Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
33 λεπτά πριν, Malthador είπε

Ημι-σχετικό ερώτημα με το θέμα μας: η επικαρπία μπορεί να κατασχεθεί αν ο επικαρπωτής έχει οφειλές προς το δημόσιο ή προς ιδιώτες;

Όχι ακριβώς. Μπορεί να γίνει μια κατάσχεση της άσκησης της επικαρπίας. Αλλά και αυτή λήγει με τον θάνατο του επικαρπωτή.Ο ψιλός κύριος και το ακίνητο δλδ δεν αποκτούν κάποιο βάρος/χρέος. 

Αλλά στην πράξη δεν το κάνουν ποτέ ούτε οι τράπεζες ούτε το δημόσιο γιατί δεν έχουν το παραμικρό κέρδος. Δεν μπορούν να το βγάλουν σε πλειστηριασμό την επικαρπία άρα δεν έχει νόημα.

Επεξ/σία από Backpacker
  • Like 1
Δημοσ.

Παντως σε εμάς σε ένα οικόπεδο το ΙΚΑ έχει την επικαρπία υπό κατάσχεση... εμείς είμαστε οι ψιλοί κύριοι...

Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε και εμείς να κάνουμε κάτι επ'αυτού... δηλαδή το οικόπεδο αναγκαστικά μένει ως έχει!

• Moderators
Δημοσ.
3 hours ago, gregdel said:

Παντως σε εμάς σε ένα οικόπεδο το ΙΚΑ έχει την επικαρπία υπό κατάσχεση... εμείς είμαστε οι ψιλοί κύριοι...

Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε και εμείς να κάνουμε κάτι επ'αυτού... δηλαδή το οικόπεδο αναγκαστικά μένει ως έχει!

Δεν μου κάθεται και πολύ καλά αυτό που γράφεις. Το οικόπεδο το είχατε στο όνομα της επιχείρησης;

Δημοσ.
6 ώρες πριν, Malthador είπε

Δεν μου κάθεται και πολύ καλά αυτό που γράφεις. Το οικόπεδο το είχατε στο όνομα της επιχείρησης;

Δωρεά από πατέρα της ψιλής κυριότητας... το ΙΚΑ προσημείωσε την επικαρπία...

• 11 μήνες μετά...
Δημοσ.
Στις 1/5/2018 στις 9:44 ΜΜ, paredwse είπε

Κατ'αρχήν, δεν χρειάζεται συναίνεση για τη μεταβίβαση είτε της ψιλής κυριότητας είτε της επικαρπίας.

Από την άλλη, σύμφωνα με το άρθρο 1166 ΑΚ «Η επικαρπία εφόσον δεν ορίστηκε διαφορετικά είναι αµεταβίβαστη.». Όπως γίνεται αντιληπτό, οι λέξεις-κλειδί εδώ είναι "εφ'όσον δεν ορίστηκε διαφορετικά". Υπάρχει και σχετικά πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που περιορίζει σημαντικά το δικαίωμα μεταβίβασης της επικαρπίας. Σε κάθε όμως περίπτωση δεν τίθεται θέμα συναίνεσης του ψιλού κυρίου.

Δηλαδή αν μεταβιβάσει η επικαρπια στον Γ θα έχει ισχύ όσο ζει ο Α? 

Δημοσ.
Στις 3/5/2018 στις 8:58 ΠΜ, Malthador είπε

Κυνηγάει το ΙΚΑ προσωπικές περιουσίες; Περίεργο, πρώτη φορά το ακούω. 

Γιατί να μην το κάνει;

• Moderators
Δημοσ.
3 hours ago, logistoulis said:

Γιατί να μην το κάνει;

Δεν είπα ότι δεν μπορεί να το κάνει, είπα ότι δεν το έχω ακούσει ποτέ να γίνεται.

Δηλαδή είμαι διαχειριστής μιας ΙΚΕ ή ομόρρυθμο μέλος μιας ΕΕ π.χ. και έχω ένα ακίνητο στο όνομά μου. Αν χρωστάω στο ΙΚΑ υπάρχει περίπτωση το ΙΚΑ να στραφεί κατά της προσωπικής μου περιουσίας; Δεν διώκεται μόνο η περιουσία της εταιρείας;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Malthador είπε

Δεν είπα ότι δεν μπορεί να το κάνει, είπα ότι δεν το έχω ακούσει ποτέ να γίνεται.

