Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Είμαι μαθητής γενικού λυκείου και έχω αρχίσει να σκέφτομαι σιγά σιγά τις επιλογές μου όσο αναφορά σχολές.Χωρίς να είμαι σίγουρος για το αν θα το ακολουθήσω ή όχι,με ενδιαφέρει αρκετά ο τομέας της πληροφορικής(Τεχνητή νοημοσύνη και προγραμματισμός.Δεν με ενδιαφέρουν πράγματα όπως δίκτυα) αλλά έχω χαθεί όσο αναφορά τις διαφορές εφαρμοσμένης(Πα.Μακ.) και απλής πληροφορικής(ΑΠΘ).Δεν με ενοχλεί αν οι σχολές διδάσκουν και άσχετα πράγματα(από ότι διάβασμα π.χ. το Πα.Μακ. έχει και κάποια οικονομικά).Απλά θέλω να ξέρω ποια από τις δυο θα μου δώσει την καλύτερη κατάρτηση για αυτα που θέλω να κάνω και κατά πόσο έχει διαφορά στην αγορά εργασίας

Έχω διαβάσει κάποια πράγματα και δεν πήρα μια καθαρή απάντηση,ειδικά στο θέμα του προγραμματισμού.Εσείς τι θα μου προτείνατε με βάση τη σύγχρονη μορφή των σχολών αυτών;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δημοσ.

Έχεις πάει στα sites των σχολών να δεις προγράμματα σπουδών και να κάνεις μια λίστα με αυτά τα μαθήματα που ακούγονται σχετικά με τα ενδιαφέροντα σου;

Δημοσ.

Και οι δύο σχολές έχουν παρόμοια προγράμματα σπουδών,και οι δυο με μαθήματα για προγραμματισμό αλλά από ότι καταλαβαίνω το ΑΠΘ είναι πολύ πιο θεωριτικό όσο αναφορα το πρώτο χρόνο.Μερικά μαθήματα είναι και ολόιδια(π.χ. τεχνητή νοημοσύνη,προγραμματισμός σε C, αντικειμενοστραφής προγραμματισμός κλπ)απλά σε διαφορετικά εξάμηνα.Για αυτο και έχω μπερδευτεί τόσο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επειδη ημουν στη θεση σου πριν μερικα χρονια και ειχα κανει το ιντερνετ φυλλο και φτερο σε forums και topics, πρεπει να καταλαβεις κατι για τα πανεπιστημια. Δεν προκειται να περασεις σε μια σχολη και να μαθεις πρωτο εξαμηνο τεχνητη νοημοσυνη η αλλα παρομοια προηγμενα μαθηματα. Θα κανεις σε ολα προγραμματισμο, μαθηματικα και δικτυα (που λες οτι δε σε ενδιαφερουν), μαζι με ενα σωρο αλλα. Τα δυο πρωτα χρονια στις περισσοτερες, αν οχι ολες, τις σχολες θα κανεις μαθηματα γενικου περιεχομενου με την πληροφορικη. Μιλαω για γλωσσες προγραμματισμου (C, python, Java, HTML κ.α), αρχιτεκτονικη υπολογιστων, ψηφιακη σχεδιαση, τηλεπικοινωνιες, βασεις δεδομενων και αλλα πολλα που μπορει να μην σε ενδιαφερουν.

Αν ομως νομιζεις οτι η Τεχνητη Νοημοσυνη δεν εχει σχεση με δικτα, τοτε πρεπει να ψαξεις λιγο περισσοτερο με τι ασχολειται το AI. Θα ασχοληθεις με prolog, octave, R και θα χρειαστεις πολλα μαθηματικα (πχ matrix transformations) .  Τα δικτυα δεν εχουν να κανουν μονο με τηλεπικοινωνιες και network engineering.

Just my two cents

Επεξ/σία από duneka
Δημοσ.

