Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
24 λεπτά πριν, GRat είπε

Αυτές οι αποφάσεις του τύπου βάζω ένα βάρος στους ώμους μου για τα επόμενα 10-20-30 χρόνια ποτέ δεν τις κατάλαβα. 

Ποσο χρόνων είσαι ρε φίλε και σκέφτεσαι έτσι; Μένεις ακόμα με τους γονείς σου; Αυτός με το ενοίκιο δεν θα έχει βάρος στη ζωή του; Θα πληρώνει μέχρι και λίγο πριν πεθάνει. Ή μήπως νομίζετε ότι όλοι οι 80χρονοι την βγάζουνε στο τζάμπα επειδή τους λυπούνται; Δεν ξέρω τι ακριβώς έχετε δημιουργήσει στο μυαλό σας, αλλά είναι λάθος. Και το λέω εγώ που ακόμα στα 32 μου νοικιάζω, δλδ 12 χρόνια. Αλλα κάποια στιγμή θα γίνει και η αγορά. 

Επεξ/σία από Veggie_Chia
  • Like 1
  • Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
48 λεπτά πριν, invisiblesurfer είπε

Δεν είναι θέμα μαθηματικών. Αν έχεις τα χρήματα της προκαταβολής (πχ 20.000€) και δεν τα δώσεις προκαταβολικά, και άρα παραμείνουν στο λογαριασμό σου, έχεις το μαξιλάρι των 20.000€ και πληρώνεις κανονικά τις δόσεις σου. Οι δόσεις θα είναι μεν μεγαλύτερες αλλά αυτά τα 20.000€ που έχεις στην κατοχή σου μπορείς να τα επενδύσεις ή πχ να αγοράσεις ένα μικρό διαμέρισμα και να το νοικιάζεις, μειώνοντας έτσι το υψος των δόσεων.

Οι τράπεζες δεν δίνουν εύκολα στεγαστικά για υπερτιμημένα ή υποτιμημένα ακίνητα. Αυτός είναι και ο ρόλος της εκτίμησης. Να δει δηλαδή η τράπεζα ότι δεν παίζονται παιχνίδια σε βάρος της. Αυτός που δανείζεται πρέπει να δώσει προκαταβολή. Μπορεί τελικά να καταφέρει να μειώσει την προκαταβολή του λόγω εκτίμησης, αλλά μου φαίνεται δύσκολο να την μηδενίσει.

Πως γίνεται να ζητάς 100κ, να εκτιμάται το ακίνητο 120 και να πωλείται τελικά 70κ και να έρθει η τράπεζα να σου δώσει 70κ χωρίς να βάλεις φράγκο; Ισχύει και το αντίθετο, οι τράπεζες δεν δίνουν εύκολα πολύ μεγάλα ποσά για υπερτιμημένα ακίνητα. Η τιμή πώλησης του ακινήτου υπάρχει στο συμβόλαιο και θα διασταυρωθεί πριν εκταμιευτει το ποσό. 

Εμένα τουλάχιστον στο σπίτι μου στο uk η εκτίμηση έπεσε +-1000 σε σχέση με την τιμή αγοράς. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@Veggie_Chia Γενικά είμαι της άποψης να μην χαλάω πέρα απο όσο με παίρνει. Προτιμώ να δίνω 30€ παραπάνω τον μήνα σε νοίκι και να έχω την ελευθερία να φύγω όποτε θέλω χωρίς να με κυνηγάει η δόση της τράπεζας. Σκέψου να πληρώνεις τις δόσεις για το ακίνητο και να σου σκάσει μια πλημμύρα, ένας σεισμός ένας κάφρος γείτονας, ένα ατύχημα που θα σου στερήσει εισόδημα. Τι θα κάνεις τότε?

Όλα αυτά είναι ρίσκα, που αν τα δεις σε βάθος 20ετίας ανεβαίνουν κατα πολύ οι πιθανότητες να γίνουν πραγματικότητα.

Ίδια ηλικία έχουμε btw και έχω και εγώ βλέψεις για αγορά ακινήτου αλλά έχω μαζέψει ήδη ένα κάποιο κεφάλαιο, που προς το παρόν έχει μπεί σε επενδύσεις και αυξάνεται. Όταν φτάσω το ποσό πάνω απο το 100% της τιμής του ακινήτου θα γίνει και η αγορά.

