Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχει κάποιος εμπειρία από το mikrotik cAP ac; Μου βγάζει πολύ χαμηλή ταχύτητα στους 5Ghz.

Τρέχω το "speedtest by ookla"  σε ένα κινητό 1+1, σε απόσταση λιγότερο από 1 μέτρο από το cAP.

Στους 5Ghz μου βγάζει 23.7Mbps / 4.12Mbps (up/down).  Στο fritz!box που είναι και αυτό στο 1 μέτρο από το τηλέφωνο (σε άλλο κανάλι από το mikrotik) έχω 44.6/4.9.

Πέρα από τα 2 αυτά, δεν υπάρχει κάτι άλλο στους 5Ghz.

Στα 2.4Ghz έχω 36.5/4.59 και το fritz δίνει 37.7/4.43 που είναι λογικά νούμερα (και δεν πέφτει καρφίτσα στους 2.4Ghz λόγω πολυκατοικίας).

Γιατί αυτή η κακή απόδοση στους 5Ghz;  Channel width είναι στα 20Mhz και παραθέτω την σελίδα των ρυθμίσεών μου.

Επίσης θα ήθελα να ξέρω πως να ρυθμίσω το mikrotik να δίνει διευθύνσεις από το router μου και όχι από το δικό του DHCP.  θέλω οι ασύρματες συσκευές να βλέπουν τα υπόλοιπα δικτυακά μου αντικείμενα.

Αν στο cAP διαγράψω τις ρυθμίσεις "local net" και κλείσω το DHCP/NAT δεν συνδέεται τίποτε πάνω του.

cAP-ac.thumb.jpg.f637fbc137b99afed1f181a8f3336c13.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

"Επίσης θα ήθελα να ξέρω πως να ρυθμίσω το mikrotik να δίνει διευθύνσεις από το router μου και όχι από το δικό του DHCP.  θέλω οι ασύρματες συσκευές να βλέπουν τα υπόλοιπα δικτυακά μου αντικείμενα."

Θεωρώ πως έχεις την παρακάτω τοπολογία: 

[Internet]---------[modem/router]-------ethernet port-------- internet port---[mikrotik]

Μεταξύ modem/router και mikrotik καταλαβαίνω βάση των παραπάνω πως χρησιμοποιείς το 192.168.0.88/24 subnet.

Οπότε άλλαξε σε πρώτη φάση την φυσική διασύνδεση μεταξύ του modem/router και του mikrotik:

[Internet]---------[modem/router]-------ethernet port--------NOT internet port---[mikrotik] , eg use port 2

Σβήσε τις ρυθμίσεις στο internet κομμάτι απο το παραπάνω GUI screenshoot (σβήσε το 192.168.0.88)

Πέρασε την ip του παραπάνω subnet στο LAN κομμάτι (που τώρα έχεις το 192.168.1.0/24 subnet και την 192.168.1.89 ipv4 address  σε 192.168.0.88/24)

Uncheck DHCP server, σβήσε το DHCP scope και uncheck NAT

Εφόσον το modem/router σου θές να είναι αυτό που μοιράζει διευθύνσεις, φτιάχνεις εκεί το DHCP scope (192.168.0.0/24 με τις σχετικές παραμέτρους).

Αν θές να έχεις DNS και routing (για να κατεβάζεις πχ νέες εκδόσεις του routerOS) και στο Mikrotik, απο το GUI πχ, μπορείς στο:

IP-->DNS (να ορίσείς DNS server(s))

IP-->Routes (να ορίσεις default route πρός το modem/router, πχ 192.168.0.1) 

Έτσι το modem/router σου θα κάνει το networking functionality (DHCP server, PPP termination, NAT, firewall) και το mikrotik θα είναι ουσιαστικά απλά ένα WiFi Access Point.

Tώρα ώς πρός τα 5G βλέπω πως έχει μόνο A/N (no AC support) ? Μπορείς να βάλεις 40Mhz channel (για N σε 5G) και να ξαναδοκιμάσεις ? Έχεις δοκιμάσει με άλλη συσκευή που υποστηρίζει 5G ή δοκιμές μεταξύ 2 συσκευών με 5G ?

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.

