Προς το περιεχόμενο

Στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία

gsisr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

1 ώρα πριν, mihanikos1 είπε

Δεν είμαι πολιτικός μηχανικός, απλά στο συγκεκριμένο κομμάτι μιλάω εκ πείρας και επειδή ήμουν σίγουρος ότι ένα ακίνητο άξιζε παραπάνω από την εκτίμηση ζήτησα να γίνει επανεκτίμηση από άλλον μηχανικό που σαφώς και θα ξαναπληρωνα. Η απάντηση της τράπεζας είναι ότι δεν συνηθίζεται. Σε αναφορά μου ότι η εκτίμηση είναι πιο κάτω και από την αντικειμενική μου είπαν το ξέρουμε αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

Πες μας τι ποσά ήταν, και τι διαφορά μιλάμε? Αξίζει 150 και σου είπε αυτός 100?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, mihanikos1 είπε

Αγορά 140, εκτίμηση 107.

Πριν 15 χρόνια οι μηχανικοί των τραπεζών τα υπερεκτιμούσαν και τώρα τα υποεκτιμούν.

Είναι γενικότερη πολιτική των τραπεζών και όχι του μηχανικού που έχει εντολή να κατέβει στο κατώτατο άκρο της εκτίμησης του. Η στρατηγική τους είναι απλή "όταν το δάνειο είναι ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ της μισής πραγματικής αξίας του ακινήτου τότε ο οφειλέτης κόβει το λαιμό τους και πληρώνει στην ώρα του."

Επεξ/σία από jgeorgiou

9 ώρες πριν, mihanikos1 είπε

Αγορά 140, εκτίμηση 107.

Και πως είσαι τόσο βέβαιος ότι δεν πλήρωνες κάτι που κάνει 110χιλ 140χιλ;

Δεν θέλω να σε κοντράρω απλά για την αντιπαράθεση, αλλά γιατί να κάνει λάθος ο εκτιμητής και όχι εσύ και ο πωλητής (ο οποίος έχει άλλωστε κίνητρο να υπερεκτιμήσει την περιουσία του).

Μόλις τώρα, panostza είπε

Δεν θέλω να σε κοντράρω απλά για την αντιπαράθεση, αλλά γιατί να κάνει λάθος ο εκτιμητής και όχι εσύ και ο πωλητής (ο οποίος έχει άλλωστε κίνητρο να υπερεκτιμήσει την περιουσία του).

λογικό είναι γιατί η τράπεζα δε θέλει να φορτωθεί με ακίνητα

μετά ποσά χρήματα θα δώσει προκαταβολή ο αγοραστής ??? τίποτα ? τότε η τράπεζα θα λάβει την αξία του ακινήτου 20-30% κάτω απο την εκτιμώμενη και είναι λογικό γιατί δεν έχει δώσει τίποτα για την αγορά

αν έχει δώσει προκαταβολή 20% της αξίας Πχ θα λάβει την αξία του ακινήτου 10-15% κάτω από την εκτιμωμενη

χοντρικά είναι τα νούμερα μην τα δένουμε κόμπο  

7 λεπτά πριν, kostasbm είπε

λογικό είναι γιατί η τράπεζα δε θέλει να φορτωθεί με ακίνητα

μετά ποσά χρήματα θα δώσει προκαταβολή ο αγοραστής ??? τίποτα ? τότε η τράπεζα θα λάβει την αξία του ακινήτου 20-30% κάτω απο την εκτιμώμενη και είναι λογικό γιατί δεν έχει δώσει τίποτα για την αγορά

αν έχει δώσει προκαταβολή 20% της αξίας Πχ θα λάβει την αξία του ακινήτου 10-15% κάτω από την εκτιμωμενη

χοντρικά είναι τα νούμερα μην τα δένουμε κόμπο  

Το να μη δώσει ο αγοραστής τίποτα αποφεύγεται από το ότι η τράπεζα χρηματοδοτεί μέχρι το 70-75% της αξίας, επομένως δίνει ο αγοραστής κάτι.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να εκτιμήσει επίτηδες προς τα κάτω κανένα ακίνητο για αυτό το λόγο.

