Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τον είχε φίλος και τότε κόλλησα το μικρόβιο.

Ο πρώτος δικός μου ήταν του άλλου Άγγλου (Amstrad 464).

Πωπω 100 χρόνια πίσω... :)

• Like 2
  • Απαντ. 85
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
58 λεπτά πριν, gnoe είπε

Τον είχε φίλος και τότε κόλλησα το μικρόβιο.

Ο πρώτος δικός μου ήταν του άλλου Άγγλου (Amstrad 464).

Πωπω 100 χρόνια πίσω... :)

εμενα αυτος ηταν ο πρωτος μου home υπολογιστης Amstrad 464  ανταλλασαμε κασετες με συμμαθητες και γνωσεις φυσικα περι αζιμουθιου.... καλα τι βρισιδι εχω ριξει στο renegade to αγαπημενο μου ολων των εποχων παιχνιδι μιση ωρα να φορτωσει η καθε πιστα παντα εχανα στην τριτη.....:( ειχε πεντε !  

by the way γυριζω απο στρατο πολιτης και μου ειχε πεταξει ολη την συλλογη με iron maiden τα μαζευα ενα ενα τα cds ..και το cpc 464 το ειχε δωρησει τι καντιλια κατεβασα δε λεγετε... 

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, nik0laus είπε

Μήπως έχει κάποιος φίλος τίποτε llistings από κανά Pixel

τα pixel έχουν σκαναριστεί και μπορείς να τα βρεις εύκολα στο ίντερνετ. Βάζω την αρχή του πρώτου ένθετου με listing, αν και προγράμματα υπήρχαν εξαρχής στο pixel (και στο κομπιούτερ για όλους)

pixelware.pdf

• Like 2
Δημοσ.
2 ώρες πριν, nvel είπε

τα pixel έχουν σκαναριστεί και μπορείς να τα βρεις εύκολα στο ίντερνετ. Βάζω την αρχή του πρώτου ένθετου με listing, αν και προγράμματα υπήρχαν εξαρχής στο pixel (και στο κομπιούτερ για όλους)

pixelware.pdf

Θυμαμαι πικρα  ο ενας να υπαγορευει και ο αλλος να γραφει 

• Like 3
Δημοσ.

http://www.retroshowcase.com

Εμένα το σαράκι των ρετρό μηχανημάτων δεν μου έφυγε ποτέ πάντως.

Ακόμα και σήμερα ανάβω τον Amstrad, τον Spectrum +3 και την Amiga (μεταξυ πολλών άλλων που κατέχω) και βούρ για Double Dragon, Rick Dangroys, Project X κτλ

Συλλογή και...αναμνήσεις, φαίνονται στο site μου 😁

• Like 2
Δημοσ.

Έχω ακόμα τον ΖΧ81 που μου επέτρεψε κυριολεκτικά να μπω στον απίθανο κόσμο των υπολογιστών που μόλις γεννιόταν (κάρφωσα την ηλικία μου). Πρωτοποριακοί άνθρωποι. R.I.P.

• Like 1
Δημοσ.
20 ώρες πριν, dolph είπε

Μεγαλώσαμε, ε;

Rip

Πράγματι μεγαλώσαμε...Το κατάλαβα και δεν το κατάλαβα. Το συνειδητοποιώ με κάτι τέτοια άρθρα. Ξέρω ότι κάθε γενιά το ίδιο πράγμα λέει, αλλά αυτά που έζησα τις δεκαετίας του 80 και του 90 δεν τα έχουν ζήσει οι επόμενες γενιές. Υπήρχε αθωότητα. Και τις προηγούμενες δεκαετίες από εμάς ακόμα μεγαλύτερη. Μια αθωότητα που όσο πάει και χάνεται.

Τώρα βέβαια η τεχνολογία σου κάνει παπάδες. Πατάω το κουμπί στο αυτοκίνητο και του λέω που θέλω να πάω στα Ελληνικά και μου το βγάζει στον χάρτη. Αυτοκίνητα που σε πάνε μόνα τους. Δεν είναι το ίδιο όμως. Τότε νομίζω ότι ανακαλύπταμε τον κόσμο μαζί με τις εταιρείες. Τώρα οι εταιρείες έχουν γίνει μεγαθήρια και μας πάνε κατά βάση.

Όμως η συγκίνηση που ανακάλυπτες τον ψηφιακό κόσμο, γράφοντας κώδικα από το Pixel; Η κασέτα με τα πρωτόγονα γραφικά και το απίθανο gameplay; Η γειτονιά; Η παρέα; Δεν υπάρχουν αυτά. 

Το κάψιμο τώρα είναι παθολογικό. Τότε ήταν υγιές. 

• Like 2
Δημοσ.

Δεν είναι τυχαίο οτι όσοι έχουν γράψει εδώ αναπολούν με ρομαντισμό μιά εποχή/σημείο εκκίνησης στα δεδομένα & τον ψηφιακό κόσμο.

Φτάσαμε στην εποχή του VR & του AR αλλά εκείνη η υπέροχη ομορφιά των χοντροκομμένων sprites δεν ξεχνιέται με τίποτα.