Δηλαδή είμαι διαχειριστής μιας ΙΚΕ ή ομόρρυθμο μέλος μιας ΕΕ π.χ. και έχω ένα ακίνητο στο όνομά μου. Αν χρωστάω στο ΙΚΑ υπάρχει περίπτωση το ΙΚΑ να στραφεί κατά της προσωπικής μου περιουσίας; Δεν διώκεται μόνο η περιουσία της εταιρείας;

Σε προσωπικές εταιρείες ( ΟΕ, ΕΕ ή ατομική επιχείρηση) είναι αλλιώς όμως σε σχέση με τις αε, επε ικε 

Στις περιορισμένης ευθύνης που λες μόνο το ποινικό κομμάτι σε ενδιαφέρει αν είσαι νόμιμος εκπρόσωπος το οποίο αν μετατραπεί σε χρηματική ποινή που δεν πληρώσεις μπορεί φυσικά η εφορία να σου κάνει κατασχέσεις στη συνέχεια

αν δεν μπορούσαν να πάνε στην προσωπική σου περιουσία στις προσωπικές εταιρείες, για ποιο λόγο τότε να υπάρχουν αυτές οι μορφές και για ποιο λόγο λογιστικά να είσαι πολύ πιο χαλαρά (πολύ λιγότερος έλεγχος) από τις εταιρείες που δεν μπορούν να πάνε στη προσωπική σου περιουσία;

ακόμα και σε ικε πάντως, αν έχει οφειλές η εταιρεία έστω κι ένα κατοστάρικο, τότε ο διαχειριστής δεν μπορεί να βγάλει ενημερότητα για προσωπικά του θέματα, πχ να πουλήσει κάτι ή να πληρωθεί από δημόσιο (ενοίκια πχ) 

Επεξ/σία από logistoulis
  • Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 hours ago, logistoulis said:

Σε προσωπικές εταιρείες ( ΟΕ, ΕΕ ή ατομική επιχείρηση) είναι αλλιώς όμως σε σχέση με τις αε, επε ικε 

Στις περιορισμένης ευθύνης που λες μόνο το ποινικό κομμάτι σε ενδιαφέρει αν είσαι νόμιμος εκπρόσωπος το οποίο αν μετατραπεί σε χρηματική ποινή που δεν πληρώσεις μπορεί φυσικά η εφορία να σου κάνει κατασχέσεις στη συνέχεια

αν δεν μπορούσαν να πάνε στην προσωπική σου περιουσία στις προσωπικές εταιρείες, για ποιο λόγο τότε να υπάρχουν αυτές οι μορφές και για ποιο λόγο λογιστικά να είσαι πολύ πιο χαλαρά (πολύ λιγότερος έλεγχος) από τις εταιρείες που δεν μπορούν να πάνε στη προσωπική σου περιουσία;

ακόμα και σε ικε πάντως, αν έχει οφειλές η εταιρεία έστω κι ένα κατοστάρικο, τότε ο διαχειριστής δεν μπορεί να βγάλει ενημερότητα για προσωπικά του θέματα, πχ να πουλήσει κάτι ή να πληρωθεί από δημόσιο (ενοίκια πχ) 

Δεν είπα ότι δεν μπορούν να πάνε, φυσικά και μπορούν να πάνε. Αυτό που λέω είναι ότι ενώ έχω ακούσει για την εφορία να κυνηγάει προσωπική περιουσία, δεν το έχω ακούσει ποτέ για το ΙΚΑ (ή για το ΚΕΑΟ). Για ΙΚΑ έχω ακούσει μόνο κατασχέσεις σε ακίνητα εταιρειών ή σε κινητά εταιρειών (σπάνιο αυτό) ή σε λογαριασμούς εταιρειών.

Επεξ/σία από Malthador
  • Like 1
Δημοσ.

Κυνηγάει το ΚΕΑΟ σίγουρα και μάλιστα μετά από μερικούς μήνες εμφανίζονται στο taxis οφειλές από τα δικαστικά έξοδα.

• 3 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχεις ψιλή κυριότητα ενός ακινήτου και ο επικαρπωτης αποφασίζει να το νοικιάσει. Μπορείς να λαμβάνεις μέρος του ενοικίου νόμιμα;

• Super Moderators
Δημοσ.
28 minutes ago, Oma04028 said:

Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχεις ψιλή κυριότητα ενός ακινήτου και ο επικαρπωτης αποφασίζει να το νοικιάσει. Μπορείς να λαμβάνεις μέρος του ενοικίου νόμιμα;

Όχι.
Ο επικαρπωτής "καρπώνεται" το ακίνητο άρα αυτός λαμβάνει το ενοίκιο. 

Δημοσ.
38 λεπτά πριν, Oma04028 είπε

Μόνο αν σου κάνει δωρεά μέρους της επικαρπίας μπορείς να παίρνεις ένα μέρος του ενοικίου νόμιμα, μόνο που κάτι τέτοιο χρειάζεται συμβολαιογραφική πράξη με ότι συνεπάγεται αυτό (έξοδα + φόρους).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...