Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λίγο παλαιότερο το άρθρο, αλλά δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε (2022 & 2023)

image.png.6b1abf1b7148760dc4e9f1603c672d4f.png

https://www.ot.gr/2023/05/16/epixeiriseis/trapezes/akinita-mono-2-stis-10-katoikies-agorazontai-me-stegastiko-daneio/

Η άλλη ανάγνωση των στοιχείων είναι ότι δεν χρηματοδοτεί ο Τραπεζικός κλάδος την αγορά ακινήτων αλλά η μαύρη αγορά.

Επεξ/σία από costas_
  • Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Όταν στους όρους προσφοράς αναφέρεται ότι μπορεί να γίνει πρόωρη αποπληρωμή ολόκληρης ή μέρους της πίστωσης οποτεδήποτε χωρίς επιβάρυνση, αυτό σημαίνει ότι όποτε θέλω το αποπληρώνω και γίνεται άρση προσημείωσης;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εχουν γίνει σχετικά σχόλια δυο σελίδες πίσω.  Συνήθως η Τράπεζα επιτρέπει την πρόωρη αποπληρωμή (μερική ή ολική) του δανείου αλλά όχι την πρόωρη λήξη της δανειακής σύμβασης. Στην λήξη (ή λύση) της σύμβασης, η τράπεζα εκδίδει 'βεβαιωση μη οφειλής', μεταβιβάζει την σύμβαση στο νομικό της τμήμα (μας χρεώνει και τα έξοδα) και ακολουθεί η άρση της προσημείωσης με δικαστική πράξη. Γι αυτό, κοιτάμε καλά με τον δικηγόρο μας τους όρους του δανείου που υπογράφουμε ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοια.

Επεξ/σία από costas_
Δημοσ.
38 minutes ago, costas_ said:

Εχουν γίνει σχετικά σχόλια δυο σελίδες πίσω.  Συνήθως η Τράπεζα επιτρέπει την πρόωρη αποπληρωμή (μερική ή ολική) του δανείου αλλά όχι την πρόωρη λήξη της δανειακής σύμβασης. Στην λήξη (ή λύση) της σύμβασης, η τράπεζα εκδίδει 'βεβαιωση μη οφειλής', μεταβιβάζει την σύμβαση στο νομικό της τμήμα (μας χρεώνει και τα έξοδα) και ακολουθεί η άρση της προσημείωσης με δικαστική πράξη. Γι αυτό, κοιτάμε καλά με τον δικηγόρο μας τους όρους του δανείου που υπογράφουμε ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοια.

Αυτό 100% δεν ισχύει. Προφανώς και μπορεί κανείς να αποπληρώσει όλο το δάνειο και να πάρει τη βεβαίωση εξόφλησης και συναίνεση άρσης την προσημείωσης και να βγάλει την προσημείωση ακόμα και μια μέρα μετά την εκταμίευση (που λέει ο λόγος, οι διαδικασίες παίρνουν κάποιο χρόνο).

• Like 1
Δημοσ.

Το θέτω αλλιώς για το τι ισχύει: Ισχύουν οι όροι του δανείου που προβλέπουν ή όχι την όποια εκδοχή και εξέλιξη. Διαβάζουμε λοιπόν όλους τους όρους της σύμβασης και εαν δεν καταλαβαίνουμε κάτι ζητούμε από τον δικηγόρο να μας τους ερμηνεύσει.  

Δημοσ.

