Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαίρετε,

Γνωρίζω ότι είναι μια κλασική ερώτηση, ωστόσο θα ήθελα να ακούσω νέες, επίκαιρες γνώμες, με βάση την δική μου περίπτωση.
Δε συνηθίζω να ρωτάω για το τι πρέπει να κάνω, ωστόσο μετά από 4μιση χρόνια, συμπεριλαμβανομένου των πανελληνίων, αισθάνομαι ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Με τα διαφορετικά μονοπάτια να είναι πολλά και να μην ξέρω ποιο είναι το ιδανικό να ακολουθήσω, ή αν θα πρέπει να τα ακολουθήσω όλα και με ποια σειρά.

Κάποια εισαγωγικά πράγματα για μένα.

Σπουδάζω στο CSD του Πανεπιστημίου Κρήτης, αισίως το ερχόμενο καλοκαίρι θα αποφοιτήσω. 
Τομείς οι οποίοι μου έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον κι έχω ασχοληθεί σε κάποιο βαθμό είναι το HCI και η Ambient Intelligence. Γενικά μου αρέσει το Software Engineering και σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι τομείς θα με ενδιέφεραν είτε ως απλή γνώση/εμπειρία είτε ως χόμπι ή και κάτι παραπάνω. Π.χ IoT ή Game Development.


Στον προβληματισμό μου έγκεινται 3 πράγματα. Στρατός - Μεταπτυχιακό - Εργασία.

Κάποιες από τις επιλογές που υπάρχουν είναι οι ακόλουθες:

  1. Μεταπτυχιακό στο ίδιο τμήμα αμέσως μετά την αποφοίτηση μου. Έτσι θα έχω την δυνατότητα το καλοκαίρι να εργαστώ στο ΙΤΕ σε συνέχεια της διπλωματικής μου εργασίας αλλά κι ως μετάβαση στα όσα έπονται στο μεταπτυχιακό. 
  2. Μεταπτυχιακό σε κάποιο άλλο Ελληνικό τμήμα.
  3. Μεταπτυχιακό στο ίδιο τμήμα ή σε κάποιο άλλο Ελληνικό τμήμα, μετά από 1 εξάμηνο ή έτος. Αυτό θα μου επιτρέψει αφενός να ολοκληρώσω το στρατιωτικό κομμάτι, μιας και δικαιούμαι μειωμένη θητεία, κι αφετέρου, αν μιλάμε για 1 έτος, να έχω ένα μεγαλύτερο διάστημα ώστε να αποφασίσω τι να κάνω, να ψαχτώ περισσότερο, να ασχοληθώ και με διάφορα σχετικά με το επάγγελμα πράγματα που μέχρι πρότινος δεν είχα χρόνο και γενικά λίγο χρόνο δίχως έγνοιες, όπως πριν αρκετά χρόνια.
  4. Μεταπτυχιακό στο Εξωτερικό, με τις ίδιες συνθήκες όπως και στην 3η περίπτωση, με ως κάτι επιπλέον την προετοιμασία για κατάλληλο πιστοποιητικό αγγλικών μιας και τα Αγγλικά είναι η "αχίλλειος πτέρνα" μου, δυστυχώς, κι ενδεχομένως μια βασική εκμάθηση της γλώσσα της εκάστοτε χώρας. Με βάση το λίγο ψάξιμο που έχω κάνει ως τώρα, η περίπτωση της Γερμανίας μου φαίνεται μια καλή περίπτωση τόσο λόγω επιπέδου σπουδών και της χώρας γενικότερα αλλά και λόγω μηδενικών διδάκτρων αλλά έχοντας μια "αρνητική" στάση ως προς την γλώσσα. Μια άλλη περίπτωση είναι η Ιταλία, όπου βέβαια υπάρχουν δίδακτρα, αν απ' ότι έχω δει υπάρχει δυνατότητα να απαλλαγείς και γενικά δεν είναι τόσο "τσουχτερά", όπου επίσης τόσο η χώρα όσο και η γλώσσα μου είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και μιλάω σε κάποιον βαθμό Ιταλικά. Συγκεκριμένα το Πολυτεχνείο του Μιλάνου μου άφησε μια καλή εικόνα ωστόσο διαπίστωσα ότι επικεντρώνεται κυρίως στην έρευνα σε μεταπτυχιακό επίπεδο κάτι το οποίο δεν με ενδιαφέρει, ή τουλάχιστον όχι σε σημαντικό βαθμό. Γενικά όμως ως προς αυτό το για μένα το που δεν έχει τόσο σημασία όσο το κόστος.
  5. Αναζήτηση εργασίας. Αυτή η περίπτωση θα μπορούσε να ενσωματωθεί στην 2η και 3η, στα κενά διαστήματα αυτών, όπου αν υπήρχε κάποιο θετικό αποτέλεσμα θα αναβάλλονταν ή θα ματαιωνόταν το κομμάτι του μεταπτυχιακού.

Κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες

  1. Αν κάνω μεταπτυχιακό στο τμήμα μου θεωρώ δεδομένη μια υποτροφία, η οποία θα μου εξασφαλίσει την κάλυψη κάποιων βασικών εξόδων. Επίσης δεν υπάρχουν δίδακτρα, το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό και σοβαρό, εμπλέκεται -θετικά- ακόμη περισσότερο το ΙΤΕ στις σπουδές, με μια πληθώρα από διαφορετικά μεταπτυχιακά, αν κι αρκετά γενικά, αλλά και φιλικό και καθαρό περιβάλλον. Ωστόσο αυτό που δεν θέλω να ζήσω πάλι είναι κυρίως μια πιθανή διαμονή στις εστίες αλλά και το πήγαινε-έλα με 2πλο πλοίο στο νησί μου τον χειμώνα. Γενικά το θεωρώ μια πολύ καλή περίπτωση αλλά δεν με ενθουσιάζει από την άποψη ότι θέλω κάτι διαφορετικό στη ζωή μου. Τόσο από άποψη περιβάλλοντος και συνθηκών σπουδών όσο και προσωπικών αναγκών μιας και επί της ουσίας δεν θα αλλάξει κάτι. Από την άλλη βέβαια, το οικείο περιβάλλον, οι γνωριμίες κι η εξοικίωση με την σχολή και τους καθηγητές είναι θετικά στοιχεία από άποψη επαγγελματικής εξέλιξης.
     
  2. Αν κάνω μεταπτυχιακό σε κάποιο άλλο Ελληνικό τμήμα, εφενός το περιβάλλον θα είναι διαφορετικό σε κάποιο βαθμό, ανάλογα και το που, αλλά πέραν αυτού δεν ξέρω αν έχω να κερδίσω πολλά περισσότερα, ειδικά  μιας κι ενδεχομένως θα πρέπει να ξεκινήσω από την αρχή, έχοντας προφανώς τις γνώσεις και την εμπειρία του προπτυχιακού. Κάποια αρνητικά είναι ότι στα πιο γνωστά και κεντρικά τμήματα υπάρχουν δίδακτρα ή δεν υπάρχουν αλλά οι επιλογές είναι λίγες και όχι συναφής με κάτι απ' όσα με ενδιαφέρουν. Επομένως αν έχω κι αυτό το επιπλέον κόστος, καλύτερα στο εξωτερικό. Σε αυτή τη περίπτωση πιστεύω μεταπτυχιακό αξίζει στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη, τόσο λόγω των ίδιων των σχολών όσο και των εξωτερικών ευκαιριών/συνεργασιών που σαφέστατα είναι περισσότερες. Φυσικά ειδικά στην περίπτωση της Αθήνας θα υπάρχει η δυνατότητα να εξοπλίσω πλήρως το σπίτι μου όπως θέλω, δίχως πολλά έξοδα μετά για πιθανή μεταφορά.Θα ήθελα να αποφύγω μικρότερες, σε μεγάλη απόσταση και πιο οικίες πόλεις όπως τα Γιάννενα ή η Πάτρα.
     
  3. Αν κάνω μεταπτυχιακό στο εξωτερικό ενδεχομένως το επίπεδο σπουδών και οι ευκαιρίες, αλλά κι ο ανταγωνισμός να είναι υψηλότερα. Ένα εντελώς νέο περιβάλλον όπου μου αναζωογονήσει το ενδιαφέρον και θα έχω την δυνατότητα να μάθω ως ένα σημείο μια ξένη γλώσσα, ή να την τελειοποιήσω/εξασκήσω. Φυσικά εδώ έχουμε κάποια αρνητικά με την επιλογή κάποιου άλλου Ελληνικού τμήματος συν του ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια προετοιμασία πιστοποιητικού Αγγλικών αλλά και την προσαρμοστικότητα σε ένα τόσο διαφορετικό περιβάλλον όπως επίσης και το πιθανά υψηλότερο κόστος διαβίωσης.
     
