Προς το περιεχόμενο

Στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία

gsisr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

12 λεπτά πριν, costas_ είπε

1.Οταν θα συνάψεις την σύμβαση του δανείου, δεν θα έχεις πρόσβαση στα χρήματα. Το δάνειο εκδίδεται με δικαιούχο τον πωλητή του ακινήτου και όχι τον δανειολήπτη. 

2.Σωστά. Με την παραδοχή ότι το δάνειο είναι με κυμενώμενο επιτόκιο και προβλέπεται στους όρους η προεξόφληση. 

3.Το ποιό σημαντικό είναι ότι η κυριότητα του ακινήτου παραμένει δεσμευμένη από την Τράπεζα. 

1. Όχι απαραίτητα... σε μένα (αγοραστής εγώ) η εκταμίευση για την αγορά έγινε σε δικό μου λογαριασμό και από τον λογαριασμό μου έκανα μεταφορά τα χρήματα στον λογαριασμό του πωλητή... (εθνική τράπεζα και οι 2 και είναι κάτι που ζήτησα εγώ να γίνει έτσι -και όχι με επιταγές κλπ- γιατί ήταν γνωστός μου ο πωλητής)... άλλες τράπεζες ίσως να μην το δέχονται αυτό...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

22 λεπτά πριν, pavlos-ice είπε

1. Όχι απαραίτητα... σε μένα (αγοραστής εγώ) η εκταμίευση για την αγορά έγινε σε δικό μου λογαριασμό και από τον λογαριασμό μου έκανα μεταφορά τα χρήματα στον λογαριασμό του πωλητή... (εθνική τράπεζα και οι 2 και είναι κάτι που ζήτησα εγώ να γίνει έτσι -και όχι με επιταγές κλπ- γιατί ήταν γνωστός μου ο πωλητής)... άλλες τράπεζες ίσως να μην το δέχονται αυτό...

Πολύ μεγάλο το ρίσκο για την Τράπεζα. Μου κάνει εντύπωση που μετέφεραν "ελεύθερα" τα χρήματα στον λογαριασμό σου

26 λεπτά πριν, giwfys είπε

Δηλαδη δεν μπορεις να το πουλησεις ακομα και αν το εχεις εξοφλησει και σου μενει αυτο το 1 ευρω??

Αφελής ερώτηση.

Όπως όλοι γνωρίζουν,  οι τίτλοι ιδιοκτησίας των ακινήτων καθώς και τα βάρη (υποθήκες, προσημειώσεις, κατασχέσεις) που τα βαρύνουν τηρούνται και φυλάσσονται στα υποθηκοφυλακεία καθώς και οι δικαστικές αποφάσεις σχετικές με ακίνητα και γενικά κάθε πράξη που επηρεάζει τη νομική κατάσταση ενός ακινήτου. 

Προφανώς πριν την άρση του "βάρους" από το ακίνητο έχει λόγο η τράπεζα. Εαν πρόκειται να πουληθεί ενω υπάρχει δανειαση σύμβαση θα πρέπει να συνενεσει η Τράπεζα για να γίνει η πώληση

Επεξ/σία από costas_

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, costas_ είπε

Αφελής ερώτηση.

Όπως όλοι γνωρίζουν,  οι τίτλοι ιδιοκτησίας των ακινήτων καθώς και τα βάρη (υποθήκες, προσημειώσεις, κατασχέσεις) που τα βαρύνουν τηρούνται και φυλάσσονται στα υποθηκοφυλακεία καθώς και οι δικαστικές αποφάσεις σχετικές με ακίνητα και γενικά κάθε πράξη που επηρεάζει τη νομική κατάσταση ενός ακινήτου. 

Προφανώς πριν την άρση του "βάρους" από το ακίνητο έχει λόγο η τράπεζα. Εαν πρόκειται να πουληθεί ενω υπάρχει δανειαση σύμβαση θα πρέπει να συνενεσει η Τράπεζα για να γίνει η πώληση

Πολύ μεγάλο το ρίσκο για την Τράπεζα. Μου κάνει εντύπωση που μετέφεραν "ελεύθερα" τα χρήματα στον λογαριασμό σου

Κι εγώ δεν το πίστευα να σου πω την αλήθεια αλλά υπήρχε σαν επιλογή οπότε την επέλεξα για να γλιτώσω έστω κάτι λίγα από την έκδοση επιταγής κλπ ... αυτή η επιλογή δόθηκε φυσικά επειδή ο πωλητής είχε λογαριασμό εντός Εθνικής αλλιώς δεν μπορούσα εκτός Εθνικής σε αλλη τραπεζα όπως μου είχαν πει 

Επεξ/σία από pavlos-ice

1 λεπτό πριν, costas_ είπε

Καταλαβαίνεις το ρίσκο πήρε η Τράπεζα ? 