Αλλά το να πάω να πάρω δάνειο τώρα με βλέψεις για αποπληρωμή μετά τον θάνατο μου νομίζω είναι by default χαζομάρα.

Επεξ/σία από GRat
  • Like 1
Δημοσ.

Το νοικι ειναι πεταμενα λεφτα στον βροντο.Για καποιον που δεν εχει την οικονομική δυνατότητα να αγορασει σπιτι ειναι μονόδρομος.Το να έχεις την δυνατοτητα όμως και να πετάς τα λεφτα σε ενοικεία ειναι χαζομαρα.Το ιδανικο ειναι να βάλεις μια δοση οσο και το ενοικοιο που δίνεις.Ετσι μονο αξιζει να πας σε στεγαστικο...............

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, SPYRER_007 είπε

Το νοικι ειναι πεταμενα λεφτα στον βροντο.Για καποιον που δεν εχει την οικονομική δυνατότητα να αγορασει σπιτι ειναι μονόδρομος.Το να έχεις την δυνατοτητα όμως και να πετάς τα λεφτα σε ενοικεία ειναι χαζομαρα.Το ιδανικο ειναι να βάλεις μια δοση οσο και το ενοικοιο που δίνεις.Ετσι μονο αξιζει να πας σε στεγαστικο...............

καλα τα λες,ακου και μενα που το ψαχνω τωρα.Καταρχας ξεχνας δοση κατω απο 550,οχι οτι δε θα βρεις αλλα σου δινω μονο 5%.Επισης κοιτανε ποσα βγαζεις.Πλεον Δε βγαζουνε ευκολα δανειο σε οποιον να ναι.Το μονο που διαφωνω στο σχολιο σου ειναι το --Για καποιον που δεν εχει την οικονομική δυνατότητα να αγορασει σπιτι ειναι μονόδρομος--Δηλαδη ποιος εχει ρε φιλε 100000 στη τσεπη ?Γιατι αυτοι που τα εχουν παω στοιχημα οτι εχουν σιγουρα και σπιτι δικο τους.

Δημοσ.
9 ώρες πριν, gthe είπε

Οι τράπεζες δεν δίνουν εύκολα στεγαστικά για υπερτιμημένα ή υποτιμημένα ακίνητα. Αυτός είναι και ο ρόλος της εκτίμησης. Να δει δηλαδή η τράπεζα ότι δεν παίζονται παιχνίδια σε βάρος της. Αυτός που δανείζεται πρέπει να δώσει προκαταβολή. Μπορεί τελικά να καταφέρει να μειώσει την προκαταβολή του λόγω εκτίμησης, αλλά μου φαίνεται δύσκολο να την μηδενίσει.

Πως γίνεται να ζητάς 100κ, να εκτιμάται το ακίνητο 120 και να πωλείται τελικά 70κ και να έρθει η τράπεζα να σου δώσει 70κ χωρίς να βάλεις φράγκο; Ισχύει και το αντίθετο, οι τράπεζες δεν δίνουν εύκολα πολύ μεγάλα ποσά για υπερτιμημένα ακίνητα. Η τιμή πώλησης του ακινήτου υπάρχει στο συμβόλαιο και θα διασταυρωθεί πριν εκταμιευτει το ποσό. 

Εμένα τουλάχιστον στο σπίτι μου στο uk η εκτίμηση έπεσε +-1000 σε σχέση με την τιμή αγοράς. 

Αλλο uk και αλλο εδω!

καλα τα λες σε γενικες γραμμες αλλα σκεψου περιπτωσεις που δεν εχει καποιος μετρητα αλλα μπορει να καλυψει ανετα την δοση δανειου...

Γι αυτες τις περιπτωσεις αν παρεις ολο το δανειο ειναι βαλσαμο γτ αλλιως δεν θα μπορεσεις να παρεις ποτε σπιτι!