1 ώρα πριν, panostza είπε

Το να μη δώσει ο αγοραστής τίποτα αποφεύγεται από το ότι η τράπεζα χρηματοδοτεί μέχρι το 70-75% της αξίας, επομένως δίνει ο αγοραστής κάτι.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να εκτιμήσει επίτηδες προς τα κάτω κανένα ακίνητο για αυτό το λόγο.

Προφανώς το 70-75% τις δύσκολες εποχές που ζούμε με τις τράπεζες γεμάτες κόκκινα δάνεια δεν τους αρκεί

28 λεπτά πριν, panostza είπε

αυτό ειναι γνωστό,υπεκτιμωντας το ακίνητο μεγαλύτερο δάνειο ..απλά πραγματα,μετα άλλο συμπληρωματικό ......

εδώ έδιναν οι τράπεζες χωρίς καν προκαταβολή γιαυτο και έγιναν μαντάρα όλα  και τώρα    οι υποψήφιοι 

δανειολήπτες για πρώτη κατοικία  θα ζοριστούν για να το πάρουν αν δεν έχουν πάντα μια καλή προκαταβολή.

3 ώρες πριν, panostza είπε

Είμαι σίγουρος και από εκτιμηση μηχανικού που έφερα για να το ελέγξει. Αλλά και από τις τιμές στην γύρω περιοχή. Μα και να την υπερεκτιμησω δεν κερδίζω κάτι, αντιθέτως αυτή την στιγμή με την εκτίμηση στα 107 χιλιάρικα  η τράπεζα μου δίνει 80 άρα είναι πολύ δύσκολο να συμπληρώσω 60 συν τα έξοδα για να προβώ στην αγορά του.

39 λεπτά πριν, kostasbm είπε

αυτό ειναι γνωστό,υπεκτιμωντας το ακίνητο μεγαλύτερο δάνειο ..απλά πραγματα,μετα άλλο συμπληρωματικό ......

εδώ έδιναν οι τράπεζες χωρίς καν προκαταβολή γιαυτο και έγιναν μαντάρα όλα  και τώρα    οι υποψήφιοι 

δανειολήπτες για πρώτη κατοικία  θα ζοριστούν για να το πάρουν αν δεν έχουν πάντα μια καλή προκαταβολή.

Αναφέρεσαι σε πράγματα προ 10ετίας. Τώρα νομίζω καμία δεν δίνει συμπληρωματικό. Και αυτό είναι άσχετο με το αν υπερεκτιμούν ή υπο-εκτιμούν τα ακίνητα.

Άρα με λίγα λιγια πρεπει να εχεις διαθεσιμα αρκετά μετρητά καθώς δεν ξέρεις ποσο θα σου εκτιμησει ο μηχανικός το εκάστοτε ακίνητο που θα καθορίσει το υψος του δανειου

12 λεπτά πριν, mihanikos1 είπε

Είμαι σίγουρος και από εκτιμηση μηχανικού που έφερα για να το ελέγξει. Αλλά και από τις τιμές στην γύρω περιοχή. Μα και να την υπερεκτιμησω δεν κερδίζω κάτι, αντιθέτως αυτή την στιγμή με την εκτίμηση στα 107 χιλιάρικα  η τράπεζα μου δίνει 80 άρα είναι πολύ δύσκολο να συμπληρώσω 60 συν τα έξοδα για να προβώ στην αγορά του.

Το τι ζητάει κανείς και το που κλείνουν οι τιμές σε μια περιοχή λίγες φορές συμπίπτει. Λίγοι γνωρίζουν πραγματικά τις τιμές πώλησης που γίνονται οι αγοραπωλησίες. Μεταξύ των 2 μηχανικών (αυτού που το έκανε για την τράπεζα και αυτού που έφερες εσύ) γιατί ο ένας είναι πιο σωστός από τον άλλο;

Πάντως γενικά νομίζω ότι (άσχετα που δεν σε βόλευε η τιμή) ο μηχανικός που κάνει συστηματικά εκτιμήσεις για έναν φορέα που έχει στατιστικά πολλές αγοραπωλησίες, έχει καλύτερες πιθανότητες να προσεγγίσει καλύτερα μια "δίκαιη" τιμή.

