Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, Sheogorath είπε

Καμία σχέση οι AMD. Και οι FX παρόλο που ήταν 28nm, σήκωναν 1.5 ανετα, και 1.6 με σχετική ασφάλεια. Αν πάω να δώσω όμως εγώ στον Intel μου που είναι και 45nm (άρα θεωρητικά αντέχει μεγαλύτερη τάση), 1.5 θα πάθει σταδιακή(ή όχι) ζημιά, και με 1.6 θα τον πάρω στο χέρι σε λίγες μέρες/ώρες.

Κατάλαβα παίζουν πολλά ρόλο. Τέλος πάντων απλά μιας και παντελώς άσχετος με ρεύματα, λέω μη μου μείνει και μένα τίποτα στα χέρια :P και ζω από αυτό κιόλας 

Πρέπει να ρίξω διάβασμα να τα μάθω...

• Απαντ. 70
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
Στις 5/4/2018 στις 11:06 ΜΜ, pirmen56 είπε

Η λειτουργική περιοχή αυτών των cpu είναι τα 1,52v, μαζί με τις ξαφνικές υπερτάσεις που λες. Μετά τη λειτουργική περιοχή των 1,52v ξεκινάει το σταδιακό degrade που γίνεται όλο και χειρότερο όσο ανεβαίνεις. Το absolute max μετά το οποίο υπάρχει ακαριαίος θάνατος δεν δίνεται από την ίντελ για αυτά τα cpu.

Πάντως, όπως λες, σε μέτριες μητρικές με μεγάλο LLC ενδεχομένως να πλησιάζεις το instakill με τις υπερτάσεις, όταν είσαι στα 1,45v.

Το 1.52 είναι απλά αυτό που γράφει στο spec sheet ως Vcc MAX, για πες μου όμως, τι όρια έχει και σε ρεύμα (Α) και πες μου αν τα ξεπερνάς αυτά μόνο όταν παει το Vcore 1.52 ή μήπως πολύ πιο χαμηλά; Είναι εντελώς λάθος να λες ότι το degrade αρχίζει σταδιακά μετά τα 1.52v, αρχίζει αρκετά πιο κάτω, ειδικά σε συνδυασμό με φορτίο (και άρα ρεύμα). 

Δεν είναι για κανένα λόγο "ασφαλής" τάση το 1.52v, η λειτουργική περιοχή αυτών των CPU είναι αρκετά πιο κάτω, ακριβώς δεν μπορείς να το προσδιορίσεις (αφού κάθε τσιπ είναι διαφορετικό), έχοντας όμως υπόψιν τα όρια σε ρεύμα, μπορείς να την προσεγγίσεις γνωρίζοντας κατανάλωση & τάση και κάνοντας την διαίρεση για να δεις πόσα Ampere τραβάει. Και εννοείται ότι δεν θες να είσαι στο όριο (100Α), αλλά πιο κάτω.

• Like 1
Δημοσ.

Γενικα πανω απο 1.40 και 80+ για 24/7 σε load δυσκολα θα βγαλει πανω απο 2 3 χρονια οποιοδηποτε cpu. Βεβαια εδω δινει η intel σε stock default 1.45 νομιζω οποτε τα volt τα τρωει μονιμα. Ουτε καν adaptive auto και full 1.45. Οποτε ισως και να μην χαλανε τοσο ευκολα τα cpu. Pentium 4 στα 2.53 που ειχα παλια μετα απο 11 χρονια ακομα ζουσε εχοντας πανω απο 20000 ωρες ποτε δεν του αλλαξα παστα ουτε θερμοκρασιες ηξερα τοτε τιποτα με stock ψυκτρα. Στα 11 χρονια χαλασε το τροφοδοτικο και πηγε στον καδο οπως ηταν ολος ο υπολογιστης. Σκυλος κανονικα και οι σκληροι ide 80gb και 250gb ειχαν πανω απο 2000 μερες λειτουργιας ακομα δουλευαν. Ειναι να μην τυχη. Συνηθως αν ειναι να χαλασει κατι χαλαει τον πρωτο χρονο. Αν τον βγαλει χωρις θεματα θα χαλασει μετα την δεκαετια.

Δημοσ.
9 ώρες πριν, Heybro είπε

Γενικα πανω απο 1.40 και 80+ για 24/7 σε load δυσκολα θα βγαλει πανω απο 2 3 χρονια οποιοδηποτε cpu. Βεβαια εδω δινει η intel σε stock default 1.45 νομιζω οποτε τα volt τα τρωει μονιμα. Ουτε καν adaptive auto και full 1.45. Οποτε ισως και να μην χαλανε τοσο ευκολα τα cpu. Pentium 4 στα 2.53 που ειχα παλια μετα απο 11 χρονια ακομα ζουσε εχοντας πανω απο 20000 ωρες ποτε δεν του αλλαξα παστα ουτε θερμοκρασιες ηξερα τοτε τιποτα με stock ψυκτρα. Στα 11 χρονια χαλασε το τροφοδοτικο και πηγε στον καδο οπως ηταν ολος ο υπολογιστης. Σκυλος κανονικα και οι σκληροι ide 80gb και 250gb ειχαν πανω απο 2000 μερες λειτουργιας ακομα δουλευαν. Ειναι να μην τυχη. Συνηθως αν ειναι να χαλασει κατι χαλαει τον πρωτο χρονο. Αν τον βγαλει χωρις θεματα θα χαλασει μετα την δεκαετια.

1.45 η Intel δίνει σε stock default;

Που το είδες αυτό πάλι βρε ατιμε;

• Like 1
Δημοσ.
45 λεπτά πριν, ~Palpatin~ είπε

1.45 η Intel δίνει σε stock default;

Που το είδες αυτό πάλι βρε ατιμε;

Ναι τελείως stock auto όλα μόλις άνοιξα πρώτη φορά τον υπολογιστή εδινε 1.40+ δεν θυμάμαι ακριβώς αλλά εκεί ήταν. Mce on προφανώς. 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Heybro είπε

Ναι τελείως stock auto όλα μόλις άνοιξα πρώτη φορά τον υπολογιστή εδινε 1.40+ δεν θυμάμαι ακριβώς αλλά εκεί ήταν. Mce on προφανώς. 

Αυτό το έδωσε η μητρική σου, καμία σχέση.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
16 ώρες πριν, Zaknafein είπε

Το 1.52 είναι απλά αυτό που γράφει στο spec sheet ως Vcc MAX, για πες μου όμως, τι όρια έχει και σε ρεύμα (Α) και πες μου αν τα ξεπερνάς αυτά μόνο όταν παει το Vcore 1.52 ή μήπως πολύ πιο χαμηλά; Είναι εντελώς λάθος να λες ότι το degrade αρχίζει σταδιακά μετά τα 1.52v, αρχίζει αρκετά πιο κάτω, ειδικά σε συνδυασμό με φορτίο (και άρα ρεύμα). 

Δεν είναι για κανένα λόγο "ασφαλής" τάση το 1.52v, η λειτουργική περιοχή αυτών των CPU είναι αρκετά πιο κάτω, ακριβώς δεν μπορείς να το προσδιορίσεις (αφού κάθε τσιπ είναι διαφορετικό), έχοντας όμως υπόψιν τα όρια σε ρεύμα, μπορείς να την προσεγγίσεις γνωρίζοντας κατανάλωση & τάση και κάνοντας την διαίρεση για να δεις πόσα Ampere τραβάει. Και εννοείται ότι δεν θες να είσαι στο όριο (100Α), αλλά πιο κάτω.

Τα 1,52v δεν είναι απλά max. Είναι λειτουργικά max και όχι absolute max(που μετά τους νεχάλεμ δεν αναφέρονται πια). Δηλαδή πραγματικά safe, ενώ έχουν μέσα και overshoot. Χωρίς το overshoot μέχρι ~1,4v όπως φαίνονται μέσα από τα διάφορα προγράμματα. To γεγονός ότι υπάρχουν κάποια μέτρια τσιπ που τρέχουν στοκ στα 1,35v μας δείχνει ότι και μια μικρή υπέρβαση(π.χ. 1,37) δεν είναι επικίνδυνη.

Έχεις δίκιο σε αυτό που λες για το ρεύμα και το έχω επισημάνει και εγώ παλιότερα. Μας ενδιαφέρουν όλα τα σπεκς και όχι κάποιο μεμονωμένο. Δοκίμασε όμως να τρέξεις κάποιο game με γερό oc και τάση 1,35-1,4 και όριο μέσω του intel XTU τα 130 amper που έχει το cpu σου. Παίζει να μη βρεις κανένα game που να κάνει throttle λόγω ρευμάτων(άρα να ξεπερνά το όριο).

Βέβαια το ρεύμα είναι συνάρτηση δύο πραγμάτων. Της πυκνότητας του ρεύματος(τάση) και της συχνότητας των διελεύσεων(φορτίο). Εσύ τι πιστεύεις; Πότε θα πάρεις στο χέρι τον επεξεργαστή εντός λίγων μηνών; Όταν τρέχεις με τάση ας πούμε 1,5 και φορτίο τέτοιο που να έχεις 100 αμπέρ; Ή όταν τρέχεις με τάση 1,38 και φορτίο αρκετά βάναυσο ώστε να έχεις πάλι 100 αμπέρ. Εγώ θα πόνταρα στο πρώτο.

Από τη στιγμή που είσαι safe σε τάση το πολύ πολύ να ρίξεις την 20ετή-30ετή ζωή ενός τσιπ στα μισά έτη. Είναι τόσο κακό; Εδώ υπάρχουν άτομα που ακόμα τρέχουν νεχάλεμ με unsafe τάσεις κιόλας μέχρι σήμερα. Δες στο youtube το κανάλι sssaga benches. Και δεν θα αντέξει ο skylake τα 1,4 που είναι λίγο πάνω από το μέγιστο εργοστασιακό; Οι οποίοι skylake, βάσει paper της ίντελ για τη λιθογραφία τους, έχουν ανώτερες ανοχές σε τάση και αμπέρ από τους haswell, παρόλο που έχουν τα ίδια όρια στα χαρτιά(και είναι μικρότερο process, υποτίθεται πιο ευαίσθητο).

Δημοσ.
2 ώρες πριν, ~Palpatin~ είπε

Αυτό το έδωσε η μητρική σου, καμία σχέση.

Έστω για να το δίνει η Asus δεν είναι safe? Δεν ξέρω απλά ρωτάω γιατί αρκετοί δεν θα μπουν καν bios και θα τον δουλεύουν με 1.45 συνέχεια. 

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, Heybro είπε

Έστω για να το δίνει η Asus δεν είναι safe? Δεν ξέρω απλά ρωτάω γιατί αρκετοί δεν θα μπουν καν bios και θα τον δουλεύουν με 1.45 συνέχεια. 

Καλά μην το λές. Οι περισσότεροι που θα πάρουν K cpu (ας πουμε το 70% ? ) θα μπουνε και bios και γενικώς θα κάνουν ρυθμίσεις.

Οι υπόλοιποι που λες οτι δεν θα μπουν,ή δεν γνωρίζουν για τάσεις και τα σχετικά,θα δουλεύουν στοκ ,που σημαίνει οτι έστω και με τάση γύρω στο 1.40 δεν θα μειωθει αισθητά ο χρόνος ζωής και το degradation όταν συμβεί-που είναι σίγουρο- δεν θα γίνει αντιληπτό αφού σε αυτήν την τάση θα σηκώνει για αρκετά χρόνια τα στοκ ρολόγια.

• Like 2
Δημοσ.
17 ώρες πριν, Heybro είπε

Καμία σχέση η λιθογραφία των 130nm κτλ με την νέα στα 14nm.

Δεν αντέχουν τα ίδια ρεύματα, ούτε τις ίδιες τάσεις.

• Like 1
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, mcrae13 είπε

Καλά μην το λές. Οι περισσότεροι που θα πάρουν K cpu (ας πουμε το 70% ? ) θα μπουνε και bios και γενικώς θα κάνουν ρυθμίσεις.

