Προς το περιεχόμενο

Vegetarians-Vegans

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 224
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

• Moderators
Δημοσ.
  Στις 5/4/2018 στις 9:10 ΠΜ, xgol είπε

Εξηγείς αυτον τον συλλογισμό? 

Αναφέρομαι στην μη φυσική μετάλλαξη είτε πειράζοντας γενετικά το DNA σε εργαστήριο είτε με επιβολή μίξης διαφορετικών ειδών/ρατσων για καλύτερα αποτελέσματα. Το 2ο είναι πιο κοντά σε φυσική μετάλλαξη αλλά όχι κάτι που θα γινόταν στη φύση από μόνο του 

Δημοσ.
  Στις 5/4/2018 στις 9:14 ΠΜ, Spect~ είπε

Αναφέρομαι στην μη φυσική μετάλλαξη είτε πειράζοντας γενετικά το DNA σε εργαστήριο είτε με επιβολή μίξης διαφορετικών ειδών/ρατσων για καλύτερα αποτελέσματα. Το 2ο είναι πιο κοντά σε φυσική μετάλλαξη αλλά όχι κάτι που θα γινόταν στη φύση από μόνο του 

Οκ thx γιατί το καταλαβα αλλιώς, μιας που οι μεταλλάξεις είναι ο τροπος εξέλιξης των ειδών για εκατομμυρια χρονια. 

Απλα να προσθεσω πως τεχνικες ανασυνδιασμενου dna "μεταλλαγμενων" γονιδιων χρησιμοποιουνται στην παρασκευή πολύ σημαντικών / καινοτόμων φαρμάκων, οπότε το νομισμα σιγουρα εχει 2 όψεις! 

Δημοσ.
  Στις 5/4/2018 στις 8:40 ΠΜ, Adanos είπε

Αφού τρώνε κρέας θα τους πω κρεατοφάγους. Το ότι τρώνε λαχανικά το ξέρουμε. Με τις λέξεις θα παίξουμε;

Και όχι, δεν είμαστε παμφάγοι. Συνηθίσαμε απλά και εξελιχθήκαμε να αντέχουμε τα κρέατα.

Αφού τρώμε τα πάντα πώς δεν είμαστε παμφάγοι ? Τρώμε φυτά, λαχανικά, φρούτα, καρπούς δέντρων, βολβούς, ρίζες, ψάρια, πουλερικά, κρεατικά, μύκητες, ακόμα και έντομα τρώμε καί προϊόντα εντόμων.

• Like 3
  • Moderators
Δημοσ.
  Στις 5/4/2018 στις 9:18 ΠΜ, xgol είπε

Οκ thx γιατί το καταλαβα αλλιώς, μιας που οι μεταλλάξεις είναι ο τροπος εξέλιξης των ειδών για εκατομμυρια χρονια. 

Απλα να προσθεσω πως τεχνικες ανασυνδιασμενου dna "μεταλλαγμενων" γονιδιων χρησιμοποιουνται στην παρασκευή πολύ σημαντικών / καινοτόμων φαρμάκων, οπότε το νομισμα σιγουρα εχει 2 όψεις! 

Φυσικά και έχει δύο όψεις αλλά η μία μετάλλαξη βοηθάει τον άνθρωπο ένω η άλλη τον καταστρέφει (πχ Monsanto που μέχρι πρόσφατα ήταν απαγορευμένα σε όλη την Ευρώπη, τώρα νομίζω υπάρχουν σε μερικές χώρες) 

Υγ: δεν είμαι χορτοφάγος

• Moderators
Δημοσ.
  Στις 5/4/2018 στις 6:51 ΠΜ, Adanos είπε

Όσο για το άσχετο: Προσπαθώ να επιλέξω συσκευή/ρούχα/τρόφιμα (π.χ. σοκολάτα) που δεν εκμεταλλεύονται ανθρώπους και κυρίως παιδιά. Τώρα επειδή οι συσκευές επί των πλείστον κατασκευάζονται από παιδιά και σύγχρονους σκλάβους, οπότε και δύσκολο να μην βρεις "καθαρή" συσκευή, ζω με βάρος αυτού. Τουλάχιστον έχω επίγνωση και όχι άγνοια.

