Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 10/3/2020 στις 7:44 ΠΜ, POS είπε

καμια σχεση. μη μπλεκεις λεφτα με yellows , αστερακια και καρδουλες. ο επιχειρηματιας δεν θα πληρωσει τον υπαλληλο και τον προμηθευτη με yellows.

H γραφή για πολλούς ανθρώπους (και για εμένα) λειτουργεί ο αγχολυτικό, ως σάκος του μποξ…

Οι προμήθειες από τις τράπεζες (όπως τα 2.500 ευρώ που αναφέρεις) περνάνε κανονικότατα στα έξοδα της επιχείρησης. Η τράπεζα κάθε μήνα σου εκδίδει αναλυτικό statement το οποίο δίνεις στον λογιστή σου και σου περνάει τις προμήθειες της τράπεζας από τις συναλλαγές με κάρτες στα έξοδα σου και φυσικά δεν φορολογείσαι για αυτά τα 2.500 ευρώπουλα.

Η προμήθεια της τράπεζας 1.2% που αναφέρεις στα 4 ευρώ είναι 0.048 ευρώ. Άρα από τα 0.12 ευρώ που έχεις κέρδος στο Winston εσύ βγάζεις 0.072 ευρώ. Σου παίρνουν δηλαδή το 40% από το κέρδος σου (δεν το λες και λίγο).

Άσχετο τόσο μεγάλη προμήθεια σου έχουν ? στα περίπτερα που έχουν και τσιγάρα συνήθως παίζουν κάτω από 1% (μήπως να αλλάξεις πάροχο στα POS ; )

Σχετικά με την υποχρεωτική εγκατάσταση των POS να σας γράψω και κάτι ακόμα το οποίο λίγοι γνωρίζουν. Όταν υποχρέωσαν σχεδόν το 90% των επιχειρήσεων να βάλουν POS η Ελλάδα είχε capital controls και αναγκαστικά οδήγησαν τους επιχειρηματίες να πάρουν POS μόνο από Ελληνικές τράπεζες και να μην έχουν το δικαίωμα επιλογής POS από ξένη τράπεζα που ίσως να τους συμφέρει καλύτερα.

Βέβαια από τον Σεπτέμβρη του 2019 που έφυγαν τα capital controls αυτό άλλαξε και ορισμένοι επιχειρηματίες επιστρέφουν τα Ελληνικά POS πίσω στις τράπεζες και βάζουν POS από ξένες τράπεζες.

Μέχρι τα 10€ Η προμήθεια είναι 0,05 λεπτά του ευρώ (4€-1,2%=3,95) 

πάνω απο τα 10€ Η προμήθεια ειναι 0,45% και 0,05. 

το κερδος μου από τα 4 ευρώ είναι 0,12

μείον τα 0,05 λεπτά της τραπέζης άρα 0,07.

Στις 10/3/2020 στις 1:19 ΜΜ, Lezantas26 είπε

μολις εξηγησες για πιο λογο ειναι κραχτες αυτα τα προιοντα, το να μη συμφωνεις δε νομιζω να χει νοημα καθως ετσι λειτουργουν σχεδον ολα τα επαγγελματα απο παντα.

επισης, αυτο με τα 50 λεπτα ειναι καραπαρανομο και σε βαθος χρονου θα του κοστισει πιο πολυ απ το να ακριβυνει τα αλλα προιοντα για να απορροφησουν τη χασουρα. κανενας πελατης δε θα φυγει γιατι εχει 20 λεπτα  πιο ακριβα τη σοκολατα ή το γαριδακι, πολλοι ομως δε θα επιστρεψουν για να πληρωσουν 50 λεπτα νταβατζιλικι που παει στη τσεπη του περιπτερα.

αυτο με τις κλοπες ειναι αλλο θεμα, αλλο μικροκλοπες και αλλο μπηκαν μεσα και τον αδειασαν. το δευτερο ειναι παντα μεγαλη καταστροφη και δεν εχει σχεση αν εισαι περιπτερας και βγαζει 5 λεπτα κερδος ή εισαι αλουμινας και βγαζει 50 ευρω. οπως φανταζεσαι δε θα πονεσει λιγοτερο ο μαστορας αν του ανοιξουν την αποθηκη και του κλεψουν μηχανηματα συνολικης αξιας χιλιαδων ευρω ή ακομα χειροτερα να καταστρεψουν (για να παρουν χαλκο και αλλα πολυτιμα μεταλλα) μηχανηματα αξιας δεκαδων χιλιαδων.