Στην δικη μου περιπτωση αν καταφερω να παρω ολο το δανειο θα βρεθουν ολοι κερδισμενοι!Και η τραπεζα που θα με βαλει στο χερι και θα παρει ποσα χρηματα και εγω που θα βρεθω με το σπιτι που γουσταρω και θα φυγω απο τα ενοικια πληρωνοντας σχεδον την ιδια δοση...

Και απο οτι εχω μαθει η τραπεζα κοιταει να σ δινει περιπου το 90% του ποσου(παραπανω απο το 80% ) μεσω του εκτιμητη που τα εκτιμαει παραπανω για να βοηθησει τον αγοραστη να πρει το δανειο και η τραπεζα να κινειται και να βγαζει δανεια (προς οφελος της και αυτη!)Αν βρεθεις σε καλο εκτιμητη μπορει να παρεις και το κατι παραπανω που ειναι το 100%...Εκει παιζεται η τυχη που θα χει ο καθενας και νομιζω αυτό κυνηγάνε οσοι δεν εχουν χρηματα στην ακρη οπως εγω...

Και στο κατω κατω πλην ελαχιστων εξαιρεσεων η τραπεζα ποτέ δεν χανει...

• Like 2
Δημοσ.
11 ώρες πριν, georgioskio είπε

Εαν δεν εχεις σπιτι και μενεις στα νοικια θα βαλεις βαρος στους ωμους σου....

Ειναι αναλογα το τι εχει ο καθενας!

Οπως πχ και για να απαντησω σε εναν φιλο πιο πανω μακαρι να ειχα και να εδινα στο 20%..

Αν δεν εχεις φραγκο αλλα εχεις ενα μισθο που μπορει να σηκωσει τις δοσεις φουσκωνεις το ακινητο για να το παρεις!

Κερδιζω το οτι θα παρω σπιτι χωρις να εχω λεφτα στην ακρη πλην των διαδικαστικών που ειναι κοντα στα 8.000€...Αυτο κερδιζω...

δεν κερδίζεις τα πληρώνεις με τόκο.....

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, kostasbm είπε

δεν κερδίζεις τα πληρώνεις με τόκο.....

Παλι δεν με καταλαβαινεις!

Φιλε απο το να μεινω χωρις σπιτι και να δινω 500€ στα νοικια για σπιτι που δεν θα εχω ποτέ καλυτερα να τα δινω σε τοκους μαι να μ μεινει το σπιτι!

Αφου δεν εχω μετρητα αναγκαστικα παω ετσι...

και αφου δεν μπορειτε να καταλαβετε μερικοι θα σας το κανω πολυ απλο με μαθηματικα για να τ καταλαβετε!

Πες οτι μενω μια ζωή στα νοικια... 500€ Χ 360 μηνες=180.000€ για σπιτι που δεν ειναι δικο σου και τα πετας σε εναν κουβα...Και δεν ειναι μονο 360 μηνες αλλα μια ζωη!

Αν παλι αγορασω σπιτι θα πληρωνω 500€ Χ 360 μηνες= 180.000€ για σπιτι αξιας 100.000€ (αφου πολλα ειναι τοκοι) αλλα τ σπιτι δικο μου!!

Στην μια περιπτωση στα τρωνε οι τραπεζες μεσω των τοκων και σου ΜΕΝΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ...Ενώ στην αλλη στα τρωνε οι ιδιοκτητες των ακινητων και ΔΕΝ ΣΟΥ ΜΕΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!

τελικα τι ειναι καλυτερο γι την περιπτωση μου που δεν εχω μετρητα;

Επεξ/σία από georgioskio
  • Like 6
Δημοσ.

Καλημερα. Γενικα η αγορα σπιτιου ειναι μια κινηση που θελει μελετη και δεν υπαρχει μια συγκεκριμενη απαντηση για το αν συμφερει η οχι. Ειναι πολλοι οι παραγοντες που πρεπει να ληφθουν υποψην. Υπαρχουν παιδια που θα μεταβιβαστει το ακινητο(ενισχυει εντονα την αγορα)?

