Προς το περιεχόμενο

Κλασική μουσική κανείς;

Επισκέπτης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επισκέπτης
Δημοσ.

edit: ---αυτο το ποστ είναι το ίδιο με το απο πάνω εδώ και 2 χρόνια και 2 μηνές! Το αλλάζω επιτέλους για να μην υπάρχει πρόβλημα. Ας το σβήσει κάποιος moderator τέλος πάντων.--

• Απαντ. 197
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Πράγματι ο Αλμπάντης έχει φοβερή ποικιλία με πολλούς διαφορετικούς ερμηνευτές για το κάθε κομμάτι , thanks Tanto1982 και Manuel , εκεί βρήκα αυτό ακριβώς που ήθελα.

Παρεπιμπτόντως πήρα τα Brandenburg Concertos από Bach , κορυφή !!!

Επισκέπτης
Δημοσ.

E kala. An sou aresei o Bach, mporeis na akouseis ta super korufaia (kai epikotata alla den ta proteina prin, giati o bach 8elei polu prosoxh gia na ton akouseis), kata mat8aion pa8h, kata ioanni pa8h kai leitourgia se si-. Ena kai ena. Idiaitera ta kata mat8aion kai h leitourgia. Proswpika me pianei trelo deos, otan suneidhtopoiw poso shmantika einai auta pou exei grapsei o bach. Exw ftasei se shmeio na pisteuw pws an uparxei antikeimenikh apanthsh, sta megala filosofika erwthmata (poios einai o skopos mas sth zwh ktl...), tote 8a th broume mesa sth mousikh tou bach. O an8rwpos htan trelh idiofuia (kai kata th gnwmh mou, uposuneidhth, dhladh den eixe epignwsh tou ti ekane, alla ta ekane enstiktwdws). 8a latrepseis kata mat8aion, an sou aresan bradembourgia, pistepse me...

Δημοσ.
E kala. An sou aresei o Bach, mporeis na akouseis ta super korufaia (kai epikotata alla den ta proteina prin, giati o bach 8elei polu prosoxh gia na ton akouseis), kata mat8aion pa8h, kata ioanni pa8h kai leitourgia se si-. Ena kai ena. Idiaitera ta kata mat8aion kai h leitourgia. Proswpika me pianei trelo deos, otan suneidhtopoiw poso shmantika einai auta pou exei grapsei o bach. Exw ftasei se shmeio na pisteuw pws an uparxei antikeimenikh apanthsh, sta megala filosofika erwthmata (poios einai o skopos mas sth zwh ktl...), tote 8a th broume mesa sth mousikh tou bach. O an8rwpos htan trelh idiofuia (kai kata th gnwmh mou, uposuneidhth, dhladh den eixe epignwsh tou ti ekane, alla ta ekane enstiktwdws). 8a latrepseis kata mat8aion, an sou aresan bradembourgia, pistepse me...

Πραγματικά η μουσική του Μπάχ είναι από άλλο κόσμο , σε καθηλώνει.

Εχω ακούσει κάποια αποσπάσματα από το Κατά Ματθαίον (st matthew passion) είναι άψογο , αλλά επειδή είναι 3-πλο CD δεν το έχω πάρει ακόμη.

Η μόνο δυσκολία στην κλασική μουσική είναι χρειάζεται λίγο ψάξιμο για να βρείς ποια είναι η καλύτερη εκτέλεση-ορχήστρα-ενορχηστρωτής.Οχι ότι υπάρχουν κακές εκτελέσεις όλοι οι μουσικοί που παίζουν σε ορχήστρες είναι επαγγελματίες , αλλά σίγουρα κάποιοι ξεχωρίζουν.

Επισκέπτης
Δημοσ.

egw gia ta kata mat8aion, exw mia ektelesh (3cd) me dieu8unsh tou karajan, pou omws th xrusoplhrwsa (45E). Basika o karajan, einai o kalyteros maestros gia beethoven (aggizei thn teleiothta), alla gia baroque (mparok) mousikh, den thn ektelei opws tote. Dhladh thn kanei romantikh. Genika to baroque einai megalo kefalaio giati exei pollous eidikous tropous ekteleshs. Yparxoun eidikes sxoles bioliou (gia paradeigma) pou didaskoun baroque bioli (o kollhtos mou, poy paizei bioli edw kai 10 xronia, 3ekinaei twra baroque bioli). Proswpika, emena h romantikh ektelesh se baroque erga mou aresei polu. Se filous, pou einai kapws pio austhroi me to 8ema, den tous arese o karajan. PROSOXH: yparxei omws kai ektelesh apo ta katamat8aion, pou xwraei se ena cd, kai exei mono ta shmantika kommatia, kai afairei auta pou milaei o evangellisths gia paradeigma, pou den exoun polu endiaferon (oso mporei na mhn exei endiaferon bebaia kati tou bach. O an8rwpos den egrapse pote axrhsth nota. einai apisteuto...). AUTAAAAAA

