Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 hours ago, lyda94 said:

δεν υπάρχει η δυνατότητα να μπει στο όνομα άλλου, άρα αναγκαστικά πάει σε μένα.

με βασικό μισθό είμαι, οπότε τα έσοδα (χωρίς έξοδα) είναι κάπου στα 6000.

στα 3000 που μπορώ να δώσω τώρα εγώ, θα είμαι καλυμμένη?

Θα πρεπει να υπολογισεις το τεκμαρτο σου εισοδημα και στο τελος του ετους αυτο δεν θα πρεπει να υπερβαινει το πραγματικο σου (6.000) διοτι θα φορολογηθεις για το τεκμαρτο.

Το τεκμαρτο υπολογιζεται βαση τεκμηριων.

Για να μην το κουραζουμε πολυ , θα στο πω πολυ απλα. Το τεκμηριο διαβιωσης για καθε ανθρωπο που αναπνεει ειναι 3.000/χρονο.

Θεωρωντας αυθαιρετα οτι ολα τα υπολοιπα σου τεκμηρια ειναι μηδεν (πραγμα που δυσκολα θα ισχυει, αλλά δεν ειναι και απιθανο αν πχ φιλοξενεισαι σε καποιο σπιτι και δεν εχεις ακινητη περιουσια κλπ) , σημαινει οτι σου απομενουν αλλα 3.000 ευρω για:

-Τεκμηρια αποκτησης περιουσιακων στοιχειων (πχ αυτοκινητο) ΚΑΙ

-Τεκμηριο συντηρησης αυτοκινητου.

Αν υποθεσουμε οτι αγοραζεις ενα αμαξι κατω των 1.200 κυβικων, τοτε το τεκμηριο συντηρησης του ειναι 4.000/χρονο. Εσενα θα υπολογιστει αναλογικα, δηλαδη αν αγορασεις το αμαξι στα μεσα της χρονιας (Ιουνιο) θα εχεις τεκμηριο για την μιση χρονια, δηλαδη 2.000 ευρω.

Φτασαμε τις 5.000 ευρω τεκμηρια (διαβιωση+συντηρηση αυτοκινητου) στην ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΗ περιπτωση που:

Α. Δεν εχεις αλλα τεκμηρια

Β. Αγοραζεις αμαξι με το ελαχιστο τεκμηριο συντηρησης (δηλαδη κατω των 1.200cc)

Σου μενουν αλλα 1.000 για αγορα αυτοκινητου, για να μην ξεπερασεις τις 6.000 ευρω.

Εκτος αν εχεις λεφτα στην ακρη απο περασμενα χρονια, φτανει να τα ξερει η εφορια (να μην ειναι μαυρα δηλαδη) ή να μπορεις να αποδειξεις-δικαιολογησεις την νομιμη προελευση τους. Αρα αν μπορεις να αποδειξεις οτι διαθετεις απο περασμενα ετη , πχ 10.000 ευρω στην ακρη, μπορεις καλιστα να τα χρησιμοποιησεις για αγορα αυτοκινητου χωρις να κινδυνευεις απο τα τεκμηρια. Απλα πρεπει να βεβαιωθεις οτι η εφορια στα αναγνωριζει...

Φυσικα αν πεις οτι σου δωσαν οι γονεις σου τις 10.000 ευρω, η εφορια το αποδεχεται ως γονικη παροχη ΑΛΛΑ θα σας φορολογησει (θα σας γδαρει για τα καλα, για να το πουμε λαικά). Οποτε θεωρω οτι δεν σε ενδιαφερει ενα τετοιο σεναριο.

Επεξ/σία από YourTrueLegend
  • Like 2
Δημοσ.

Αφου φέτος είναι η δεύτερη χρονια που δουλεύει, αν υποθέσουμε το ιδανικό σενάριο κατά το οποίο δεν υπήρχαν πέρυσι και συνεχίζουν να μην υπάρχουν και φέτος αλλά τεκμήρια, τότε στη δήλωση του 2019 (όπου θα κληθεί να εμφανίσει την αγορά) θα έχει διαθέσιμο κεφάλαιο 14x492x2 - 2x3000 = 7776€ με τα οποία πρέπει να καλυφθεί η αγορά και το τεκμήριο συντήρησης από το μήνα της αγοράς μέχρι τέλος του χρόνου...

• Like 1
Δημοσ.
34 minutes ago, dtzgr said:

Αφου φέτος είναι η δεύτερη χρονια που δουλεύει, αν υποθέσουμε το ιδανικό σενάριο κατά το οποίο δεν υπήρχαν πέρυσι και συνεχίζουν να μην υπάρχουν και φέτος αλλά τεκμήρια, τότε στη δήλωση του 2019 (όπου θα κληθεί να εμφανίσει την αγορά) θα έχει διαθέσιμο κεφάλαιο 14x492x2 - 2x3000 = 7776€ με τα οποία πρέπει να καλυφθεί η αγορά και το τεκμήριο συντήρησης από το μήνα της αγοράς μέχρι τέλος του χρόνου...

Νομιζω οτι ο βασικος μισθος κατω των 25 (αν κρινω απο το nickname) χωρις τις ασφαλιστικες εισφορες που δεν συνυπολογιζονται στο εισοδημα, ειναι 429 και οχι 492!

Αν δεν εχω χασει κατι λοιπον, ειναι 14χ432χ2 - 2χ3000= 4296 ευρω με τα οποια πρεπει να καλυψει αγορα+συντηρηση, παντα βεβαια υπο την πιο ιδανικη προυποθεση οτι δεν εχει ουτε ευρω σε αλλα τεκμηρια αυτα τα 2 χρονια.

Δημοσ.