Εχω το θαρρος αν στραβωσει κατι αμεσα να το πουλησω(στην Ελλαδα κρινεται κοινωνικη αποτυχια να αγορασεις και να πουλησεις το σπιτι σου αν δεν βγαινεις- στο εξωτερικο οχι και τοσο)? Και υπαρχουν και πολλες αλλες ερωτησεις για το καθεναν ξεχωριστα.

Αγορασα προσφατα σπιτι και το φιλοσοφησα αρκετα το θεμα. 

Δημοσ.

και συμπληρωνω οτι η αγορα του σπιτιου ειναι κατι που πρεπει να το παρακολουθεις και να αγορασεις την καταλληλη περιοδο πχ πριν 3 χρονια υπηρχαν σπιτια που ειχαν την μιση τιμη.Με την ολη ιστορια του κορονοιου πιστευω οτι στον επομενο χρονο θα κανει μια κοιλια η αγορα και θα ξαναεπανελθει σε παροδο 2-3 χρονων,ακομα πιστευουν οτι τα airbnb θα δουλεψουν του χρονου πραγμα που δεν θα συμβει ή οτι θα ερθουν οι ιδιοι φοιτητες με αλλες χρονιες παλι πραγμα που δεν θα γινει αφου τελειοφοιτοι λογικα απο την στιγμη που θα υπαρχουν τα εξ αποστασεως θα παραμεινουν στα μερη τους,οποτε θα χτυπησει λιγο τις τιμες τον επομενο χρονο

• Like 2
Δημοσ.

να πω και εγω μια αποψη (ασχετα αν το θεμα ειναι τρολ η οχι δε με πειραζει), μιας και διαβασα αρκετα οικονομικα τελευταια για προσωπικους λογους, και ασχοληθηκα και λιγο με αγορα vs ενοικιαση.

Γενικα στην ελλαδα τα τελευταια 40 χρονια μας εγινε πεποιθηση οτι η καλυτερη επενδυση - δουλεια ειναι η αγορα/ανεγερση σπιτιων/οικοδομων και πουλημα-ενοικιαση. Με τα πρωτης κατοικιας δανεια και τις ασφαλειες πρωτης κατοικιας απο το κρατος κλπ επισης αγορασε σπιτι ο καθενας, και τελικα το θεωρουμε λογικο να αγορασουμε παρα "να πεταμε τα λεφτα μας στο νοικι".

Αυτο που συμβαινει στην πραγματικοτητα μεσω της αγορας σπιτιου με δανειο, ειναι η εισαγωγη μιας οικογενειας στην εξαναγκασμενη επενδυση (κατι που οι περισσοτεροι απο μας δεν κανουν κατα κανονα πριν παντρευτουν-κανουν οικογενεια), μιας και αναγκαζεται να πληρωνει το δανειο για το σπιτι που πηρε, και κανει οικονομια γι αυτο. Αν μια οικογενεια κρατησει την προκαταβολη, και κανει οικονομια τα οσα επιπλεον του ενοικιου πηγαιναν στη δοση, και ολα τα εξτρα που απαιτει ενα σπιτι για τη συντηρηση του, και τα αποταμιευε-επενδυε συνετα, σε 20-30 χρονια σε σχεση με μια αλλη οικογενεια που πηρε δανειο για ενα σπιτι, τελικα ισως εχει μεγαλυτερο κεφαλαιο.

η καθε λυση εχει τα καλα και κακα της, και σιγουρα περισσοτερο ρισκο η λυση με την αγορα σπιτιου με δανειο. παιζουν πολλα ρολο στην 30ετια για το αν τελικα εκανες καλα οικονομικα που πηρες σπιτι με δανειο η οχι, και συνηθως ειναι ψυχολογικοι οι λογοι (εχω δικο μου σπιτι βρεξει χιονισει) που σε κανουν να νομιζεις οτι εκανες καλυτερα παιρνοντας δανειο.

για μενα σημαντικα:

- αν το αποφασισεις, να μην αγορασεις σπιτι μακρια απο την οικονομικη σου δυνατοτητα... αν σαν οικογενεια βγαζεις 1500 καθαρα πχ δε πρεπει να παρεις δανειο πανω απο 50-100 χιλιαδες κατ εμε. ολοι παιρνουν φορα.