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

sygxaritiria gia to poiotikotato thread !

egw exw enan filo pou einai fasi Manuel kai me exei psilomyisei deila deila.

exw katsei ki exw akousei polles fores eis vathos klassiki mousiki

alla oxi polla pragmata. m'aresoune idiaitera o loudovikos ki o bach.

exw liges gnwseis mousikis, ligous mines klassiko piano sto energitiko mou

kai 50-60 cds me klassiki mousiki.(kyriws apo efimerides)

exw dei Sgouro persi sto megaro kathws kai tin martha argerich na paizei piano

(logika tha tin kserei o manuel) - o filos mou eixe pathei plaka mazi tis kai

to na tin xasw na paizei otidipote mou fanike adynaton. (argentini an thimamai kala)

mou emathe kai kapoia liga apo megalous pianistes o filos mou.

mou arese idiaitera o Guld pou itane trelaras kai o richter pou itane michanaki.

dystyxws den akouw syxna giati den sygkentrwnomai poly kala twra teleytaia

kai o kosmos mas etsi opws exei exelixthei to kanei poly dyskolo an kai thes

na afierwtheis se kati toso poiotiko.(safws 1os ftaixtis eimai egw)

einai poly kalo na vlepw omws kapoioys na mporoun na einai ''sygkentrwmenoi''

kai na exoune strammena autia pros tin swsti kateythinsi.

manuel tha ithela na mou peis liga pragmata gia ton mahler.

egw tyxainei na grafw pou+pou poiimata kai o filos mou leei

oti tote o mahler tha m'aresei poly giati einai megas sto na ''ftiaxnei''

eikones me tin mousiki tou.(+pisteuei oti meta ton beethoven

einai o spoudaioteros oson afora tis symfwnies)

ayta apo emena -tha epanelthw -geia xara se olous....

[apo tainies Manuel, kalytera esy na mou proteineis tpt

giati se vlepw pio psagmeno genika -cheers!] ;)

Δημοσ.
exw akousei poly liga pragmata, alla exw mia adynamia sto piano. Apo ta liga pou exw akousei, to 2o piano concerto tou Rachmaninov einai katapliktiko kai kapws ligotero mou aresei to 3o (ta alla dyo den ta exw akousei). Ti exeis na proteineis? (pros 8eou oxi prokofiev!)

Γιατί όχι prokofiev? Μου φαίνεται περίεργο να ακούς κλασική (άρα και ρομαντική) μουσική και να μην σ αρέσει η prokofiev. Το Romeo n Juliet το χεις ακούσει? -Παίζω στο πιάνο το πρελούδιο απο αυτό το έργο και είναι φοβερό, ακόμα και στο πιάνο.

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Εντελώς (μα εντελώς τυχαία), επέστρεψα να δω τι κάνει αυτό το topic, που είχε χαθεί για ένα χρόνο. Και όταν λέω τυχαία, εννόω ότι πάτησα να θυμηθώ ποιά είναι τα θέματα που ξεκίνησα κ το είδα. Και προς μεγάλη μου χαρά, ανακάλυψα ότι το θέμα ξεθάφτηκε μετά από ένα χρόνο από τον φίλο Akujin.

Αυτό που έχει αλλάξει από πέρυσι, είναι 1ον) ότι πλέον έχω DSL, οπότε θα ελέγχω πιο συχνά να δω τι γίνεται εδω πέρα κ 2ον) ότι δεν γράφω πια με Greeklish.

Περι Mahler: Ο άνθρωπος ήταν πολυάσχολος. Βρισκόταν συνεχώς, όλο το χρόνο, στην τσίτα (μαέστρος, καθηγητής, πολλές δουλειές). Κάθε καλοκαίρι όμως, πήγαινε μόνος του σε ένα εξοχικό του σπίτι (δεν θυμάμαι καλά την ιστορία, αλλά εγώ το έχω στο μυαλό μου ότι ήταν στο βουνό), και καθόταν εκεί για ένα μήνα και έγραφε μια συμφωνία. Οι συμφωνίες του είναι κ τα έργα που τον έκαναν διάσημο. Και βασικά είναι κ τα μόνα του έργα που παίζονται. Βασικά δεν ξέρω καν αν έχει γράψει κ άλλα σημαντικά.