Και κάτι ακόμα. Μιλάμε για δυο διαφορετικά πράγματα τώρα (συσκευές, τρόφιμα). Κλασσικό επιχείρημα κι αυτό. Αλλά θα στο θέσω αλλιώς. Οι συσκευές λίγο πολύ κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από σύγχρονους σκλάβους. Έχω άλλη επιλογή; Δύσκολο. Στα τρόφιμα έχω επιλογή αντί για γάλα να φάω γάλα αμυγδάλου; Ναι. Μπιφτέκια φακής αντί για μοσχαρίσιο; Ναι.

Εφόσον υπάρχουν επιλογές, γιατί να επιλέξω την κακή για την ηθική και συνείδηση μου και όχι την άλλη;

Επέκταση  

Άρα εν γνώση σου χρησιμοποιείς κάτι που έχει φτιαχτεί από σκλάβους και προτιμάς την δική σου ευκολία από το να είσαι σταθερός στις ηθικές σου αξίες, αυτό δε λες; Γιατί δε μπορώ να σκεφτώ (ίσως μπορείς να με βοηθήσεις με ένα παράδειγμα) κάτι το οποίο πρέπει να έχεις, ακόμα κι αν έχει φτιαχτεί από σκλάβους. Άρα το όλο θέμα μας είναι πόσο μας δυσκολεύει η εναλλακτική του να μην έχεις/τρως/κάνεις κάτι, και όχι πώς έχει παραχθεί. Ό,τι μας είναι "εύκολο" να το αντικαταστήσουμε, το κάνουμε και μετά ανεβαίνουμε στο λόφο της ηθικής που μόνοι μας φτιάξαμε και κάνουμε κύρηγμα στους αποκάτω. Ό,τι δεν είναι τόσο εύκολο ή μας δυσκολεύει ή μας ταλαιπωρεί να αποχωριστούμε, το κρατάμε, "έχοντας επίγνωση" (αλήθεια αυτό τι αλλάζει) και όλα καλά.

• Like 1
Δημοσ.
  Στις 5/4/2018 στις 9:25 ΠΜ, Anorymous είπε

Αφού τρώμε τα πάντα πώς δεν είμαστε παμφάγοι ? Τρώμε φυτά, λαχανικά, φρούτα, καρπούς δέντρων, βολβούς, ρίζες, ψάρια, πουλερικά, κρεατικά, μύκητες, ακόμα και έντομα τρώμε καί προϊόντα εντόμων.

Και σκατά αν φας, θα λέγεσαι κοπρολάγνος. So? :ph34r:

Στις 5/4/2018 στις 10:09 ΠΜ, Kercyn είπε

Άρα εν γνώση σου χρησιμοποιείς κάτι που έχει φτιαχτεί από σκλάβους και προτιμάς την δική σου ευκολία από το να είσαι σταθερός στις ηθικές σου αξίες, αυτό δε λες; Γιατί δε μπορώ να σκεφτώ (ίσως μπορείς να με βοηθήσεις με ένα παράδειγμα) κάτι το οποίο πρέπει να έχεις, ακόμα κι αν έχει φτιαχτεί από σκλάβους. Άρα το όλο θέμα μας είναι πόσο μας δυσκολεύει η εναλλακτική του να μην έχεις/τρως/κάνεις κάτι, και όχι πώς έχει παραχθεί. Ό,τι μας είναι "εύκολο" να το αντικαταστήσουμε, το κάνουμε και μετά ανεβαίνουμε στο λόφο της ηθικής που μόνοι μας φτιάξαμε και κάνουμε κύρηγμα στους αποκάτω. Ό,τι δεν είναι τόσο εύκολο ή μας δυσκολεύει ή μας ταλαιπωρεί να αποχωριστούμε, το κρατάμε, "έχοντας επίγνωση" (αλήθεια αυτό τι αλλάζει) και όλα καλά.