Υπάρχει στους όρους πρόβλεψη ότι ο δανειολήπτης έχει δυνατότητα να ζητήσει την μείωση της διάρκειας του δανείου (και η τράπεζα να εξετάσει το αίτημα και να το εγκρίνει) οπότε δε βρίσκω λόγο κάποιος να έχει αποπληρώσει πλήρως, να έχει αιτηθεί μείωση της διάρκειας και να μην του την εγκρίνουν.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρόσεξε, αυτός ο όρος που επικελείσαι δεν περιγράφει μια συνθήκη αυτοδίκαιης λύσης της σύμβασης σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής. Λέει μόνο για την μείωση της διάρκειας (να υποθέσω ότι δεν προυποθέτει αποπληρωμή). Εστω και έτσι όμως λέει ότι θα αιτηθεί ο δανειολήπτης και εαν θέλει η Τράπεζα θα δεχθεί την αλλαγή της διάρκειας, εαν δεν θέλει δεν θα την δεχθεί. Μια μονομερής δηλαδή προσέγγιση όπου η Τράπεζα  κάνει ότι θέλει χωρίς να μπορεί ο δανειολήπτης αφενός να γνωρίζει τον λόγο της ενδεχόμενης μη έγκρισης, αφετέρου να μην μπορεί να ξέρει τις προϋποθέσεις που οδηγούν στην έγκριση.

Με άλλα λόγια, μπορεί να προπληρώσεις όλες τις υπολοιπόμενες δόσεις του δανείου, να κάνεις αίτηση για μείωση της διάρκειας και η Τράπεζα να μην την εγκρίνει. Ετσι απλά.

Τέτοιους όρους βάζουν πολλούς οι Τράπεζες στις συμβάσεις δανείων. Εαν πχ κάτσει κάποιος και διαβάσει στους όρους πότε μπορεί η Τράπεζα να κάνει "απαιτητό το υπολοιπόμενο ποσό του δανείου" ... ίσως δεν θα ξανακοιμηθεί ήσυχος κανένα βράδυ. 

Επεξ/σία από costas_
  • Thanks 1
Δημοσ.

Ρε μη λέτε ότι θέλετε. Αν εξοφλήσεις, παίρνεις συναίνεση και βγάζεις την προσημείωση. Τέλος. Μην επιμένετε, δεν έχει νόημα. Και επίσης πλην τίποτα σεισμοδανείων και τίποτα από παλιό ΟΑΕΔ κτλ δεν υπάρχει στεγαστικό δάνειο στην Ελλάδα που δεν μπορείς να αποπληρώσεις πρόωρα. Και εφόσον το αποπληρώσει πλήρως τι θα πει διάρκεια σύμβασης;;;;; Πας και βγάζεις την προσημείωση. Μην επιμένετε εφόσον δεν γνωρίζετε.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φίλε, γνωρίζουμε, μας έχει συμβεί και έχουμε χαλάσει και τον κόσμο στην Τράπεζα για αυτή την στάση της. 

Επεξ/σία από costas_
  • Moderators
Δημοσ.
8 minutes ago, costas_ said:

Φίλε, γνωρίζουμε, μας έχει συμβεί και έχουμε χαλάσει και τον κόσμο στην Τράπεζα για αυτή την στάση της. 

Επειδή κι εγώ κοιτάζω για στεγαστικό μέσα στους επόμενους μήνες, δεν κατάλαβα τι εννοείς ακριβώς.

Μέσα στους όρους γράφει ότι μπορείς να αποπληρώσεις το δάνειο όποτε θέλεις, είτε μερικώς (και να χαμηλώσεις τις δόσεις που απομένουν ή την διάρκεια του δανείου), είτε ολικώς.

Μήπως είχες υπογράψει κάτι διαφορετικό;

Δημοσ.

Sorry, αλλά δεν μπορώ να επαναλαμβάνω τα ίδια και τα ίδια. Εχω γράψει αναλυτικά σε προηγούμενα Posts τα παθήματά μου και την γνώμη μου. 

Επίσης να διευκρινήσω ότι δεν είχα υπογράψει .. σεισμοδάνειο κλπ.  Στο προηγούμενο post έχω Link με πλήρη περιγραφή του δανείου (είδος,  ποσό, διάρκεια, σκοπό, τράπεζα κλπ) καθώς και την αντιμετώπιση που είχα από την Τράπεζα.

• Moderators
Δημοσ.
10 minutes ago, costas_ said:

Sorry, αλλά δεν μπορώ να επαναλαμβάνω τα ίδια και τα ίδια. Εχω γράψει αναλυτικά σε προηγούμενα Posts τα παθήματά μου και την γνώμη μου. 

Επίσης να διευκρινήσω ότι δεν είχα υπογράψει .. σεισμοδάνειο κλπ.  Στο προηγούμενο post έχω Link με πλήρη περιγραφή του δανείου (είδος,  ποσό, διάρκεια, σκοπό, τράπεζα κλπ) καθώς και την αντιμετώπιση που είχα από την Τράπεζα.

Από πάντα μπορούσες να αποπληρώσεις το δάνειο σου πρόωρα, απλά πριν το 2020 είχες πέναλτι πρόωρης αποπληρωμής. Από το 2020 και μετά καταργήθηκε το πέναλτι, αν και τον τελευταίο καιρό το επαναφέρουν σιγά σιγά, αλλά μόνο για τα δάνεια με σταθερό επιτόκιο.

Αυτό εννοείς στην περίπτωσή σου, ότι ήθελαν να σου χρεώσουν πέναλτι πρόωρης αποπληρωμής; Γιατί εγώ κατανοώ κάτι διαφορετικό σε αυτά που περιγράφεις, ότι τους πήγες μαζεμένα κάμποσες χιλιάδες ευρώ και σου είπαν «δεν τα θέλουμε». Αν ισχύει το δεύτερο, είσαι η μοναδική περίπτωση που έχω ακούσει.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το δεύτερο συνέβει. Πρότεινα προπληρωμή 36 δόσεων + έξοδα με σκοπό την λύση της σύμβασης και την άρση της προσημείωσης και η Τράπεζα δέχθηκε μεν την προεξόφληση του δανείου χωρίς όμως να δεχθεί την μείωση της διάρκειας. Να διευρινήσω ότι στην περίπτωσή μου δεν έχω αναφερθεί σε penalty ή άλλες επιβαρύνσεις, δεν είχα ειδικούς όρους, δεν ήταν δάνειο σε ξένο νόμισμα, ούτε είχε κάποια ειδική συνθήκη. 

Επεξ/σία από costas_
Δημοσ.

Δεν εξηγείς ακριβώς τι έγινε και αυτό συνήθως δείχνει ότι δεν κατανόησες όλη την κατάσταση. Αν είχες κυμαινόμενο επιτόκιο απλά αυτό που λες δεν γίνεται. Απλά , όμορφα και χωρίς μα και μου ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

Αν είχες σταθερό επιτόκιο, τότε πιθανόν (ανάλογα τη σύμβαση) να απαιτούνταν να δώσεις την ποινή προεξόφλησης (που πάντα σε συμφέρει να το κάνεις είναι κατά πολύ λιγότερο από τους τόκους που θα πλήρωνες) και επίσης χωρίς μα και μου, αυτό που λες , εφόσον σου είπανε είναι επιπλέον αυτό το ποσό για προεξόφληση και εσύ το έδινες και αυτό, αυτό που λες ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

Τρίτη περίπτωση, πήγες εντός των capital control όπου απαγορευόταν όχι από τις τράπεζες αλλά από το νόμο η προεξόφληση δανείων για λόγους που είχαν εξηγηθεί τότε, οπότε σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο, δεν κατανόησες αυτό που έγινε ακριβώς.

Τέταρτη περίπτωση εφόσον δεν είχες κανένα περίεργο εγγυημένο από πρώην ΟΕΚ , ΟΑΕΔ κτλ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όπως ήδη έχω αναφέρει, ήταν στεγαστικό για 1η κατοικία, κυμαινόμενο, 15 ετές, ενήμερο κλπ κλπ που βαριέμαι να επαναλαμβάνω. Επίσης κατανόησα την όλη κατάσταση πολύ καλά σε πληροφορώ γιατί έκανα γραπτό αίτημα στην Τράπεζα η οποία δεν ενέκρινε την μεταβολή της διάρκειας και ανέθεσα σε δικηγόρο τις υπόλοιπες ενέργειες. Η Τράπεζα ενήργησε μονομερώς στην μη λύση της σύμβασης και ο δικηγόρος μου είπε ότι μπορούσε να το κάνει βάσει των όρων. Ολα τα υπόλοιπα που λες είναι μπούρδες.  

Επεξ/σία από costas_

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...