Γενικά τώρα, εγώ προσωπικά, δεν μου έκατσε ποτέ να κολλήσω με τις συμφωνίες του Mahler. Αν και είναι γεγονός ότι γεννάνε εικόνες. Πάντως από αυτά που ακούω, είναι πολύ περίεργο το γεγονός, ότι δεν υπάρχει ούτε μια ούτε δύο συμφωνίες που να λατρεύονται. Σχεδόν για όλες του τις συμφωνίες, έχω ακούσει από κάποιον να λέει ότι είναι η καλύτερη, η ουάου, η .... Αυτό δημιουργεί τη δυσκολία του να μην μπορώ να σου προτείνω κάποια. Δηλαδή δεν είναι σαν τον Μπετόβεν ας πούμε, που ξέρουμε ότι προτείνουμε την 5η, την 6η και την 9η (και την 7η για μένα). Ο Woody Allen ας πούμε βάζει την 5η του Mahler πάνω από όλες. Στην κλασική συλλογή που έχω αγοράσει, αυτή που επιλέχθηκε σαν η καλύτερη του είναι η 4η. Πολύ διάσημη είναι η 8η ("των χιλίων) καθώς και η 1η (που είναι η αγαπημένη ενός φίλου μου). Ένας καθηγητής μου, μου έλεγε ότι του αρέσουν πιο πολύ η 7η και η 9η (για τις οποίες δεν είχα ακούσει τίποτα μέχρι τη στιγμή που μου το είπε.

Ουφ... Νομίζω ότι κατάλαβες πάντως την εικόνα. Από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Mahler είναι ότι χρησιμοποιεί την ορχήστρα κ τα χρώματα της με πρωτότυπο τρόπο. Ο ήχος της ορχήστρας δεν ειναι ο πολύ κλασικός δηλαδή που μπορεί να σου προκαλεί κ αποστροφή (λόγω του ότι μπορεί να πηγαίνει το μυαλό σου σε βασιλιάδες κ χωρούς μέσα σε μεγάλες αίθουσες). Δεν είναι Mozart, ουτε Beethoven.

Προσωπικά, όταν γράφω κείμενα αυτό τον καιρό, μου αρέσει να ακούω παραδοσιακή ινδιάνικη μουσική (ουάου! μιλάμε κόλλημα!). Ή αυτοσχεδιασμούς μου στο πιάνο. Βασικά οι αυτοσχεδιασμοί (που γίνονται στις παραδοσιακές μουσικές - Ινδική επίσης μουσική, καθώς και κέλτικη), έχουν το καλό ότι είναι μια περιπλάνηση κ δεν έχουν συγκεκριμένο στόχο. Είναι σαν να χρωματίζουν μια διάθεση. Και έχουν κ διάρκεια, οπότε έχεις όλο το χρόνο να μπεις στο κλίμα.

Υπάρχουν κάποιοι σύγχονοι συνθέτες που γράφουν τέτοια μουσική, που είναι ατμόσφαιρες. Αν βρεις, άκου Γκορέτσκι (3η συμφωνία για παράδειγμα). Έχει γράψει τέτοιες μουσικές, ατμοσφαιρικές, με διάρκεια κ χωρίς ξεσπάσματα. Δηλαδή μουσικές που μπορείς να τις εμπιστευθείς ότι δεν θα σε απογοητεύσουν μέχρι να τελειώσουν. Χωρίς θέματα δευτερεύοντα.

Α! Debbusy φυσικά (Ντεμπισί)! Πολύ ιδιαίτερο κλίμα, ποιητικός ιμπρεσιονισμός (τώρα θα μου πεις, η μουσική δεν είναι ούτως ή άλλως ιμπρεσιονιστική; Ναι αλλα γίνεται κ καλύτερα). Είναι από τους πρώτους που έγραψε τέτοια μουσική (αν όχι ο πρώτος) κ τον λατρεύω! Αν αγαπήσεις το στυλ του, θα σε αποζημιώσει. Άκου "Πρελούδιο στο απόγευμα ενός φαύνου", "Θάλασσα", και κομμάτια του για πιάνο (νομίζω ότι αξίζουν όλα από αυτά. Ότι έχω ακούσει εγώ τουλάχιστον).