Επέκταση  

Ναι, είναι εις γνώση μου. Αν έχω όμως την επιλογή να διαλέξω ανάμεσα σε "καθαρό" κινητό και "βρόμικο" κινητό, μάντεψε τι θα διαλέξω. Το ίδιο ισχύει για εμένα στο θέμα της διατροφής. Απλό είναι. Δεν νομίζω να έκανα κήρυγμα ότι είσαι πιο κακός άνθρωπος από εμένα και να στέκομαι στον λόφο της ηθικής, όπως λες, και να σε δείχνω με το δάχτυλο. Έχω επίγνωση του τι γίνεται και το δέχομαι λόγω έλλειψης εναλλακτικής. Αν μου δοθεί κάτι άλλο που να μην εμπεριέχει εκμετάλλευση και πόνο, προφανώς και θα το δεχτώ. Οι άλλοι που εθελοτυφλούν ή το παίζουν άνετοι με αυτό και όλα καλά, δεν νομίζω να είναι πιο cool ή καλύτεροι. Και πόσο δε μάλλον όταν μιλάμε για μια συνήθεια που μας μάθανε από μικρά. Παμφάγοι και αηδίες. Τα παμφάγα ζώα τρώνε τα θηράματα τους ωμά. Αν ήμασταν παμφάγα γιατί δεν τα τρώμε ωμά; Γιατί αν τρώμε ένα φρούτο/λαχανικό αντέχουμε ενώ αν φάμε ωμό κρέας πολύ πιθανόν να καταλήξουμε με δηλητηρίαση;

Πάντως, είναι τρομερό πόσο πάθος βλέπω από κάποιους "ειδήμονες" της βιολογίας/διατροφολογίας/ηθικολογίας για το αν εγώ θα φάω λαχανικά ή όχι ή αν έχω διαφορετική άποψη απ' την δική τους. Δεν πειράζει ρε παιδιά. Μακάρι να είχαμε μόνο αυτό το πρόβλημα. Άλλοι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε ούτε να πιούνε και εμείς ξεκατινιαζόμαστε για το τι είναι σωστό και λάθος.

Καλές γιορτές. :rolleyes:

Δημοσ.

Oλοι εχουμε πανω κατω τα ψυχολογικα μας θεματακια,αλλος το βγαζει στο φαι,αλλος στο τσιγαρο,αλλος στο πιοτι.

Δεν γινεται να συμφωνουμε σε ολα.

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
  Στις 5/4/2018 στις 11:52 ΠΜ, Adanos είπε

Αν ήμασταν παμφάγα γιατί δεν τα τρώμε ωμά;

Γιατί είναι πιο ασφαλές να τα τρώμε μαγειρεμένα, και για τους περισσότερους και πιο νόστιμο. Γνωρίζω άτομο που το μόνο μαγειρεμένο κρέας που τρώει είναι το κοτόπουλο, βέβαια ο συγκεκριμένος προσέχει πάρα πολύ τι αγοράζει και από πού για να μην είναι κάθε βδομάδα στο νοσοκομείο.

Για το "λόφο της ηθικής" δε μίλησα συγκεκριμένα για σένα, αλλά για πολλούς άλλους που το κάνουν αυτό. Έχεις επίσης την επιλογή να μην έχεις κινητό, εάν δε μπορείς να βρεις συσκευή που να πληροί τις προδιαγραφές σου. Σίγουρα πολύ ξεβολευτικό, αλλά ερχόμαστε σε αυτό που είπα παραπάνω, το ότι είσαι διατεθιμένος να ξεβολευτείς μόνο σε ότι βρίσκεις εύκολο και σχετικά ανώδυνο, στα υπόλοιπα απλώς "το ξέρεις ότι εκμεταλλεύεσαι". Αλήθεια αυτό, πέρα από το να σε κάνει να νιώθεις καλύτερα για κάποιο λόγο, τι αλλάζει πρακτικά;

Άλλοι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε ούτε να πιούνε και εμείς ξεκατινιαζόμαστε για το τι είναι σωστό και λάθος.

Δε νιώθω ένοχος για πράγματα για τα οποία δεν ευθύνομαι και δε μπορώ να αλλάξω.

Επεξ/σία από Kercyn
Δημοσ.