Οι υπόλοιποι που λες οτι δεν θα μπουν,ή δεν γνωρίζουν για τάσεις και τα σχετικά,θα δουλεύουν στοκ ,που σημαίνει οτι έστω και με τάση γύρω στο 1.40 δεν θα μειωθει αισθητά ο χρόνος ζωής και το degradation όταν συμβεί-που είναι σίγουρο- δεν θα γίνει αντιληπτό αφού σε αυτήν την τάση θα σηκώνει για αρκετά χρόνια τα στοκ ρολόγια.

Κάπως έτσι είναι ναι. Στα 1.4 για 4.3 all core θα κρατήσει όσο degration και να φάει. Λογικά αυτό δεν το κάνουν γιατί κάποια chip ζορίζονται ακόμα και σε stock 1.4? Δεν ξέρω ποσοστό αλλά σου λέει η intel αν είναι να φάει bsod ο πελάτης σε stock και 1.2volt βάλτο 1.4 να καλύψουμε και το 1% των chip που θέλουν τόσο για stock. 

8 λεπτά πριν, Sheogorath είπε

Καμία σχέση η λιθογραφία των 130nm κτλ με την νέα στα 14nm.

Δεν αντέχουν τα ίδια ρεύματα, ούτε τις ίδιες τάσεις.

Δεν θυμάμαι ρε συ τι voltage έτρωγε ο pentium 4 τότε. Πάντως είχα ανεβάσει λίγο το fsb για 2.83 με voltage δεν είχα παίξει. 

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Heybro είπε

Κάπως έτσι είναι ναι. Στα 1.4 για 4.3 all core θα κρατήσει όσο degration και να φάει. Λογικά αυτό δεν το κάνουν γιατί κάποια chip ζορίζονται ακόμα και σε stock 1.4? Δεν ξέρω ποσοστό αλλά σου λέει η intel αν είναι να φάει bsod ο πελάτης σε stock και 1.2volt βάλτο 1.4 να καλύψουμε και το 1% των chip που θέλουν τόσο για stock. 

Κάπως έτσι σκέφτονται. Σου λέει αφού δεν θα ψάξει ο χρήστης να βρει τη σωστή τάση,δώσε ρεύμα αρκετό να παίξουν όλα τα τσιπάκια άνετα και για χρόνια. 

Βέβαια "μιλάει" η μητρική με τον cpu,και εδώ έχει σχέση το vid,γι αυτό και το ρεύμα που δίνει μια μητρική δεν θα είναι το ίδιο αν βάλεις διαφορετικούς ας πούμε 8700K .

Δική μου εκτιμηση είναι οτι by default οι μητρικές δίνουν τάση κατά ένα Χ ποσοστό μεγαλύτερη από αυτό που ζητάει ο cpu για τους λόγους που προαναφέραμε.

• Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, mcrae13 είπε

Κάπως έτσι σκέφτονται. Σου λέει αφού δεν θα ψάξει ο χρήστης να βρει τη σωστή τάση,δώσε ρεύμα αρκετό να παίξουν όλα τα τσιπάκια άνετα και για χρόνια. 

Βέβαια "μιλάει" η μητρική με τον cpu,και εδώ έχει σχέση το vid,γι αυτό και το ρεύμα που δίνει μια μητρική δεν θα είναι το ίδιο αν βάλεις διαφορετικούς ας πούμε 8700K .

Δική μου εκτιμηση είναι οτι by default οι μητρικές δίνουν τάση κατά ένα Χ ποσοστό μεγαλύτερη από αυτό που ζητάει ο cpu για τους λόγους που προαναφέραμε.

Άρα μια μητρική βλέπει το vid ποσο είναι και δίνει λίγο παραπάνω ανάλογα πόσο ζητάει η κάθε cpu. Η intel δηλαδή δεν κάνει κάτι απλά οι κατασκευαστες έχουν εντολές να δίνουν λίγο παραπανω ρεύμα από ότι το vid. 

Το θέμα είναι πως γίνετε να ζητάει 1.40vid σε stock όταν παίζουμε με 1.25 στα 4.9 all core? 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...