Μόλις τώρα, ctct είπε

Άρα με λίγα λιγια πρεπει να εχεις διαθεσιμα αρκετά μετρητά καθώς δεν ξέρεις ποσο θα σου εκτιμησει ο μηχανικός το εκάστοτε ακίνητο που θα καθορίσει το υψος του δανειου

Ούτως ή αλλως, αν θεωρήσουμε την τιμή εκτίμησης σωστή, θα πάρεις μέγιστο το 75% περίπου. Οπότε εκτός κι αν στο πουλάνε φθηνότερα από τη "δίκαιη" τιμή, θα πρέπει να καταβάλλεις τη διαφορά.

3 λεπτά πριν, panostza είπε

Το τι ζητάει κανείς και το που κλείνουν οι τιμές σε μια περιοχή λίγες φορές συμπίπτει. Λίγοι γνωρίζουν πραγματικά τις τιμές πώλησης που γίνονται οι αγοραπωλησίες. Μεταξύ των 2 μηχανικών (αυτού που το έκανε για την τράπεζα και αυτού που έφερες εσύ) γιατί ο ένας είναι πιο σωστός από τον άλλο;

Πάντως γενικά νομίζω ότι (άσχετα που δεν σε βόλευε η τιμή) ο μηχανικός που κάνει συστηματικά εκτιμήσεις για έναν φορέα που έχει στατιστικά πολλές αγοραπωλησίες, έχει καλύτερες πιθανότητες να προσεγγίσει καλύτερα μια "δίκαιη" τιμή.

Ούτως ή αλλως, αν θεωρήσουμε την τιμή εκτίμησης σωστή, θα πάρεις μέγιστο το 75% περίπου. Οπότε εκτός κι αν στο πουλάνε φθηνότερα από τη "δίκαιη" τιμή, θα πρέπει να καταβάλλεις τη διαφορά.

Αν η τιμή εκτίμησης είναι σωστη η με μικρη αποκλιση οκ.

Αλλά όταν έχεις κανει προυπολογισμο να καταβαλεις πχ20.000 και ο εκτιμητής της Τράπεζας σου ρίξει την εμπορική αξία, συνεπώς και τη χρηματοδότηση, και πρεπει να καταβαλεις αλλά 10.000. Εν τω μεταξύ έχεις ήδη δώσει κάποια λεφτά για τη διαδικασία σε δικηγόρους μηχανικόυς κλπ και αν σταματήσεις  τη διαδικασία τα χάνεις!!! 

4 λεπτά πριν, unos είπε

Το σπίτι είναι επιπλωμένο?

Να μια πιθανή εξήγηση για κάποιες διαφορές. Η εκτίμηση της τράπεζας αφορά αποκλειστικά και μόνο το ακίνητο και όχι πρόσθετα όπως επίπλωση κτλ.

8 λεπτά πριν, ctct είπε

Αν η τιμή εκτίμησης είναι σωστη η με μικρη αποκλιση οκ.

Αλλά όταν έχεις κανει προυπολογισμο να καταβαλεις πχ20.000 και ο εκτιμητής της Τράπεζας σου ρίξει την εμπορική αξία, συνεπώς και τη χρηματοδότηση, και πρεπει να καταβαλεις αλλά 10.000. Εν τω μεταξύ έχεις ήδη δώσει κάποια λεφτά για τη διαδικασία σε δικηγόρους μηχανικόυς κλπ και αν σταματήσεις  τη διαδικασία τα χάνεις!!! 

Έχω την αίσθηση ότι πολλοί θεωρείτε ότι κίνητρο της τράπεζας είναι να σου υποτιμήσει το ακίνητο, ενώ βασικό κίνητρο μιας τράπεζας είναι να δώσει δάνειο. Δεν σου λέω ότι θα κάνει υπερτίμηση αλλά σίγουρα δεν έχει ισχυρό κίνητρο να κάνει και υποτίμηση.

Πάντως για να απαντήσω στην ερώτηση, ναι κάποια έξοδα τα κάνεις εσύ και αν δεν βγουν οι αξίες, όπως αν έχει το ακίνητο οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα (πολεοδομικό, νομικό, whatever) θα έχεις κάνει έξοδα και δεν θα γίνει η δουλειά σου. Η προέγκριση αφορά δάνειο με την προϋπόθεση ότι το ακίνητο θα έχει μια δεδομένη αξία που δηλώνεις προφορικά. Αν έχει μικρότερη μειώνεται και το χορηγούμενο δάνειο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...