Παμφάγοι και αηδίες. Τα παμφάγα ζώα τρώνε τα θηράματα τους ωμά. Αν ήμασταν παμφάγα γιατί δεν τα τρώμε ωμά; Γιατί αν τρώμε ένα φρούτο/λαχανικό αντέχουμε ενώ αν φάμε ωμό κρέας πολύ πιθανόν να καταλήξουμε με δηλητηρίαση;

Γιατι πριν καποιες χιλιαδες χρονια, ο ανθρωπος ανακαλυψε πως το μαγειρεμενο φαγητο διατηρουταν περισσοτερο, ειχε λιγοτερα μικροβια και μυκητες, και ζουσαν περισσοτερο. Σε κατοικιδια που δινουμε επισης μαγειρεμενες/κατεργασμενες τροφες, εχουν επισης μεγαλυτερο προσδοκιμο ζωης. Μπορουμε να ειμαστε ωμοφαγοι; Ναι ειναι εφικτο, υπαρχουν αλλωστε διαφορες τροφες που εχουν αντιμυκητιακη και αντιβακτηριακη δραση, οπου και χρησιμοποιουν.

Πλανασαι οικτρα αν νομιζεις πως τα φυτα ειναι ακίνδυνα επειδη ειναι φυτα. Υπαρχουν απειρως περισσοτερα φυτα και καρποι που μπορουν να σε σκοτωσουν, παρα κρεατα ζωων που μπορεις να φας.

• Like 3
Δημοσ.
  Στις 5/4/2018 στις 8:40 ΠΜ, Adanos είπε

Και όχι, δεν είμαστε παμφάγοι. Συνηθίσαμε απλά και εξελιχθήκαμε να αντέχουμε τα κρέατα.

Και τι ειμαστε; 

Στις 5/4/2018 στις 12:01 ΜΜ, Kercyn είπε

Άλλοι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε ούτε να πιούνε και εμείς ξεκατινιαζόμαστε για το τι είναι σωστό και λάθος.

Και τα παιδακια στην αφρικη πεινανε,τι να κανουμε;

Δημοσ.

Πάντως, είναι τρομερό πόσο πάθος βλέπω από κάποιους "ειδήμονες" της βιολογίας/διατροφολογίας/ηθικολογίας για το αν εγώ θα φάω λαχανικά ή όχι ή αν έχω διαφορετική άποψη απ' την δική τους.

Δε νομίζω ότι ενδιαφέρεται κανείς για το τι θα βάλεις στο τραπέζι σου και τι θα φας. Ο λόγος που σου απαντάνε στις προηγούμενες σελίδες είναι γιατί είπες την άποψη σου με επιχειρήματα που δεν στέκουν. Και πάνω στα μη επαρκή αυτά επιχειρήματα έγινε η όποια συζήτηση στις τελευταίες σελίδες. Είναι αδιάφορο του καθένα εδώ μέσα το τι θα φας όπως και το τι θα φάω εγώ πχ. και το παραπάνω που αναφέρεις είναι καθαρά strawman.

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
  Στις 5/4/2018 στις 9:13 ΠΜ, splanis είπε

Παρακαλώ κάποιος mod να κλειδώσει αυτό το ριμαδοτοπικ που κακώς άνοιξα :)

Δεν ήξερες, δε ρώταγες; :P

Επεξ/σία από McNerd
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
  Στις 5/4/2018 στις 9:13 ΠΜ, splanis είπε

Δεν είμαι ούτε χορτοφάγος ούτε vegan, και λατρεύω το κρέας σε πολλές μορφές του. Επίσης τρώω κρέας (σχεδόν) καθημερινά (αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι και πολύ καλό αυτό). Επειδή όμως σιχαίνομαι (πολύ) τα εντόσθια, έντερα κλπ, την παραπάνω σούπα με τα μανιτάρια που πόσταρες την είχα φτιάξει δοκιμαστικά πριν κάποια χρόνια και ήταν πάρα πολύ ωραία και τα μανιτάρια ταίριαζαν (βέβαια είμαι και λάτρης των μανιταριών).
(μετά τη σούπα βέβαια έφαγα και κάτι μπριζόλες και λουκάνικα αλλά ας μη δώσω βάση σε αυτό)

Είναι καλή εναλλακτική -σαν σούπα- πάντως για όποιον δεν τρώει εντόσθια.

Επεξ/σία από l337
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...