Κοιτα,ετσι και αλλιώς είναι νωρίς αλλα εμενα απλα με ενδιαφερει να μην μετανιωσω κατι.Δεν με ενοχλει καθολου να κανω και δικτυα,να κατσω να στρωθω και μαθηματικα (που ποτε δεν ειχα προβλημα να βγαλω εναν καλο βαθμο απλα δεν τρελενομαι) ακομα και να το προσπαθησω μονος μου εκτος σχολης, αρκει να μην πανε ολα στραφι για να ακαταληξω με ενα πτυχιο που να μου ειναι αχρηστο.

Στην τελικη εγω δεν δινω πανελληνιες φετος,οποτε ισως τζαμπα βιαζομαι αλλα γενικα ειναι δυσκολο να βρω μονος μου απαντησεις σε τετοια ερωτηματα και για αυτο ζηταω και την βοηθεια σας

Δημοσ.

Εχεις ακομα χρονο αλλα κανεις και το ψαχνεις. Παντως δεν υπαρχει αχρηστο πτυχιο πληροφορικης σημερα, μονο φοιτητηες που δεν ξερουν κωδικα και computer science.

Κοιτα, το πολυτεχνιο χανιων εχει την μεγαλυτερη κοινοτητα ρομποτικης αποσο ξερω, αρα θα εχει και για AI. Το CSD στο ηρακλειο ειναι το πιο προηγμενο στον ομεα της επιστημης υπολογιστων για την αποψη μου, αλλα στην τελικη πρεπει να μπεις σε καθε μια σχολη που σε ενδιαφερει και να κοιταξεις τα μαθηματα ανα εξαμηνο. Μετα που θα περασεις δεν εχει σημασια αν δεν ασχοληθεις και ψαχτεις μονος σου

Δημοσ.

Να προσθεσω σε αυτα που σου εχουν πει πως ο προγραμματισμος ειναι προφανως κατι με το οποιο μπορεις να ξεκινησεις απο τωρα αν θελεις.

Την περισσοτερη μαθηση σχετικα με τον προγραμματισμο θα την κανεις μονος σου ετσι κι αλλιως, το πανεπιστημιο/σχολη απλα σε καθοδηγει και σου μαθαινει θεμελιωδη πραγματα.

Αυτο ισχυει για ολα τα μαθηματα, αλλα στην περιπτωση του προγραμματισμου ακομα περισσοτερο.

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είμαι τρίτο έτος στο αντίστοιχο τμήμα του ΑΠΘ. Τα μαθήματα των 5 πρώτων εξαμήνων είναι κορμού. Αναγκαστικά θα δεις και Δίκτυα και Προγραμματισμό και Βάσεις Δεδομένων και όλα. Αυτά ισχύουν για όλα τα τμήματα. Τώρα, όπου και να πας αν δεν ασχοληθείς μόνος σου δε θα μάθεις τίποτα. Στη σχολή οι καθηγητές θα περνάνε γρήγορα την ύλη οπότε αν δε κάτσεις μόνος να ασχοληθείς δε πρόκειται το ένα τμήμα να σου προσφέρει κάτι παραπάνω σε γνώση (τουλάχιστον όχι με ιδιαίτερη διαφορά). 

Ο Προγραμματισμός και η Τεχνητή Νοημοσύνη διδάσκονται ανεξαιρέτως παντού οπότε δε μπορούμε να σου πούμε κάτι πάνω σε αυτό. Είτε ΑΠΘ, είτε ΠΑΜΑΚ είτε αλλού θα τα διδαχθείς. Το θέμα είναι τι θα κάνεις μόνος σου.

Γνώμη μου: Αν έχεις την οικονομική άνεση, πάνε στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών της Κρήτης. Το καλύτερο στην Ελλάδα και από άποψη επιπέδου καθηγητών, οργάνωσης και έρευνας μιας που αν δε κάνω λάθος λαμβάνει ιδιαίτερα καλή χρηματοδότηση. :)

Αν έχεις να διαλέξεις μεταξύ ΑΠΘ ή ΠΑΜΑΚ έλα ΑΠΘ να μη φορτώνεσαι άδικα τα Οικονομικά (εκτός αν σε ενδιαφέρουν φυσικά).

Αν χρειάζεται διευκρινίσεις για το ΑΠΘ στείλε μου ένα PM. ;) 

Επεξ/σία από Επισκέπτης

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...