρας να έχει κόφτη στις 7500. Ε δεν λες εντός λειτουργικής περιοχής τις 9000 σ.α.λ. απλά επειδή αναγράφονται στο στροφόμετρο, η μέγιστη τιμή στο πινακάκι των VID είναι κάτι αντίστοιχο.

Έχω κάνει τα πειράματα μου και στον Haswell (που αυτός δεν έχει κάν  Vcore στο spec sheet, μόνο μέγιστο Vrin ελέω FIVR) και στον καφέ, το όριο στα Α έρχεται πολύ πιο εύκολα από όσο νομίζεις, όταν ανεβάζεις τάση + συχνότητα (hint: δεν είναι τα παιχνίδια το A και το Ω των Η/Υ). Και δεν μιλάω για power virus τύπου prime small FFTs (136A στα ~4.8GHz/1.22v με AVX!), αλλά για φορτίο από πραγματικές εφαρμογές.

Τέλος, το degrade δεν είναι αστικός μύθος, απλά θέλει αμπαλοσύνη ή πολλή προσπάθεια (και ναι το έχω καταφέρει στον Haswell, ελέω 1.3v + folding + 85-90°C για 5Κ ώρες) και δεν σημαίνει ότι όταν αντιληφθείς το degrade ότι πάει και για πέταμα, απλά κατεβαίνεις σε συχνότητα (πήγα στα 4.3 από 4.4 στον 4770Κ δλδ). Επίσης μιας που είπε ο Sith και για SA κτλ, προσοχή με αυτά τα 2 (VCCSA VCCIO), γιατί ψοφάνε/τρώνε degrade για πλάκα και κυκλοφορούν "safe" τιμές τάσης τύπου 1.3-1.35v (για Coffee Lake), που δεν ισχύουν - να θυμίσω οι στοκ τάσεις είναι 0.95v IO & 1.00v SA.

Δημοσ.
15 ώρες πριν, Heybro είπε

Ναι τελείως stock auto όλα μόλις άνοιξα πρώτη φορά τον υπολογιστή εδινε 1.40+ δεν θυμάμαι ακριβώς αλλά εκεί ήταν. Mce on προφανώς. 

Πολύ σου έδινε η asus με 1,4v....με όλα default /stock μου δίνει 1.2v σε vcore και με mce στο on  μου δίνει 1.23v.

• Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, BabisTs είπε

Πολύ σου έδινε η asus με 1,4v....με όλα default /stock μου δίνει 1.2v σε vcore και με mce στο on  μου δίνει 1.23v.

Ναι η Asus έχει λίγο θέμα εδώ δεν ξέρω τι γίνετε με τα auto ρεύματα. Και 1.32 έδινε vccio vccsa σε auto πάντα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
53 λεπτά πριν, Heybro είπε

Βασικά έχω δείξει στα 4.9 Intel burn test very high 10 runs στο θέμα του benchmark όπως και πολλά άλλα. Όπως και στα 5ghz Corona με 1.57. Είναι καλό chip μιας και στα 1.36 bootarei στα 5.2. Στα 5.3 δεν bootarei πάντως ούτε με 1.46 που δοκίμασα. Στα 5 βγάζω Intel burn test very high Με 1.31 1.32 ανάλογα το llc. 

Το ότι 6 μήνες δεν έχω δει ούτε ένα bsod και δουλεύει ο υπολογιστής 24/7 μάλλον κάτι λέει για το oc που έχω μάθει να κάνω. 

10 λεπτά πριν, Heybro είπε

Ναι η Asus έχει λίγο θέμα εδώ δεν ξέρω τι γίνετε με τα auto ρεύματα. Και 1.32 έδινε vccio vccsa σε auto πάντα. 

Δεν χρειάζεται να μαζέψω μαργαριτάρια από το φόρουμ, τελικά ξέρεις ή δεν ξέρεις;

Τέλος πάντων δεν πρόκειται να ασχοληθώ άλλο με εσένα μιας και από ελληνικά δεν καταλαβαίνεις, χαμένος χρόνος η συζήτηση μαζί σου δυστυχώς.

Επεξ/σία από ~Palpatin~
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, ~Palpatin~ είπε

Δεν χρειάζεται να μαζέψω μαργαριτάρια από το φόρουμ, τελικά ξέρεις ή δεν ξέρεις;

Τέλος πάντων δεν πρόκειται να ασχοληθώ άλλο με εσένα μιας και από ελληνικά δεν καταλαβαίνεις, χαμένος χρόνος η συζήτηση μαζί σου δυστυχώς.

Βασικά φαίνεται η χαμένη συζήτηση που δεν ξέρεις τίποτα με το αντικείμενο μόνο μπλα μπλα σε βαρεθήκαμε πια. Ούτε ένα bench να δείξεις τίποτα απλά λόγια. Πάλι καλά που υπάρχει το ignore για άτομα που δεν προσφέρουν τίποτα στις συζητήσεις. 

Για να μάθεις και τίποτα είμαι με 1.28 στα 5ghz 6 μήνες τώρα και λόγω της θερμοκρασίας κατέβηκα στα 4.9ghz με 1.24 και έπεσα 8 βαθμους κάτω. Κορυφαίο chip τσέκαρα και νούμερο και είναι από τα καλά από όσο έχω δει στο reddit. 

Screenshot_20180508-060313.png

Επεξ/σία από Heybro
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, BabisTs είπε

Ναι... 1.26V δίνει η GB με MCE on, το οποίο χωρίς LLC (LLC auto δλδ) γίνεται 1.12-1.13v σε all-core load.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Zaknafein είπε

Ναι... 1.26V δίνει η GB με MCE on, το οποίο χωρίς LLC (LLC auto δλδ) γίνεται 1.12-1.13v σε all-core load.

0.14vdroop. Αρκετό δεν είναι? 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...