- πρεπει να καταλαβαινουμε απο νωρις (κατι που δε γινεται στην ελλαδα δυστυχως) τη σημασια του χρηματος στον καπιταλισμο που ζουμε

- τι συμβαινει με τα κυμαινομενα επιτοκια και την αδυναμια πληρωμης το 2020 και οχι οτι συναιβενε το 1985

- η ιδιοκτησια εχει εξοδα που δε φαινονται με την πρωτη (ανακαινισεις, επισκευες, φοροι) και ολοι μπαινουν στο τρυπακι να κανουν το σπιτι τους καλυτερο (κουζινες κλπ)

υπαρχουν απειρα βιντεο youtube που κανουν συγκρισεις με νουμερα τελευταιων 20-30-40 ετων. ενημερωθειτε.

• Like 5
  • Thanks 2
Δημοσ.

Επισης στην αποφαση για αγορα σπιτιου ή οχι και στην αποψη του καθενος εδω μεσα παιζουν και αλλα ρολο οπως εαν εχει σπιτι...ποσα σπιτια εχει...και τελος τι μετρητα εχει στην ακρη!

Δημοσ.

Πιστευετε ότι κατα την διάρκεια των χρόνων έχει βγει κανένας χαμένος με την αγορά σπιτιού?

Ίσα ίσα έχεις περισσότερες αβάντες σε περίπτωση στραβής.

Εγώ που ειμαι σε ενοίκιο αν χάσω την δουλειά μου ο ιδιοκτήτης θα με πετάξει έξω σε λίγους μήνες αν δεν εχω να τον πληρώσω.

Αν έχεις σπίτι δικό σου σε δάνειο όμως δεν γίνεται τίποτα.Όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει άπειρα κουρέματα στα δάνεια.Ακόμα και τώρα θα επιδοτήσει το κράτος το 90% του δανείου σε αυτόυς που πλήττονται λόγω κορωνοιου.Ενώ όσοι ήταν σε ενοίκια έδωσαν το μισό για 2 μήνες.

• Like 1
Δημοσ.
13 ώρες πριν, GRat είπε

Σκέψου να πληρώνεις τις δόσεις για το ακίνητο και να σου σκάσει μια πλημμύρα, ένας σεισμός ένας κάφρος γείτονας, ένα ατύχημα που θα σου στερήσει εισόδημα. Τι θα κάνεις τότε?

Γι' αυτό σε υποχρεώνει να κάνεις ασφάλιση.  Τυπικά για σεισμό πυρκαγιά κλπ... με 50€ τον χρόνο έξτρα ασφαλίζεσαι και για πλυμμήρες, πτώση αεροσκαφών και κάφρους γείτονες.

• Like 1
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, dimitrk είπε

Πιστευετε ότι κατα την διάρκεια των χρόνων έχει βγει κανένας χαμένος με την αγορά σπιτιού?

Ίσα ίσα έχεις περισσότερες αβάντες σε περίπτωση στραβής.

Εγώ που ειμαι σε ενοίκιο αν χάσω την δουλειά μου ο ιδιοκτήτης θα με πετάξει έξω σε λίγους μήνες αν δεν εχω να τον πληρώσω.

Αν έχεις σπίτι δικό σου σε δάνειο όμως δεν γίνεται τίποτα.Όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει άπειρα κουρέματα στα δάνεια.Ακόμα και τώρα θα επιδοτήσει το κράτος το 90% του δανείου σε αυτόυς που πλήττονται λόγω κορωνοιου.Ενώ όσοι ήταν σε ενοίκια έδωσαν το μισό για 2 μήνες.

δε διαφωνω οτι μεχρι τωρα υπηρχαν ελαφρυνσεις. τα πραγματα αλλαζουν βεβαια, η τραπεζα πλεον (δε το χω διαβασει καλα κραταω μια επιφυλαξη) εχει το δικαιωμα να σου παρει το σπιτι και 1 δοση να χρωστας. μετα τη φουσκα του 2008 ολοι οι δανειοδοτες κατοικιας ειναι πιο προσεκτικοι με τα δανεια, καλυτερα να προσεχουν και οι δανειοληπτες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...