therock Δημοσ. 3 Μαΐου 2018 Δημοσ. 3 Μαΐου 2018 (επεξεργασμένο) Εχω το εξης απλο σεταπ. -ADSL Modem/Router speedtouch πανω στη γραμμη (στο ισογειο) που με ethernet καταληγει σε gigabit switch. -Στο switch στον ιδιο οροφο, δινει με ethernet σε router, που μοιραζει τη γραμμη ασυρματα στις συσκευες του οροφου (επειδη εχω κλεισει το ασυρματο στο modem γιατι εχει αθλια ποιοτητα), και ενα καλωδιο το οποιο εχω τραβηξει ως τον πανω οροφο που καταληγει σε αλλο ρουτερ (D-Link DIR 800L) για να μοιραζω ασυρματα στον πανω οροφο. --Το ρουτερ λοιπον πανω καποιες φορες εχει προβλημα και δεν παιρνει ιντερνετ με αποτελεσμα να μη το πειραζει. Επειδη ειμαι ασχετος με τα δικτυακη δεν μπορω να καταλαβω αν α) υπαρχει καποιο Ip conflict, β) ειναι ελατωματικο σαν συσκευη γ) ειναι ζητημα τοπολογιας Περισσοτερα για περιπτωση γ Το δικτυο μου ειναι της μορφης 192.168.1.x To d-link ειναι ρυθμισμενο ως 192.168.0.1. Αλλα αυτο ξερω πως επιτρεπεται οταν διαφορετικα δικτυα συνδεονται μεταξυ τους, οποτε δε πιστευω εκει να σκαλωνει η δουλεια Οποιος μπορει να μου ανοιξει λιγο τα ματια. Τη στιγμη που μιλαμε δεν εχω ιντερνετ εδω πανε, και μετα απο ρεσετ δεν δειχνει να εχει λυθει κατι EDIT: Μπηκα στο IPv4 settings, Και εβαλα σαν Primary dns του Ip του default getaway Και τωρα δειχνει να δουλευει... Επεξ/σία 3 Μαΐου 2018 από therock
Damachi Δημοσ. 3 Μαΐου 2018 Δημοσ. 3 Μαΐου 2018 WELCOME to IP conflict 101 Δες και τα subnet παλια θυμαμαι δε μου εβρισκε τις καμερες καπως ετσι
therock Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 Μέλος Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 Εν τελη γιατι πριν επαιζε και τωρα επρεπε να παρεμβω να βαλω την Ip του getaway (sppedport) σαν Primary dns για να συντονιστει? Με τα δικτυα διαφορετικης τοπολογια τι παιζει? Δλδ πως ενωνονται ενα δικτυου 192.168.1.x με ενα 192.168.0.x και εχουν ολα προσβαση στα ιδια αρχεια και στο ιντερνετ
jkoukos Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 Δημοσ. 4 Μαΐου 2018 Κάθε router έχει 2 διευθύνσεις σε διαφορετικό υποδίκτυο η κάθε μία. Η μία είναι για την θύρα WAN που πρέπει να είναι στο ίδιο υποδίκτυο με αυτό από το οποίο παίρνει σύνδεση και η άλλη στο δικό του εσωτερικό LAN. H WAN επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζει ποιες είναι οι αντίστοιχες διευθύνσεις Gateway και DNS ώστε να υπάρχει επικοινωνία με το άλλο δίκτυο και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αυτό γίνεται αυτόματα να επιλέξουμε σύνδεση μέσω DHCP, αλλά κάποιες φορές ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα με διένεξη λόγω του ότι 2 συσκευές να έχουν πάρει την ίδια ΙΡ. Αυό λύνεται είτε ορίζοντας χειροκίνητα τις διευθύνσεις στον router, είτε στον αρχικό DHCP μέσω του address reservation. Σε κάθε περίπτωση η ΙΡ πρέπει να είναι αχρησιμοποίητη από οποιαδήποτε άλλη δικτυακή συσκευή. Τα παραπάνω όσον αφορά την σύνδεση 2 router μεταξύ τους και την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Για επικοινωνία των συσκευών που είναι πίσω από τα 2 router (π.χ. διαμοιρασμό αρχείων) θα απαιτηθεί και ορισμός κανόνων static route, καθώς οι router δεν γνωρίζουν εξαρχής που να στείλουν τις απαντήσεις. 1
therock Δημοσ. 7 Μαΐου 2018 Μέλος Δημοσ. 7 Μαΐου 2018 Ποια κρινεις λοιπον ως την καλυτερη αντιεμτωπιση. Το ADSL router εχει σταθερα την 192.168.1.1 και σε αυτη την τοπολογια θα παραμεινω. -Εστω οτι δινω σταθερες σε ολα τα router, και γνωστες συσκευες σπιτιου. -Μετα πρεπει να αναφερω στο καθενα τις τιμες που εχω δεσμευσει ωστε να μην τις κανει assign o dchp server καταλαθος? -Δεν εχουν καποιο τροπο να επικοινωνουνε τα ρουτερ και να γνωριζουν ποιες Ip χρησιμοποιουνται μια δεδομενη χρονικη στιγμη