Βεβαίως και καταλαβαίνω! Απλά... είχα πάρει ένα στεγαστικό και ένα επισκευαστικο ταυτόχρονα.... και για να έπαιρνα το 2ο πόσο του επισκευαστικού (σε δόσεις ανάλογα την πρόοδο των εργασιών) θα έπρεπε να καταθέσω συμβολαιογραφικη πράξη εξόφλησης μεταξύ εμένα και του πωλητή.... πιστεύω αυτή ήταν η δικλειδα τους...

και επίσης το συμβόλαιο αγοραπωλησίας που κατέθεσα στην τράπεζα είχε αναλυτική αναφορά λογαριασμών της Εθνικής ότι από τον δικό μου Χ λογαριασμό θα μπουν/μεταφερθούν στον Υ λογαριασμό του πωλητή σε ένα συγκεκριμένο διάστημα

1 λεπτό πριν, costas_ είπε

Καλύτερα που το διευκρίνησες γιατί δεν χαρίζει η τράπεζα ουτε €1 σε κανέναν

Μην ξεχνάμε και το άλλο... η ημερομηνία πληρωμής των δόσεων του δανείου είναι η ημερομηνία εκταμίευσης... πχ αν εκταμιευθει το δάνειο σήμερα 30/9 .. κάθε 30 του μήνα θα πρέπει να πληρωθεί η δόση...

άρα το ρίσκο να μπουν τα χρήματα και να τα φάει ο δανειολήπτης και να μην τα δώσει στον πωλητή... (Αν μιλάμε για αυτή την ακραία περίπτωση) τελικά δεν πολυυφισταται... γιατί η τράπεζα θα διεκδικεί τα χρήματά της μηνιαίως (έτσι κι αλλιώς δηλαδή θα τα διεκδικεί!!!), ο αγοραστής πολύ απλά δεν θα αγοράσει κάποιο σπίτι και ταυτόχρονα πωλητής/τράπεζα θα κινηθούν εναντίον του αγοραστή... γενικά δικλείδες υπάρχουν δεν είναι τόσο χαζές οι τράπεζες... βλέπουν τα πάντα.. το προφίλ κλπ κλπ... 

Θέλω να πω πως απτή  στιγμή που τα χρήματα εκταμιευθουν το τι θα γίνει μετά δεν την νοιάζει την τράπεζα... (προφανώς και την ενδιαφέρει, ακραία το αναφέρω...)... με το που γίνει η εκταμίευση του Χ ποσού ξεκινάνε να πέφτουν  μηνιαία οι δόσεις και αυτό που την νοιάζει την τράπεζα είναι να... να πληρώνονται οι δόσεις... 

Παλαιότερα (που ήμουν πολύ νέος) και δεν ήξερα τι σημαίνει Τράπεζα, δάνειο κλπ πίστευα ότι όλα είναι εύκολα και απλά. Επίσης πίστευα ότι στην ζωή όλα θα πηγαίνουν καλύτερα και ότι θα ανεβαίνει ο μισθός, θα καλυτερεύουν τα δεδομένα και όλα θα είναι ρυθμισμένα. 

Πήρα λοιπόν το δάνειο και στον 1ο χρόνο όλα πήραν άλλο δρόμο στην ζωή μου. Ακόμα και την μηνιαία δόση που την είχα σίγουρη ... και αυτή ανέβηκε λόγω της διακύμανσης του επιτοκίου. 

Τέλος πάντων, όλα πήγαν καλά και εξοφλήθηκε το δάνειο στην ώρα του. Ομως η ζωή τα φέρνει όπως θέλει αυτή και όχι όπως θέλουμε εμείς. 

Θέλει μεγάλη προσοχή τι υπογράφουμε και με ποιούς όρους.    

• Like 2

Έτσι είναι όπως τα λες... η ζωή είναι απρόβλεπτη αλλά... θέλει και ρίσκο... προσωπικά επέλεξα σταθερό επιτόκιο για όλα τα χρόνια τουλάχιστον να έχω το κεφάλι μου ήσυχο (σε ότι αφορά το σταθερο ποσό της δόσης και μόνο) 

• Like 1

Ναι, τα τελευταία χρόνια 6 στα 10 δάνεια είναι με σταθερό επιτόκιο. Βέβαια παραπάνω από τα 2 στα 3 δάνεια που δίνουν οι τράπεζες είναι για τα προγράμματα "Σπίτι μου" & "Σπίτι μου ΙΙ". Με άλλα λόγια, ελέχιστα δάνεια δίνονται από τις Τράπεζες αφού 2 στα 10 σπίτια που πουλιούνται αποκτούνται με τραπεζικό δανεισμό !!! 

Πάνε οι εποχές που η Τράπεζα έδινε δάνεια και μάλιστα για μεγάλα ποσά. 

Σήμερα οι αγοραπωλησίες ακινήτων γίνονται κυρίως με χρήμα από άλλες πηγές  

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

image.png.11c8c6b1fc70894cf88e3f5e977767e4.png

https://www.capital.gr/epixeiriseis/3841171/stegastika-daneia-maxairi-sta-stathera-epitokia-poso-exoun-meiothei-mesa-se-ena-xrono/

και από την Ναυτεμπορική (που βαριέμαι να ψάχνω )

Επεξ/σία από costas_

Για τις αγοραπωλησίες που δε γινονται με τραπεζικό δανεισμό. 

Επίσης η συμμετοχή του "Σπίτι μου" σύμφωνα με τα πιο πάνω στοιχεία είναι 380εκ σε σύνολο 930εκ. Το ίδιο και για τα υπόλοιπα εξάμηνα. Υπάρχει σταθερά με άλλα λόγια μισό δις καθαρός τραπεζικός δανεισμός κάθε εξάμηνο για στεγαστικά.

Άρα ούτε 2/3 είναι με το Σπίτι μου, ούτε οι τράπεζες έχουν σταματήσει να δίνουν δάνεια. Απλά δε δινουν αμόλα όπως παλιά που έδιναν ακόμα και σε άτομα χωρίς σταθερή εργασία κλπ. Και βλέποντας πόσο προωθούν και στεγαστικά προϊόντα άσχετα με τα προγράμματα της κυβέρνησης, φαίνεται πως έχουν αρκετό χρήμα ακόμα να ρίξουν στην αγορά. Ωστόσο, πιθανώς δεν υπάρχουν αρκετοί καλοί δυνητικοί δανειολήπτες

1 hour ago, ProponitisTouKanape said:

Επίσης η συμμετοχή του "Σπίτι μου" σύμφωνα με τα πιο πάνω στοιχεία είναι 380εκ σε σύνολο 930εκ. Το ίδιο και για τα υπόλοιπα εξάμηνα. Υπάρχει σταθερά με άλλα λόγια μισό δις καθαρός τραπεζικός δανεισμός κάθε εξάμηνο για στεγαστικά.

Άρα ούτε 2/3 είναι με το Σπίτι μου, ούτε οι τράπεζες έχουν σταματήσει να δίνουν δάνεια. Απλά δε δινουν αμόλα όπως παλιά που έδιναν ακόμα και σε άτομα χωρίς σταθερή εργασία κλπ. Και βλέποντας πόσο προωθούν και στεγαστικά προϊόντα άσχετα με τα προγράμματα της κυβέρνησης, φαίνεται πως έχουν αρκετό χρήμα ακόμα να ρίξουν στην αγορά. Ωστόσο, πιθανώς δεν υπάρχουν αρκετοί καλοί δυνητικοί δανειολήπτες

Πλέον υπάρχουν καλοί δανειολήπτες αλλά οχι καλές τράπεζες, όταν προσπαθούν να σου πουλήσουν στεγαστικό με σταθερό 5% για διάρκεια 25 και 30 έτη. Άρα κάποιοι απλά αποφεύγουν γιατί γνωρίζουν οτι θα πληρώσουν 2 φορές την αξία του δανείου. Όσο δεν επεμβαίνει το κράτος να τους αναγκάσει επιτέλους να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή να δίνουν δάνεια και όχι απλά να μαζεύουν τα λεφτά του κόσμου χωρίς καμιά ανταπόδοση. 

Από το ένα άκρο του να δίνουν σε όποιον να ναι οτιδήποτε ποσό ζητούσε τώρα είμαστε στο άλλο άκρο. 

• Like 1

2 hours ago, ProponitisTouKanape said:

Σταμάτα!! Ξέρει ο Κώστας...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...