510,95€ είναι ο βασικός μισθός(τα μικτά, με βάση αυτά φορολογείσαι) για κάτω των 25,  κάπου 430 είναι τα καθαρά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε φορολογία υπόκεινται  τα καθαρά ποσά όσον αφορά μισθούς και συντάξεις.

Σε περίπτωση που δεν σε βαραίνουν άλλα τεκμήρια διαβίωσης πέραν του τεκμηρίου των  3000 ευρώ που αφορά στο εξαιρετικό προνόμιο της ύπαρξης και αναπνοής σου στην βορειότερη χώρα της Αφρικής δεν θα έχεις πρόβλημα με την απόκτηση ενός αυτοκινήτου δεκαετίας έως 1200 κυβικών εκατοστών και αξίας αγοράς έως 3000 ευρώ.

Επεξ/σία από nik0laus
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
38 minutes ago, Joshua21 said:

510,95€ είναι ο βασικός μισθός(τα μικτά, με βάση αυτά φορολογείσαι) για κάτω των 25,  κάπου 430 είναι τα καθαρά.

Αν δεν ξερουμε ας μην παραπληροφορουμε τουλαχιστον.

Το τεκμαρτο εισοδημα αντιπαραβαλλεται με το πραγματικο εισοδημα, ητοι (σε περιπτωση μισθωτου) τον μισθο ΧΩΡΙΣ τις ασφαλιστικες εισφορες. Δηλαδη, 429 ευρω οταν μιλαμε για βασικο κατω των 25 ετων.

Επεξ/σία από YourTrueLegend
  • Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, lyda94 είπε

ναι ναι φουλ ταιμ ειμαι..

τα getz θα τα ψαξω ναι, αλλα αν τα 1300 εννοεις κυβικα, τοτε ειναι πολλα για μενα...θα το μικρυνω λιγο!

Μια χαρά θα σου είναι, είναι πάνω από δεκαετία το συγκεκριμένο, τεκμήριο έχει μόνο 2.400€ το χρόνο και τέλη μόνο 135€. Και θα μπορείς να βγεις και παραεξω για κάνα ταξιδακι.

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, YourTrueLegend είπε

Αν δεν ξερουμε ας μην παραπληροφορουμε τουλαχιστον.

Το τεκμαρτο εισοδημα αντιπαραβαλλεται με το πραγματικο εισοδημα, ητοι (σε περιπτωση μισθωτου) τον μισθο ΧΩΡΙΣ τις ασφαλιστικες εισφορες. Δηλαδη, 429 ευρω οταν μιλαμε για βασικο κατω των 25 ετων.

Όντως έχεις δίκιο, ο καθαρός μισθός φορολογείται.

Όσο για τα περί "παραπληροφόρησης" λόγω άγνοιας, ας δούμε τι έχεις γράψει και εσύ:

2 ώρες πριν, YourTrueLegend είπε

Θα πρεπει να υπολογισεις το τεκμαρτο σου εισοδημα και στο τελος του ετους αυτο δεν θα πρεπει να υπερβαινει το πραγματικο σου (6.000) διοτι θα φορολογηθεις για το τεκμαρτο.

Από ότι φαίνεται αγνοείς το ότι υπάρχει αφορολόγητο(με μορφή έκπτωσης φόρου). Εφόσον το τεκμαρτό δεν ξεπερνά τις 8.636€(προς το παρόν τουλάχιστον, μια και έχουν ανακοινώσει ότι θα μειωθεί το 2020) ΔΕΝ πληρώνεις φόρο, ακόμα και αν το τεκμαρτό υπερβαίνει το πραγματικό εισόδημα.

Δημοσ.

σας υπερευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας!

μεχρι τον μαιο περιπου του 2017 ήμουν με καθαρό 430 το μηνα και από εκεί και έπειτα ως σήμερα είμαι με 490 το μήνα. 

δεν ξερω αν τα δωρα χριστουγεννων και πασχα φορολογουνται..

δεν εχω κατι στο ονομα μου και για την εφορια φιλοξενουμαι στο σπιτι του πατερα μου. περυσι η δηλωση βγηκε μηδενικη (το 2016 δουλευα 3-4 μηνες παρτ ταιμ και 2 μηνες φουλ με 430 ευρω).

δεν ξερω αν σας βοηθανε αυτα.. :mellow:

Δημοσ.
1 ώρα πριν, lyda94 είπε

σας υπερευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας!

μεχρι τον μαιο περιπου του 2017 ήμουν με καθαρό 430 το μηνα και από εκεί και έπειτα ως σήμερα είμαι με 490 το μήνα. 

δεν ξερω αν τα δωρα χριστουγεννων και πασχα φορολογουνται..

δεν εχω κατι στο ονομα μου και για την εφορια φιλοξενουμαι στο σπιτι του πατερα μου. περυσι η δηλωση βγηκε μηδενικη (το 2016 δουλευα 3-4 μηνες παρτ ταιμ και 2 μηνες φουλ με 430 ευρω).

δεν ξερω αν σας βοηθανε αυτα.. :mellow:

παρ το δεν σου λέει κανένας τπτ τα λεφτά τα μπορείς να τα δώσεις και χέρι ή μισά μισά ... και πιο ακριβό αν θες να αγοράσεις πχ 20-30χιλ ευρώ με τις κατάλληλες κινήσεις όλα γίνονται ακόμα και όταν μιλάμε για καινούριο αυτοκίνητο

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, ziaba είπε

παρ το δεν σου λέει κανένας τπτ τα λεφτά τα μπορείς να τα δώσεις και χέρι ή μισά μισά ... και πιο ακριβό αν θες να αγοράσεις πχ 20-30χιλ ευρώ με τις κατάλληλες κινήσεις όλα γίνονται ακόμα και όταν μιλάμε για καινούριο αυτοκίνητο

ωραιος! θενξ!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...