Τελευταία πρόταση: Πεντερέτσκι. "Θρηνωδία για τα θύματα στη Χιροσίμα κ το Ναγκασάκι." Αυτό το έργο το άκουσα μόνο μια φορά στη ζωή μου γιατί ένιωσα ότι είναι κάπως τρομακτικό. Μιλάμε γίνεται χαμός! Άνθρωποι που ουρλιάζουν, φωνές, κακό!

Αντε σταματάω. Θα επιστρέψω.

Δημοσ.

Ligeti έχω ακούσει ένα κομμάτι μόνο, αλλά ήταν αρκετό για να τον τοποθετήσει στην κορυφή ανάμεσα στους συνθέτες που βρίσκονται εν ζωή. Αργότερα κάποιος μου είπε ότι είναι το καλύτερο του (αν και δεν εγκρίνω με τίποτα τέτοιους χαρακτηρισμούς για έργα τέχνης, αφού δεν μπορώ να τους καταλάβω. Δηλαδή τι θα πει "το καλύτερο"; ). Νομίζω λεγόταν lontano ή κάτι τέτοιο. Ένας φίλος, μου είπε ότι ο Ligeti έχει γράψει ένα έργο που λέγεται "Ατμόσφαιρες" κ ότι είχε ξετρελαθεί με αυτό. Δεν το έχω ακούσει but still...

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

Λοιπον αυτο το θεμα εχει θαφτει για τα καλα...

Ειμαι καινουργιος στα φορουμ, αλλα ξεροντας πολυ καλα τον Manuel βλεπω την καλη του διαθεση να προσφερει πληροφοριες και να ανοιξει συζητηση...

Λοιπον για καθε ενδεχομενο, αν καποιος αποφασισει ποτε να ξαναριξει μια ματια σε αυτο το θεμα με αποριες η απλα ορεξη για συζητηση οσον αφορα την κλασσικη μουσικη, θα ειμαι εδω για να απαντησω...

Η κλασσικη μουσικη αποτελει το παρελθον, το παρον και το μελλον μου.. Παιζω βιολι εδω και 11 χρονια και τορα σπουδαζω στο σολιστικο τμημα του πανεπιστημιου της Βιεννης. Επισης ασχολουμαι με την διευθυνση ορχηστρας και το πιανο...

Ετσι, οποια και να ειναι η ερωτηση η το θεμα...

Manuel and I,

we are the guys...

Δημοσ.

Είσαι από αυτούς που πιστεύουν πως η εκτέλεση των sonatas + partitas από τον Mintz είναι άψυχη ή να σε συμπαθήσω?

Δημοσ.

εγω επαιζα περιπου 9 χρονια πιανο (εφτασα μεχρι 2α μεση). Γενικα ειμαι πιο πολυ στην προ-κλασσικη και μπαροκ και για τον Μπαχ κοβω φλεβες. Ειδικα οταν ακουω το Κυριε ελεησον στην αρχη οι τριχες μου αγγιζουν το ταβανι. Επισης τρελενομαι για Χεντελ, Χαυντν και Βιβαλντι. Η ρομαντικη μουσικη αν και την εκτιμω, δεν με αγγιζει τουλαχιστον προς το παρον.

Δημοσ.

Bασικά θα ήθελα να μάθω περισσότερες πληροφορίες για κάτι που ξεφεύγει αρκετά από την "παραδοσιακή" κλασσική μουσική...

Είχα μια συζήτηση με έναν φίλο που του έχει μείνει μόνο το δίπλωμα του σολίστα και μου είπε ότι υπάρχει και η ατονική μουσική, και ότι εκεί καταρρίπτονται όλοι οι κανόνες της κλασσικής αρμονίας και θεωρίας γενικότερα, αλλά δεν το αναλύσαμε πολύ γιατί και αυτός δεν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το αντικείμενο. Απλά όταν μιλήσαμε γι'αυτό το θέμα (πριν κανα 2χρονο) μου εξήγησε μερικά πολύ βασικά πράγματα, αρκετά ώστε να με κάνει να μείνω λίγο μ@λάκας... :shock:

Μπορεί κάποιος να εξηγήσει με λίγα λόγια τι παίζει με αυτό το "είδος"? Υπάρχει τίποτα να ακούσουμε? Απ'ότι μου είπε και το παιδί δεν πολυακούγεται, αλλά με έχει φάει η περιέργεια να δώ πως είναι. :roll:

Επίσης από κλασσική τώρα, Ραχμάνινοφ που μπορώ να "αγοράσω"??? :wink:

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...