  4. Ως προς την εργασία, δε ξέρω κατά πόσο είμαι ακόμη έτοιμος, πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι αυτή η διαδικασία. Σίγουρα δεν είναι η πιο safe επιλογή.

Αυτά γενικά, σίγουρα έχω ξεχάσει, δεν σκέφτηκα ή δεν γνωρίζω κάποια πράγματα ως προς τις υπόλοιπες επιλογές πέραν της 1ης.

Από αυτές τις επιλογές εγώ κλίνω πιο πολύ προς την 4η ωστόσο δεν είναι κάτι εύκολο, κυρίως λόγω χρημάτων. Υπάρχει ένα απόθεμα με το οποίο πιθανών θα μπορούσα να καλύψω την παραμονή μου στο εξωτερικό, ανάλογα και την περίπτωση, ωστόσο το θέμα είναι αν αυτή η επένδυση εν τέλει θα επιφέρει το ανάλογο κέρδος και αν φυσικά είναι η βέλτιστη. Δε μου αρέσει η αλήθεια είναι να "ρισκάρω", πόσο μάλλον εάν υπάρχει κίνδυνος να "την πατήσω". 

Θεωρώ ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια έχω πετύχει αρκετά σημαντικά πράγματα, ωστόσο δεν ξέρω κατά πόσο έχουν αξία(ενδεχομένως παραέξω ή για την συνέχεια) αλλά και το πως αυτά μπορούν να συμβάλλουν για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο, ανεξαρτήτου τόπου ή χώρας. Αυτά είναι αρκετά καλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, υποτροφίες, έπαινος, Erasmus, πρακτική, βοηθός διδασκαλίας μαθήματος και διπλωματική σε συνεργασία με το ΙΤΕ. 

Γενικά θα ήθελα να εμβαθύνω σε κάποιον τομέα που με ενδιαφέρει, απλά δε ξέρω αν είναι νωρίς για κάτι τέτοιο. Σίγουρα δεν αισθάνομαι έτοιμος σε κάτι. Οι γνώσεις ήταν πολλές και θεωρώ υψηλού επιπέδου, αλλά δεν παύουν να είναι προπτυχιακού επιπέδου και στα πλαίσια σπουδών.

Έγραψα πολλά, αλλά ήθελα να εκφράσω πλήρως τις σκέψεις μου ως προς αυτό που με προβληματίζει.  Οπότε και τώρα θα ήθελα κάποιες γνώμες, προτάσεις ή το οτιδήποτε θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αν θεωρείτε ότι ξέχασα κάτι σημαντικό, βεβαίως και να το επισημάνω.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους σας εκ των προτέρων και ελπίζω οι σκέψεις μου να μην είναι λάθος :)

Δημοσ.

Για ποιο λόγο θες να κάνεις μεταπτυχιακό; 

Εν συντομία, η εμπειρία μου: 

Αν θες να κάνεις μεταπτυχιακό στην Ελλάδα, καλό ειναι να αλλάξεις τμήμα.

Αν θες να κάνεις μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, να φύγεις τον Οκτώβριο. 

 

 

Δημοσ.

Θα σου πρότεινα να προσπαθήσεις να αποκτήσεις εμπειρία αντί να κάνεις μεταπτυχιακό, εκτός και εάν δεν έχεις άλλες επιλογές.

Αν σου αρέσει ο προγραμματισμός ψάξε να βρείς εταιρίες που θα σε βοηθήσουν να χτίσεις το βιογραφικό σου. Δε ξέρω για Κρήτη, αλλά στην Αθήνα ίσως υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες (εάν είσαι διατεθειμένος να πας εκεί και μπορείς)

  • Moderators
Δημοσ.

Διάβασα επιγραμματικά το κείμενό σου, επειδή οι επιλογές που αναλύεις δεν περιλαμβάνουν το στρατό. Νομίζω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχεις, και θα σε ακολουθεί μέχρι να το διεκπαιρεώσεις, ό,τι άλλο και να κάνεις εκτός απ' αυτό. Αν τελικά επιλέξεις να μείνεις Ελλάδα, τότε εγώ θα σου πρότεινα πρώτα να ξεμπερδεύεις με το μπουρδέλο και μετά να δεις τι θα κάνεις (δουλειά ή μεταπτυχιακό).

Δημοσ.

Την δουλειά στην Ελλάδα μην την σκέφτεσαι σοβαρά πριν τελειώσεις με το φανταρικο, ειναι πολυ δύσκολο να σε προσλάβει σοβαρή εταιρία δίχως να εχεις τελειώσεις το φανταρικο σου. 

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...