Ευχαριστώ για την απάντηση,

Το cAP το πήρα για να αντικαταστήσω ένα tp-link που χάλασε (και το οποίο ήταν router αλλά μια χαρά δούλευε σαν AP).  Οπότε το υπόλοιπο δίκτυο είναι οκ.  Απλά το cAP είναι λίγο δύσκολο στη ρύθμιση, και το online documentation δεν είναι αρκετά κατανοητό.

Το cAP έχει AC στα 5Ghz- το έκλεισα για να δοκιμάσω μήπως αλλάξει κάτι στην λειτουργία του.  Έχει δεύτερη πόρτα αλλά λειτουργεί σαν extension (παίρνει POE από την πρώτη πόρτα).

Δοκίμασα να βάλω το bandwidth στο 20/40(και αργότερα /80) αλλά τα πράγματα έγιναν χειρότερα.  Έπεσε στα 15.7Mbps.  Επιβεβαίωσα τις μετρήσεις και με άλλη συσκευή.

Εξ'άλλου δεν έχω πρόβλημα στην ταχύτητα με το fritz!box με τις ίδιες συσκευές.  Το cAP δείχνει να έχει θέμα με τα 5Ghz - στα 2.4Ghz δίνει τις ίδιες μετρήσεις με το fritz.

Για το θέμα με το DHCP, υποθέτω ότι πρέπει να ακυρώσω την ρύθμιση που έχει για "home AP" και να προσπαθήσω να δημιουργήσω νέο προφίλ από την αρχή.

Έτσι όπως είναι τώρα αν κλείσω NAT/DHCP δεν δίνει IP - ίσως υπάρχει τρόπος να κάνει relay το DHCP server. 

Δεν περίμενα να παιδευτώ τόσο πολύ - δεν είχα θέμα με αντίστοιχα ubiquiti ούτε στην απόδοση ούτε στις ρυθμίσεις.

Δημοσ.

Δεν χρειάζετε να κάνεις DHCP relay, εφόσον DHCP server (modem/router με DHCP scope και LAN ip είναι σε 192.168.0.0/24), το mikrotik έχει ip  σε LAN στο ίδιο subnet (192.168.0.0/24).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Με κλειστό το DHCP στο cAP δεν παίρνουν IP οι ασύρματες συσκευές.  Και τα 2 (router/ ap) είναι στο ίδιο subnet.

Πέρα από αυτό - που θα βρεθεί η σωστή ρύθμιση - το βασικό είναι ότι δεν παίζει σωστά στα 5Ghz.  Για το καλάθι το βλέπω και να πηγαίνω για ubiquiti.

Επεξ/σία από papars
Δημοσ.

Ελπίζω να μήν είναι λόγω s/w bug όπως αυτό:

-- https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=116963

Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο μοντέλο προυποθέτει την υπάρξη/παραμετροποίση μέσω CAPSMAN σαν cAP ap ή και αν υποστηρίζει απλό bridging/home access point λειτουργίες σαν standalone. 

• 6 μήνες μετά...
Δημοσ.

Το προβλημα ειναι απλο. Θα πρεπει μεσω τοu quick set να γυρίσεις το mode σε bridge και οχι router που ειναι τωρα. Οσο για το προβλημα με την ταχυτητα εχει λυθει σε πιο παλια firmware (λεω πιο παλια λογο της παλαιοτητας του thread)

• Like 1
Δημοσ.

Δεν ασχολήθηκα περαιτέρω και το άλλαξα με ένα ubiquiti. 

Η αλήθεια είναι ότι το cAP είχε και άλλο πρόβλημα.  Γονάτιζε σε πολύ traffic.  Είχε επάνω μερικές wifi κάμερες και όταν έμπαιναν και PC και ξεκίναγε streaming το cAP νέκρωνε. Κυριολεκτικά νέκρωνε, το έχανα από το δίκτυο - ούτε σε ping δεν απάνταγε. Με το ubiquiti κανένα πρόβλημα. (και δεν ήταν πρόβλημα συγκεκριμένου cAP αφού δοκίμασα μερικά ίδιου τύπου).

Βέβαια προτιμούσα το cAP από πλευράς διαχείρισης (και τιμής) αλλά δεν ήθελε να δουλέψει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...