επισης καμια σχεση δεν εχουν τα περιθωρια κερδους απο μονα τους. εμενα ο πατερας μου ηταν χρυσοχωος, ναι μεν τα περιθωρια κερδους ηταν τεραστια πουλουσε ομως μονο σε 2-3 γιορτες του χρονου (πασχα, χριστουγεννα, κλπ) και προφανως ηταν μετρημενα στα δαχτυλα (κυριολεκτικα) και μ αυτα εβγαζε τη μισα λεφτα της χρονιας, για τα αλλα μισα καθοταν απ το πρωι μεχρι το βραδυ να κανει τιποτα μικροδιορθωσεις για χατζιλικι και μπας και τυχει και μπει να αγορασει κανενας (αυτος ακριβως αγοραζε, ο κανενας :P). ο περιπτερας ναι μεν εχει μικρο περιθωριο κερδους, αλλα πουλαει καθε μερα εκατονταδες πραματα. και νομιζω δε χρειαζεται να παμε πισω στις ζημιες απο κλοπες ε? φανταζομαι καταλαβαινεις οτι τα 5-6 χιλιαρικα ζημια ειναι αστειο σε σχεση με τι ζημια μπορει να παθεις αν κανουν φτερα μια χουφτα χρυσα.

αυτο που θελω να πω ειναι οτι οι περιπτεραδες δεν πεινανε περισσοτερο απο αλλα επαγγελματα, ουτε χειροτερες ζημιες εχουν, ουτε μεγαλυτερο ρισκο. αρα δε βρισκω κανενα λογο για ιδιαιτερη μεταχειριση. επαγγελματιες ειναι, αφου πιστευουν δε τους συμφερουν τα τσιγαρα και οι καρτες ας μη τα πουλανε, αφου οπως λες δεν εχουν κερδος αρα αμα δε τα πουλανε το περιπτερο θα βγαζει μεγαλυτερο κερδος, σωστα? 😉

οι κάρτες έχουν περιθώριο κέρδους 0,5% 

στα 10 ευρώ κερδος 0,5λεπτα , 

Η προμήθεια είναι νόμιμη και αποδίδει φόρο 24% στο κράτος.

αν ένα περίπτερο βγάλει τα τσιγάρα, τις κάρτες και τον περιοδικό τύπο αρχίζει η κατηφόρα. οπότε είναι ουτοπικό να κάνει τέτοια κίνηση ένας περιπτεράς αλλά φυσικό κι επόμενο να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τη συρρίκνωση των ποσοστών του και την προφανή καθοδήγηση σε προμήθειες καρτών από τις ίδιες τις εταιρείες κινητής.

Στις 10/3/2020 στις 7:06 ΜΜ, Liakos10 είπε

Και γιατί ένα προϊόν να έχει στάνταρ τιμή από το κράτος και να μην ορίζει την τιμή αυτός που το πουλάει; Γιατί να απαγορεύεται να πουλήσει την κάρτα 20 λεπτά παραπάνω; Θέλω μια σοβαρή και λογική απάντηση και όχι ένα ξερό ότι το λέει ο νόμος..

ένα προϊόν όπως τα τσιγάρα έχει στάνταρ τιμή γιατί είναι προφορολογημενο και αποδίδει αμέσως τον φόρο στο κράτος χωρίς περιθώριο φοροδιαφυγής. πληρώνει αμέσως τον φόρο η καπνοβιομηχανία και έτσι δεν περιμένει το κράτος να πάρει φόρο μέσα από εσοδα-έξοδα της διαδρομής που ακολουθεί μέχρι την αγορά. 

Και οι κάρτες είναι προφορολογημενες αλλά εδώ μιλάμε για παροχή υπηρεσιών και όχι για προϊόν για αυτό και εξαιρείται.

Στις 11/3/2020 στις 7:52 ΜΜ, Lezantas26 είπε

δηλαδη πως ξερει πριν ποσο ακριβως θα πουλησει και δε το ξερει μετα? αυτο ειναι που δε μπορω να καταλαβω. δηλαδη τι εμποδιζει τωρα καποιον να φοροδιαφυγει? δε χτυπαει αποδειξη και τελος, ουτε φοροι ουτε τιποτα..

ο φόρος αποδίδεται στο κράτος μονομιάς με την δημιουργία,  η τελική τιμή ορίζεται από την καπνοβιομηχανία και στο τέλος αν δεν κόψει απόδειξη ο περιπτεράς δεν έχει κάτι να γλιτώσει μιας και είναι 0% Αλλά σίγουρα θα έχει πρόβλημα στα λογιστικά του μιας και θα έχει απόκλιση στις αγορές-πωλησεις και είναι λόγος για να σε ελέγξει η εφορία. σε Όλα τα άλλα με 13 και 24% ΦΠΑ αν δεν κόψει τότε κερδίζει-κλεβει

Επεξ/σία από Peripteras89
  • Απαντ. 231
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Μπορώ και εγώ να ρωτήσω τί ισχύει για τα εισιτήρια για αστικά λεωφορεία που πουλάνε μερικές φορές τα περίπτερα; 

Είμαι χθες χωρίς μετρητά, πάω σε ένα περίπτερο, λέω εισιτήρια, λέει ναι, του βγάζω κάρτα και λέει δεν έχω..Τί δεν έχεις του λέω; Φίλε μου λέει, πάω για 1 λεπτό. Λέω, δεν έχω καθόλου μετρητά- και πραγματικά δεν είχα τπτ και η επόμενη τράπεζα ήταν στα 3 τετράγωνα, και θα έβγαζα και 20αρικο μινιμουμ, είχα ξεποδαριαστεί και ήθελα να πάρω το λεωφορείο να φτάσω επιτέλους. Μου απαντάει, πήγαινε βγάλε λεφτά και ξαναέλα. Έφυγα και δεν ξαναγύρισα, εκνευρίστηκα και το πήρα όοοολο με τα πόδια.

Και δεν καταλαβαίνω, υπό φυσιολογικές συνθήκες ας πούμε, αν πλήρωνα μετρητά, αυτός θα κέρδιζε παραπάνω άρα με το πος του χαλούσα το κέρδος; Με μετρητά θα έπρεπε να κόψει απόδειξη και δεν θα έκοβε άρα θα έβαζε στην τσέπη το φπα; Σημειώνω ότι τα εισιτήρια το αυτόματικο εκδοτικό μηχάνημα τα δίνει στην ίδια ακριβώς τιμή, άρα και να είχα ψιλά θα προτιμούσα να πάω κατευθείαν εκεί, στη στάση...!

Spoiler

Καταλαβαίνω τις ενστάσεις για τις προμήθειες των τραπεζών και και και, αλλά δεν καταλαβαίνω που οφελεί αυτού του είδους η αντίδραση. Η εικόνα είναι σαφής. Κινούμαστε ολοταχώς προς μια οικονομία "χωρίς χαρτιά", σε λίγα χρόνια, δεκαετίες μαξ, οι συναλλαγές θα είναι όλες ηλεκτρονικές.

Παράλληλα, εγώ προσωπικά πληρώνομαι ηλεκτρονικά και δεν έχω καν την ικανότητα να κρύψω κάτι από το σύστημα, αυτό γιατί είναι δίκαιο; Αυτή η ανισορροπία όπου μια μερίδα βασίζει το κέρδος- έστω το κέρδος επιβίωσης- σε μια τρύπα του συστήματος ενώ εγώ αντίθετα πρέπει να συμβιβαστώ πλήρως με τις ταγές τις εκάστοτε οικονομικής πολιτικής, πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί;

Δημοσ.
2 ώρες πριν, janus5555 είπε

Μπορώ και εγώ να ρωτήσω τί ισχύει για τα εισιτήρια για αστικά λεωφορεία που πουλάνε μερικές φορές τα περίπτερα; 

Είμαι χθες χωρίς μετρητά, πάω σε ένα περίπτερο, λέω εισιτήρια, λέει ναι, του βγάζω κάρτα και λέει δεν έχω..Τί δεν έχεις του λέω; Φίλε μου λέει, πάω για 1 λεπτό. Λέω, δεν έχω καθόλου μετρητά- και πραγματικά δεν είχα τπτ και η επόμενη τράπεζα ήταν στα 3 τετράγωνα, και θα έβγαζα και 20αρικο μινιμουμ, είχα ξεποδαριαστεί και ήθελα να πάρω το λεωφορείο να φτάσω επιτέλους. Μου απαντάει, πήγαινε βγάλε λεφτά και ξαναέλα. Έφυγα και δεν ξαναγύρισα, εκνευρίστηκα και το πήρα όοοολο με τα πόδια.

Και δεν καταλαβαίνω, υπό φυσιολογικές συνθήκες ας πούμε, αν πλήρωνα μετρητά, αυτός θα κέρδιζε παραπάνω άρα με το πος του χαλούσα το κέρδος; Με μετρητά θα έπρεπε να κόψει απόδειξη και δεν θα έκοβε άρα θα έβαζε στην τσέπη το φπα; Σημειώνω ότι τα εισιτήρια το αυτόματικο εκδοτικό μηχάνημα τα δίνει στην ίδια ακριβώς τιμή, άρα και να είχα ψιλά θα προτιμούσα να πάω κατευθείαν εκεί, στη στάση...!

Απόκρυψη περιεχομένων

Καταλαβαίνω τις ενστάσεις για τις προμήθειες των τραπεζών και και και, αλλά δεν καταλαβαίνω που οφελεί αυτού του είδους η αντίδραση. Η εικόνα είναι σαφής. Κινούμαστε ολοταχώς προς μια οικονομία "χωρίς χαρτιά", σε λίγα χρόνια, δεκαετίες μαξ, οι συναλλαγές θα είναι όλες ηλεκτρονικές.

Παράλληλα, εγώ προσωπικά πληρώνομαι ηλεκτρονικά και δεν έχω καν την ικανότητα να κρύψω κάτι από το σύστημα, αυτό γιατί είναι δίκαιο; Αυτή η ανισορροπία όπου μια μερίδα βασίζει το κέρδος- έστω το κέρδος επιβίωσης- σε μια τρύπα του συστήματος ενώ εγώ αντίθετα πρέπει να συμβιβαστώ πλήρως με τις ταγές τις εκάστοτε οικονομικής πολιτικής, πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί;

Τα εισιτήρια είναι ήδη φορολογημενα.Ποιον ΦΠΑ γλιτώσει; 

Προφανώς παίζει να είναι ελάχιστο έως και ανύπαρκτο το κέρδος, οπότε με ηλεκτρονική συναλλαγή μπαίνει μέσα. 

Ας αγόραζες και ένα μπουκάλι νερό, να τελείωνε η ιστορία. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 13/3/2020 στις 10:53 ΠΜ, janus5555 είπε

Απόκρυψη περιεχομένων

το περιθώριο κέρδους στα εισιτήρια είναι 4%

κερδος 0,26 στα εισιτήρια 5 διαδρομών (6,5€) 

λογικά δεν μπαίνει μέσα (εμένα η Πειραιώς θα κρατούσε 0,05 λεπτά ) 

Αλλά τσιγάρα, εισιτήρια, Τύπος είναι αυτά που κανείς δεν χαίρεται να τα πουλήσει με κάρτα λόγω ποσοστών. Προφανώς μπορείς να μην ξαναπάς αλλά όπως το πουρμπουάρ για τον κομμωτή ή τον σερβιτόρο εκτιμάται, έτσι και ο  περιπτεράς πάντα εκτιμά αυτόν που θα πάρει και μια σοκολάτα, νερακι ή χαρτομάντιλα και θα πει θέλω εισιτήρια αλλά δεν θέλω να σε βάλω μέσα με την κάρτα , να πάρω και αυτό αυτό... σίγουρα πολλοί θα πουν "σιγά μην κάτσω να.." Αλλά εγώ λέω ή παίρνεις αυτό που θες (εφόσον γνωριζεις) ή μαυρίζεις αυτούς που δεν κάνουν το προβλεπόμενο.

Εγώ θα στα έδινα χωρίς πολλά λόγια , αλλά το χαμόγελο θα ήταν fake ( για να μην καταλάβεις ότι ξενερωσα)

Επεξ/σία από Peripteras89
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, Peripteras89 είπε

το περιθώριο κέρδους στα εισιτήρια είναι 4%

κερδος 0,26 στα εισιτήρια 5 διαδρομών (6,5€) 

λογικά δεν μπαίνει μέσα (εμένα η Πειραιώς θα κρατούσε 0,05 λεπτά ) 

Αλλά τσιγάρα, εισιτήρια, Τύπος είναι αυτά που κανείς δεν χαίρεται να τα πουλήσει με κάρτα λόγω ποσοστών. Προφανώς μπορείς να μην ξαναπάς αλλά όπως το πουρμπουάρ για τον κομμωτή ή τον σερβιτόρο εκτιμάται, έτσι και ο  περιπτεράς πάντα εκτιμά αυτόν που θα πάρει και μια σοκολάτα, νερακι ή χαρτομάντιλα και θα πει θέλω εισιτήρια αλλά δεν θέλω να σε βάλω μέσα με την κάρτα , να πάρω και αυτό αυτό... σίγουρα πολλοί θα πουν "σιγά μην κάτσω να.." Αλλά εγώ λέω ή παίρνεις αυτό που θες (εφόσον γνωριζεις) ή μαυρίζεις αυτούς που δεν κάνουν το προβλεπόμενο.

δεν είμαι στην Αθήνα, δεν έχουμε εισιτήρια 5 διαδρομών οπότε δεν ξέρω τι ισχύει για την τιμολογιακή πολιτική τους εδώ. Σκεπτόμενος όπως λες, του ζήτησα  5 εισιτήρια αντί για ένα..

23 ώρες πριν, christakos07 είπε

Τα εισιτήρια είναι ήδη φορολογημενα.Ποιον ΦΠΑ γλιτώσει; 

Προφανώς παίζει να είναι ελάχιστο έως και ανύπαρκτο το κέρδος, οπότε με ηλεκτρονική συναλλαγή μπαίνει μέσα. 

Ας αγόραζες και ένα μπουκάλι νερό, να τελείωνε η ιστορία. 

Να μην τα παρέχει αν δεν αισθάνεται ότι βγάζει καλό κέρδος, καλώς ή κακώς πλέον έχει μηχάνημα pos.

Δεν είχα πρόβλημα να πάρω ένα νεράκι ή τσπ να "μοιραστούμε τη χασούρα", είχε κολλήσει το κεφάλι μου από το πολύ περπάτημα και απλά ήθελα να πάρω το γα το λεωφορείο. Αλλά και αυτός δεν πρότεινε, "πάρε ένα νεράκι, μια σοκολάτα" ξέρω γω, πρότεινε να περπατήσω ως την τράπεζα να του δώσω μετρητά! Και αν του πήγαινα με το 20αρικο θα μου την έλεγε που δεν είχα ψιλά!

Σόρρυ, δε λειτουργεί έτσι η κατάσταση... Το σίγουρο είναι ότι όταν τα μάρκετ αρχίσουν να πουλάνε τα ΠΑΝΤΑ από τα είδη που πουλάει ένα περίπτερο, μαντέψτε ποιός θα κλείσει το μαγαζί του άμεσα. Και δε θα φταίνε οι καταναλωτές, θα φταίνε οι περιπτεράδες που αντί να αντιδράσουν προς τις τράπεζες που χρεώνουν υπερβολικές προμήθειες, αντιδρούν προς τους καταναλωτές που ζητάνε να πληρώσουν με κάρτα.

• Thanks 1
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, janus5555 είπε

δεν είμαι στην Αθήνα, δεν έχουμε εισιτήρια 5 διαδρομών οπότε δεν ξέρω τι ισχύει για την τιμολογιακή πολιτική τους εδώ. Σκεπτόμενος όπως λες, του ζήτησα  5 εισιτήρια αντί για ένα..

Να μην τα παρέχει αν δεν αισθάνεται ότι βγάζει καλό κέρδος, καλώς ή κακώς πλέον έχει μηχάνημα pos.

Δεν είχα πρόβλημα να πάρω ένα νεράκι ή τσπ να "μοιραστούμε τη χασούρα", είχε κολλήσει το κεφάλι μου από το πολύ περπάτημα και απλά ήθελα να πάρω το γα το λεωφορείο. Αλλά και αυτός δεν πρότεινε, "πάρε ένα νεράκι, μια σοκολάτα" ξέρω γω, πρότεινε να περπατήσω ως την τράπεζα να του δώσω μετρητά! Και αν του πήγαινα με το 20αρικο θα μου την έλεγε που δεν είχα ψιλά!

Σόρρυ, δε λειτουργεί έτσι η κατάσταση... Το σίγουρο είναι ότι όταν τα μάρκετ αρχίσουν να πουλάνε τα ΠΑΝΤΑ από τα είδη που πουλάει ένα περίπτερο, μαντέψτε ποιός θα κλείσει το μαγαζί του άμεσα. Και δε θα φταίνε οι καταναλωτές, θα φταίνε οι περιπτεράδες που αντί να αντιδράσουν προς τις τράπεζες που χρεώνουν υπερβολικές προμήθειες, αντιδρούν προς τους καταναλωτές που ζητάνε να πληρώσουν με κάρτα.

Όσο αντιδράσαμε εμείς στις χρεώσεις των τραπεζών για αντικατάστασεις καρτών, τόσο θα αντιδράσουν και οι περίπτεραδες. 

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, janus5555 είπε

Το σίγουρο είναι ότι όταν τα μάρκετ αρχίσουν να πουλάνε τα ΠΑΝΤΑ από τα είδη που πουλάει ένα περίπτερο, μαντέψτε ποιός θα κλείσει το μαγαζί του άμεσα.

Δεν ξέρω που ζεις αλλά στην πόλη που ζω εγώ τα μάρκετ ήδη εδώ και χρόνια πουλάνε τα πάντα από τα είδη που πουλάει ένα περίπτερο, και μάντεψε... τα περίπτερα είναι ανοικτά ακόμα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...