Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ερώτηση:

Φοιτητής χωρίς περιουσία με μικρό εισόδημα (150 ευρώ) το 2017 κάνει δήλωση, δεν έχει κάνει καθόλου ηλεκτρονικές πληρωμές και του βγάζει να πληρώσει 66 ευρώ. Είναι σωστό ή έχει κάνει πατάτα;

edit:

Από ότι φαίνεται τον φορολογεί με βάση το τεκμαρτό (3000) χωρίς να υπολογίζει αφορολόγητο

Επεξ/σία από agnostos13
  • Απαντ. 1,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

3000 το τεκμαρτό άρα θες 300 ευρω σε αποδείξεις. (049 κωδικός αν θυμάμαι καλά)

σου βγάζει πρόστιμο 300 Χ 22% = 66 euro

είτε πληρώνεις τα 66 γιουρο είτε βάζεις 300 ευρω "μουφα" αποδείξεις.

Επεξ/σία από jakegate7
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, agnostos13 είπε

Από ότι φαίνεται τον φορολογεί με βάση το τεκμαρτό (3000) χωρίς να υπολογίζει αφορολόγητο

για να ακριβολογούμε αυτό είναι το πρόστιμο των αποδείξεων (22% του ποσού που δεν μάζεψε, δηλαδή των 300 ευρώ) όχι φόρος γιατί είναι στο αφορολόγητο 

αν ήταν να πάρει φόρο 22% στα 3000 θα ήταν 660

• Like 1
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, logistoulis είπε

για να ακριβολογούμε αυτό είναι το πρόστιμο των αποδείξεων (22% του ποσού που δεν μάζεψε, δηλαδή των 300 ευρώ) όχι φόρος γιατί είναι στο αφορολόγητο 

αν ήταν να πάρει φόρο 22% στα 3000 θα ήταν 660

Σωστό...έκανα λάθος διατύπωση.

Άρα βάζει 300 ευρώ στο 049 και γλυτώνει. Αν του γίνει έλεγχος μπορεί να επικαλεστεί μέρος των πληρωμών που έκαναν οι γονείς του (εφόσον είναι προστατευόμενο μέλος) με ηλεκτρονικά μέσα για να το καλύψει ή την πάτησε;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, logistoulis είπε

αν σου προκύψει φόρος (τα τεκμήρια σου είναι δηλαδή πάνω από το αφορολόγητο) βεβαίως θα βάλεις ανάλωση εφόσον έχεις διαθέσιμο ποσό για ανάλωση

τώρα σε αποδείξεις θες το 10% μέχρι τα 10 χιλιάρικα , άρα βάζεις ένα 500αρικο για σένα και τη γυναίκα (5000 το τεκμήριο διαβίωσης σας), βάζεις άλλο ένα 10% για το αυτοκίνητο που σου γράφει ακριβώς πάνω στη δήλωση πόσο είναι το τεκμήριό του και για το σπίτι πάει ανάλογα με τα μέτρα, συνήθως δεν θα θες πάνω από 350 για αυτό (αν μιλάμε για γύρω στα 80 μέτρα)  

επίσης μην ξεχάσεις να βάλεις πιθανά κοινωνικά μερίσματα, τόκους, δάνεια (τα δάνεια είναι τεκμήριο )

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. 

Έχω μερικές ακόμα ερωτήσεις αναφορικά με το τεκμήριο. Είμαι συνιδιοκτήτης στα κάτωθι ακίνητα.

92τμ 33% (η κύρια και μόνη κατοικία μου)

92τμ 33% (ακατοίκητο, ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο)

103τμ 33% (ενοικιαζόμενο, δεν εισπράττω εγώ το ενοίκιο ούτε ποσοστό αυτού)

106τμ 33% (πρώτη δευτερεύουσα, εξοχικό στο οποίο έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης και δεν επισκέπτομαι ποτέ) το συγκεκριμένο έχει και 133τμ βοηθητικών χώρων. 

Τι δηλώνω ως κύρια κατοικία στο Ε1 ? Πως δηλώνω την δευτερεύουσα την οποία δεν χρησιμοποιώ καθόλου; Πως μπορώ να μειώσω κι άλλο τα τεκμήρια με βάση την παραπάνω εικόνα και τι αλλαγές πρέπει να κάνω στο Ε9; 

Ξέρω πως ζητώ πολλά αλλά θα ήμουν ευγνώμων αν έπαιρνα κάποιες οδηγίες από έναν ειδικό.

Ευχαριστώ 

Επεξ/σία από nikall
Δημοσ.

Παιδιά καλησπέρα. Οι καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων είναι οι 31/7   29/9   και    30/11.  Θέλω να τις πληρώσω 30/6   30/7    και    30/8    μέσω ebanking. Θα έχω κάποιο θέμα ή είμαι καλυμμένος?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, nikall είπε

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. 

Έχω μερικές ακόμα ερωτήσεις αναφορικά με το τεκμήριο. Είμαι συνιδιοκτήτης στα κάτωθι ακίνητα.

92τμ 33% (η κύρια και μόνη κατοικία μου)

92τμ 33% (ακατοίκητο, ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο)

103τμ 33% (ενοικιαζόμενο, δεν εισπράττω εγώ το ενοίκιο ούτε ποσοστό αυτού)

106τμ 33% (πρώτη δευτερεύουσα, εξοχικό στο οποίο έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης και δεν επισκέπτομαι ποτέ) το συγκεκριμένο έχει και 133τμ βοηθητικών χώρων. 

Τι δηλώνω ως κύρια κατοικία στο Ε1 ? Πως δηλώνω την δευτερεύουσα την οποία δεν χρησιμοποιώ καθόλου; Πως μπορώ να μειώσω κι άλλο τα τεκμήρια με βάση την παραπάνω εικόνα και τι αλλαγές πρέπει να κάνω στο Ε9; 

Ξέρω πως ζητώ πολλά αλλά θα ήμουν ευγνώμων αν έπαιρνα κάποιες οδηγίες από έναν ειδικό.

Ευχαριστώ 

Αν έχεις ποσοστό σε ακίνητο που μισθώνεται, σου αναλογεί αντίστοιχο ποσοστό του μισθώματος. Αν λόγω δικής σας συμφωνίας δεν το εισπράττεις, παρόλαυτά θα πρέπει να το δηλώνεις και μετά να δείτε ποιος θα πληρώσει το φόρο. Επίσης έχεις υποχρέωση να υποβαλλεις ηλεκτρονικά το όποιο μισθωτήριο γίνεται στο taxis, ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες.

Αχρησιμοποίητα-κενά σπίτια δηλώνονται ως τέτοια στο Ε2 και δε σε επιβαρύνουν με τεκμήριο.

Το Ε9 δεν έχει σχέση με τη δήλωση - εκεί αποτυπώνονται τα ακίνητα που σου ανήκουν, και δεν αλλάζει αν δεν αλλάξουν κι αυτά.

Αν έχεις υποψίες ότι δεν είναι ακριβές, πρέπει να πας με τα συμβόλαια σε κάποιον λογιστή να το ελέγξει και να κάνει διορθώσεις.

Αν προβλέπεται να είσαι ανευ εισοδήματος για καιρό ακόμα, θα σου πρότεινα να πας σε λογιστή, όχι μόνο για την φετεινή δήλωση, αλλα για να δει και ακριβώς πόσο διαθέσιμο εισόδημα έχεις για μελλοντική ανάλωση και να σε συμβουλέψει για τη μείωση των τεκμηρίων. Σκέψου ότι από το 2019 (2020 αν όλα πάνε καλά με την οικονομία -insert laugh track here-) μειώνεται και το αφορολόγητο και θα χρειάζεσαι ακόμα περισσότερη ανάλωση για να μην πληρώνεις. Κατανοώ ότι ίσως φαίνεται περιττό έξοδο ο λογιστής σε μια δύσκολη περίοδο για σένα, αλλά δεν είναι παίξε-γέλασε τα τεκμήρια, μπορεί να σε γλιτώσει από πολύ μεγαλύτερα έξοδα.

Επεξ/σία από mezger
  • Like 2
Δημοσ.

Επίσης επειδή έχεις μόνο το 33% της κυριας κατοικίας θα πρέπει οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες που έχουν το υπόλοιπο 67% , στο ε2 να δηλώσουν ότι σου το έχουν παραχωρήσει δωρεάν και αυτό εξαρτάται από  το βαθμό συγγένειας που εχεται . Επειδή η περίπτωση σου έχεις διάφορες παραμετρους το καλύτερο είναι τη δηλωση να την κάνει καποιος λογιστης.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν βλέπω να βγαίνει φέτος το δωρεάν Foros της epsilon net :(
Πάντως νομίζω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το περυσινό για τα βασικά έτσι; Δεν έχει αλλάξει κάτι στην ουσία των υπολογισμών, σωστά;
(μόνο τα ιατρικά που δεν μειώνουν τον φόρο πλέον)

(και φιλοξενούμενοι, airbnb, χάρτινες αποδείξεις για λίγους, Τ.Κ., χρηματοδότηση πολιτικών, σύμφωνο συμβίωσης που δεν αφορούν τον πολύ κόσμο)

Επεξ/σία από Philippe
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γεια σε όλους.

Πιστεύετε φέτος θα δωθεί η "καθιερωμένη" παράταση υποβολής;

Μέχρι τέλος Ιουλίου;

Edited: δωθηκε ήδη παράταση έως 26 Ιουλίου.(πρώτα ρώτησα εδώ κ μετά googlαρα).

Επεξ/σία από Locke_John
Δημοσ.
9 ώρες πριν, agnostos13 είπε

Άρα βάζει 300 ευρώ στο 049 και γλυτώνει. Αν του γίνει έλεγχος μπορεί να επικαλεστεί μέρος των πληρωμών που έκαναν οι γονείς του (εφόσον είναι προστατευόμενο μέλος) με ηλεκτρονικά μέσα για να το καλύψει ή την πάτησε;

Αν γινει ελεγχος ο φιλος σου μπορει ευκολα να βρει αποδειξεις 300ε από συγγενεις και φιλους.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...