jkoukos Δημοσ. 7 Μαΐου 2018 Δημοσ. 7 Μαΐου 2018 (επεξεργασμένο) Δεν υπάρχει καλύτερο ή χειρότερο. Εξαρτάται την περίπτωση και πως θέλει κανείς να δουλέψει το εσωτερικό του δίκτυο. Κάθε router, όταν δουλεύει ως κανονικό router, δημιουργεί και ελέγχει το δικό του δίκτυο και απαγορεύει εισερχόμενη σύνδεση από αλλού. Για να υπάρχει επικοινωνία χρειάζεται άνοιγμα πόρτας ή κανόνα δρομολόγησης. Αν όμως δουλεύει ως switch ή/και ΑΡ, τότε δεν δημιουργεί και δεν ελέγχει τίποτα, αλλά εξαρτάται από άλλον router που θα αναλάβει αυτό το έργο, μοιράζοντας διευθύνσεις και θα παρέχει πρόσβαση. Επεξ/σία 7 Μαΐου 2018 από jkoukos
therock Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Μέλος Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Μέχρι στιγμής αυτό είναι το σεταπ μου. Εσύ ας πουμε στη θέση μου πως θα το κανες Έστω ότι σε κάθε γνωστή μου συσκευή επιλέγω να παίρνει σταθερή ιπ 255.255.255.0 subnet Και 192.169.1.1 getaway. Και ορίζω και DNS. Το πρόβλημα μου είναι ότι μερικές φορές μέχρι στιγμής μπορείς ο dhcp server να δώσω up που προορίζεται για άλλη συσκευή. Έστω Δηλαδή ότι έχω θέσει το λάπτοπ μου ως 192.168.1.2 από της ρυθμίσεις tcpip properties της κάρτας δικτύου. Αλλά δεν είναι συνδεδεμένο μια δεδομένη χρονική στιγμή. Πάει να συνδεθεί το κινητό μου και ο Dick server του δίνει 192.168.1.2. Ύστερα πάω να ανοίξω το λάπτοπ και έχω πρόβλημα
jkoukos Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Δημοσ. 10 Μαΐου 2018 Speedport 192.168.1.1. Ορίζεις στον DHCP να δίνει διευθύνσεις στην περιοχή 192.168.1.2 - .199. Από .201 και μετά θα επιλέγεις σταθερές για όποιες συσκευές θέλεις. Οπότε έχουμε: Το Asus θα έχει σταθερή ΙΡ 192.168.1.200 και το D-Link 192.16.1.201. Και οι 2 συσκευές θα δουλεύουν ως απλά switch και ΑΡ (και όχι ως κανονικά router). Άρα θα συνδέονται σε μία θύρα LAN και όχι στην WAN. Φυσικά κλειστά DHCP, NAT, Firewall και λοιπές περιττές λειτουργίες. Μόνο το Wifi θα είναι ενεργό. Αν θέλεις να δουλεύουν ως κανονικά router και ταυτόχρονα όλες οι συσκευές και στα 3 υποδίκτυα που θα υπάρχουν, να συνδέονται μεταξύ τους πρπει να δημιουργηθούν κατάλληλοι κανόνες static routes. Υπόψη ότι στην περίπτωση αυτή θα έχεις και 2πλό ή 3πλό ΝΑΤ, που λύνεται και αυτό αλλά με άλλες ρυθμίσεις.
therock Δημοσ. 11 Μαΐου 2018 Μέλος Δημοσ. 11 Μαΐου 2018 Το Asus οσο και αν το ψαχνα dhcp server δε βλεπω να χει οσο και να θελεις, οποτε εκει δε πρπει να κανω κατι. Στο αλλα δε βρηκα χρονο αλλα πιστευω πως σχεδον 100% ειναι και ρουτερ και πρεπει καπως να απενεργοποιησω τη λειτουργια. -Στη περιπτωση που το AP δεν εχει dhcp server, πως παιρνει μια συσκευη ip? Γυρναει μεσω default getaway? Δηλαδη το speedport θα επικοινωνησω με το AP για να παρουν οι εκει συνδεδεμενες συσκευης την IP -Ειναι καλυτερο να δινεις στατικες μεσα απο τις ιδιοτητες τις καρτας δικτυου (να ζητα η ιδια συσκευη τη διευθυνση) η να οριζεις κανονες στον dhcp server Με βαση τη πανω σου προταση σκεφτομουν το ελαφρως αναποδο, να δινω διευθυνση απο 192.168.1.2-100 που ναι πιο ευκολο να τις θυμαμαι και ο server Να δινει αυτοματα απο 101-255 για οσες δεν ειναι ορισμενες
jkoukos Δημοσ. 14 Μαΐου 2018 Δημοσ. 14 Μαΐου 2018 Δεν υπάρχει περίπτωση οποιοσδήποτε router να μην έχει DHCP. Μόνη περίπτωση είναι να έχει το αρχικό firmware ρύθμιση ώστε όταν επιλεχθεί να παίζει ως απλό switch και ΑΡ, αυτόματα να απενεργοποιεί τις περιττές λειτουργίες. Τέτοια περίπτωση είναι τα Fritz, αλλά χλωμό το κόβω να ισχύει και στα Asus. Αν ένα AP δεν έχει (ή είναι απενεργοποιημένος) DHCP, τότε την ΙΡ την παρέχει ο DHCP του router. Το πως ορίζουμε να δίνονται οι σταθερές διευθύνσεις (χειροκίνητα ή μέσω του DHCP), εξαρτάται πως το βλέπει κανείς και πως χειρίζεται τις συσκευές του. Καλύτερα είναι να δίδονται χειροκίνητα, αλλά αν πρόκειται π.χ. για ένα laptop που θέλεις να το παίρνεις και στην δουλειά, τότε καλύτερα είναι μέσω του DHCP και των κανόνων του. Όπως θέλεις μπορείς να ορίσεις την περιοχή του DHCP. Ως παράδειγμα έσωσα τις διευθύνσεις, για να καταλάβεις πως γίνεται.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα