Προς το περιεχόμενο

Στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία

gsisr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σας. Έχετε καταλάβει εάν στα προγράμματα που έχει ανακοίνωση η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνεται και η αποπεράτωση πρώτης κατοικίας; 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
28 λεπτά πριν, pavlos-ice είπε

αν το συμβόλαιο είναι 60.000

Στο συμβολαιο μπαινει υποχρεωτικά τουλαχιστον η αντικειμενικη αξια.Οτι τιμημα και να ορισεις σημασια εχει η εκτιμηση του μηχανικου της τραπεζας.Για αυτο παλια ολοι διναμε το κατι τις μας για να παει οσο προς τα πανω μπορει.Παντως νομιζω οτι υπαρχουν συγκεκριμενοι κανονες που οριζουν ανώτατη τιμη για καποιο ακινητο και δεν ειναι στο χερι του μηχανικου.Και σιγουρα ειναι κατω απο το τιμημα που επικρατει στην αγορα.

Επεξ/σία από filipprin

4 λεπτά πριν, filipprin είπε

Στο συμβολαιο μπαινει υποχρεωτικά τουλαχιστον η αντικειμενικη αξια.Οτι τιμημα και να ορισεις σημασια εχει η εκτιμηση του μηχανικου της τραπεζας.Για αυτο παλια ολοι διναμε το κατι τις μας για να παει οσο προς τα πανω μπορει.Παντως νομιζω οτι υπαρχουν συγκεκριμενοι κανονες που οριζουν τιμη για καποιο ακινητο και δεν ειναι στο χερι του μηχανικου.

σε ότι αφορά την εμπορική όντως ισχύει αυτό που λες.  παίζουν ρόλο πολλές παράμετροι,  το έτος κατασκευής,  αν είναι κοντά σε σχολεία, μετρό  ,συγκοινωνίες κλπ κλπ, ποια η κατάσταση του σπιτιού,  αν είναι σε βιομηχανική περιοχή, πόσο πωλούνται τα σπιτια στην περιοχή κλπ κλπ κλπ και σίγουρα αποκλείεται ένας μηχανικός να εκτιμήσει 75k εμπορική και άλλος 100k κι άλλος 40k ... πάνω κάτω θα είναι κοντά....

από εκεί και πέρα ο πωλητής του πουλάει όσο θέλει και κρίνει... 

πες μου λίγο τι εννοείς ότι πρέπει να γραφτεί και η αντικειμενική στο συμβόλαιο αγοράς? πχ θα λέει 60.000 πώληση αλλά μπορεί η αντικειμενική να είναι 75k ας πούμε? ή και το ανάποδο να είναι ξέρω γω 40k? τι εξυπηρετεί να γραφτεί στο συμβόλαιο αγοράς η αντικειμενική? μήπως απλά για τον φόρο και μόνο? 

Στις 2/6/2022 στις 9:25 ΠΜ, pavlos-ice είπε

Απλά υπάρχουν περιπτώσεις και περιπτώσεις... αρχικά να συμφωνήσω πως καλό είναι να μην μπλέκεις με δάνεια αλλά ανάλογα την περίπτωση ίσως τελικά βοηθήσει η όποια εμπλοκή κυρίως για το "άμεσο" του πράγματος...

Στην περίπτωση σου η αγορά της μονοκατοικίας που έκανες, είναι σε κατοικήσιμη κατάσταση? Δηλαδή να μείνεις άμεσα αλλά να την ανακαινίσεις σίγα σίγα? Αν όχι, τώρα μένεις κάπου αλλού και εκεί που μένεις (και θα μένεις μέχρι να γίνει ανακαίνιση του νέου σπιτιού) είναι με ενοίκιο ή όχι? Αν μένεις τώρα σε ενοίκιο και θα κάνεις παράλληλα την ανακαίνιση του νέου σπιτιού μπορείς να πληρώνεις ταυτόχρονα και ενοίκιο και το όποιο κόστος ανακαίνισης? κλπ κλπ

Να αναφέρω την περίπτωσή μου.  Αυτή την στιγμή μένω σε ενοίκιο. Δίνω 500. Εγώ έχω βρει σπίτι 100μ2 , στις 60.000 η οποία είναι πολύ καλή τιμή σε σχέση με την αγορά αυτή την στιγμή αλλά cash δεν έχω για άμεση αγορά. Είναι παλιό αλλά με μια καλή (φουλ) ανακαίνιση γίνεται κουκλί.Θέλει ένα 40-50.000αρι. ΔΕΝ είναι όμως κατοικήσιμο να πω πως φέυγω από το ενοίκιο και μένω εκεί περιμένοντας την ανακαίνιση να τελειώσει σίγα σιγά με τα όποια χρήματα. Και 60.000 να είχα για αγορά δεν θα είχα τα χρήματα της ανακαίνισης. Και δεν μπορώ να πω πως μένω μέσα περιμένοντας το... εξοικονομώ..... Άρα αναγκαστικά πρέπει ακόμα και στο 3-4μηνο της ανακαίνισης να μείνω σε ενοίκιο μέχρι να μπορώ να πάω στο νέο σπίτι. Αλλά μέχρι εκεί....

Αυτή την στιγμή έχω έγκριση από την τράπεζα για τα 100.000 που ζήτησα (60 αγορά + 40 επισκευή).Και η δόση μου βγαίνει μαζί με ασφάλειες πυρός, σεισμούς ΚΑΙ ζωής στα 500. Άρα προτειμώ να τα δίνω στην δόση (και όπως λές και στους τόκους) παρά στο ενοίκιο δηλαδή σε βαρέλι δίχως πάτο. Στο τέλος των 30 ετών τα 100.000 μου βγαίνουν γύρω στα 140.000... Προφανώς πολλοί οι τόκοι.... Όμως σκέφτομαι .... Αυτή την στιγμή και λεφτά να είχα στην άκρη, με 140.000 σπίτι στα θέλω μου βρίσκω??? Σπίτι που να είναι φουλ σύγχρονα ανακαινισμένο βρίσκω? ή καινούριο στην τιμή αυτή και στα μ2 αυτά βρίσκω? Η απάντηση είναι όχι κακά τα ψέματα... Άρα καταλήγω αναγκαστικά στο σενάριο ΔΥΣΤΥΧΩΣ της τράπεζας. 

Επίσης λέμε για τους τόκους και αναρωτιέμαι το.... ενοίκιο αν το καλοσκεφτείς... τόκοι δεν είναι? Ουσιαστικά πληρώνεις για κάτι που δεν σου ανήκει στο τέλος της μέρας. (αυτό εννοούσα το 500αρι πάει σε βαρέλι δίχως πάτο). Πληρώνεις ας πούμε την χρήση του σπιτιού που μένεις. Σαν.. leasing... Ακόμα και στην τράπεζα οι τόκοι που δίνεις πέραν του κεφαλαίου στο τέλος θα έχεις κάτι δικό σου. Στο ενοίκιο όχι...

Αυτή την στιγμή που δίνω 500 σε ενοίκο, έστω ότι τα έβαζα στην άκρη... Τον χρόνο είναι 6000... Δηλαδή για να μαζέψω τα 60.000 της αγοράς θέλω 10 χρόνια... Φυσικά στο σενάριο που μένω κάπου χωρίς... ενοίκιο για να το κάνω αυτό... Άρα λοιπόν καταλήγω πως καλύτερα να τα δίνω στην δόση αλλά να μείνω άμεσα σε ένα σπίτι που θα το έχω φτιάξει όπως θέλω εγώ .... κι ας μου στοιχήσει κάτι παραπάνω... Διότι τώρα που μένω 7 χρόνια στο ενοίκιο με την κοπέλα μου αρχικά, μετά έγινε η γυναίκα μου και τώρα έχουμε και ένα παιδί, με τα 42.000 που έχω δώσει σε ενοίκια (7*6.000 = 42.000) και πάλι δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι. Για να έχεις καβάτζα χρήματα.... πρέπει να μην έχεις ενοίκιο....

Τέλος, αν δεν κάνω λάθος (διορθώστε με), για να μπορείς να αιτηθείς εξοικονομώ πρέπει το σπίτι να είναι 1 έτος τουλάχιστον στην κατοχή σου ισχύει? Αν όχι γράψτε φάουλ απλά το είχα ακούσει.

Ελπίζω να μην κούρασα και να έγινα κατανοητός.

Σε όλα είσαι σωστός. Και σε κάτι ακόμη που δεν μετράνε μερικοί. Υπολογίζουν με τωρινά χρήματα το τι θα έχουν πληρώσει σε 20 χρόνια ξεχνώντας πως σε 20 χρόνια τα 100κ έχουν μικρότερη αξία από την τωρινή. 

Τα μόνα πλεονεκτηματα που έχει το ενοίκιο ειναι πως εάν συμβεί κατι κακό και αλλάξεις πχ εργασία και πας κάπου με λιγότερα χρήματα, μπορείς να ψάξεις να μειώσεις το ενοίκιο βρίσκοντας μικρότερο σπίτι. Επίσης, με το ενοίκιο ειναι ευκολότερο να αλλάξεις περιοχή 

• Thanks 1

4 λεπτά πριν, pavlos-ice είπε

κλπ κλπ κλπ και σίγουρα αποκλείεται ένας μηχανικός να εκτιμήσει 75k εμπορική και άλλος 100k κι άλλος 40k ... πάνω κάτω θα είναι κοντά....

Το πιθανοτερο ειναι οτι η εκτιμηση του μηχανικου της τραπεζας θα ειναι πολυ κοντα στην πραγματικη τιμη που πληρωνει  ο αγοραστης ισως και λιγο μικροτερη.Μεγαλύτερη παρα πολυ δυσκολο.

51 λεπτά πριν, pavlos-ice είπε

Αρα... αν το συμβόλαιο είναι 60.000 και η εκτίμηση της εμπορικής αξίας του μηχανικού 75.000 μπορεί να μου δώσει το 80% του 75.000 δηλαδή 60.000 όσο και το 100% του συμβολαίου,  αυτό καταλαβαίνω 

Επιτέλους το κατάλαβες σωστά.

14 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Επιτέλους το κατάλαβες σωστά.

μα... αυτό είχα γράψει και πιο πανω (σενάριο Α).... άρα

εξαρχής είχα καταλάβει σωστά απλά ένα ναι ή όχι ζητούσα αν όντως είναι έτσι όπως έγραφα σαν παράδειγμα 

1 ώρα πριν, pavlos-ice είπε

Αρα... αν το συμβόλαιο είναι 60.000 και η εκτίμηση της εμπορικής αξίας του μηχανικού 75.000 μπορεί να μου δώσει το 80% του 75.000 δηλαδή 60.000 όσο και το 100% του συμβολαίου,  αυτό καταλαβαίνω 

το "τουλάχιστον 80 %" σημαίνει πάνω από 80% (που δεν ισχύει)

το " μέγιστο 80%" σημαίνει έως 80% (που ισχύει)

1 ώρα πριν, Maurikycli είπε

το "τουλάχιστον 80 %" σημαίνει πάνω από 80% (που δεν ισχύει)

το " μέγιστο 80%" σημαίνει έως 80% (που ισχύει)

προφανές είναι αυτό....

το ζουμί του ερωτηματος είναι το θέμα... ότι στο τέλος ανάλογα με την εμπορική αξία που θα εκτιμήσει ο μηχανικός της τράπεζας .. υπάρχει περίπτωση να πάρεις και το 100% του συμβολαίου αγοράς...

και δεν ισχύει πως ντε καλά σου δίνουν πάντα και μόνο έως το 80% του συμβολαίου αγοράς...

13 ώρες πριν, pavlos-ice είπε

προφανές είναι αυτό....

το ζουμί του ερωτηματος είναι το θέμα... ότι στο τέλος ανάλογα με την εμπορική αξία που θα εκτιμήσει ο μηχανικός της τράπεζας .. υπάρχει περίπτωση να πάρεις και το 100% του συμβολαίου αγοράς...

και δεν ισχύει πως ντε καλά σου δίνουν πάντα και μόνο έως το 80% του συμβολαίου αγοράς...

Ακριβώς! Στην ουσία αυτό που τους νοιάζει είναι ότι επειδή θα σου βάλουν προσημείωση το 120% της αξίας του δανείου, η αξία του ακινήτου να έχει αντίκρυσμα να καλύψει το ποσό της προσημείωσης.

• Like 1

13 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Ακριβώς! Στην ουσία αυτό που τους νοιάζει είναι ότι επειδή θα σου βάλουν προσημείωση το 120% της αξίας του δανείου, η αξία του ακινήτου να έχει αντίκρυσμα να καλύψει το ποσό της προσημείωσης.

και για αυτό αν αγοράσεις ένα παλιό σπίτι και πάρεις και ταυτόχρονα 2ο δάνειο ανακαίνισης, η προσημείωση γίνεται στην 2η εμπορική αξία μετά την ανακαίνιση. Γιατι έχει άλλη εμπορική αξία ένα ανακαινισμενο σπίτι και άλλη ένα χωρίς..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους.

Είναι φυσιολογικό και συνηθισμένο να μου ζητάει μεσίτης για ακίνητο προς αγορά το 2,084% της συνολικής εμπορικής αξίας για να καπαρώσω το σπίτι; 

Παράλληλα θα κάνουμε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό και θα λάβω τους τίτλους για έλεγχο κτλ.

Επίοσης με ποιο τρόπο θα μπορούσα να διαφυλάξω τα χρήματα που ζητούνται ως καπάρο.

Ευχαριστώ

Επεξ/σία από iosifise

17 λεπτά πριν, iosifise είπε

Καλησπέρα σε όλους.

Είναι φυσιολογικό και συνηθισμένο να μου ζητάει μεσίτης για ακίνητο προς αγορά το 2,084% της συνολικής εμπορικής αξίας για να καπαρώσω το σπίτι; 

Παράλληλα θα κάνουμε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό και θα λάβω τους τίτλους για έλεγχο κτλ.

Ευχαριστώ

Δεν χρειάζεται να σπαμάρεις σε πολλά θέματα.

Και όχι, ούτε συνηθισμένο είναι ούτε λογικό να δίνεις προκαταβολή για να έχεις το δικαίωμα ελέγχου. Και ακόμα πιο παράλογο είναι να στη ζητάει ο μεσίτης.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...