• Like 1
Δημοσ.

Κορυφαία στιγμή στο σπίτι.

Είχαμε έναν φούρνο μικροκυμάτων που μία στις 3 φορές όταν άνοιγε έριχνε την ασφάλεια.

Είχαμε από το πρωί λοιπόν με ένα φιλαράκι κλεισμένοι στο δωμάτιο να πληκτρολογούμε λίστα του pixel και μάλιστα σε commodore 64 δηλαδή 2-3 γραμμές με εντολές και μετά γραμμές Data με αριθμούς μόνο.

Κατά το απογευματάκι και ενώ είχαμε φτάσει στις τελευταίες γραμμές του listing έρχεται ο πατέρας μου από τη δουλειά και πάει να ανοίξει τον φούρνο μικροκυμμάτων!

Τη συνέχεια τη φαντάζεστε.

Κρακ πέφτει η ασφάλεια και πάπαλα όλη η πληκτρολόγηση που είχαμε κάνει με το φιλαράκι.

Καλά το φιλαράκι κόντεψε να κλάψει!

54 λεπτά πριν, gordonas είπε

Πράγματι μεγαλώσαμε...Το κατάλαβα και δεν το κατάλαβα. Το συνειδητοποιώ με κάτι τέτοια άρθρα. Ξέρω ότι κάθε γενιά το ίδιο πράγμα λέει, αλλά αυτά που έζησα τις δεκαετίας του 80 και του 90 δεν τα έχουν ζήσει οι επόμενες γενιές. Υπήρχε αθωότητα. Και τις προηγούμενες δεκαετίες από εμάς ακόμα μεγαλύτερη. Μια αθωότητα που όσο πάει και χάνεται.

Τώρα βέβαια η τεχνολογία σου κάνει παπάδες. Πατάω το κουμπί στο αυτοκίνητο και του λέω που θέλω να πάω στα Ελληνικά και μου το βγάζει στον χάρτη. Αυτοκίνητα που σε πάνε μόνα τους. Δεν είναι το ίδιο όμως. Τότε νομίζω ότι ανακαλύπταμε τον κόσμο μαζί με τις εταιρείες. Τώρα οι εταιρείες έχουν γίνει μεγαθήρια και μας πάνε κατά βάση.

Όμως η συγκίνηση που ανακάλυπτες τον ψηφιακό κόσμο, γράφοντας κώδικα από το Pixel; Η κασέτα με τα πρωτόγονα γραφικά και το απίθανο gameplay; Η γειτονιά; Η παρέα; Δεν υπάρχουν αυτά. 

Το κάψιμο τώρα είναι παθολογικό. Τότε ήταν υγιές. 

Καλά εννοείται ότι η δεκαετία του 80 είναι η καλύτερη δεκαετία ever.

Τι να πρωτοθυμηθούμε;

Pixel, ΕΠΤΑ, RAM, ξένα περιοδικά όπως το Amstrad Action, bbs με τα modem αργότερα.

Δυστυχώς βέβαια όταν αναφέρεσαι στην Ελλάδα και την πληροφορική πας μόνο στο κομμάτι ψυχαγωγία.

Στα υπόλοιπα κομμάτια παραμένει ακόμα και σήμερα ο μεγάλος εχθρός του Ελληνικού λαού καθώς με μια καθολική και πλήρη μηχανογράφηση με κεντρικό σχεδιασμό που τεχνικά είναι θέμα λίγων μηνών, μηδενικού κόστους σχεδόν και μπορεί να εφαρμοστεί από την δεκαετία του 80, εξαφανίζονται αργομισθίες και διαφθορά πολύ εύκολα.

• Like 2
Δημοσ.

Ο πρώτος υπολογιστης που είχε πάρει ο αδερφός μου απο ένα ταξίδι στη Γερμανία , 16 Κ , μετα απο κανα 2 χρόνια τον κάναμε στη θεσσαλονίκη 48 Κ αναβάθμιση .  Τον κράτησα εγώ και έπαιζα ατέλειωτες ώρες στην χοντρή TV της εποχής μέχρι που δάκρυζαν τα μάτια απο το ζόρισμα .Τον είχα και σαν φοιτητής μέχρι το 4ο έτος οπου και αξιώθηκα να πάρω κρυφά μια Amiga 500  , έκτοτε έχασα τα ίχνη του . Ισως κάπου χάθηκε ή και τον πέταξα διοτι είχαν χαλάσει τα πλήκτρα και η μεβράνη , δε θυμάμαι .

Πρόσφατα επανόρθωσα βρίσκοντας εναν 48Κ και αγοράζοντας τον αλλά για την  ώρα δεν δουλεύει , θα πρέπει να δω τι φταίει αλλά τουλάχιστον σαν αντικείμενο τον έχω και πάλι .

Άλλες εποχές τότε όπου κοιτούσαμε αποσβολωμένοι τις βιτρίνες απο τα μαγαζιά με τα ηλεκτρονικά και περνούσαμε ώρες να βλέπουμε τα κάθε λογης Demo που έπαιζαν στην οθόνη για διαφήμιση των δυνατοτήτων .

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει τον Rick .

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...